Article

//www.dalmacijanews.hr/files/606313e56f52df83198b468c/80
Foto: Pixabay/Ilustracija

Solarna energija u poljoprivredi: brojne mogućnosti i koristi, slaba informiranost

Solari na poljoprivrednom gospodarstvu mogu smanjiti troškove električne energije za primjerice 50, 70 ili više posto

Solarna energija dugoročno smanjuje troškove poljoprivredne proizvodnje, povećava održivost i konkurentnost, no većina poljoprivrednika u Hrvatskoj nije svjesna benefita koje mogu dobiti implementacijom solara, poručili su stručnjaci na konferenciji Dani sunca koja se održala prošli tjedan na Hvaru.

Solari na poljoprivrednom gospodarstvu mogu smanjiti troškove električne energije za primjerice 50, 70 ili više posto. Niz je načina financiranja postavljanja, od EU fondova, državnog sufinanciranja, kredita, a povrat investicije je uz sufinanciranje moguć i za nekoliko godina.

- Što se tiče obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) praksa je pokazala da je prosječna investicija u solarni sustav oko 50 tisuća kuna, za manje elektrane od recimo tri, četiri kilovata (kW) snage. To može pokriti oko 70 posto potreba gospodarstva, ovisno o tome troši li OPG više energije po danu ili po noći, pa ako troši po danu, solar pokriva više, a po noći manje… - objašnjava za Hinu Ivan Zoković iz Zelene energetske zadruge (ZEZ) i zadruge Novi otok s Korčule.

- Recimo da je trošak postavljanja solara oko deset tisuća kuna po kW instalirane snage, što se za primjerice područje Dalmacije isplati za pet do sedam godina. Ovdje pričamo o solarima bez baterija, odnosno o korištenju energije direktno iz fotonaponske elektrane - navodi Zoković.

Što se financiranja tiče, jedan do načina je kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji za OPG-ove na, primjerice, otoku Korčuli, kako navodi Zoković, "može sufinancirati oko 60 posto troškova postavljanja solara, dok za otok Lastovo, koji spada u otoke prve skupine, odnosno pučinske otoke, pokriva 80 posto troškova".  

Solarizacija poljoprivrednog gospodarstva donosi i niz drugih prednosti.

Jedan od primjera uspješne sinergije solarnog i poljoprivrednog sektora je i postavljanje solara u vinograde radi zaštite, kako je objasnio na konferenciji Dani sunca u Hvaru Ivan Šimić, tehnički direktor tvrtke EnergoVizija.

- Vinogradari imaju problem ljeti jer sunce sprži vinograde, pa se postavilo pitanje mogu li se napraviti solari koji bi bili iznad vinograda i tako odbijali sunčevu svjetlost. To je moguće i radi se na tome -  objasnio je Šimić.

Kada je riječ o primjeni solara u poljoprivredi, važan faktor koji direktno utječe na tržišno pozicioniranje je i veća konkurentnost hrane koja je proizvedena pomoću čiste energije.

- Ako imamo solarni panel na uljari možemo reći da smo ulje proizveli sa "zero emissions" to su dodatni benefiti implementacije solara u poljoprivredi - istaknuo je na konferenciji Dani sunca Ugo Toić, direktor Otočne razvojne agencije (OTRA).

Također, poljoprivredna gospodarstva mogu proizvoditi energiju i za prodaju, a tu je i brendiranje destinacije u turizmu kao zelene destinacije što se također može povezati s poljoprivrednim sektorom”, naveo je Toić.

Sudionici konferencije istaknuli su da bi nadležno ministarstvo trebalo više informirati poljoprivrednike o prednostima uporabe solarne energije, no Ministarstvo poljoprivrede trenutno ne provodi edukativne programe toga tipa.

- Nemamo edukacije samo za tu konkretnu temu. Poljoprivrednici se za sve dodatne informacije uvijek mogu obratiti najbližoj podružnici Uprave za stručnu podršku Ministarstva poljoprivrede (bivša Savjetodavna služba) - rekla je Lana Bačura, voditeljica službe u Upravi za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju pri Ministarstvu poljoprivrede.

Informativne radionice za poljoprivrednike ministarstvo planira održati nakon objave novog natječaja za financiranje projekata.

- Ministarstvo poljoprivrede će u suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, ako to epidemiološka situacija bude dozvoljavala, održati informativne radionice za potencijalne korisnike nakon objave novog natječaja za financiranje projekata solarne energije u poljoprivredi. Riječ je o natječaju za provedbu tipa operacije 4.1.3 koji je u izradi -  najavila je Bačura.

Nije poznato hoće li uskoro biti konkretnih, kontinuiranih edukacija za sve zainteresirane.

- U ovom trenutku ne znam hoće li biti takvih edukacija. U sklopu Ministarstva poljoprivrede edukacije obavlja Uprava za stručnu podršku, a osim nas, edukacije u vezi natječaja drže i razne konzultantske tvrtke, ali obično nakon objave natječaja - objašnjava Bačura.

Za sada, svi se poljoprivrednici, neovisno o sudjelovanju u natječajima, o mogućnostima ulaganja u izgradnju fotonaponskih elektrana mogu informirati jedino na internetskoj stranici Programa ruralnog razvoja (www.ruralnirazvoj.hr), poručeno je iz ministarstva.

Ivan Zoković ističe kako se problem nedovoljne edukacije poljoprivrednika može riješiti i otvaranjem posebnih ureda u sklopu jedinica lokalne samouprave za informiranje i educiranje građana.

Razvoj solarnog sektora u Hrvatskoj, odnosno procese integracije solarne i poljoprivredne industrije, usporava i aktualna politika koja ne povezuje međusobno sektore poput znanosti, industrije i sl., istaknuo je na konferenciji u Hvaru Stephan Schindele, globalni direktor za solar kompanije BayWa.

- Treba napraviti međusektoralni pristup, povezati poljoprivredu, energetiku... - rekao je Schindele dodavši da sektor energetike također pomaže poljoprivredi da se lakše prilagodi klimatskim promjenama.

Primjena solara u poljoprivredi također povećava šanse poljoprivrednicima u povlačenju EU fondova jer je barem djelomična solarizacija gospodarstva sve češće uvjet na natječajima, s obzirom na to da je održivost, prvenstveno smanjenje štetnih emisija, jedan od ključnih ciljeva EU-a u okviru zelene tranzicije.

Veće korištenje potencijala sunčeve energije jedan je od glavnih ciljeva europskog Zelenog plana kojim se do 2030. žele smanjiti ugljične emisije za 55 posto. Intenzivnije korištenje obnovljivih izvora energije i povećanje energetske učinkovitosti ključni je čimbenik ostvarenja te ambicije.

Direktivom Europskog parlamenta i Vijeća o promicanju uporabe energije iz obnovljivih izvora nastoji se osigurati da do 2030. obnovljiva energija, kao što je energija iz sunca, vjetra, vode i biomase, čini barem 32 posto ukupne potrošnje energije u EU-u. Svaka država članica donosi vlastiti nacionalni akcijski plan za obnovljivu energiju koji uključuje sektorske ciljne vrijednosti. 

hr Tue Oct 05 2021 08:12:47 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f1f45ffdaf72d7a478b4583/80

Iz Udruge "Merjan" opleli po Puljku, nazvali su ga čak i šakom jada. "Ovdje se radi o revanšizmu pojedinca!"

Situaciju su opisali nikad gorom, a gradonačelnik ih, nastavljaju, ne želi primiti nego ih proslijeđuje pročelniku Vojkoviću. Ni on ih, podvlače, ne želi primiti.
Na prošloj sjednici splitskog Gradskog vijeća nije prošao prijedlog Igora Stanišića iz HGS-a da se među vijećnicima raspravlja o objektima na Marjanu. Stoga su se javili iz udruge "Merjan" govoreći kako prolazi i deveta godina u kojoj su oni na svome, ali bez rješenja.

- Obespravljeni na svome, osramoćeni putem medija, ništa gore nisu napravili nego preko milijun građana u Hrvatskoj (toliko je zahtjeva za legalizaciju podneseno, plus oni što uopće nisu podnijeli zahtjev za legalizaciju).

Iako se radi o objektima za stanovanje, u kojima žive sa svojim obiteljima, ispada da su uzurpirali tuđe. Sve jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj su iznašle rješenje za svoje sugrađane, izašli im u susret, ali ne i Split.

Unatoč mišljenju Ministarstva da se može. Unatoč što su slični legalizirani na Medvednici, Telašćici i ostalim parkovima prirode... čak i na pomorskim dobrima. Ali ne i u Splitu - napisali su. 

Situaciju su opisali nikad gorom, a gradonačelnik ih, nastavljaju, ne želi primiti nego ih proslijeđuje pročelniku Vojkoviću. Ni on ih, podvlače, ne želi primiti. 

- Ovdje se postavlja glavno pitanje da li su oni uopće građani Splita?

Izgleda da je ovdje jedini problem to što smo na svome i ne želimo platiti sve koje treba u Banovini za prenamjenu prostora kao što je napravljeno malo, po malo za sve one kuće iznad tunela u Park šumi Marjan, ali zamislite tada se Društvo Marjan nije bunilo?! (Vila Ivanišević, Vila Stupalo, Kuće Benac itd.), dvije lučice, hotel, kafići...

Neka svatko izvede svoj zaključak zašto.

Ovdje se radi o revanšizmu pojedinaca  koji se tobože bore za javni interes i puna su im usta Marjana, a iza toga stoje nečiji interesi i otvoreni pokušaji da se nas istjera sa naše djedovine, a sve to ponavljamo za javni interes građana Splita što je apsolutna neistina.

Gradonačelniče - šako jada - oštro su napisali uz dokumentaciju. 
hr Sat Oct 23 2021 17:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f33f9c2daf72d17678b458c/80
Foto: Ilustracija

Nedjelja donosi sunčano vrijeme, idući tjedan meteorolozi javljaju pogoršanje

Nedjelja i ponedjeljak bit će većinom sunčani, no ujutro hladniji, na kopnu i osjetno te mjestimice i magloviti.

Pretežno sunčano mjestimice s umjerenom naoblakom, ujutro u unutrašnjosti ponegdje i maglom. Na kopnu će vjetar biti uglavnom slab, u gorju do umjeren sjeveroistočni, a na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti od 0 do 5 pa je moguć mraz, a duž obale između 11 i 14 °C. 

Najviša dnevna na kopnu od 10 do 15, a duž obale i na otocima između 16 i 20 °C, navodi DHMZ u svojoj prognozi za nedjelju.

- Ako za vikend idete na put, probleme bi vam mogla stvarati jaka bura, na udare ponegdje i olujna, osobito podno Velebita. Pritom subota donosi postupan prestanak oborine i razvedravanje, ali na jugu još lokalno moguće i izraženije pljuskove s grmljavinom.

Nedjelja i ponedjeljak bit će većinom sunčani, no ujutro hladniji, na kopnu i osjetno te mjestimice i magloviti.

Od utorka opet raste vjerojatnost za nestabilnije i nešto oblačnije vrijeme, ponegdje uz malo kiše - navela je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.


hr Sat Oct 23 2021 17:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5dbfc8c729111caed68b4639/80
Foto: PRESS

Dalija Orešković uključila se u političku priču iz Splita: "Vice, nije to teorijska paradigma rasta trajnog propusnosti!"

Nitko u drugom gradu Hrvata ne ostaje nikome dužan pa se verbalno pridružila splitskim političarima i Orešković.
Saborska zastupnica i supredsjednica stranke Centar Dalija Orešković uključila se u političku dramu koja se odvija u Splitu. Nitko u drugom gradu Hrvata ne ostaje nikome dužan pa se verbalno pridružila splitskim političarima i Orešković.

- Puljak je u prvih šest mjesec prekršio gotovo sva načela transparentnosti pogodovanjem, namještanjem javnih natječaja i dodjelom poslova bez javnog natječaja privatnim firmama - napisao je jutros HDZ-ov Vice Mihanović.

- Što bi gospođa Dalija rekla na ovakve optužbe da je ostala na funkciji predsjednice Povjerenstva za sukob interesa? - veli Mihanović.

- Poštovani Vice Mihanović, stvar je krajnje jednostavna, nije to teorijska paradigma rasta trajnog propusnosti, stoga evo mog odgovora: Odgovornost i krivnja se utvrđuje na temelju činjenica, prikupljenih dokaza i u okviru propisanih postupaka koje provode nadležna državna tijela.

Da sam ostala na čelu Povjerenstva, na isti način i po istim kriterijima preispitivala bi se odgovornost Andreja Plenkovića i njegovih ministara kao i odgovornost Ivice Puljka, ili bilo kojeg drugog dužnosnika. Da sam ostala na čelu Povjerenstva, Vici Mihanoviću bi poručila da ne može njegova politička stranka eutanazirati rad Povjerenstva kao nezavisnog antikorupcijskog tijela, a da potom niže rangirani stranački potrčci i puleni sami, bez ikakvog znanja i temelja laprdaju gdje pogodovanja, sukoba interesa ili korupcije ima ili nema - napisala je Orešković.

hr Sat Oct 23 2021 17:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/608d223a6f52dfc34e8b4568/80
Foto: DalmacijaNews

Šimundić: 'Naša županija bogatija je za pet svjetskih prvaka'

Predsjednik županijske skupštine pohvalio se na Facebooku
Mate Šimundić. predsjednik županijske skupštine Splitsko-dalmatinske, čestitao je našim kick-boksačima na velikom uspjehu na svjetskom prvenstvu u Italiji. 

Hrvatska i naša županija od danas su bogatiji za novih pet svjetskih prvaka.Nevjerojatan sportski uspjeh postigli su hrvatski borci u Italiji, na svjetskom prvenstvu u kick-boksu, koji je odnedavno i olimpijski sport. Splitski klub "Pit Bull" iznjedrio je čak četiri svjetska prvaka u različitim disciplinama, a slavu vrgorskoga kluba "Sv. Jure" pronio je Nikica Radonić, koji je postao svjetski prvak u full-kontaktu.

Od srca čestitam našim sportašima i njihovim trenerima i roditeljima, i obećavam da ćemo se potruditi kako bi imali prikladne uvjete za treninge i rad.

Bravo, mladosti! 
hr Sat Oct 23 2021 16:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .