Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5ee793116f2ab86b6b8b456f/80

U splitskom hotelu Park predstavljen Plan upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem SDŽ

U sklopu izrade Plana upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem županije, danas je u splitskom hotelu Park održana i radionica.

Plan upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) je plan nove generacije kojeg na cijelom Mediteranu ima tek nekoliko regija, a istodobno je i strateški akt koji će osigurati okvir za programiranje i usmjeravanje razvojnih projekata u sljedećem EU višegodišnjem financijskom okviru 2021.-2027.

U sklopu izrade Plana upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem županije, danas je u splitskom hotelu Park održana radionica kojoj su nazočili gradonačelnici, načelnici i predstavnici stručnih službi obalnih i otočkih jedinica lokalne samouprave s područja županije. Neposredno pred početak radionice, medijima su kratke izjave dali župan Blaženko Boban, pročelnik upravnog odjela za pomorstvo i turizam i koordinator projekta u županiji Stipe Čogelja, te voditelj tima izrađivača Ognjen Škunca.

Govoreći o važnosti izrade Plana kao potpore za strateško planiranje i upravljanje održivim razvojem obalnog područja županije kao njenog najvrjednijeg i najranjivijeg razvojnog resursa, župan je istaknuo: 

Današnjim danom radimo jedan veliki iskorak u budućnosti zaštite pomorskog pojasa, ne samo pomorskog dobra, na području Splitsko-dalmatinske županije. Jedni smo od rijetkih na Mediteranu koji smo pokrenuli, ja ću ga nazvati, svojevrsni Masterplan pomorske obale SDŽ. Danas su predstavnici svih otočkih lokalnih zajednica, u srijedu će biti predstavnici svih kopnenih zajednica koje imaju doticaj s morem i pomorskim dobrom, a 23. lipnja će biti treća radionica na kojoj će biti zainteresirana javnost, struka i svi oni koji imaju nešto reći po ovom pitanju - kazao je župan te dodao: 

- Moram kazati da me veseli iza svojevrsnog Masterplana obale na području SDŽ, znate da je Pomorsko dobro učinilo jedan veliki iskorak u uređenju i vođenju brige o devastaciji pomorskog dobra, ali je potreban jedan zaista sveobuhvatan plan kako bi, ne samo radili prevenciju, nego preventivno djelovali i na način da ne može netko devastirati ono što je prirodna ljepota, ono što ja obično kažem najljepšim dijelom zemaljske kugle, a to je naša SDŽ. Svojevrsni plan će biti sveobuhvatan, on će kako ekološki tako urediti odnose u turizmu, ribarstvu, brodogradnji, u svemu onome što je potrebno za funkcioniranje uređenog područja onako kako to vidi struka – kazao je župan Blaženko Boban, dodajući kako je ovo tek početak

Župan je na kraju obraćanja rekao da ne očekuje da će Plan biti dovršen u ovom mandatu, ali će Plan postati "svojevrsna Biblija ponašanja na pomorskom dobru u SDŽ.”

Pročelnik Stipe Čogelja je govorio o nadležnostima različitih inspekcija na pomorskom dobru: - Ono što bi mogla biti glavna poruka danas, u suradnji s kolegama iz Ministarstva mora, inzistirat ćemo na tome da se donese Zakon o inspekciji na pomorskom dobru. Sada imate situaciju da pet inspekcijskih službi, pet tijela ima nekakvu nadležnost na pomorskom dobru. Naravno tu dolazi do sukoba nadležnosti, tko je izašao na teren, a tko nije, ne smije se dva puta u istom predmetu suditi. Tim Zakonom o devastaciji na pomorskom dobru bi tražili da Županije dobiju inspekcijske ovlasti pogotovo u hidrograđevnom dijelu, smatram da bi tako bili puno operativniji, mobilniji, puno brže bi rješavali slučajeve. – odgovorio je Čogelja na pitanja novinara koliki im problem predstavlja to što nemaju inspekcijski nadzor.

Voditelj tima izrađivača Ognjen Škunca govorio je o važnosti izrade Plana kao potpore za strateško planiranje i upravljanje održivim razvojem obalnog područja županije kao njenog najvrjednijeg, i najranjivijeg razvojnog resursa.

hr Mon Jun 15 2020 17:26:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60fd4a8e6f52df62e78b45b1/80
Foto: Čitatelj

Obitelj s Čiova tvrdi da je cijev - pukla: 'Fekalije nisu namjerno ispuštene'

Vlasnici napominju da se slijevala samo voda.
Jučer u popodnevnim satima dok su brojni kupači uživali u uvali Bočić u Okrugu Gornjem na Čiovu, niz plažu potekle su fekalije iz obližnje kuće. Dok je većina kupača u šoku pobjegla s plaže, vlasnik kuće ih je navodno vrijeđao te zaradio prekršajnu prijavu.

O svemu se oglasila i njegova obitelj koja tvrdi da je cijev pukla te da fekalije nisu namjerno ispuštene prema moru. Vlasnici napominju da se slijevala samo voda.

Kako kažu, uopće nisu bili u kući nego je vlasnik naknadno pozvan.

Jama se sastoji od tri sekcije, prelijevanjem iz jedne u drugu i filtriranjem fekalije ostaju u prvoj sekciji.

Ispuh gdje je pucao od sunca poklopac, nadam se sa to nitko nije namjerno napravio, a iz kojeg je izašla voda je pun filtrirane vode, a nema ni fekalije ni ničega drugog.“ ističu.

hr Sun Jul 25 2021 13:27:23 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60c6202f6f52df35a98b45a2/80
Foto: DalmacijaNews

U Hrvatskoj 125 novih slučajeva zaraze, nema umrlih

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 125 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a nema evidentiranih preminulih osoba od posljedica zaraze, izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer Civilne zaštite RH.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno je 1009, među njima je 137 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 13 pacijenata. U protekla 24 sata oporavilo se 129 osoba. U samoizolaciji je trenutno 3198 osoba.

Od prvog slučaja zaraze krajem veljače prošle godine 362.621 osoba je bila zaražena novim koronavirusom, 353.367 osoba se oporavilo, a umrlo je 8245 osoba. 

Do danas je ukupno testirano 2.248.466 osoba, od toga 5979 u posljednja 24 sata.

Zaključno sa subotom, 24. srpnja, utrošena je 3.005.376 doza cjepiva, a cijepljeno je je 39,9 posto ukupnog stanovništva, odnosno 48 posto odraslog stanovništva.

U subotu je utrošeno je 8105 doza cjepiva, a od toga je 2848 osoba cijepljeno prvom dozom.

Barem s jednom dozom dosad je cijepljeno 1.620.106 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.429.990 osoba.

Riječ je o 1.385.270 osoba cijepljenih s dvije doze te 44.720 osoba cijepljenih cjepivom Jannsen, što čini 42,45 posto odraslog stanovništva.

hr Sun Jul 25 2021 13:16:45 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ff2d64b6f52dfdc918b4580/80
Foto: Pixabay

HZJZ: Utrošeno preko tri milijuna doza bez prijavljenih nuspojava sa smrtnim ishodom

Više od tri milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa dosad je utrošeno u Hrvatskoj, bez ijedne prijave sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđeno da je povezana s cijepljenjem, priopćio je u nedjelju Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Broj ukupno apliciranih doza cjepiva protiv covida-19 dosegao je do 24. srpnja 3.005.376, ukupno je 1.620.106 osoba cijepljeno prvom dozom, a od njih 1.385.270 s dvije doze. Cijepljenje je završilo za 1.429.990 osoba (s dvije doze i 44.720 doza Janssen).

Ravnatelj HZJZ-a, epidemiolog Krunoslav Capak ustvrdio je kako i nakon utrošenih više od tri milijuna doza, HALMED nije zaprimio niti jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem. 

"Od zaprimljenih 4435 prijava sumnji na nuspojave, najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na povišenu tjelesnu temperaturu, bol na mjestu primjene, glavobolju, bol u mišićima, zimicu, opću slabost, umor, crvenilo na mjestu primjene cjepiva, mučninu i bol u zglobovima", podsjetio je Capak, dodavši da je riječ o očekivanim nuspojavama. 

Najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu (46,1 posto ukupnog stanovništva, odnosno 55,8 posto odraslog stanovništva).

Završeno cijepljenje u najvećem je obuhvatu ostvareno također u Gradu Zagrebu (40,4 posto ukupnog, odnosno 48,9 posto odraslog stanovništva).

hr Sun Jul 25 2021 13:14:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60fd414a6f52df68e78b45be/80
Foto: ASK Split

Festival nekulture na Parku mladeži: Zbog izložbe, stadion pun psećeg izmeta i urina

Iz splitskog ASK-a poručuju kako stadion na Parku mladeži nije mjesto za izložbe pasa.
Široj javnosti vjerojatno nije poznato da se na stadionu u Parku mladeži ovih dana održava međunarodna izložba pasa. Ne sumnjamo da se radi o događaju važnom za organizatore i ljubitelje životinja, radovalo bi nas da takvih događaja ima još više u Splitu, Dalmaciji i Hrvatskoj.

Međutim, već smo nekoliko puta jasno iznijeli stav da takvim i sličnim događajima nije mjesto na stadionu u Parku mladeži. Mišljenja smo da naš stadion, na kojem ASK aktivno djeluje od osnutka 1948. godine mora služiti isključivo sportu i sportašima.

Da smo apsolutno u pravu jasno pokazuju priložene fotografije snimljene unutar i izvan stadiona, želimo jasno upozoriti javnost da se na Parku mladeži trenutno odvija festival nekulture. Pseći izmet i urin su na svakom koraku, stadionom se širi nesnosan smrad, a izrazito je velika opasnost od zaraze za ljude. Stoga vam je jasno da smo razočarani i ogorčeni ponašanjem vlasnika životinja pa i organizatora izložbe.

Smatramo da je naša dužnost zaštititi sport i sportaše, naše atletičare, nogometaše i sve ostale koji koriste stadion u Parku mladeži za sportske svrhe. Pitamo se tko će odgovarati za potencijalno širenje zaraze, pitamo se kako objasniti djeci i njihovim roditeljima da dođu trenirati na Park mladeži, pitamo se jesmo li svi zajedno zaslužili ovakvo nepoštovanje prema Klubu i našem stadionu.

Na koncu, apeliramo na odgovorne da u budućnosti zaštite sport i sportaše kako ne bi više morali svjedočiti ovakvim prizorima. S naše strane ćemo učiniti sve što je moguće da stadion u Parku mladeži sačuvamo našoj djeci, našim atletičarima i svim sportašima. Nama je Park mladeži jedini dom, uvijek je bio i uvijek će biti.

Svi vi zaslužujete bolje“, poručuju iz splitskog ASK-a.
hr Sun Jul 25 2021 12:47:56 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .