Mužinić Bikić prozvala Negotića: Upitan obrok za djecu u osnovnim školama Splita

Potpredsjednica Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Split i
ravnateljice Osnovne škole Srinjine Zrinka Mužinić Bikić, oglasila se priopćenjem vezano za
problem primjene odluke Vlade Republike Hrvatske o uvođenju besplatnog
obroka za djecu osnovnih škola za koju je Vlada RH osigurala sredstva.

Gradski odbor HDZ-a ovim putem javno upozorava na problem primjene u Splitu odluke  Vlade RH o uvođenju besplatnog obroka za djecu osnovnih škola za koju je Vlada RH  osigurala sredstva. Kako sada stvari stoje, naime, nije izgledno da će djeca na području  Splita, za razliku od djece u ostalim područjima Hrvatske, kad se vrate u škole u  ponedjeljak 9. siječnja, zaista i dobiti taj obrok. 

Ravnatelji škola u Splitu su u nekoliko navrata tražili od Uprave grada upute o načinu  provedbe odluke Vlade o školskom obroku. Konačno je, dosta kasno, 22. prosinca sazvan  prvi sastanak s ravnateljima u Gradskoj upravi kojeg je vodio pročelnik po ovlaštenju za  društvene djelatnosti Mario Negotić. Ravnatelji osnovnih škola kojima je osnivač Grad  Split dobili su od njega jasnu uputu da ne idu u samostalnu nabavu hrane za obrok iako  je vremena već tada bilo malo već će to učiniti Gradska uprava putem javne nabave za  sve škole. Nakon praznika, dana 29. prosinca, u škole su upućene tablice o  prehrambenim potrebama djece i uvjetima pripreme i konzumiranja koje su ravnatelji  trebali popuniti i dostaviti Gradskoj upravi do 5. siječnja. U objašnjenju na sastanku  održanom 7 dana ranije je navedeno kako su ti podaci potrebni kako bi Gradska uprava  mogla provesti postupak javne nabave za sve škole kojima je osnivač, nakon čega bi  podjela obroka mogla početi oko 9. veljače. Iz Gradske uprave je ravnateljima poručeno  i da će Gradska uprava tražiti odgodu izvršenja odluke o besplatnim obrocima od  Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

Riječ je o oko 13.000 djece u 29 osnovnih škola od kojih izvjestan broj ima posebne  nutritivne potrebe o čemu također treba voditi računa u planiranju i spremanju obroka.  Nadalje, nemaju sve škole jednake uvjete potrebne za pripremu i serviranje obroka. 

Ravnatelji su sazvali sastanak Aktiva 3. siječnja tražeći od Gradske uprave objašnjenje i  naputke o provedbi odluke. Pročelnik po ovlaštenju za društvene djelatnosti Mario  Negotić, kao ni bilo tko drugi iz Gradske uprave, nije osobno došao na taj sastanak već  se javio telefonom i rekao je da je navodno riječ o nesporazumu i da se neće čekati podaci  i analiza, kako je prethodno tvrdio, nego se škole moraju snaći kako znaju i djeca obroke  moraju početi dobivati od ponedjeljka 9. siječnja 2023.godine. 

Ravnatelji su bili šokirani. 

Ne samo da taj naputak, zapravo – naredba, ne odgovara zaključcima sastanka s  Gradskom upravom nego je i demanti naputka iste te Gradske uprave. Ravnatelji i učitelji  su snalažljivi, vole svoj posao i shvaćaju ga odgovorno, ali kako će u prazničnom tjednu  uspjeti išta organizirati u samo dva radna dana je upitno. To je nemoguća misija. U  najboljem slučaju, u ponedjeljak bi djeca u nekim školama mogla dobiti suhu hranu a  hranu za posebne nutritivne potrebe ni jedan dobavljač u tako kratkom roku ne može i ne  želi isporučiti.

Mnogoj djeci to je jedini obrok kojeg dobiju tijekom nastave. Neoprostivo je takvo  poigravanje s njihovim zdravljem i dobrobiti i protivno je slovu i duhu Konvencije UN o  pravima djeteta koju je Republika Hrvatska odavno ratificirala i ugradila u svoje zakone.

POSLJEDNJE DODANO: