Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5f995ae66f52df1a288b4568/80
Foto: DalmacijaNews

Uskoro testiranje na koronavirus i u splitskoj gradskoj luci

Osim u Splitu, testiranja se obavljaju u Vrgorcu, Imotskome, Makarskoj i Sinju ta na otocima Hvaru, Braču i Visu

U gradskoj luci u Splitu otvara se mjesto za drive in testiranje na covid-19, a uskoro bi u Nastavni zavod za javno zdravstvo trebali stići i brzi genski testovi, doznaje se od ravnateljice tog zavoda Željke Karin.

Rekla je da im i dalje dolazi na testiranje oko 900 pacijenata na dan te je potvrdila da im ne radi jedan od dva PCR uređaja. Unatoč takvoj nepredviđenoj situaciji, i dalje odrađuju sve kao i do sada, s tim da su produžili radno vrijeme tako što su uveli treću smjenu. Do sutra bi uređaj trebao biti popravljeni, a posao zbog toga ne trpi jer se svi uzorci obrade te svi testirani dobivaju nalaz u roku od 24 sata.

Dr. Željka Karin je najavila da će se uskoro u splitskoj luci otvoriti drive in testiranje koje bi trebalo malo rasteretiti redove u bolnici i u županijskome Nastavnom zavodu za javno zdravstvo. Ovih bi dana trebali dobiti brze genske testove koje će najprije trebati validirati, rekla je i dodala da će se ti testovi raditi u zatvorenim kolektivima kojim je važan brzi nalaz. 

- Ti testovi vrijede za osobu koja ima izraženu kliničku sliku da bissmo vidjeli je li pozitivna. Negativan nalaz ništa ne govori, odnosno nije relevantan. To ćemo koristiti ondje gdje imamo veći broj ljudi s kliničkom slikom kako bismo odmah mogli staviti sve osobe u samoizolaciju, no rutinski se to nigdje ne radi osim na populacijskoj razini kao što je radila Slovačka. - objasnila je Karin.

Ponovila je kako se stanovnici Splitsko-dalmatinske županije za testiranje mogu naručiti online ili preko liječnika obiteljske medicine, a mjesta na kojima se obavljaju testiranja su splitski KBC  na Križinama i Nastavni zavod za javno zdravstvo, a za dva tjedna i splitska luka.

Osim u Splitu, testiranja se obavljaju u Vrgorcu, Imotskome, Makarskoj i Sinju ta na otocima Hvaru, Braču i Visu.

Za epidemiološku situaciju u županiji predstojnik Klinike za infektivne bolesti dr. Ivo Ivić je rekao da su danas zadovoljavajući brojevi s kojima se zasad mogu nositi i da se situacija - ako se takav trend nastavi - moći dobro kontrolirati. Isplanirali su sve i za veći broj bolesnika te u roku od jednog dana mogu aktivirati dodatnih 30 do 40 kreveta.

- Još nismo popunili kapacitete, ali smo spremni za dodatno povećanje. Trenutno imamo 170 kreveta, ako bude potrebe, širit ćemo se unutar Križina. Epidemija više ne ide onim tempom kakvim je išla prethodna dva tjedna. To se vidi po broju novootkrivenih slučajeva u zemlji. Postigao se neki plato i to nije zato što se virus promijenio. Toga moramo biti svjesni. - rekao je, dodajući kako vjeruje da su mjere dale rezultate.

Za novo cjepivo protiv koronavirusa Ivić je rekao kako je to savršena stvar te da će se njegova učinkovitost postići tek kada se procijepi dovoljno ljudi. Istaknuo je kako ćemo i sljedećih šest mjeseci činiti sve što i sada, a to je zaštita, manja okupljanja i sprječavanje širenja bolesti gdje god je moguće. Na pitanje što misli o adventskim okupljanjima, odgovorio je da će biti bolje što ih bude manje te da se treba strogo pridržavati mjera.

- Život je nemoguće zaustaviti, zatvaranje se može jednom napraviti i više nikada. Mislim, to onda mora zaista značiti da se priprema katastrofa. - zaključio je Ivić.

hr Wed Nov 11 2020 20:02:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5d80db7029111c5e858b45d1/80
Foto: Pixabay

Fuchs: Ako situacija bude ovakva ili bolje učenici bi se mogli vratiti u školske klupe

Odgovorio je na pitanje kako to da se u školu išlo u vrijeme kad je epidemiološka situacija bila loša, a sad kad je bolja, uglavnom se ide s online nastavom.

U petak poslijepodne je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs održao online sastanak sa svim ravnateljima škola. Najavio je moguć povratak u školske klupe za učenike nižih razreda, javlja Dnevnik.hr

Odgovorio je na pitanje kako to da se u školu išlo u vrijeme kad je epidemiološka situacija bila loša, a sad kad je bolja, uglavnom se ide s online nastavom.  

"Prošle godine smo pomno pratili epidemiološku situaciju i držali smo stvar sukladno pokazateljima pod kontrolom. Kad je dosegnula u negativnom smislu vrhunac mi smo uspjeli do kraja dovesti polugodište. Tjedan dana prije je uvedena online nastava u srednjim i nastavljena je pauza boravka učenika u školama preko zimskih praznika. Onda smo ih opet presložili ne bismo li dobili dodatnih desetak dana, uključujući vikende i time smanjili gužve u prometu'', rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Kaže kako je ova odluka donesena upravo zbog bolje epidemiološke situacije u Republici Hrvatskoj. ''Sada smo došli do jedne bolje epidemiološke slike nego li tada i upravo zbog toga, da se trend oko transportnih rješenja eventualno pogoršao, idemo oprezno. Prvo ćemo pustiti niže razrede, od prvog do četvrtog za koje smo gotovo 100% sigurni da nisu značajni faktor u širenju zaraze, a onda nakon tjedan, dva, ovisno o epidemiološkoj situaciji poslat dijelove obrazovnog sustava u nastavu 'licem u lice''', kazao je Fuchs.

''Ako situacija bude ovakva, nadam se i bolja, da će se svi učenici vratiti u školske klupe. Ukoliko se ipak online nastava odulji, neki ravnatelji inzistiraju na pisanju ispita uživo. ''Ravnatelji su aktivni, najbolje znaju kako i na koji način iskoristiti određene prednosti u obrazovnom procesu'', rekao je Fuchs.

Čak 17 škola u Banovini je tražilo odgodu nastave koja im je odobrena. Ministar je rekao kako se državna matura se neće pomicati. ''Imajući to u vidu, za učenike s tog područja postoji nekoliko modela kako ćemo to nadoknaditi. U prvom redu to će ovisiti o tome hoće li nadoknada nastave biti potrebna za tjedan ili dva ili nešto duže. O tome će ovisi koji će biti modalitet'', istaknuo je Fuchs.

20 nastavnika najavilo je odlazak iz županije. 

''Morat ćemo pronaći nove ljude, 222 djelatnika škola se nalaze izvan područja zahvaćeno potresom. 22 se ne kane vratiti. Onoga koga nema morat ćemo zamijeniti. Kako? Ne znam, ali zamjene se konstatno događaju u obrazovnom sustavu što se tiče nastavnika i učitelja'', zaključio je ministar u Dnevniku NoveTV.

hr Fri Jan 15 2021 21:21:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f60ae39daf72d78988b457f/80
Foto: DalmacijaNews

Vlada u ponedjeljak o otpisu režijskih troškova za energiju stradalima u potresu

Vlada će na sjednici u ponedjeljak usvojiti zaključak koji se odnosi na otpis režijskih troškova vezanih za energiju na potresom pogođenim područjima, rekao je u petak Hini glasnogovornik Vlade Marko Milić.

"Vezano uz plaćanje troškova za grijanje na potresom pogođenim područjima, predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima ministra gospodarska i održivog razvoja Tomislava Ćorića i predsjednika Uprave HEP-a Franu Barbarića", rekao je Milić te dodao da će Vlada na sjednici u ponedjeljak usvojiti zaključak koji se odnosi na otpis režijskih troškova vezanih za energiju na potresom pogođenim područjima.

"Predsjednik Vlade o tome je izvijestio i sisačko-moslavačkog župana Žinića koji se zalagao za donošenje takve odluke kojom se želi pomoći našim sugrađanima koji su najpogođeniji nakon razornog potresa", dodao je glasnogovornik Vlade.

hr Fri Jan 15 2021 20:59:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6001d1c66f52df17a18b46f6/80

Bulj: Najveći proizvođač mlijeka u Dalmaciji farmu ne može priključiti na vodovodnu mrežu zbog aljkavosti Vodovoda

I sam vlasnik OPG-a, g. Ivan Putnik, rekao je da im je najveći problem voda, a da su posao započeli bez ičega, bez traktora, bez kvadrata zemlje, od same nule.
Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj danas je u obraćanju javnosti upozorio na sramotan odnos prema najvećem proizvođaču mlijeka u Dalmaciji, OPG-u Putnik u Sinjskom naselju Brnaze koji farmu s više od 50 muznih krava ne može priključiti na vodovodnu mrežu, i to sve, kako kaže Bulj, zbog aljkavosti Vodovoda Cetinskog kraja.

Miro Bulj rekao je da iz problema s priključkom vode u OPG-u Putnik proizlaze i drugi problemi koji se generiraju, kao npr; ostvarivanje mogućnosti sredstava koja su im odobrena da ih koriste iz EU fondova, ali očito lokalni vodovod i lokalna jedinica nemaju interes da riješe taj problem da bi se modernizirao ovaj projekt unutar OPG-a.

Umjesto da se ova obitelj koja je najveći proizvođač mlijeka u Dalmaciji potiče, ona u svom razvoju ima mnoge kočnice. Zbog ostvarivanja EU fondova, da bi projekt mogao dalje krenuti svojim tijekom, OPG Putnik mora imati priključak vode.“

I sam vlasnik OPG-a, g. Ivan Putnik, rekao je da im je najveći problem voda, a da su posao započeli bez ičega, bez traktora, bez kvadrata zemlje, od same nule.

Digao sam kredit, novci su već svi uplaćeni, strojevi su već skoro stigli, ali sad čekamo vodu da bismo mogli predati papire i dobiti povrat 50 posto. Kad stigne mljekovod za 10 muznih krava, ja ne mogu za njega koristiti vodu iz podzemlja. Osim toga za šest mjeseci moram tražiti uporabnu dozvolu, a ako nemam hidrat na objekt, to nije moguće. Dobili smo EU dozvolu i moramo ispuniti EU standarde.“ – objasnio je Putnik.

„Dok selo ne bude na čelu i dok se ne bude ulagalo u selo i seljaka, do tada ne ćemo imati bogatu Hrvatsku. Pozivam mjerodavne da se ne igraju sa sudbinama ljudi. Pozivam mjerodavne i da ne zatvaraju nos kad dolazi stočar jer im smeta miris krava, nego neka riješe ovaj problem jer jedino što može pomoći ovom narodu je naša domaća proizvodnja. Sramotno je da je čovjek koji je najveći proizvođač mlijeka u Dalmaciji ostavljen sam sa sobom. Još jednom pozivam nadležne, gradsku i županijsku vlast, a poglavito Vodovod Cetinskog kraja da omoguće priključak vode OPG-u Putnik i da se napokon ne zatvaraju nosevi pred našim stočarima nego da ih se potiče“ – naglasio je Bulj.
hr Fri Jan 15 2021 18:21:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6001cdc66f52df9ca38b457b/80
Foto: HGSS

HGSS-ovci iz bunara izvukli 250 kilograma tešku junicu

Akcija koja je jučer započela, danas je uspješno okončana

Jučer je HGSS Stanica Split zamoljena za pomoć pri spašavanju junice koja je upala u bunar Kod Lećevice u dalmatinskoj zagori. Junica je teška oko 250 kg. 

Danas je akcija uspješno okončana i junica je na sigurnom, poručili su iz HGSS-a.


hr Fri Jan 15 2021 18:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .