Article

//www.dalmacijanews.hr/files/632c7c8818d1cbfee08b4609/80
Foto: HGK - Županijska komora Split

U splitskoj Komori održan stručni skup kontrole kvalitete maslinovog ulja na hrvatskom tržištu

Kao jedan od najvećih problema istaknuto je skladištenje ulja, budući da ukoliko nije dobro skladišteno ulje mijenja svojstva i kategoriju

 Kontrola kvalitete maslinovog ulja na hrvatskom tržištu naziv je okruglog stola koji je u organizaciji HGK – Županijske komore Split danas održan u splitskoj Komori. Cilj je skupa bio okupiti ključne dionike uključene u lanac proizvodnje, prodaje i nadzora kvalitete maslinovog ulja, kako bi se stekao uvid u proces kontrole kvalitete maslinovih ulja koja se prodaju u trgovinama u Hrvatskoj te kvalitetno informirali potrošači i gradilo povjerenje.  

 - Na organizaciju ovog okruglog stola, koji održavamo pred početak berbe maslina, odlučili smo se na inicijativu naših članica te ponukani čestim informacijama u javnom prostoru koje se tiču upitnosti kvalitete maslinovog ulja na našem tržištu i kontrole iste, što posljedično dovodi do zbunjivanja potrošača i stvaranja nepovjerenja koje šteti i potrošačima i proizvođačima. Cilj nam je danas razgovarati o kontroli kvalitete maslinovog ulja kako bismo se svi skupa što bolje i kvalitetnije informirali o ovoj temi’, poručio je predsjednik HGK - Županijske komore Split Joze Tomaš. Tomaš je naveo da Hrvatska gospodarska komora proteklih 25 godina provodi vizualno označavanje hrvatskih provoda i usluga znakovima kvalitete, a sedam je dalmatinskih proizvođača čija ulja nose znakove ''Izvorno hrvatsko'' i ''Hrvatska kvaliteta''.

- Rado se odazivamo na ovakve rasprave budući da je HGK naš partner u donošenju propisa i u njihovoj provedbi, a ovaj današnji panel je važan u promidžbi mediteranske poljoprivrede, što je u posebnom interesu Ministarstva, poručila je ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Ministarstva poljoprivrede RH Sandra Zokić, koja je iznijela podatke vezano za proizvodnju i potrošnju maslinovog ulja u Hrvatskoj te uvoz.

Predstavnica Državnog inspektorata Renata Matić je navela da Inspektorat redovno provodi službene kontrole maslinovih ulja, kako u maloprodaji tako i u proizvodnji. Kontroliraju se hrvatska kao i ulja iz drugih država članica EU, a u nadzorima se kontrolira označavanje, sljedivost te se ulje uzorkuje radi potvrđivanja kategorija i autentičnosti.

Uz predstavnice Ministarstva poljoprivrede i Državnog inspektorata, u raspravi su sudjelovali i voditeljica Odjela za kemijske analize hrane i predmeta opće uporabe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije doc.dr.sc. Zlatka Knezović, vanjska stručna suradnica Zadružnog saveza Dalmacije dr.sc. Sandra Petričević, Nataša Borčić iz Biotechnicon poduzetničkog centra, stručnjakinja za maslinova ulja mr. sc. Zorica Jurišić kao i sami proizvođači i prodavači maslinovog ulja.

Kako se moglo čuti, najčešća pogreška koja se u nadzorima i kontroli nađe je krivo deklariranje, odnosno da ulje pod etiketom ekstra djevičanskog bude djevičansko. Kao jedan od najvećih problema istaknuto je skladištenje ulja, budući da ukoliko nije dobro skladišteno ulje mijenja svojstva i kategoriju.

Opći je zaključak da su na hrvatskom tržištu kvalitetna ulja, nadzori se sustavno provode, problem je generalno u malim količinama maslinovog ulja koje se konzumiraju, a u tu svrhu svi su sudionici naglasili važnost edukacija od rane dobi. Iz tog razloga, na današnjem su okruglom stolu bili prisutni i učenici Srednje škole "Braća Radić" iz Kaštel Štafilića i Turističko-ugostiteljske škole iz Splita, a isto je ujedno i jedan od ciljeva prošle godine otvorenog Muzeja masline na Klisu.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u 2021. godini u Hrvatskoj je proizvedeno 2.947 tona odnosno 32.036 hl maslinovog ulja. Potrošnja maslinovog ulja po glavi stanovnika u 2020. godini u Hrvatskoj je iznosila oko 2 litra, dok je europski prosjek potrošnje oko 4 litre po stanovniku. Hrvatska proizvodnja maslinovog ulja nedostatna je za domaće potrebe, te uvoz, najviše iz Španjolske i Italije, daleko premašuje izvoz.

Unatoč izazovima poput usitnjenosti posjeda, starosti nasada i prevladavajućeg ekstenzivnog načina uzgoja pozitivni rezultati vidljivi su kroz kontinuirani rast površina pod maslinama, izgradnju i modernizaciju pogona za preradu ploda maslina i suvremenih tehnologija prerade. Šest priznatih europskih oznaka izvornosti hrvatskih maslinovih ulja, visoka kvaliteta koja se potvrđuje na međunarodnim natjecanjima i ocjenjivanjima, iskustvo i tradicija proizvodnje te veliki potencijal prirodnih resursa za povećanje obujma proizvodnje, dobar su smjer daljnjeg napretka sektora na kojem, složili su se panelisti, treba zajednički i kontinuirano raditi.

hr Thu Sep 22 2022 17:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/633a978318d1cb37098b4587/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] U Ulici hrvatske mornarice se zapalio automobil

Planuo je ispod Turske kule
Jutros je u Ulici hrvatske mornarice u pravcu Poljuda planuo automobil u vožnji. Dogodilo se to odmah nakon prolaska raskrižja nakon Parka mladeži, a pred školskim poligonom ispod Turske kule. Na teren su odmah pohitale sve dežurne službe, a nastala je i malo veća gužva u prometu. Sva sreća da je šteta samo materijalna.hr Mon Oct 03 2022 10:05:33 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/627e450becdbd1aeaa8b456c/80
Foto: Goran Leš

Domovinski pokret: Mala pobjeda, ali velika poruka, Dalmatia Tower skinuo pokidanu zastavu

Prije nekoliko dana su iz stranke uppozorili da je zastava u neprimjerenom stanju
Domovinski pokret Split reagirao je na sramotno i tužno stanje državne zastave na vrhu najvišeg tornja u Hrvatskoj. Naime, državna zastava na Dalmatia Toweru, novom neboderu u ulici Domovinskog rata, bila je pokidana i u neprimjerenom stanju. Upozorli smo menadžment tornja da su dužni, sukladno Zakonu o zastavi, grbu i himni RH, brinuti o nacionalnim obilježjima koja ističu na privatnim prostorima. Upornost u traženju reda se isplatila - Dalmatia Tower je skinuo pokidanu zastavu. Sada bi bilo lijepo, kada ste već jednom istaknuli državna obilježja na vašem tornju, da postavite novu i veću zastavu na tornju. Ipak je to, kako volite kazati, najviši toranj u Hrvatskoj. Pa, gospodo, obilježimo ga prikladno!
hr Mon Oct 03 2022 08:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/633a812518d1cb0d078b4642/80

Izbori u BiH: Mrtva trka Krišto i Komšića

Izetbegović uvjerljivo izgubio od Bećirovića

Mrtva je trka između Borjane Krišto i Željka Komšića u utrci za člana Predsjedništva iz redova hrvatskog naroda, piše N1. Prema preliminarnim rezultatima izbora u BiH za člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda vodi Borjana Krišto, koja ima 51 posto glasova, dok Željko Komšić ima 49 posto.

SDP-ov Denis Bećirović, koji je predstavljao ujedinjenu oporbu, u utrci za člana Predsjedništva pobijedio je uvjerljivo Bakira Izetbegovića.

U Republici Srpskoj izbori su rezultati u utrci za člana Predsjedništva BiH bili sukladni očekivanjima jer je pobijedila Željka Cvijanović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Utrka za predsjednika Republike Srpske između Milorada Dodika i kandidatkinje oporbene Partije demokratskog progresa (PDP) Jelene Trivić i dalje je potpuno neizvjesna, a iz oba izborna stožera tvrde kako upravo njihovi kandidati vode.hr Mon Oct 03 2022 08:29:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6339e5ad18d1cb9d088b4589/80
Foto: fb: Udruga za zaštitu kulturne i prirodne baštine

Na Čiovu marljivi ronioci i volonteri iz Jadranskog podmorja izvadili 150 guma!

Organizatori su dovezli i brodicu s dizalicom kako bi se iz mora mogli izvući veći komadi otpada

 Više od 40 ronilaca i isto toliko volontera čistili su danas podmorje i obalu u Slatinama na otoku Čiovu. Volonteri su iz Jadranskog podmorja izvadili oko 150 kamionskih i automobilskih guma. Udruga za zaštitu kulturne i prirodne baštine iz istoimenog mjesta u suradnji s partnerima organizirala, naime, veliku akciju čišćenja, a sve u sklopu velikog Večernjakova ekološkog projekta "Rezolucija Zemlja".

Akcija čišćenja podmorja dosta je zahtjevna, došla je i brodica s dizalicom kako bi se iz mora mogli izvući veći komadi otpada. Samo smo čišćenje podijelili u četiri zone uz plažu, a timove su vodili domaći ronioci koji dobro poznaju teren – objasnila je Večernji list  Nikica Domić iz Udruge za zaštitu kulturne i prirodne baštine.

Ističe da je ono što je počelo kao entuzijazam pojedinaca preraslo u veliku akciju pa su se tako akciji na kopnu pridružili i brojni mještani te volonteri koji  su razvrstavali otpad.

Akciji se pridružila i ekipa iz tvrtke Plovput koja je brodicom dopremila dizalicu za vađenje većih kamionskih guma iz podmorja.

Motiv ove hvalevrijedne akcije je očuvati naše podmorje!

hr Sun Oct 02 2022 21:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .