Article

//www.dalmacijanews.hr/files/612e22b06f52df50188b4636/80
Foto: Screenshot

Solinjanka Vanda treba vašu pomoć: Godinama se bori sa invazivnim karcinomom, a novo svjetlo u tunelu je skupi pametni lijek

Cijena mjesečne terapije je nešto veća od 28 000 kn

Solinjanka Vanda Lončar godinama boluje od zloćudnog tumora, a njezina kuma i prijateljica Diana Miliša Karačić pokrenula je kampanju sa željom da joj pomogne. 

Njen apel prenosimo u cijelosti:

Dragi dobri ljudi, obraćamo Vam se s velikom molbom. Molbom za život.

Naša prijateljica i kolegica treba Vašu pomoć. Vanda Lončar, 39 godina, lavica po prirodi, ali sada već iscrpljena… Mama je dječaka Roka od 9 godina kojem ova situacija teško pada…

Profesorica je matematike u osnovnoj školi, i kako kažu njeni učenici i kolege, uvijek nasmijana, vesela, puna topline i ljubavi… Vandina borba za život traje već trinaestu godinu. Tada je Vandi dijagnosticiran invazivni duktalni karcinom dojke, trostruko negativni, Eston Ellis stupnja 9/9 – najvećeg. Uspješno se borila uz operacije, agresivnu kemoterapiju i zračenje. No nakon 8 godina, karcinom se vratio, što je rezultiralo s nova dva zahvata i terapijom. Ponovno smo imali uspjeha, sve do lani, 7./2020. kada kreće naša najveća borba dosad. Tumor je metastazirao u prsište, okružio srce i aortu, prešao u pluća i stjenku prsnog koša. Stručni tim poliklinike Radiochirurgia, obavio je opsežan operacijski zahvat koji joj je omogućio daljnju borbu za život.

Nakon 2 mjeseca kreće nova bitka…Dok je pod agresivnom kemoterapijom i imunoterapijom, javljaju se nove metastaze, redom u jetri, frontalnoj regiji glave, vratnoj kralježnici, prsnoj kosti, vratu, preostalom plućnom krilu i u kostima zdjelice. Vandi je opet potrebna hitna operiracija te joj je izvađeno zahvaćeno plućno krilo. Metastaze se pojedinačno zrače radiokirurškom terapijom i Vanda odlično reagira na tu vrstu liječenja, međutim stalno zračenje nije opcija, potreban joj je sistemski lijek koji če bolest suzbiti u korijenu.

Novo svjetlo u tunelu jest pametni lijek Lynparza (olaparib) Astra Zenece, koji djeluje po genskoj osnovi u BRCA + tumora, koji je kod Vande potvrđen. No, ponovno borba, lijek još nije stavljen u odobrenje HZZO-a po ovoj indikaciji bez obzira što je po proizvođaču za istu namijenjen! Iako je Lynparza najbolji izbor za Vandu, usprkos trudu onkologa za donacijom, ista je odbijena. Cijena jedne kutije lijeka je oko 14 000 kn. Lijek Lynparza Vandi je potreban u dozi od dvije kutije mjesečno u periodu od dvije godine. Tu ste nam potrebni – Vi.

Cijena mjesečne terapije je nešto veća od 28 000 kn, što samo po trošku lijeka u navedenom razdoblju traži izdatak od oko 700 000 kn, ne spominjući odbijenicu HZZO-a za posljednji operacijski zahvat koji je 135 000 kn, a troškovi liječenja dodatno rastu svakim danom.

Molim Vas, pomozite našoj Vandi da se i dalje smije, da bude predana profesorica svojim učenicima i najdivnija majka svome Roku.

Vanda i njena obitelj zahvaljuju Vam od srca na donacijama i molitvama. Nositelj humanitarne sam ja, Diana Karačić (Vandina kuma).

Opis plaćanja: Donacija za Vandu

Broj računa za donacije:

IBAN: HR7024020063104018847

SWIFT/BIC: ESBCHR22

hr Tue Aug 31 2021 14:38:30 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6139e66b6f52df44228b4678/80
Foto: Grad Split

Ivošević: "Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika"

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević putem Facebooka odgovorio je SDP-ovom kandidatu za splitskog gradonačelnika na proteklim izborima, gradskom vijećniku Anti Franiću.
-Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika.
Otkad znam za sebe u Gradskom vijeću nije bilo redikuloznije osobe.

Tako je to kad kandidate tražiš preko Malog oglasnika, zalomi se i koji iz "ZNA SE" krugova, napisao je Ivošević.

Franić je odgovorio Ivoševiću:

-Zamislite apsurda u hrvatskom društvu...
Dogradonačelnik uličarskog narativa, koji broji obiteljska stabla u gradskim tvrtkama i Banovini sudjeluje u obmani naših 500 sugrađana prevarenih ‘Puljkovim javnim pozivom’, a sam ne ispunjava uvjete takvog poziva, usudi se lijepiti etikete drugima. 
Napredna vlast, nema što...


hr Fri Sep 24 2021 19:49:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e78d31629111cb5a68b45c7/80
Foto: Twitter Vlade RH

Beroš: Tko se ne želi cijepiti niti testirati, neće moći na posao

Ministar Vili Beroš je na press konferenciji Stožera govorio o obveznim covid potvrdama u zdravstvenim ustanovama.
-Kad je riječ o zdravstvenom sustavu i bolesnicima u bolnici, potpuno je jasno da virus ne prelazi samo sa zdravstvenih ili ne zdravstvenih djelatnika bolnica na bolesnike, može prijeći i sa drugih osoba, koji se obavljajući svoju djelatnost u nekom trenutku nalaze u bolnicama.

-Postupak oko covid potvrde usmjeren je prema povećanju sigurnosti. Takva sigurnost nema cijenu. Možemo razgovarati o trošku, ali inzistirat ćemo na sigurnosti. Testiranje planiramo dvaput tjedno. Ne znamo što s onima koji odbiju test i cijepljenje. Da ne bismo nekoga diskriminirali, uveli smo mogućnost testiranja. Ono će prvo biti besplatno, no ne može dovijeka biti tako. Ako netko ne želi, morat će si to upisati u evidenciju radnog vremena i neće moći prisustvovati poslu i napravit će sustavu i sebi problem. O daljnjim postupanjima ne mogu govoriti, ali sve će biti u skladu sa zakonom- rekao je Vili Beroš.


Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se u trenutnoj epidemiološkoj situaciji nastavlja s balansiranim pristupom mjerama.

-Znamo da postoje nezadovoljstva u nekim sektorima, ali mjere donosimo tako da se zaštitimo od situacija i okupljanja u zatvorenom prostoru, gdje je teško kontrolirati situaciju. Hoće li mjere ići prema daljnjoj liberalizaciji, ovisi o cijepljenju- naglasio je.


hr Fri Sep 24 2021 18:47:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/614e254f6f52df98388b461b/80

78 najboljih učenika primilo nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice.

78 najuspješnijih učenika na državnim natjecanjima i njihovi mentori danas su primili nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, koji je istaknuo kako su ove nagrade poticaj za daljnji napredak i rad. 

„I ovo je na neki način rezultat naših Centara izvrnosti i zbog toga smo posebno sretni. Čestitam učenicima, roditeljima i mentorima, a mi ćemo ih i dalje pratiti“, rekao je Boban i dodao kako su brojne županije u Hrvatskoj slijedile primjer Splitsko-dalmatinske županije, koja je prva uvela ovakvu vrstu nagrađivanja.

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice. „Županija nam daje naših dugo očekivanih 5 minuta u medijskom moru i to joj služi na čast. Osobito u doba pandemije, kada smo mi mladi frustrirani jer nam se čini da smo zapostavljeni, a naši i potencijali i uspjesi zaboravljeni, Županija nam poručuje da smo ipak cijenjeni i to je lijepo znati“, rekla je nagrađena učenica.

Učenici koji su osvojili prvo mjesto dobili su 2 tisuće kuna, za drugo mjesto 1.500, a za treće 1.000 kuna. Svaki mentor dobio je po 1.500 kuna.

Imena nagrađenih učenika pogledajte OVDJE

  

 
hr Fri Sep 24 2021 17:48:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6083eb446f52dfe2418b45bd/80
Foto: DalmacijaNews

Ante Franić: "Nisam dio Puljkove većine. Gradonačelnik je na do sada neviđen način prevario više od 500 građana"

"Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona."
SDP-ov vijećnik Ante Franić oglasio se novim priopćenjem koji donosimo u cijelosti:

Jučerašnje zasjedanje splitskih gradskih vijećnika potvrdilo je kako programska suradnja, kako ju vole nazivati politički akteri u gradu pod Marjanom, nije stabilna i kako je stabilnost sve samo ne stabilna. Ante Franić iz SDP-a već je najavio kako gradonačelnik Ivica Puljak nema njegovu podršku.


Nazvao ga je čak "majstorom iluzije" koji je "na do sada neviđen način prevario više od 500 građana koji su se u dobroj vjeri i nadi prijavili na javni poziv, odabravši svoje unaprijed određene kandidate, uz pokojeg kandidata sveprisutne Branke Ramljak koja takve prilike ne popušta".

- Fascinantna je Puljkova lakoća kojom izlazi u javni prostor i tim istim ljudima priča o neviđenom načinu upravljanja i izboru najboljih kandidata, a u biti su bili samo alibi stvaranja iluzorne transparentnosti bez da je ikoga od njih barem tajnica iz Banovine nazvala i zahvalila na prijavi.

Osim toga, Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona učinili su dostupnim imena svih prijavljenih kandidata, uključujući životopise s osobnim podacima i motivacijska pisma koji su danima kružili javnim prostorom i društvenim mrežama - kaže Franić.

- U svakom normalnom demokratskom društvu gradonačelnik Puljak bi podnio ostavku ili bi bio smijenjen, ali ne u Splitu i Hrvatskoj jer za njihovu stabilnu budućnost i funkciju se pobrinuo Zakonodavac.

Ovdje zakone donose ljudi vrlo slični Puljku, oni kojima je politika više od života i jedina prilika izaći u javnost, odnosno kojima je samopromocija stil života.
Dao sam novoj vlasti priliku, uvažavajući legitimitet koju su im dali građani Splita i nisam sudjelovao u niti jednom sastanku tzv. vladajuće većine, ali moj kredit gradonačelnik je potrošio kao i kod vjerojatno većine naših sugrađana.
Svaki dobar projekt s bilo koje političke opcije dobit će moju podršku, a sam ću se truditi gurati sve projekte o kojima sam govorio u kampanji, jer u njih zaista vjerujem, osobito izgradnja škole na Kili, Pos stanovi, Žnjanski plato, Centar za magnetsku dijagnostiku i ostali - naglasio je vijećnik SDP-a.

hr Fri Sep 24 2021 17:24:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .