Na press konferenciji održanoj u srijedu, u sali za vjenčanja „Say Yes“ na Dračevcu (ex zgrada Bramonta) Savez kuhara mediteranskih i europskih regija (SKMER) najavio je najznačajniju manifestaciju koju SKMER organizira već devetu godinu za redom, a to je međunarodni kulinarski festival „Biser mora“. Osim natjecanja kuhara, ovaj gastronomski festival uključuje gastro izložbe, enološke radionice, cooking show-e, degustacije, prezentacije strane i domaće kuhinje, predavanja, gastro ture i zabavni program. Festival poprate domaće i strane novinske i televizijske kuće i posjeti nekoliko tisuća ljudi.
Ovogodišnji „Biser mora“ će se održati u Supetru na otoku Braču od 9.-13.4., a uključuje međunarodno kuharsko natjecanje ugostiteljskih škola, kuhara profesionalaca i državno natjecanje barmena.
U programu su predviđene razne gastro aktivnosti, predavanje na temu Mediteranske prehrane i zdravlja, susrete ugostitelja i privrednika, organiziranje kuharske i konobarske modne revije na supetarskoj rivi, prezentacije izlagača i sponzora te međunarodnu kuharsku malonogometnu utakmicu.
“Biser mora 2014” se organizira u suorganizaciji sa Gradom Supetrom, TZ Supetar, uz visoko pokroviteljstvo Predsjednika Republike Hrvatske, pokroviteljstvo Ministarstva turizma i Hrvatske gospodarske komore. Domaćin “Bisera mora 2014” su Svpetrvs hoteli.
Prvi dan manifestacije počinje s natjecanjem juniora, drugi dan je posvećen zdravoj prehrani pa su predavanja, radionice i prezentacije na tu temu. Petak će biti usmjeren na proizvođače i one koji djeluju u HoReCa segmentu te suradnji njih i ugostitelja. Subota je rezervirana za prezentacije nacionalnih kuhinja te program na Supetarskoj rivi. U među vremenu se sve dane odvija i kategorijsko natjecanje seniora.
Na press konferenciji Predsjednik SKMER-a g. Miro Bogdanović je iznio neke od problema u kuharskoj struci i ugostiteljstvu općenito te naglasio koliko je važan ovaj regionalni festival radi izmjene iskustava te povezivanja sudionika.
Direktor TZ Supetra g. Ive Cvitanić naglasio je koliko ovaj festival znači za turističku predsezonu kao i generalni menadžer „Svpetrvs“ hotela gđa. Đurđa Radojković.
Kuhari i suci g. Željko Neven Bremec i g. Braco Sanjin objasnili su tok samog natjecanja te pravila.Na festivalu sujdeluju natjecatelji iz 15ak zemalja. Također će SKMER ugostiti u suradnji sa „Svetrvs“ hotelima školu „Kharkiv college of trade and economy“ iz Ukrajine zbog njihove loše ekonomske situacije, odnosno imat će besplatan smještaj te su oslobođeni plaćanja kotizacije za natjecanje.