U Podstrani otvoreni 6. Dani male hrvatske brodogradnje

U marini hotela Le Meridien lav U Podstrani su u četvrtak otvoreni šesti Dani hrvatske male brodogradnje. Na manifestaciji koja će trajati četiri dana posjetitelji će moći vidjeti najboje od onog što rade hrvatski brodograditelji. Predstavit će se 30 izglača i 50 plovila, a ulaz je za sve besplatan. Cilj manifestacije je promocija i plasman kompletne palete tradicijskih i modernih plovila za sve namjene kao i nautičke opreme proizvedene na području Hrvatske. Otvorio ih je Mirko Dunkić najstariji brodograditelj koji izlaže u Podstrani i prvi koji se još prije šest godina prijavio za sudjelovanje.

– Naš je put bio trnovit, ali ovakve manifestacije su svjetlo na tom putu. Imamo izvrsne brodove, čvrste, jake i odličnih maritimnih karakteristika. Mislim da su hrvatski brodograditelji pokazali da su jaki, jer smo uz sve nedaće danas ipak tu – kazao je Dunkić.

Po prvi put manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, a ove će se godine predstaviti i tri premijere.

Predsjednik udruge “Dani hrvatske male brodogradnje”, Branimir Matijaca, istaknuo je kako su u šest godina postali centralno mjesto okupljanja hrvatskih proizvođača i idealno mjesto za predstavljanje i testiranje novih plovila.

– Proizvođačima je omogućen direktan kontakt i bolje upoznavanje s proizvodom nego što je to slučaj na sličnim manifestacijama na kojima domaći proizvođači često nisu u prilici sudjelovati zbog visokih cijena izlaganja ili ne mogu doći do izražaja zbog jake inozemne konkurencije – rekao je Matijaca.

Anđelko Katavić, županijski pročelnik za gospodarstvo, dodao je da su nam ovakvi događaji  potrebni i da će ih Županija i dalje podržavati.

– U suradnji s bankama smo omogućili jeftinije kredite našim brodarima. Pomogli smo brodarima koji se bave izletničkim turizmom, to su uglavnom ljudi koji su tu iz Krila Jesenice, a korisnici njihovih proizvoda su ponajviše stanci, tako da bi se moglo reći da je to naš izvozni proizvod – istaknuo je Katavić, dok je Franco Peruza, direktor hotela Le Meridien Lav poručio kako je siguran da se pred posjetiteljima nalaze četiri zabavna, informativna i korisna dana.

– Dokazalo se da je ova manifestacija kontinuirana uspješnica. Iako ovo nije pompozni događaj, on ima profesionalni pristup i entuzijazam – zaključio je Peruza.

POSLJEDNJE DODANO: