Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5fd8cb0b6f52df5d6e8b4572/80

Završena energetska obnova Osnovne škole Skalice

Bespovratna sredstva za energetske obnove spomenutih splitskih škola i vrtića osigurala je Razvojna agencija Split - RaST uspješnom prijavom na Poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u siječnju 2019. godine
Dovršetak radova na energetskoj obnovi Osnovne škole Skalice i dobivanje certifikata  o poboljšanju učinkovitosti objekta bio je povod za konferenciju za medije koja je održana danas na platou ispred ove splitske osmoljetke. Riječ je o projektu vrijednom 4,5 milijuna kuna, od čega je 1,8 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj dok je ostalo financirano iz Proračuna Grada Splita.

- Škola je izgrađena 1970. godine i od tada pa sve do danas škola se redovito održavala, a značajnije ulaganje bilježi od 2000. do 2010. godine. Što se tiče svih dosadašnjih ulaganja istaknuo bih kako je projekt energetske obnove škole možda jedan od najznačajnijih i najvećih pojedinačnih financijskih ulaganja u samu školu. Ovom investicijom zapravo štedimo električnu i toplinsku energiju, a sami obnovljeni krov i pročelje zgrade utjecali su na samu stabilnost i estetski izgled škole. Iznimno smo zadovoljni i sretni što se dogodilo baš sada jer ove godine škola slavi 50. obljetnicu - kazao ravnatelj Leo Botica.

Ovim projektom izvedena je toplinska izolacija fasade, saniran je ravni krov, zamijenjena je vanjska stolarija te je postavljena LED rasvjeta. Također su zamijenjeni ručni regulacijski ventili s termoregulacijskim i uvedeno je hidrauličko balansiranje centralnog grijanja, a na krovu je ugrađen i fotonaponski modul za proizvodnju električne energije.

- S ovom energetskom obnovom očekuje se ušteda u potrošnji električne energije od 65 posto, a zgrada je iz energetskog razreda "C" prešla u razred "A". Također će škola s fotonaponskim modulom proizvoditi vlastitu električnu energiju, a ono što se ne potroši za potrebe škole vraćat će se u mrežu - kazao je Anto Krželj, voditelj projekta energetske obnove.

Prema riječima Mate Omazića, pročelnika Službe za društvene djelatnosti uz energetsku obnovu Osnovne škole "Skalice", ove godine, dovršena je i energetska obnova DV "Latice" vrijedna preko milijun kuna. - U 2021. godini očekuju nas još projekti energetske obnove vrtića "Mandalina" od 3,3 milijuna kuna, OŠ "Mertojak" vrijednosti 6,7 milijuna kuna te OŠ "Pojišan" čija vrijednost iznosi 12,1 milijuna kuna. Investicija u ovih pet energetskih obnova iznosi 27,6 milijuna kuna, od čega je 11 milijun kuna bespovratnih sredstava, a Grad Split ulaže 16,6 milijuna kuna - poručio je pročelnik Omazić.

Podsjetimo, bespovratna sredstva za energetske obnove spomenutih splitskih škola i vrtića osigurala je Razvojna agencija Split - RaST uspješnom prijavom na Poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u siječnju 2019. godine, poručili su iz Grada.

hr Tue Dec 15 2020 15:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fa178266f52df18308b457c/80
Foto: Pixabay

Imunilog o mutacijama koronavirusa: "Bojimo se triju situacija"

Zlatko Trobonjača se izjasnio da je protiv popuštanja mjera...

Zlatko Trobonjača, imunolog i profesor na riječkom Medicinskom fakultetu, rekao je u večerašnjem HTV-ovu Dnevniku kako misli da je prerano za popuštanje mjera protiv širenja koronavirusa te da se moramo bojati ponovnog pokretanja školskog sustava.

Trobonjača je rekao da se, što se tiče virusnih mutacija, boji triju situacija - da mutacija ne stekne prednost u širenju, da ne bi izazvala težu bolest i povećavala smrtnost te da nove varijante ne bi izbjegavale imunosni odgovor stvoren na prethodnu varijantu. Trobonjača je rekao da sve tri varijante, kolokvijalno nazvane britanska, južnoafrička i brazilska, dijele jednu mutaciju za koju se pokazalo da virus njome stječe prednost u širenju. Postoje još dodatne dvije mutacije, jednu od kojih dijele južnoafrička i brazilska varijanta, za koju se pretpostavlja da bi mogla izbjegavati imunosni odgovor stvoren na izvornu, wuhansku varijantu virusa.

Trobonjača je rekao kako je još prerano zaključiti da imunost stvorena na prethodnu varijantu ne pokriva i mutante.

- Mislim da će nas naša imunost ipak barem donekle štititi protiv ovih mutanata. - rekao je Trobonjača, dodajući da bi to značilo da će pacijenti koji se reinficiraju mutantom preboljeti neku kraću, blažu bolest ili abortivni oblik bolesti.

Trobonjača je rekao i da je proizvodnja cjepiva protiv mutanata relativno jednostavan postupak jer je tehnologija temeljena na pakiranju virusnog genoma u vektore nosače.

- Po toj logici, ako se pojavi virusna mutanta, onda će se protiv te virusne mutante napraviti onaj genetski odsječak koji kodira protein virusne mutante i upakirati u postojeće nosače. - rekao je.

"Prerano za popuštanje mjera"

Trobonjača se izjasnio protiv popuštanja mjera.

- Mislim da je možda malo prerano da se mjere počnu popuštati. - rekao je, dodavši da brojevi još nisu takvi da bi to omogućili.

- Mi se moramo bojati početka školske godine, odnosno ponovnog pokretanja školskog sustava jer smo vidjeli da se upravo kroz taj školski sustav epidemija najviše rasplamsala negdje u desetom mjesecu. I dalje moramo biti oprezni dok god se na neki način cijepljenjem ne postigne ona imunost koja bi štitila populaciju. - poručio je Trobonjača.

Komentirao je i probleme u vezi s dogovorenim isporukama cjepiva.

- To je nešto što nas izuzetno brine u ovom trenutku. - poručio je Trobonjača, dodajući da bismo u ovom trenutku mogli bez problema cijepiti 2 milijuna ljudi što se tiče volje ljudi, ali da je problem u dostupnosti cjepiva.

hr Sat Jan 23 2021 20:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e7650cd29111c7a968b4568/80
Foto: MORH

Niz reakcija na tulum medicinskih sestara u KB Dubrava: "Ne znam kako se harmonika mogla naći unutra"

Zabavu uz živu glazbu i alkohol, bez pridržavanja epidemioloških mjera osudila je Komora medicinskih sestara te traže očitovanje od bolnice
Niz je reakcija na videozapis zabave medicinskih sestara i drugih djelatnika u Kliničkoj bolnici Dubrava, koja je procurila u javnost. Zabavu uz živu glazbu i alkohol, bez pridržavanja epidemioloških mjera osudila je Komora medicinskih sestara te traže očitovanje od bolnice.

- Ne znam kako se harmonika mogla naći unutra, to je jedan propust ulaza u zgradu, drugo pitanje jesu bili djelatnici na poslu ili van radnog vremena. Čitav niz pitanja ima vjerujte mi, bit će svi rasvijetljeni u detalje jedan po jedan. - rekao je Silvio Bašić, predsjednik Upravnog vijeća KB-a Dubrava.

Iz Komore također navode kako će poduzeti mjere pred etičkim povjerenstvom zbog narušavanja ugleda sestrinstva koje je na prvoj liniji borbe protiv epidemije. U samoj bolnici u Dubravi detalji događaja još se istražuju.

- Pa sankcije, mi nismo za rezanje glava što bi se reklo jer medicinske sestre nisu napravile nijedan stručni propust u liječenju bolesnika da bi trebale snositi neke velike sankcije. Sankcije mogu ići od opomena pa u krajnjem slučaju i do većih sankcija. - objasnio je Mario Gazić, predsjednik Komore medicinskih sestara i tehničara, prenosi Dnevnik.

 
hr Sat Jan 23 2021 18:46:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e1643b429111cba5a8b4584/80
Foto: Canva

Rekordni vodostaji u 13 imotskih jezera: Visina vode u Crvenom jezeru prelazi 309 metara

Prije samo 50 dana na dnu Modrog jezera igrao se nogomet...
Visina vode u Crvenom jezeru u Imotskom dosegla je 309 metara, a Modro je na više od 90. 

Prije samo 50 dana na dnu Modrog jezera igrao se nogomet. 

- Početkom prosinca počelo je izvirati sa svih strana. Čak i s južne strane što do sada nije bio slučaj, no vrlo bitno u ovoj cijeloj priči je taj intenzitet. Nekad je voda u par dana narasla po 10-15 metara. - kazao je Braco Ćosić za HRT. 

- Obzirom da je doba godine kada su oborine češće, ne čudi što se sve jezera pune vodom. - kazao je Ante Škeva. 

Nove oborine mogle bi donijeti nove rekorde - i ne samo u Modrom jezeru nego i u svih, ukupno 13 imotskih krških fenomena. 
hr Sat Jan 23 2021 17:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/600c38136f52df0bad8b45e8/80
Foto: Javna vatrogasna postrojba Velika Gorica

"Ovo je prometni terorizam, kao u slučaju Kameničkog, treba promijeniti Kazneni zakon!"

Prometni stručnjak Željko Marušić komentirao je jutrošnju strašnu nesreću na autocesti Zagreb - Sisak
Jutrošnja tragična nesreća na autocesti Zagreb – Sisak, kod naplatnih postaja Mraclin, nije obijesna vožnja prema članak 226., Kaznenog zakona, nego prometni terorizam, kojeg treba definirati i uvrstiti u Kazneni zakon…

Prometni terorizam treba kažnjavati:

– izravnim istražnim zatvorom
– poništavanjem vozačke dozvole i doživotnom zabranom polaganja vozačkog ispita
– trajnim oduzimanjem vozila, kojeg je vozač bezobzirnim brutalnog kršenjem prometnih propisa pretvorio u oružje, stroj za ubijanje, neovisno tko je vlasnik

Ako vlasnik vozila nije vozač, trebalo bi podnijeti kaznenu prijavu i protiv vlasnika, zbog neodgovornog raspolaganja vlastitim prometnim sredstvom koje se može pretvoriti u oružje.

Potraživanje za izgubljenu imovinu vlasnik oduzetog vozila trebao bi ostvarivati privatnom tužbom protiv vozača.

U slučaju prometnog terorizma šteta na prometnoj infrastrukturi ne bi se smjela pokrivati policom od autoodgovornosti te bi vlasnik prometnice (HAC, HC…) potraživanje za štetu trebao ostvarivati tužbom protiv vozača, odnosno vozača i vlasnika vozila, kao solidarno odgovorne osobe.
hr Sat Jan 23 2021 15:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .