Učenici i profesori s Visa prezentirali Europi proizvode od rogača i višku pogaču

Srednja škola Antun Matijašević Karamaneo Vis, sudjelovala je do sada u 4 Erasmus + projekta. 

Prošle godine završen je 3. projekt po redu pod nazivom A Blended Classroom of the Digital Age u partnerstvu s školama iz Turske, Italije, Španjolske i Portugala. 

U tom projektu učenici i profesori naše škole sudjelovali su u različitim aktivnostima u kojima su upotrebljavali digitalne alate u svrhu učenja i prezentiranja. Učenici i profesori naše škole sudjelovali su u raznim radionicama i održali prezentacije koristeći razne digitalne alate u svrhu učenja i poučavanja na razne teme vezane za kulturnu baštinu, matematiku, biologiju, povijest i engleski jezik. U suradnji s učenicima i profesorima škola partnera, kreirali su zajedničku web stranicu sa svim radovima u digitalnim alatima koje su izradili kroz projektne susrete i aktivnosti u školi.

Ove godine završava posljednji Erasmus+ projekt pod nazivom Building A Brand called Europe. 

U ovom projektu, učenici i profesori naše škole promovirali su školske prehrambene i dekorativne proizvode od rogača te Višku pogaču. Zajedno s učenicima i profesorima iz škola i država partnera iz Estonije, Italije i Rumunjske sudjelovali su u aktivnostima kreiranja digitalnog rječnika raznih izraza i riječi  i dijaloga iz svakodnevnog života u trgovini, na ulici i u restoranu, web stranice lokalnih proizvoda (u našem slučaju keksa, sirupa, namaza od rogača te naušnica i privjesaka sa sjemenkama rogača kao ukrasom te reklame istih.

U četiri projektna susreta (aktivnosti učenja, poučavanja i osposobljavanja) u školama i državama partnerima (Rumunjska, Hrvatska, Italija i Estonija) učenici i profesori naše škole prezentirali su otok Vis i Hrvatsku, lokalne obrte i turističke agencije, sudjelovali su u radionicama i učili kako postati poduzetnik, kako prezentirati vlastitu regiju, obrt, o psihologiji  dizajniranja i dizajniranju proizvoda, marketingu, kako napraviti poslovni plan, kako planirati izvoz nekog proizvoda, prezentirali su zdravu mediteransku prehranu te učili i vodili radionice o tome kako otvoriti restoran te su pripremali Višku pogaču i slatke specijalitete od rogača.

Na taj način su proširili i poboljšali svoja znanja iz marketinga, web dizajna, prezentiranja, engleskog jezika, poduzetništva, razvili su vještine komuniciranja, prezentiranja te poboljšali znanje engleskog jezika. Naši učenici i profesori razmijenili vlastita iskustva učenja i poučavanja te obogatili kulturne kompetencije i stekli bolji uvid u europsku dimenziju i važnost povezivanja i druženja s europskim vršnjacima i kolegama.

Ovim projektom nisu završene Erasmus+ projektne aktivnosti naše škole. 

Upravo smo dobili Erasmus+ akreditaciju u strukovnom obrazovanju za razdoblje 2023.-2027.

U tom razdoblju moći ćemo uputiti na mobilnost učenja i osposobljavanja učenike naših turističko ugostiteljskih i hotelijerskih i kuharskih razreda u neku europsku školu ili hotel dok će profesori strukovnih turističkih i ugostiteljskih predmeta moći ići na mobilnost praćenja nastave ili job shadowinga u neku europsku školu. 

Erasmus+ tim naše male škole planira također i druge buduće Erasmus+ projekte za koje se nadamo da će također jednim dijelom bit odobreni.

Svim ovim Erasmus+ projektnim aktivnostima nastojimo obogatiti i proširiti znanja, vještine i kompetencije naših učenika te proširiti i poboljšati vještine i znanja naših profesora na europskoj razini promovirajući time našu školu, otok Vis i Hrvatsku.

POSLJEDNJE DODANO: