Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6063004f6f52dfbb1a8b45d3/80

Koalicija ZA: Cilj je svako naselje, općinu i grad povezati najprije s najbližim centrom

Iz cjelovitog programa za promet i infrastrukturu, Ante Pranić je posebno istaknuo kako je u planu iskoristiti puni potencijal trajektne luke Drvenik.
- Tako bi se prometno rasteretila trajektna luka i sam grad Split, ojačala bi se luka Drvenik u lučkom, turističkom i gospodarskom smislu, a otocima bi se osigurala znatno bolja povezanost s kopnom. Tu je i pravomoćna lokacijska dozvola Hrvatskih cesta i projekt povezivanja trajekne luke Drvenik s autocestom A1 na čvoru Ravča. Ovim projektom realizirat ćemo, napokon, direktnu vezu mnogih otoka sa autocestom.”

Pranić je iznio još jedan projekt važan za prometnu povezanost, a samim time i za kvalitetu života u županiji.

- Bolju prometnu povezanost osigurat ćemo definiranjem mreže linijskog prijevoza unutar županije. Županija će biti regulator sukladno direktivi EU i zakonima koji se dosada nisu poštovali. Potrebno je posebno obratiti pažnju i definirati mrežu gdje je ponuda prijevoza nedostatna ili je uopće nema. Cilj je svako naselje, općinu i grad povezati najprije s najbližim centrom i tako posredno sa regionalnim, nacionalnim i europskim odredištima. Gdje linija nije tržišno opravdana, predviđamo sufinanciranje.Maja Jurišić je istaknula kako unatoč Strategiji gospodarenja otpadom staroj 15 godina koja ima vrlo visoke ciljeve, stanje u županiji po tom pitanju skoro je nepromijenjeno.

- Nakon 15 godina u Hrvatskoj imamo samo dva izgrađena centra za gospodarenje otpadom, nedovoljan broj reciklažnih dvorišta, sortirnica, kompostana i nisu uvedene promjene sustava naplate komunalnih usluga. Postotak odvojeno prikupljenog otpada poražavajući je i iznosi samo 2%.

Našim programom održivo gospodarenja otpadom vidimo kao nastavak koncepta gospodarenja otpadom iz EU, a od izuzetne važnosti je ubrzanje procesa izrade cjelokupnog sustava reciklažnih dvorišta, sortirnica, pretovarnih stanica i kompostana. Bez kojih sama izgradnja regionalnih centara neće imati smisla ni učinka. U tom procesu županija mora odigrati ključnu ulogu u povezivanju svih dijelova sustava u logičnu cjelinu. Županija kakvu želimo je institucija koja će sustavno osmisliti cijeli proces, uključiti prostorno planiranje i provesti sve nužne izmjene kako bi se sve navedeno moglo izgraditi.

Gospodarenje otpadom mora biti i hrabra vizija jer predstavlja priliku ne samo za čisti okoliš, nego i za razvoj cijele jedne zelene grane gospodarstva, novih radnih mjesta i boljeg standarda” rekla je Jurišić.

- Iako se zdravstveni i socijalni uvjeti te prevencija stvaraju i djelovanjem drugih područja, postojeće stanje traži i direktno djelovanje „odmah i sad“, jer mnogim područjima i korisnicima usluge zdravstvene i socijalne skrbi nisu dostupne, usprkos određenoj infrastrukturi na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Stoga ćemo inzistirati na komunikaciji, zajedničkom promišljanju i koordinaciji djelovanja svih dionika, kako bi svaki dio Splitsko-dalmatinske županije imao odgovarajuću primarnu zdravstvenu zaštitu i osnovne socijalne usluge „na svom pragu“, a ostale, bez obzira na lokaciju, dostupne svim žiteljima.“, poručila je Daša Dragnić.

Pri tome je navela neke od temeljnih aktivnosti koje za to predviđaju: osigurati stručno i učinkovito upravljanje županijskim ustanovama zdravstvene i socijalne skrbi te njihovo umrežavanje s institucionalnim i vaninstitucionalnim dionicima na svim razinama; planski financirati specijalizacije za buduće potrebe, stimulirati rad stručnih djelatnika u udaljenijim/manjim sredinama zaleđa i otoka te uspostaviti sustav mobilnosti stručnih timova i pojedinaca; ulagati u odgovarajuće uvjete prostora (ordinacija, poliklinika, stacionara i dr.) i opremu (uključivo i prijevozna sredstva za hitnu medicinu, za „Point-of-care“ testiranja, za intenziviranje digitalizacije); bolje korištenje EU fondova, uz osiguravanje kontinuiteta programa/pružatelja koji se projektno financiraju; zajedničke akcije unaprjeđenja brige o zdravlju i statusa korisnika socijalne skrbi, te isticanje dobre prakse s ciljem efekta učećih organizacija/zajednice.

- Uz to predviđamo i specifične aktivnosti za pojedine ranjive skupine - stare i nemoćne, djecu i mlade, žrtve nasilja, osobe s poteškoćama mentalnog zdravlja, s invaliditetom i u siromaštvu; kako bi bili ZAjednica koja brine i uključuje.“ zaključila je Dragnić.

Na kraju, Pranić je još jednom istakao da se program temelji na dijalogu, suradnji i uključivosti.

- U nastajanju naše koalicije, razgovarali smo s mnogima, a i naša županijska uprava, i ja kao župan, surađivat ćemo sa svim jedinicama lokalne samouprave za ravnomjerni i održivi razvoj naše županije.


hr Tue Mar 30 2021 12:42:01 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/607842c06f52df96328b45da/80
Foto: DalmacijaNews

Vice najavio dvije nove linije vlaka pa izazvao pomutnju: "Što je tu novo?"

Dvije nove linije ipak su uvedene, ali Mihanović je, izgleda, napisao termine postojećih
Vice Mihanović pohvalio se danas na službenom Facebook profilu da će se, nastavno na njegov sastanak s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem uvesti dvije nove dnevne linije vlaka na relaciji Split-Zagreb. "Iz Splita u 8:35 i iz Zagreba u 15:20", napisao je Mihanović na Facebooku.

Oni koji koriste usluge Hrvatskih željeznica znaju da te linije već postoje. Najčešće su njima vozili studenti SDŽ-a koji studiraju izvan mjesta prebivališta jer je za njih, konkretno, vlak besplatan uz pokaz. Nekolicina ih je kandidatu za splitskog poteštata i komentirala status s pitanjem "Što je tu novo", a komentari su nedugo nakon što su objavljeni, sa stranice i nestali. 

Naime, dvije linije koje povezuju dva najveća grada Lijepe Naše postojale su i ranije, jedna od njih je bila noćna, koja je nedavno ukinuta, o čemu smo i pisali.

Međutim, ako se uputite na službene stranice HŽ-a i provjerite linije između Splita i Zagreba vidjet ćete da od sutra zaista možete kupiti kartu za dvije linije. Vlakovi tako iz Splita kreću u 8:35 (linija koja je i ranije vozila u jutarnjim satima) te u 14:28. Iz Zagreba pak, vlak na jug kreće u 7:35 te u 15:25 (linija koja je i ranjie postojala). 

Valja spomenuti da je SDP-ov kandidat za splitskog gradonačelnika i Mihanovićev suparnik Ante Franić po prvoj objavi da se HDZ-ovac sastao s Butkovićem upozoravao da je riječ o sezonskim linijama koje su trebale biti uvedene još u ožujku, bez obzira na sastanak dvojice. Kandidat Centra Ivica Puljak pak je postavio pitanje zašto se ministar sastao s HDZ-ovcem, a ne i s ostalim kandidatima za gradonačelničku fotelju.

Bilo kako bilo, Split i Zagreb doista povezuju dvije nove linije. Kome se na tome, konkretno, trebamo zahvaliti? Vici? Ministru? Do trenutka pisanja teksta ostala nam je nepoznanica.
hr Thu Apr 15 2021 15:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fc0f6876f52dffa528b4614/80

Grad Split ulaže u unaprijeđenje palijativne skrbi

Izgradnjom hospicija Matošić na Brniku, čija je vrijednost 15,6 milijuna kuna, a radovi su u završnoj fazi, uspostavit će se rad prve ustanove ove namjene na području grada Splita, ali i cijele Dalmacije.
S ciljem razvoja pružanja usluge palijativne skrbi, Grad Split je osigurao sredstva za sufinanciranje u visini od 380 tisuća kuna Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije za nabavu opreme za posudionicu ortopedskih i medicinskih pomagala u kojoj je moguće besplatno posuđivanje pomagala osobama koje se nalaze u kućnoj njezi. 

Također, sredstva će se namjenski koristiti i za nabavu dva automobila za rad službi koordinatora i mobilnog palijativnog tima, kako bi se podržala i dalje razvijala  usluga mobilnih palijativnih timova koje je početkom ove godine po prvi put oformio Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije. Pored toga, sufinanciranjem će se osnažiti usluge supervizije i psihosocijalne podrške licenciranih stručnjaka osoblju u službama specijalističke palijativne skrbi, kao i pacijentima i njihovim obiteljima te omogućiti edukacija za članove tima, a sve kako bi se osigurala kvalitetna palijativna skrb na svim razinama. 

Izgradnjom hospicija Matošić na Brniku, čija je vrijednost 15,6 milijuna kuna, a radovi su u završnoj fazi, uspostavit će se rad prve ustanove ove namjene na području grada Splita, ali i cijele Dalmacije. Split će tako uskoro dobiti prijeko potreban sadržaj kojim će biti pružena adekvatna skrb korisnicima te olakšan život njihovim obiteljima. U budućem objektu je predviđen i smještaj mobilnih palijativnih timova čime će se na jednom mjestu objediniti sve nužno za pružanje palijativne skrbi potrebitim građanima, poručili su iz Grada.

hr Thu Apr 15 2021 14:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ea543826f2ab80a008b45ab/80

Zbog semafora na Bilicama djelomično se mijenjaju trase autobusnih linija: Evo detalja

Nakon semaforizacije rotora "Bilice", te zahtjeva naših korisnika sa područja grada Solina, od ponedjeljka 19.04.2021. g. djelomično se mijenjaju trase autobusnih linija iz smjera Splita
Nakon semaforizacije rotora "Bilice", te zahtjeva naših korisnika sa područja grada Solina, od ponedjeljka 19.04.2021. g. djelomično se mijenjaju trase autobusnih linija iz smjera Splita i to na način da će: LINIJA BR.5 DRAČEVAC-HNK-DRAČEVAC

- iz smjera Splita preko ulice Zbora narodne garde ulazi u rotor Bilice na kojem će koristiti izlaz prema Salona Mall-u, zatim preko Ulice Antuna Gustava Matoša skreće desno u Ulicu Put Dračevca, te nastavlja prema početno/završnom autobusnom stajalištu na Dračevcu.
u smjeru prema Splitu zadržava postojeću trasu prometovanja.

LINIJA BR. 10 JAPIRKO-TRAJEKTNA LUKA-JAPIRKO

- iz smjera Splita preko ulice Zbora narodne garde ulazi u rotor Bilice na kojem će koristiti izlaz prema Salona Mall-u, potom prometuje preko Ulice Antuna Gustava Matoša, zatim skreće desno u Zoranićevu ulicu (Okružni zatvor Split), te preko Ulice Put Dračevca ponovno se vraća na Ulicu Antuna Gustava Matoša, nakon čega prometuje Ulicom Petra Krešimira IV prema autobusnom okretištu na Japirku.

- iz smjera Japirka prometuje Ulicom Put Mira, zatim Ulicom Petra Krešimira IV te skreće lijevo u Ulicu Antuna Gustava Matoša te preko Ulice Put Dračevca i Zoranićeve Ulice (Okružni zatvor Split) nastavlja uobičajenom trasom prema Splitu.

LINIJA BR.32 SPLIT-KUČINE

- iz smjera Splita preko ulice Zbora narodne garde ulazi u rotor Bilice na kojem će koristiti izlaz prema Salona Mall-u, zatim Ulicom Antuna Gustava Matoša i dalje uobičajenom trasom prema Kučinama.
u smjeru prema Splitu zadržava postojeću trasu prometovanja.
hr Thu Apr 15 2021 14:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5eff6312daf72d1f228b4611/80
Foto: Unsplash

U Splitsko-dalmatinskoj županiji nastava i dalje online, izuzetak niži razredi osnovnih škola

Dalje se obustavlja održavanje praktične nastave u školskim objektima.
Odluka za organiziranje nastave koja je donesena 08. travnja 2021. godine za razdoblje od 12. travnja do 17. travnja 2021. godine na području Splitsko-dalmatinske županije produljuje se u istome obliku na razdoblje od dodatnih tjedan dana (19. travnja – 23. travnja), poručili su iz Stožera civilne zaštite.

- Ponovno ističemo kako zbog trenutne epidemiološke situacije u Splitsko-dalmatinskoj županiji i preporuka epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije te nakon obavljenih konzultacija sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske, kao i nadležnim Ministarstvom znanosti i obrazovanja, održavanje nastave za učenike osnovnih i srednjih škola i studente Sveučilišta u Splitu nastavit će se provoditi po Modelu „C” odnosno „online” nastava, osim učenika razredne nastave osnovnih škola (1. do 4. razred) gdje će se nastava i dalje održavati po Modelu „A” odnosno neposredno u školi.

Također, i dalje se obustavlja održavanje praktične nastave u školskim objektima. 

Molimo Vas da se pridržavate svih epidemioloških mjera i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a u slučaju promjene epidemiološke situacije te eventualne nove upute za organiziranje nastave bit ćete na vrijeme obaviješteni, poručili su iz Stožera.

hr Thu Apr 15 2021 14:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .