Lavrov tvrdi da Ukrajina grubo krši sporazum iz Ženeve

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je u ponedjeljak Ukrajinu za kršenje sporazuma iz Ženeve kojemu je cilj spriječiti širi sukob između dviju susjednih zemalja.

“Poduzeli su korake, prije svega oni koji su prigrabili vlast u Kijevu, kojima ne samo da ne ispunjavaju, nego grubo krše sporazum iz Ženeve”, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Dodao je da je krvavi nedjeljni sukob kod ukrajinskog grada Slavjanska, koji kontroliraju proruski separatisti, bio zločin koji pokazuje da Kijev ne želi kontrolirati “ekstremiste”.

“Vlasti ne rade ništa, ni prstom ne miču, kako bi rješili uzroke ove duboke unutarnje krize u Ukrajini”, istaknuo je.

Najmanje tri osobe poginule su u noći sa subote na nedjelju u pucnjavi u Slavjansku uzdrmavši ionako krhki dogovor koji su u četvrtak u Ženevi postigli Rusija, Ukrajina, SAD i EU.

Po separatistima, u Slavjansku je smrtno stradalo pet osoba, dok su ukrajinske vlasti ustvrdile da su ubijene tri osobe.

Proruski separatisti za pucnjavu su okrivili ukrajinske nacionaliste, dok je središnja vlada u Kijevu objavila da je riječ o provokaciji ruskih obavještajnih službi koje žele destabilizirati situaciju na istoku Ukrajine.

POSLJEDNJE DODANO: