Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5ee793116f2ab86b6b8b456f/80

U splitskom hotelu Park predstavljen Plan upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem SDŽ

U sklopu izrade Plana upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem županije, danas je u splitskom hotelu Park održana i radionica.

Plan upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) je plan nove generacije kojeg na cijelom Mediteranu ima tek nekoliko regija, a istodobno je i strateški akt koji će osigurati okvir za programiranje i usmjeravanje razvojnih projekata u sljedećem EU višegodišnjem financijskom okviru 2021.-2027.

U sklopu izrade Plana upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem županije, danas je u splitskom hotelu Park održana radionica kojoj su nazočili gradonačelnici, načelnici i predstavnici stručnih službi obalnih i otočkih jedinica lokalne samouprave s područja županije. Neposredno pred početak radionice, medijima su kratke izjave dali župan Blaženko Boban, pročelnik upravnog odjela za pomorstvo i turizam i koordinator projekta u županiji Stipe Čogelja, te voditelj tima izrađivača Ognjen Škunca.

Govoreći o važnosti izrade Plana kao potpore za strateško planiranje i upravljanje održivim razvojem obalnog područja županije kao njenog najvrjednijeg i najranjivijeg razvojnog resursa, župan je istaknuo: 

Današnjim danom radimo jedan veliki iskorak u budućnosti zaštite pomorskog pojasa, ne samo pomorskog dobra, na području Splitsko-dalmatinske županije. Jedni smo od rijetkih na Mediteranu koji smo pokrenuli, ja ću ga nazvati, svojevrsni Masterplan pomorske obale SDŽ. Danas su predstavnici svih otočkih lokalnih zajednica, u srijedu će biti predstavnici svih kopnenih zajednica koje imaju doticaj s morem i pomorskim dobrom, a 23. lipnja će biti treća radionica na kojoj će biti zainteresirana javnost, struka i svi oni koji imaju nešto reći po ovom pitanju - kazao je župan te dodao: 

- Moram kazati da me veseli iza svojevrsnog Masterplana obale na području SDŽ, znate da je Pomorsko dobro učinilo jedan veliki iskorak u uređenju i vođenju brige o devastaciji pomorskog dobra, ali je potreban jedan zaista sveobuhvatan plan kako bi, ne samo radili prevenciju, nego preventivno djelovali i na način da ne može netko devastirati ono što je prirodna ljepota, ono što ja obično kažem najljepšim dijelom zemaljske kugle, a to je naša SDŽ. Svojevrsni plan će biti sveobuhvatan, on će kako ekološki tako urediti odnose u turizmu, ribarstvu, brodogradnji, u svemu onome što je potrebno za funkcioniranje uređenog područja onako kako to vidi struka – kazao je župan Blaženko Boban, dodajući kako je ovo tek početak

Župan je na kraju obraćanja rekao da ne očekuje da će Plan biti dovršen u ovom mandatu, ali će Plan postati "svojevrsna Biblija ponašanja na pomorskom dobru u SDŽ.”

Pročelnik Stipe Čogelja je govorio o nadležnostima različitih inspekcija na pomorskom dobru: - Ono što bi mogla biti glavna poruka danas, u suradnji s kolegama iz Ministarstva mora, inzistirat ćemo na tome da se donese Zakon o inspekciji na pomorskom dobru. Sada imate situaciju da pet inspekcijskih službi, pet tijela ima nekakvu nadležnost na pomorskom dobru. Naravno tu dolazi do sukoba nadležnosti, tko je izašao na teren, a tko nije, ne smije se dva puta u istom predmetu suditi. Tim Zakonom o devastaciji na pomorskom dobru bi tražili da Županije dobiju inspekcijske ovlasti pogotovo u hidrograđevnom dijelu, smatram da bi tako bili puno operativniji, mobilniji, puno brže bi rješavali slučajeve. – odgovorio je Čogelja na pitanja novinara koliki im problem predstavlja to što nemaju inspekcijski nadzor.

Voditelj tima izrađivača Ognjen Škunca govorio je o važnosti izrade Plana kao potpore za strateško planiranje i upravljanje održivim razvojem obalnog područja županije kao njenog najvrjednijeg, i najranjivijeg razvojnog resursa.

hr Mon Jun 15 2020 17:26:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60d388f16f52df1fba8b4592/80
Foto: DalmacijaNews

Okreće se nova stranica većine u splitskom Gradskom vijeću? MOST ne želi sudjelovati u rotaciji predsjednika Parlamenta!

Novi sastanak mogućih partnera u splitskom Gradskom vijeću prošao je s novim idejama koje su, prvenstveno, stigle iz MOST-a
Trojac Grković-Markotić-Ljulj na kraju novog susreta je izrekao stav kako nisu za rotaciju predsjednika Parlamenta, dogovaranu ranije, s obzirom na važnost tog tijela.

Ideji su se pridružili i socijaldemokrati, a želja gradonačelnika Ivice Puljka je, doznajemo, da se mogući partneri dogovore oko imena budućeg predsjednika te kako će vijećnici Centra to, bez kakvih dodatnih zahtjeva, prihvatiti.

MOST, za objasniti je, ne želi sudjelovati ni u rotaciji, ali ne želi ni da njihov predstavnik bude čelnik Vijeća četiri godine.

Novi brifing najavljen je za petak, a tada bi se trebalo dogovoriti kako će funkcionirati predlaganje projekata i ideja koje bi došle kao točke na sjednicama koje će se, po najavi Puljka, održavati istog datuma svakog mjeseca.

hr Wed Jun 23 2021 21:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f54f292daf72dd98a8b4576/80
Foto: Dnews

Tragedija kod Omiša: Muškarac preminuo na plaži

Nema elemenata kaznenog djela
Na plaži u Nemiri pokraj Omiša preminuo je stariji muškarac. 

Kako kažu iz policije, muškaracu je pozlilo te je Hitna pomoć dojurila na mjesto događaja. Nažalost, djelatnici su odmah konstatirali smrt. 

Nema elemenata kaznenog djela. 
hr Wed Jun 23 2021 19:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ff454c36f52df1c958b458a/80
Foto: Twitter Vlade RH

Božinović: "Od danas dostupna besplatna mobilna aplikacija CovidGO"

Božinović je pojasnio da je mobilnom aplikacijom moguće provjeriti potvrde o testiranju, potvrde o cijepljenju i potvrde o preboljenju

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da je od srijede dostupna besplatna mobilna aplikacija CovidGO za provjeru EU digitalnih COVID potvrda.

- Aplikacija, dostupna na Apple App Storeu, omogućava validaciju QR kodova na EU digitalnim COVID potvrdama izdanim u RH i državama članicama EU. - priopćio je Božinović putem društvenih mreža dodajući da je aplikacija besplatna te da će uskoro biti dostupna i na Google Play Storeu.

Božinović je pojasnio da je mobilnom aplikacijom moguće provjeriti potvrde o testiranju, potvrde o cijepljenju i potvrde o preboljenju te da aplikacija ne obrađuje osobne podatke, već provjerava nacionalni digitalni potpis zapisan u QR kodu.

- U slučaju valjane potvrde ekran će se prikazati u zelenoj boji, a u slučaju da potvrda iz bilo kojeg razloga nije valjana, prikazat će se crveni ekran s dodatnim obrazloženjem. - precizirao je Božinović na facebooku.

Božinović je nadodao da će mobilna aplikacija, sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, olakšati provjere valjanosti potvrda za vrijeme događanja na kojima će biti prisutne osobe koje posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu.

Tehničko rješenje sustava EU digitalne COVID potvrde u RH uspostavila je tvrtka AKD, a do sada je potvrdu preuzelo više od 217.000 građana.

hr Wed Jun 23 2021 18:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/56bc885f1441855f028b47fc/80

Marko Dražen Mimica novi čelnik splitske Ginekologije! Nedavno smijenjeni predstojnik tužio KBC i kolege!

Novoizabrani predstojnik za svoju zamjenicu izabrao je doktoricu Jelenu Marušić.

Splitska ginekologija dobila je novog predstojnika - doktor Marka Dražena Mimicu koji je na tu poziciju stigao gotovo pola godine otkako je smijenjen dotadašnji čelnik Deni Karelović kojeg je četvero kolega optužilo za narušavanje međuljudskih odnosa, zbog loše komunikacije među zaposlenima, ali i samog rada Klinike za ženske bolesti i porode.

Doktor Karelović je nedavno, zbog smjene tužio splitski KBC, a tužio je i četvero medicinskih djelatnika zbog klevete.

Na mjestu predstojnika Klinike radio je sedam godina, a imao je veliku podršku djelatnika koji su poslali čak i potpise za njegov povratak, čak njih 170 prema ravnateljstvu bolnice i Upravnom vijeću KBC-a.

Novoizabrani predstojnik za svoju zamjenicu izabrao je doktoricu Jelenu Marušić.

Privremeno rješenje, između smjene Karelovića i dolaska Mimicu bio je doktor Marko Jukić.


hr Wed Jun 23 2021 17:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .