Lavrov: Rješenje je federalizacija Ukrajine

Model centralizirane države u Ukrajini “više ne funkcionira”, ocijenio je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, zauzimajući se za uvođenje federalnog uređenja uoči održavanja pregovora presudnih za budućnost zemlje.

“Jedinstvena ukrajinska država više ne funkcionira. Njezine je temelje urušio niz političkih potresa”, ocijenio je Lavrov u izjavi za ruske medije, kako u srijedu prenosi internetska stranica njegova ministarstva.

“Federalizacija bi omogućila da se svaka pokrajina u zemlji osjeća dobro, da joj prava budu zajamčena a tradicija i način života zaštićeni”, dodao je.

Rusija podupire zamisao “federalizacije” ukrajinskog ustava koji bi veće ovlasti dao rusofonskim područjima na istoku zemlje.

Proeuropska vlast u Kijevu, koju Moskva ne priznaje, dosad je odbacivala tu mogućnost u kojoj vidi početak raspada zemlje i ne želi o tom pitanju razgovarati na četverostranim (Ukrajina, Rusija, EU, SAD) pregovorima koji se u četvrtak trebaju održati u Ženevi.

Vlada u Kijevu je u utorak poslala vojsku da se obračuna s proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine gdje već desetak dana pobunjeničke akcije izvode pripadnici milicija koji traže referendum o autonomiji područja u kojima se govori ruski u okviru Ukrajine ili njihovo pripojenje Rusiji.

Akcija je zasad ograničena na grad Kramatorsk, gdje su ukrajinske snage pod kontrolu vratile tamošnji aerodrom. U gradu se nalazi sedam ukrajinskih oklopnih vozila u, kako javljaju agencije, ‘pokazivanju mišića’ ukrajinskih oružanih snaga.

Vlada u Kijevu pokušava postupno vratiti kontrolu nad deset gradova na istoku u kojima su proruske paravojne snage zauzele pojedine važne lokacije. Pritom nastoje izbjeći krvoproliće. U srijedu zasad nema znakova sukoba bilo gdje na području istočne Ukrajine.

POSLJEDNJE DODANO: