Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6373584118d1cb2b808b467a/80
Foto: pixabay

ŽIVOTNO OSIGURANJE: najbolja odluka koju ćete donijeti za sebe

Život je neprocjenjiv, a životno osiguranje idealan je spoj štednje i sigurnosti

Nije lako živjeti u neizvjesnim vremenima, stoga ne čudi što mnogi promišljaju o budućnosti i načinima kako napraviti što bolji financijski plan za sebe i svoje najmilije. Život je neprocjenjiv, a životno osiguranje idealan je spoj štednje i sigurnosti. Uz to je i potpuno prilagodljiv individualnim potrebama i željama svakog pojedinca.


Životno osiguranje kao investicija

Možda zvuči pomalo čudno, no ovo je zapravo odličan oblik investicije. Cilj sklapanja osiguranja je ostvarivanje koristi, tj. financijske zaštite uslijed neočekivanih životnih situacija, kao što su primjerice teška bolest, nezgoda ili smrt. Za razliku od drugih oblika investicija ili štednji, životno osiguranje je potpuno fleksibilno i prilagođeno ugovaratelju. Sami odlučujete koji ćete iznos uplaćivati i u kojem vremenskom periodu, kao i hoće li vaše uplate biti na mjesečnoj ili godišnjoj razini. Još jedna dobra stvar kod ove vrste investicije je što ne morate čekati istek police kako bi vam se isplatio novac već to možete zatražiti i ranije.

Sve prednosti životnog osiguranja

Akumulacija novčanih sredstava uvijek je dobra ideja. Što se ranije u životu ugovori polica ovog osiguranja, to je ona povoljnija. Uz to, na taj se način na kraju priče zbroji veća osigurana svota nego kod nekoga tko je policu ugovorio u kasnijim godinama. Još jedna stvar koju valja imati na umu je da se, za razliku od drugih oblika ulaganja, životno osiguranje ne oporezuje pa ga možete iskoristiti i kao svoju privatnu štednju za mirovinu, što je mudra odluka u vrijeme kada se broj radno sposobnog stanovništva gotovo izjednačio s brojem umirovljenika.

Životno osiguranje je dobar način brige za dobrobit obitelji. Naime, budućnost je nepredvidiva i ne možemo znati kada više nećemo biti uz naše najmilije. Ovako ih možemo financijski zaštititi u tim teškim vremenima i pomoći im da lakše prebrode potencijalne financijske poteškoće poput neotplaćenih kredita, troškova pogreba ili nekih drugih životnih troškova.

 

Koju vrstu životnog osiguranja odabrati?

Tri su najčešće vrste životnog osiguranja: mješovito, investicijsko i riziko osiguranje. Najčešće se ugovara mješovito životno osiguranje. Ono se može isplatiti danom isteka ili tijekom samog trajanja osiguranja u slučaju da je osoba koja je ugovorila osiguranje preminula. Plaćanje premije može biti jednokratno ili višekratno. U slučaju da se osoba odluči za višekratno plaćanje, postoji mogućnost ugovaranja dopunskih pokrića koja mogu značiti i višestruke isplate osigurane svote. Mješovito životno osiguranje predstavlja dobar odabir za one koji nisu spremni izdvajati prevelike iznose u ovu svrhu, a koji istovremeno žele imati sigurnost za sebe i svoju obitelj nakon što ugovor istekne ili dođe do smrtnog slučaja.

Investicijsko životno osiguranje posebna je vrsta osiguranja koja uključuje štednju u investicijskim fondovima. Ova vrsta osiguranja prilagođena je onima koji žele uštedjeti određeni novac, no nisu zadovoljni uvjetima štednje koje im nude banke. Najčešće se ugovara na način da osoba koja se odluči na ovu vrstu osiguranja preuzima na sebe sav rizik ulaganja financijskih sredstava kupovinom udjela u javnim investicijskim fondovima. Osiguranik sam bira iznos koji želi dobiti po isteku police, koja se obično ugovara na minimalni period od 5 godina, a sukladno tom iznosu osiguravatelj određuje koliku je mjesečnu svotu potrebno uplaćivati.

Ako je sklopljena polica osiguranja za slučaj smrti, osigurana svota isplatit će se korisniku/korisnicima police u slučaju smrti osigurane osobe za vrijeme trajanja osiguranja. Takva vrsta osiguranja naziva se riziko životno osiguranje. Najčešći osiguranici su osobe koje obavljaju visokorizične poslove. Premije su povoljne, no treba imati na umu da, u slučaju da osiguranik doživi ugovoreni period osiguranja, tj. ne dogodi se smrtni slučaj, osiguravatelj nema obavezu isplate osigurane svote.

Nadamo se da vam je ovaj članak dao odgovore na sva pitanja i nedoumice koja ste imali u vezi životnih osiguranja i da ćete lakše donijeti odluku kako najbolje zaštiti ono što je neprocjenjivo – život vas i vaše obitelji.


hr Tue Nov 15 2022 10:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/638211e95d7965260e8b45c1/80

Četvero popularnih pjevača snimilo zajedničku Božićnu pjesmu

Četvero popularnih hrvatskih pjevača, Bernarda Brunović, Nina Kraljić, Roko Vušković i Igor Drvenkar, objavljuje videospot za svoju zajedničku božićnu pjesmu „Božić nam stiže“ čiji su autori Alen Orlić i Ivan Mikulić
Novu božićnu pjesmu autora Alena Orlića i Ivana Mikulića naziva „Božić nam stiže“ izvodi četvero popularnih hrvatskih pjevača iznimnih glasovnih sposobnosti: Bernarda Brunović (slijepa pjevačica koja je zadnjih nekoliko godina imala vrlo zapažene nastupe na Dori, a na Eurosongu se već predstavila i kao autorica kada je njezina pjesma 2020. predstavljala Maltu, a samo je malo nedostajalo da i sama ne zapjeva na Eurosongu je je bila druga na švicarskom natjecanju za njihovu pjesmu za Eurosong), Nina Kraljić (pobjednica 1. sezone The Voicea u Hrvatskoj te hrvatska predstavnica na Eurosongu 2016. na kojem je Hrvatska zahvaljujući Nini nastupila u finalu prvi put nakon sedam godina), Roko Vušković (jedan od trenutačno najizvođenijih mlađih hrvatskih pjevača, diplomirani profesor glazbe, multiinstrumentalist i kantautor koji vrijedno radi na svom debitanskom albumu) i Igor Drvenkar (jedan od pjevača popularne HRT-ove emisije „A strana“, a okušao se i u brojnim mjuziklima; trenutačno igra glavnu ulogu (Zvijer) u popularnom mjuziklu „Ljepotica i zvijer“).

Redatelj je videospota Max Hozić, koji je izjavio: „Uvijek se u božićnim pjesmama spominje bijeli Božić, pa sam želio snimiti svijetli, bijeli spot, a to smo upravo dobili u studiju Fotosvijet u kojem se snimao spot. Oduševljen sam pozitivom i energijom dragih ljudi s kojima sam radio na ovom spotu.“

Oduševljenje ne kriju ni izvođači pjesme koji svi redom ističu da je na snimanju videospota bilo mnogo smijeha i veselja te da se to odrazilo na simpatičnost i dobru atmosferu samoga videospota. 

Alenu Orliću i Ivanu Mikuliću ovo je već treća godina zaredom da su pripremili božićnu pjesmu skupine izvođača. Naime, prošle godine objavili su pjesmu „Božić nas raduje“ u izvedbi Božićnih 6 (Zdenka Kovačiček, Minea, Goran Bošković, Pamela Ramljak, Gelato Sisters i David Danijel), a pretprošle godine pjesmu „Božić povezuje“ u izvedbi Božićnih 16 (Zorica Kondža, Azzurro, Kristina Boban, Marko Kutlić, Neda Parmać, Bojan Jambrošić, Nikolina Tomljanović, Alen Đuras, Igor Drvenkar, Nina Kraljić, Max Hozić, Mario Roth, Marko Vukes, Mihael Bogčev, Sabrina Hebiri i Mateo Mikulić).

Autorski dvojac Ivan Mikulić i Alen Orlić ističe da im je poseban užitak stvarati vesele božićne pjesme koje pršte pozitivnom energijom i u njima okupljati najkvalitetnije pjevače hrvatske glazbene scene zahvaljujući kojima šire taj pozitivni božićni duh. Ovogodišnjom božićnom pjesmom „Božić nam stiže“ Alen i Ivan ne misle završiti s time. Već ove godine pripremaju još neka glazbena iznenađenja, a u budućnosti planiraju objaviti i božićni album.hr Sat Nov 26 2022 14:19:31 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6381c3f55d7965bf0d8b45aa/80

Počinje Advent u Viru, pjevat će atraktivne Učiteljice

U subotu se u 18 sati na Trgu svetog Jure svečano otvara tradicionalna i nagrađivana virska manifestacija

Danas s paljenjem prve adventske svijeće, puštanjem lampiona te nastupima klape Puntadura i atraktivnih Učiteljica, svečano će se otvoriti tradicionalna manifestacija Advent u Viru (18 sati). Ovogodišnji program na Trgu svetog Jure znatno je raskošniji i sadržajniji od lanjskog koji je bio obilježen mjerama opreza zbog krize uzrokovane koronavirusom.

Tijekom 35 dana manifestacije svake će subote biti zabavno, veselo i lepršavo, dok će u programu za najmlađe uživati svi – mame, tate, bake, djedovi, rodbina i prijatelji. Djelatnici općinskog poduzeća Vir održavanje ponovno su lijepo uredili adventski trg i cijeli otok, pa iz destinacijske kompanije Vir turizam i virske Turističke zajednice upućuju poziv svim žiteljima Zadarske županije i grada Zadra, virskim vikendašima, Viranima i svima koji vole Vir, da u subotu posjete otok i uživaju u programu.

Advent u Viru tradicionalna je manifestacija koja je, među ostalim, od UHPA-e i magazina Way to Croatia dobila prestižnu nagradu Simply the Best.  


hr Sat Nov 26 2022 08:45:09 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6381bdfe5d7965780c8b45e4/80

Kids' Athletics Day u Krešin dom dovodi djecu iz šest hrvatskih gradova 

Nastupit će atletske škole iz Zagreba, Dubrovnika, Splita, Knina, Biograda i Zadra

U organizaciji Atletskog saveza Zadarske županije u nedjelju 27. studenoga 2022. godine u sklopu obilježavanja Dana grada Zadra pod svodovima dvorane Krešimir Ćosić održat će se Kids' Athletics Day. 

Nastupit će atletske škole iz Zagreba, Dubrovnika, Splita, Knina, Biograda i Zadra. Očekuje se sudjelovanje preko 150 najmlađih atletičara koji će se natjecati u šest disciplina: trčanje na 60 m,  trčanje preko niskih prepona 50 m, štafetno trčanje (formula), žabice skokovi, bacanje medicinke 1kg iz klečećeg položaja i aerobno kružno trčanje tri minute s lopticama.

- Izuzetno smo sretni da možemo biti domaćini djeci koja se tek upoznaju s atletikom. U gradu Zadru ovaj vid natjecanja provodimo zadnjih osam godina i pokazao se jako dobrim i korisnim - rekao je predsjednik Atletskog saveza Zadarske županije Slobodan Miolović. 

Specifičnost natjecanja su mješovite ekipe djevojčica i dječaka čime se potiče ravnopravnost spolova i razvija timski duh.

Za sve sudionike osigurane su medalje kao uspomena na ovaj sportski događaj, a tri najbolje ekipe po dobnim kategorijama osvojit će pehare. 

Početak natjecanja je u 12 sati. 

 


hr Sat Nov 26 2022 08:19:50 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6381bc845d7965240d8b45cc/80

Dani otvorenih vrata peljeških podruma nikad atraktivniji

Sve je spremno za najiščekivaniju vinsku manifestaciju u Dalmaciji. Pelješac će 3. prosinca ponovo postati središte vinske scene. Organizatori očekuju više od dvije tisuće ljubitelja vrhunskih plavaca iz Hrvatske i regije 
Najveća vinska manifestacija u Dalmaciji „Dani otvorenih vrata peljeških podruma“ nakon dvije godine pauze zbog koronakrize vraća se u velikom stilu. Tradicionalno, prve subote u prosincu od Stona do Mokala više od četrdesetak vinara otvaraju svoje podrume i konobe i promoviraju najsnažniji brend ovog poluotoka, plavac mali. 

Osim poznatih vinarija na itinereru su i Muzej vinogradarstva i vinarstva u sklopu PZ Putniković i novootvoreni Muzej pelješke tradicije u sklopu Boutique vinarije Mikulić u Mokalu, ali brojni OPG-ovi u priobalnom i ruralnom dijelu poluotoka te  neizostavni prekrasan stonski Kaštio u kojem će se 3. prosinca u 11 sati otvoriti manifestacija uz delicije i pelješka vina. Nakon toga se kreće u organizirani obilazak od mjesta do mjesta. 

Središte manifestacije je, naravno, u najpoznatijem pelješkom vinskom mjestu Potomju, poznatom po vrhunskim Dingačima i odličnoj zabavi, a uz moćne plavce i ostala pelješka vina po promotivnim cijenama u Zadružnom domu u Janjini nudit će se vinski gulaš, dok će se u Kuni pripremati kunovski specijaliteti.

- Pripreme za našu jubilarnu petnaestu vinsku manifestaciju u punom su jeku. Najava organiziranih dolazaka iz Zagreba, Zadra, Splita i naše županije potvrda su da su ljubitelji vina prepoznali Pelješac kao atraktivnu vinsku destinaciju, ali i da su Dani otvorenih vrata peljeških podruma postali nezaobilazan događaj - ističe Slobodan Rosić iz udruge Pelješki vinski puti koja je organizator manifestacije. 

Organizatori najavljuju bogat program i dan uoči događanja. Tako će se u poslijepodnevnim satima 2. prosinca vinoljupci i vinari okupiti u Putnikovićima i Kuni.

- Dvanaest mladih enologa s Pelješca u PZ Putniković ocjenjivat će autohtone sorte i podijeliti diplome za najbolje ocjenjeno mlado vino rukatac, pošip i ostale bijele sorte, rose, plavac mali, plavac mali s posebnih položaja te ostale crne sorte. Nakon kušanja ocjenjivanih vina uz gulaš, posjetitelji će moći uživati u koncertu klape Kaše. Istog dana u Kuni Pelješkoj kunovski vinari okupljeni na jednom mjestu osim kušnje svojih vina ponuditi će i janjetinu s ražnja s OPG–a  Antunović i zelenu menestru po promotivnim cijenama uz glazbu - kaže Rosić.

Dani otvorenih vrata peljeških podruma organiziraju se u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom, HGK Županijskom komorom Dubrovnik, Obrtničkom komorom Dubrovačko-neretvanske županije, općinama i turističkim zajednicama s Pelješca te uz podršku poznatog brenda Romerquelle. 


hr Sat Nov 26 2022 08:13:29 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .