Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62a0f21818d1cb48678b46a4/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Tamara Visković: "Lučka uprava upregla se u predizbornu kampanju i gura neprihvatljivu novu luku u Stinicama"

Da ne bi ispalo da samo nabrajamo minuse bez alternative, za nas je prihvatljiva ideja da bi, ako već trebamo izmjestiti kamionski promet, bolje rješenje bilo Orišac, na istoku grada. Time bi se izbjegla sva tri navedena problema
Tamara Visković, kandidatkinja za gradonačelnicu i nositeljica liste Možemo! - Nova ljevica, smatra da se Lučka kapetanija "potpuno slučajno" uplela u kampanju:

- Lučka uprava Split, naravno potpuno slučajno, usred predizborne kampanje oglasila se raskošnim sponzoriranim sadržajem u lokalnim medijima o dostignućima i grandioznim planovima te državne ustanove, na čijem je čelu, opet slučajno, predsjednik splitskog HDZ-a i važan kandidat na listi te stranke za Gradsko vijeće.

Među ostalim, iz Lučke uprave još jednom su predstavili projekt kojega očito smatraju gotovom stvari, luku za kamionski trajektni promet u Stinicama, na sjevernoj strani Marjana i nadomak ionako ugroženom Vranjicu. Kolikogod se, međutim, Lučka uprava i izborni kandidati trsili, moramo ponovo istaknuti: luka u Stinicama za našu koaliciji Možemo!-Nova ljevica potpuno je neprihvatljivo.

Premještanje teretnog prometa prema otocima izvan centra grada načelno je dobra ideja, no bojimo se da motiv nije rasterećenje prometa u gradu, nego proširenje turističke namjene gradske luke na račun one servisne za stanovnike i posjetitelje otoka. I to je prvi problem, ali on može biti posljedica naše naviknutosti da ništa ne ispadne onako kako je najavljivano, pa onda pušemo na hladno.

No, ima i drugih problema.

Prvo, to bi tražilo gradnju doslovno treće luke na tom ionako ugroženom području, uz Sjevernu luku i Loru i potencijalno novo zagađenje.

Drugo, nije teško izračunati koliko bi duže putovanje bilo za taj dio prometa do otoka, pa bi se znatno povećali troškovi transporta opskrbe koja bi bila najveći "klijent" nove rute, što bi povuklo i rast cijena na otocima.

Treće, ovim projektom ugrožen je Marjan, ali i dobar dio Kaštelanskog zaljeva, s brojnim trajektima dnevno na plovnom putu oko park šume i pored Čiova, u kombinaciji s nautičarima iz Spinuta, Kaštela i Trogira, pa manjih plovila na putu za Trogir i Kaštela...

Četvrto, Lučka uprava se ovim uključuje u prostorno planiranje Splita, i to bez ikakvog nadzora od strane grada, čime se pretvaraju u svojevrsnu planersku paraustanovu. I to rješavajući probleme koje su organizacijom brodskog i trajektnog prometa u Gradskoj luci sami stvorili.

Da ne bi ispalo da samo nabrajamo minuse bez alternative, za nas je prihvatljiva ideja da bi, ako već trebamo izmjestiti kamionski promet, bolje rješenje bilo Orišac, na istoku grada. Time bi se izbjegla sva tri navedena problema.hr Tue Jun 21 2022 11:29:35 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62341aa3e8e9baff5e8b46d4/80
Foto: DalmacijaNews

Požar u Naklicama, stradao vatrogasac

Ustanovljen mu je prijelom noge
Oko 18 sati u Naklicama nedaleko od Omiša buknuo je požar, a stanje je zadovoljavajuće.

Kako doznajemo, u požaru je ozlijeđen vatrogasac koji je hitno prevezen u splitski KBC. Po prvim informacijama, ustanovljen mu je prijelom noge.

Uskoro više.

hr Tue Aug 09 2022 20:04:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f2601818d1cb075c8b4577/80

Posljednji ispraćaj i komemoracija Vladimira Matijanića bit će u četvrtak

Sprovod je u 15 sati, a u Hrvatskom narodnom kazalištu bit će komemoracija u 17.30 sati
Hrvatsko novinarsko društvo će u četvrtak upriličiti komemoraciju za Vladimira Matijanića, novinara indexa, koji je prije nekoliko dana umro u 51. godini, a njegova smrt izazvala je zgražanje velikog dijela javnosti zbog postupanja zdravstvenih službi, koje su njegovu bolest u najmanju ruku olako tretirale. Istraga o tome još nije dovršena.

Komemoracije će se prirediti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu s početkom u 17.30 sati, a o veličini i značaju Matijanića kao novinara i čovjeka govorit će Boris Dežulović, Hrvoje Zovko, Neven Barković, Viktor Ivančić, Dragan Markovina i Drago Bojić.

Posljednji ispraćaj Vladimira Matijanića bit će također u četvrtak, u 15 sati na groblju Lovrinac.
hr Tue Aug 09 2022 15:24:56 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/626eb8d1ecdbd125788b45ed/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Kanader naletio na jato galebova, poprilično je oštećen

Vatrena stihija prijetila je najpoznatijoj party-plaži u Hrvatskoj pa su tisuće gostiju klubova bile evakuirane
Jedan od kanadera je, kako HRT neslužbeno doznaje, vraćajući se u bazu naletio na jato galebova i prilično je oštećen.

Noćas je na hrvatskoj obali buknulo nekoliko velikih požara, a dramatično je bilo na Zrću na otoku Pagu.

Vatrena stihija prijetila je najpoznatijoj party-plaži u Hrvatskoj pa su tisuće gostiju klubova bile evakuirane. Požar je tek jutros stavljen pod kontrolu.

hr Tue Aug 09 2022 14:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f24d9418d1cb955a8b45bd/80
Foto: SDŽ

Dan Općine Zmijavci: Polaganje vijenaca poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i svečana sjednica

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader istaknuo je kako državna vlast vodi brigu o cijeloj Imotskoj krajini
Polaganjem vijenaca poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan Općine Zmijavci. Načelnik Mijo Šuto podsjetio je na demografske projekte koje provode.

- Ponosno ističem kako smo za 28 novorođene djece u posljednjih godinu dana isplatili 125 tisuća kuna, a ukupno će za ovu djecu tijekom iduće četiri godine biti isplaćeno 270 tisuća kuna. Sada za prvo dijete Općina Zmijavci isplaćuje 3 tisuće kuna, za drugo 5 tisuća, a za treće i svako iduće 20 tisuća kuna i to u razdoblju od četiri godine po 5 tisuća kuna. - izjavio je Šuto.

Zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić naglasio je podršku Županije razvoju Općine Zmijavci.

- Pomogli smo u brojnim projektima - od kapitalne investicije u cestu od 5 milijuna kuna do drugih projekata. Pomogli smo završiti vodospremu Garce, urediti dječje igralište kod škole te u nizu drugih komunalnih zahvata. Mislim kako je to prepoznatljiva participacija Županije u životu lokalne zajednice. - rekao je Šošić.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader istaknuo je kako državna vlast vodi brigu o cijeloj Imotskoj krajini.

- Naša odgovornost je stvoriti uvjete da nam mladi ne odlaze. Tu brigu vodi državna vlast. Dolazak premijera u Imotsku krajinu potvrđuje brigu državne vlasti za naša ruralna područja. - podsjetio je Sanader.

Svečanoj sjednici nazočili su i zamjenik župana Stipe Čogelja, ravnatelj Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije Ante Mihanović, ravnatelj Županijske uprave za ceste Split Petar Škorić, načelnici i gradonačelnici susjednih općina i gradova iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, predstavnici braniteljskih udruga te brojni drugi uzvanici.

hr Tue Aug 09 2022 14:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .