Hitno se donosi uredba o procjeni nekretnina

Željko Uhlir, zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja, najavio je donošenje uredbe o procjeni nekretnina, a potom i zakon kojim će se uvesti jedinstvena regulacija čiji je izostanak doveo do nedoumice oko vrijednosti sporne kupoprodaje nekretnine u istrazi protiv sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel.

– Nažalost, tek sad se uređuje pitanje procjenjivanja nekretnina. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja pristupilo je poslu. Treba uspostaviti cijeli sustav – tko smije procjenjivati, kojim metodama i na temelju kojih podataka – rekao je Uhlir. 

Procjenu nekretnina ubuduće će moći vršiti samo ovlašteni sudski vještaci i procjenjitelji, dok “danas to može svatko”, piše tportal

Odredit će se i propisati kriteriji o osnovnim i pomoćnim metodama procjene, pri čemu će svaka metoda ovisi o vrsti nekretnine i načinu njezina korištenja. Procjenitelji će tako određivati je li u konkretnim slučajevima pogodna jedna metoda ili više njih. 

Uredba se donosi da bi se ta pitanja što prije riješila, a u pripremi je već i zakon, za čije donošenje ipak treba više vremena s obzirom na proceduru. 

– Cilj je propisivanje normativnog akta koji bi postavio okvire za procjenitelje kako bi se se griješilo i moglo točno prepoznati tko je i u kojem dijelu pogriješio – zaključio je Uhlir.

POSLJEDNJE DODANO: