Article

//www.dalmacijanews.hr/files/611192ad6f52dfa2fe8b458e/80
Foto: DalmacijaNews

Ministar Fuchs razriješio ravnateljicu čuvene škole u Donjem Muću, ali višeslojni problemi još nisu ni blizu rješenja

Na Školskom odboru održanom danas poslijepodne za vršiteljicu dužnosti ravnatelja izabrana je Dijana Đelalija koja je prethodno dala ostavku na funkciju u Školskom odboru (dodano u 20:30 sati)
Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs razriješio je ravnateljicu Osnovne škole kneza Branimira u Donjem Muću Lidiju Zekan!

Inspekcijski nadzori provedeni sredinom listopada prošle i u ožujku ove godine utvrdili su brojne nepravilnosti u radu te osmoljetke, pa je prosvjetni inspektor predložio razrješenje Zekan što je Školski odbor gotovo jednoglasno odbio. Tek je predstavnica roditelja bila usamljena, na strani inspekcije.

Zanimljivo, predsjednik Školskog odbora Ante Kapitanović bio je čovjek kojemu je u školi zabranjen rad i to jer je sada bivša ravnateljica Zekan bez suglasnosti Školskog odbora, što je po zakonu obvezna, zaposlila Kapitanovića i davala mu anekse ugovora. Učitelj tjelesne i zdravstvene kulture aneksima je "doskočio" do pune satnice u toj školi, a ravnateljica do spremanja materijala iz ureda u kutije.

Nezakonit je otkaz, stajalo je u prosvjetnom izvješću, dobio učitelj tjelesne i zdravstvene kulture Ante Popović. Pravomoćno je to i dokazano pred Županijskim sudom u Osijeku, ali Zekan je ignorirala sudsku odluku i odbijala je Popovića vratiti na posao i isplatiti plaće.

U obrazloženju inspekcijskog prijedloga za razrješenje ravnateljice spominje se i nadzor obavljen u školi u listopadu 2016. godine kada je utvrđen niz propusta u postupanju ravnateljice, i to "prilikom donošenja odluka o organizacijskom višku u dijelu radnog vremena i odluka o otkazivanju ugovora o radu s ponudom izmijenjenog ugovora o radu za više radnika".

Neosporno je, stoji nadalje, da "ravnateljica škole opetovano postupa protivno propisima, odnosno odredbama Zakona, i to unatoč činjenici da je ranijim postupanjima na to upozorena".

Odvjetničko društvo "Ljubičić & Vrdoljak" tražilo je demantij, ispravku informacije i uklanjanje jednog od niza članaka u kojima je potanko i kontinuirano praćen ovaj bizaran slučaj iz Dalmatinske zagore. Naveli su kako Lidiju Zekan prikazujemo kao "nesposobnu osobu koja je nanijela štetu školi i njezinim učenicima". Štoviše, da stvar bude još komičnija, u tom copy/paste zahtjevu na vrhu dokumenta stajao je datum dvije godine prije nego je taj sporni članak napisan.

Popović je krajem travnja vraćen na posao, ali ne na punu satnicu. Dio je i dalje ostao kod Kapitanovića kojemu je ugovor morao biti raskinut.

Popović je u izjavi za DalmacijaNews ocijenio kako je odluka ministra Fuchsa očekivana.

- Nažalost, kontinuitet nezakonitog upravljanja školom se nastavlja na način da kolega Kapitanović kao predsjednik Školskog odbora vodi školu unatoč zabrani rada - podvukao je Popović.

I vodit će do danas u 14 sati kada se sastaje Školski odbor i bira vršitelja dužnosti ravnatelja. Iako nije isključeno da Kapitanović ostane na čelu obrazovne ustanove i to uz samo jednu mogućnost - da na sjednici Školskog odbora podnese ostavku na funkciju u odboru.Dodano u 20:30 sati: Na Školskom odboru održanom danas poslijepodne za vršiteljicu dužnosti ravnatelja izabrana je Dijana Đelalija koja je prethodno dala ostavku na funkciju u Školskom odboru.


hr Fri May 13 2022 08:59:49 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6289202918d1cbc61d8b4585/80
Foto: Unslash

Copernicus služba za nadzor atmosfere upozorava na neobičnu pojavu u Hrvatskoj tijekom ovog vikenda

Veliki oblak saharske prašine koji se kreće na sjever preko južne i srednje Europe u razdoblju od 20. do 23. svibnja.

Prognoze Copernicus službe za nadzor atmosfere (CAMS) od 17. svibnja predviđaju još jedan veliki oblak prašine s vrlo visokim vrijednostima optičke dubine aerosola (AOD) i koncentracije prašine koji putuje prema sjeveru kroz zapadnu i srednju Europu. Prašina je već stigla do Pirenejskog poluotoka, a prognoze koje pokazuju veće vrijednosti stižu od 21. do 22. svibnja. 22. svibnja prašina će proći i srednju Europu.

CAMS, kako navodi poslovni.hr, svake godine prati sve faze širenje prašine iz pustinje Sahare i pruža stalna ažurirana izvješća o ozbiljnosti ovogodišnjeg širenja prašine, uključujući visoke vrijednosti uočene u zapadnoj Europi sredinom ožujka , kao i prašinu koja prelazi Atlantik prema Karibima, 

Copernicus služba za nadzor atmosfere prati i znatne oluje prašine koje su zahvatile Bliski istok tijekom svibnja 2022., a koje su značajno utjecale na Irak. CAMS pruža kontinuirane podatke i predviđanja praćenja dalekosežnog širenja prašine na europskoj i globalnoj razini . Podaci i alati koji daje besplatni su, i mogu poslužiti građanima, poduzećima i kreatorima politika za donošenje informiranih odluka na kontinuiranoj osnovi, jer su podaci o prognozi kvalitete zraka dostupni 24 sata dnevno.

Viši znanstvenik Mark Parrington iz ECMWF-ove Copernicus službe za nadzor atmosfere komentira:
- Copernicus služba za nadzor atmosfere važna je karika u raspravi o tome kako se sastav atmosfere mijenja, budući da se CAMS-ove informacije temelje na satelitskim promatranjima gotovo u stvarnom vremenu i in situ promatranjima, te nudi pouzdane prognoze kvalitete zraka kako bi korisnici mogli pratiti prijenos prašine i znati, na primjer, kada je u njihovim područjima iznimno loša kvaliteta zraka.

hr Sat May 21 2022 19:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fc903f76f52df4c5d8b45cf/80
Foto: Brodosplit

Poslije višemjesečne financijske agonije Debeljaku prihvaćeno pokretanje predstečajnog postupka u Brodosplitu

Idućeg će se tjedna na istom sudu odlučivati o više prijedloga za otvaranje stečajnih postupaka
Splitski Trgovački sud prihvatio je Debeljakov prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka u Brodosplitu nakon što mu jednom to nije pošlo za rukom i to zbog jedne evidentirane neizvršene osnova za plaćanje koje je trebalo navesti u spisima.

Idućeg će se tjedna na istom sudu odlučivati o više prijedloga za otvaranje stečajnih postupaka nad društvima koja su povezana sa Brodograđevnom industrijom Split.

Debeljak je kaotičnu situaciju povezao s ruskom invazijom u Ukrajini iako se otkrivalo kako je pozadina cijele priče puno dublja.

Poslije višemjesečne financijske agonije pokrenut je predstečajni postupak i nad cijelom DIV grupom.
hr Sat May 21 2022 19:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62891a2f18d1cbc51d8b457b/80
Foto: HGSS Split

HGSS spasio malaksalog turista na Fortici koji nije bio dovoljno opremljen za visoke dnevne temperature

Zbog visokih temperatura potreban je oprez!

Omiška ispostava HGSS Stanice imala je akciju ove subote na Fortici u Omišu.

Poziv je stigao zbog unesrećenog državljanina Njemačke koji je zbog iscrpljenosti i malaksalosti pao dva puta pa je pozvana pomoć.

Akcija je uspješno završila nakon što su unesrećenog spustili u Omiš u pratnji četiri člana Ispostave.

Razlog ove nezgode bila je neadekvatna opremljenost i premalo vode za visoke dnevne temperature.

- Zbog visokih temperatura potreban je oprez! - poručuju iz HGSS Split. 


hr Sat May 21 2022 18:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6289145318d1cbc21d8b4580/80
Foto: SDŽ

[FOTO] U Jeruzalemu otkriven kip svetog Jeronima: "On je rođen u našem srcu i duši"

"Veliki je ovo dan za Splitsko-makarsku nadbiskupiju"

Župan Blaženko Boban, monsinjor Marin Barišić, akademski kipar Veno Jerković i opat jeruzalemske dominikanske opatije Bernhard Alter otkrili su na jeruzalemskom brdu Sion kip Svetoga Jeronima, dar puka Splitsko-dalmatinske županije. Kip je smješten u Crkvi Usnuća Marijina na Sionu, a župan Boban ističe kako se ovaj trenutak čekao već tri godine. 

- Posebno sam danas ushićen, ponosan i sretan jer mnogi za Svetoga Jeronima pitaju gdje je rođen. Rođen je u našem srcu i našoj duši. Zbog toga sam ponosan što danas jednu cijelu lepezu aktivnosti koju smo imali prethodnih godina današnjim činom završavamo. Bitno je da građani i vjernici shvate njegovu veličinu, njegovu dimenziju i njegov doprinos čovječanstvu, izjavio je župan.

Nadbiskup u miru, monsinjor Marin Barišić, koji je blagoslovio kip i služio svečanu svetu misu, naglašava kako je ovo povijesni dan za budućnost. 

- Veliki je ovo dan za Splitsko-makarsku nadbiskupiju, Splitsko-dalmatinsku županiju, a ja bih rekao i za čitavu Hrvatsku. Sveti Jeronim je jedna kulturna i duhovna baština kojom se ponosimo. On nas je predstavljao u vremenima kada nismo imali ništa. Dosta je bilo reći Sveti Jeronim i njegov kraj i zahvaljujući njemu sačuvali smo i narodni jezik u liturgiji. To je jedinstven slučaj u cijeloj crkvi, naglasio je Barišić.

Autor kipa je akademski kipar Veno Jerković, koji nije mogao sakriti oduševljenje što je upravo njegovo djelo postavljeno na Sionu. 

- Uzbuđen sam i teško je naći prave riječi kako bih izrekao sreću i zadovoljstvo jer je moj rad došao na jedno ovako sveto mjesto i u ovaj sveti grad. Mogao je to biti bilo koji drugi kipar, ali to sam ja, rekao je Jerković.

Franjevac konventualac fra Tomislav Glavnik navodi kako je ovaj kip, postavljen na Sionu, znak prepoznavanja hrvatskoga naroda u Izraelu. 

- Sa Svetom zemljom bili smo uvijek povezani, bilo preko hodočasnika, utjecajnih svećenika ili svetaca poput Svetoga Nikole Tavelića. Upravo ovo postavljanje kipa Svetoga Jeronima je jedan veliki znak, izjavio je Glavnik. 

Otkrivanju kipa nazočili su i zamjenik župana Stipe Čogelja, predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić i hrvatska veleposlanica u Izraelu Vesela Mrđen Korać.


hr Sat May 21 2022 18:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .