Article

//www.dalmacijanews.hr/files/61893b466f52dfbb718b4653/80
Foto: D.N.

Split: Kreće uređenje Pazara, u planu su i ostale gradske tržnice

Ideja je da Pazar i dalje ostane mjesto života i mediteranskog štiha, ali da se uredi i to, postupno, po etapama.
Govoreći o projektima na današnjem obraćanju novinarima, gradonačelnik Ivica Puljak posebno se osvrnuo na novi pristup upravljanja gradskim tržnicama i uvođenje reda u ovaj segment a koji, kako je najavljeno, započinje uređenjem centralne splitske tržnice – Pazara.

- Jedan od prvih koraka koji čini tvrtka Parkovi i nasadi pod vodstvom novog direktora, Siniše Gašparevića, je uređenje tržnica u Splitu koje će započeti s Pazarom“, kazao je gradonačelnik Puljak kazavši kako je ideja da Pazar i dalje ostane mjesto života i mediteranskog štiha, ali da se uredi i to, postupno, po etapama. 

- Prva etapa tog uređenja je da od 1.1. iduće godine neće više biti štandova uz Hrvojevu ulicu. Oslobodit ćemo istočni zid Dioklecijanove palače, a štandove premjestiti na drugi, južni dio Pazara. Nakon toga će se sljedeće godine, a za što su predviđena sredstva u proračunu, rekonstruirati Hrvojeva ulica te etapno rekonstruiranje ostalih dijelova Pazara“, objasnio je gradonačelnik.

Na pitanja o budućem statusu zakupaca štandova gradonačelnik je istaknuo kako se sve će se odvijati u transparentnom procesu javnih natječaja u kojem će oni koji ponude najbolje uvjete dobiti pozicije za štandove. 

- Sve što se radi u ovome gradu pa i ovom segmentu mora se raditi i radi se potpuno transparentno i putem javnih natječaja. Ono što sigurno možemo garantirati zakupcima da neće biti nikakvog namještanja i preferiranja ikoga, da će sve biti javno i transparentno. Rezultat tog procesa će biti da će oni koji to žele i koji dobiju na javnom natječaju nastaviti svoje poslovanje. Nikoga ne želimo ugroziti već svima pružiti iste šanse, a već smo pokazali da ovaj grad postaje grad istih šansi za sve građane“, poručio je gradonačelnik Puljak.

Također je izvijestio da se razgovara i o planovima za ostale gradske tržnice za koje postoji Plan razvoja te da će se predložiti i sjednica Gradskog vijeća na tu temu. 

- Plan razvoja tržnica je dosta ambiciozan. Pomoći ćemo parkovima i nasadima da se on realizira jednim dijelom iz proračuna, iz sredstava od najma štandova, a pokušat ćemo projekt prijaviti i na EU fondove jer postoji naznake da bi neki mogli biti upravo za tu namjenu“, zaključio je gradonačelnik ovu temu.

hr Wed Nov 10 2021 16:50:57 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61b1cdb86f52df25a28b45b2/80

Studenti splitske Ekonomije organizirali humanitarnu akciju za udrugu Moje dijete iz Solina

Štand se nalazi u Cityju gdje se mogu kupiti božićni ukrasi koje su izradila djeca te kupiti lutrijski listići s kojim ste u igri za neku od nagrada
Skupina od 12 studenata Ekonomskog fakulteta u Splitu i sudjeluje u organizaciji humanitarne akcije "Djecu za djecu".  Akciju se organizira pod mentorstvom profesorice Smiljane Pivčević. Radi se o tradicionalnoj akciji koja je nastala na poticaj profesorice Pivčević te je do sada pomogla brojnim udrugama - Anđeli, Sindrom Down 21, Sanus i druge. Ove godine, sva sredstva koja se prikupe, bit će donirana udruzi Moje dijete iz Solina. Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju ima 207 korisnika iz cijele Splitsko-dalmatinske županije. Sredstva koja se skupe osigurat će korisnicima besplatnu rehabilitaciju i pomoć od raznih stručnjaka koji dolaze u udrugu i koji rade s djecom.

Humanitarna akcija počela je s radom u City Centru One na prvom katu prije nekoliko dana i trajat će do 19. prosinca. Svi ljudi dobre volje mogu doći posjetiti štand te kupiti neodoljive božićne ukrase koje su posebno za ovu akciju izradila djeca iz splitskih vrtića. Osim kupnjom ukrasa, akciji možete doprinijeti i kupnjom listića za lutriju (koji košta 10 kn) čije će se izvlačenje održati 18. prosinca, a u kojoj možete osvojiti brojne nagrade sponzora.

Neke od nagrada su dva noćenja za dvije osobe u hotelu Antique u Splitu, dvije dnevne ulaznice za SPA u hotelu Le Meridien Lav, dva wellness tretmana u hotelu Marvie, večere u restoranima Chops grill, Makedonska kuća, Bajamonti, Coccolo Trogir i drugi te kozmetički tretmani u salonima, poklon bonovi za frizerske salone, ordinacije dentalne medicine i brojne druge nagrade na području u Splita, Solina, Kaštela i Trogira. Također, u planu je i aukcija Hajdukovih dresova na instagramu, a donirati se može i preko računa koji se nalazi na plakatu i može ga se pronaći na društvenim mrežama.


hr Thu Dec 09 2021 10:48:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61b1c3966f52dff7a28b4570/80

Splićani Albancima prenosili iskustva o upravljanju pomorskim dobrom

Naš sustav je revolucionarana, poručili su iz Splitsko-dalmatinske županije
Predstavnici University of Tirana i University of Vlora boravili su u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje im je prezentiran projekt „Pomorsko je dobro“, kao primjer dobre prakse u transparentnijim i učinkovitijim upravljanjem pomorskim dobrom. Ovaj posjet, čiji je organizator Pomorski fakultet Sveučilišta u Splitu, organiziran je u sklopu Erasmus+ projekta "BLUEWBC Sustainable development of BLUE economies through higher education and innovation in Western Balkan Countries".

„Čast mi je i zadovoljstvo što smo gostima prezentirali naš projekt 'Pomorsko je dobro', kojega su već prepoznali građani i struka. Naš sustav je revolucionaran i u skladu sa svim trendovima i potrebama građana te može biti primjer ostalima kako poboljšati transparentnost i upravljanje pomorskim dobrom. Drago mi je da smo izmijenili iskustva te se veselim i budućim suradnjama na ovoj razini“, izjavila je pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Matea Dorčić.


hr Thu Dec 09 2021 09:52:31 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ffb7f936f52df0f9c8b45a4/80
Foto: DalmacijaNews

Obavijest iz HAC-a: Ne krećite na put bez zimske opreme

U većini zemlje su počele padaline, potreban je dodatan oprez
Kako je i bilo najavljeno u većem dijelu zemlje počele su padaline. Obzirom na vremenske prilike, apeliramo
na vozače na dodatan oprez. Sve zimske ekipe HAC-a su na terenu, prate se temperature i uvjeti na cesti kao i prognoza za mikro lokacije te se prema potrebi tretiraju sve asfaltne površine kako ne bi došlo do
zaleđivanja asfalta.

"Pripremite svoje vozilo za zimske uvjete, ne krećite na put bez adekvatne zimske opreme! Dok traju snježne padaline brzinu vožnje potrebno je prilagoditi trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti.  Ne zaustavljajte vozilo na zaustavnoj traci i u tunelima zbog postavljanja lanaca, stanite na odmorištu. Oprez zbog moguće poledice na vijaduktima i izlasku iz tunela. Ne pretječite ralicu", poručili su iz HAC-a.

hr Thu Dec 09 2021 09:22:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e74824629111c278d8b459f/80
Foto: Twitter Vlade RH

Neslužbeno: Danas novih 4428 slučajeva

Testirano je 12.833 osoba

Kako doznaje Index, danas imamo 4428 novih slučajeva. Testirano je 12.833 osoba. 

Jučer smo imali 4751 novi slučaj, a preminule su 54 osobe. 

Jučer smo imali tisuću novih slučajeva manje nego prije tjedan dana, a slično je i danas.

Nakon 11 sati se očekuje službeno priopćenje stožera s novim brojkama novozaraženih, hospitaliziranih i umrlih.
hr Thu Dec 09 2021 09:13:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .