Proslavili su 60 godina braka, a imaju i poruku za mlade koji se sve kasnije žene: ‘Lipše je danas imat pasa, nego dite!’

Kao jedno. I tako već 60 godina. Radost življenja uz tri sina i još 10 unučadi i praunučadi. Prepuni dobrote i unatoč svim životnim nedaća Ruža i Mate Znaor hrabro koračaju kroz život. 

Bila je to ljubav na prvi pogled. Ljubav na autobusnom kolodvoru. Ljubav koju ne treba previše objašnjavati jer kad su za oltarom rekli ‘i u dobru i u zlu’, to su zaista i mislili. Iako Mate slovi kao glava kuće, Ruža je ipak preuzela ulogu glasnogovornika u razgovoru koji je pravo osvježenje. Puni znanja i životnih savjeta, ona sa 80, a on sa svojih 84, najbolji su primjer uspjeha u zajedništvu.

– Bilo je padova, ali se sve može izdržati uz vjeru u Boga. I on je trpio za nas  probija led Ruža opisujući svoje teško djetinjstvo i odrastanje uz majku i sestru. Još kao djevojčica odlazila je na rad u Slavoniju jer sjever Hrvatske bio je ‘slamka spasa’ preživljavanja. Teško se radilo za nešto kukuruza, za prehraniti se i nahraniti životinje. I tako pune četiri godine.

– Nisam više mogla u jednom trenu, i onda sam došla u Matinu kuću. Deseta, bila san i metla i lopata jer san bila najmlađa – priča Ruža u jednom dahu.

Ponovno se onda vraćamo na ključan trenutak – susret na splitskom kolodvoru. Ona išla kući s rada na državnom dobru u Slavoniji, a on vojnik. Ljubavne iskre, kaže Mate, jače su bile s Ružine strane.

– Ona se zaljubila u mene. Nije imala boljeg – smije se.

– Ja sam utekla za nj – potvrđuje Ruža i nastavlja kako su skoro sve pokvarili susjedi koji su ih vidjeli zajedno te večeri.

– Odma su kucali materi na prozor i rekli da sam utekla. Mater je govorila da mi je rano, da mi je tek 20 godina i da nisam još ništa proživila. Nisam je baš slušala – priznaje sugovornica dok novinarsku ekipu ‘ne želi ostavit gladnu’. Pršut i sir bili su tek početak ove domaće rapsodije, ali i crno vino u boci Coca Cole koja je prevarila Matu pa nas je gotovo deset minuta uvjeravao da ‘ne smimo pit jer vozimo’. 

Nije sve u kafiću i gradu

O razvodu nikad nisu razmišljali, vele, a mladi u ovom modernom svijetu to čine iz dosade ili potpuno nebitnog razloga jer ‘mala stvar postane brzo vulkan’. Iako je ovo jedna obična priča o običnim ljudima iz Hršćevana, malenog naselja u Podbablju, priznat ćete, danas je ovo vijest.

– Cure se sve kasnije udaju. Imaju para i provode se bez muških. Mladima je sad lipše imat pasa, nego dite. Ma volin ja i pasa i mačku, al ne volin da su u kući – iskrena je Ruža kojoj se u riječi upliće njezin partner.

– Bolje je sada, ali nije bilo loše ni prije. Imali smo uvik dinar, školovali dicu – osvrće se na sina Željku koja je i desna i lijeva ruka. Uvijek tu kad zatreba.  

– Nije sve u kafiću i gradu. Triba se i radit – jasno kaže Ruža uz ponovni spomenar na početke ove inspirativne priče.

60 godina kasnije, kao i prije šest desetljeća, sa sviračima, šampanjcem, tortom i užom obitelji, ali bez velikog slavlja u ovim teškim vremenima. Bit će prilike za masovniju proslavu, pričaju nam ovi vremešni mladenci dok odlazimo uz zanimljiv poziv. Ni manje ni više nego na stotu godišnjicu braka. 

POSLJEDNJE DODANO: