Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6074a2076f52dfdb2e8b45b0/80

Proslavili su 60 godina braka, a imaju i poruku za mlade koji se sve kasnije žene: 'Lipše je danas imat pasa, nego dite!'

Iako je ovo jedna obična priča o običnim ljudima iz Hršćevana, malenog naselja u Podbablju, priznat ćete, danas je ovo vijest.
Kao jedno. I tako već 60 godina. Radost življenja uz tri sina i još 10 unučadi i praunučadi. Prepuni dobrote i unatoč svim životnim nedaća Ruža i Mate Znaor hrabro koračaju kroz život. 
Bila je to ljubav na prvi pogled. Ljubav na autobusnom kolodvoru. Ljubav koju ne treba previše objašnjavati jer kad su za oltarom rekli 'i u dobru i u zlu', to su zaista i mislili. Iako Mate slovi kao glava kuće, Ruža je ipak preuzela ulogu glasnogovornika u razgovoru koji je pravo osvježenje. Puni znanja i životnih savjeta, ona sa 80, a on sa svojih 84, najbolji su primjer uspjeha u zajedništvu.

- Bilo je padova, ali se sve može izdržati uz vjeru u Boga. I on je trpio za nas - probija led Ruža opisujući svoje teško djetinjstvo i odrastanje uz majku i sestru. Još kao djevojčica odlazila je na rad u Slavoniju jer sjever Hrvatske bio je 'slamka spasa' preživljavanja. Teško se radilo za nešto kukuruza, za prehraniti se i nahraniti životinje. I tako pune četiri godine.

- Nisam više mogla u jednom trenu, i onda sam došla u Matinu kuću. Deseta, bila san i metla i lopata jer san bila najmlađa - priča Ruža u jednom dahu.

Ponovno se onda vraćamo na ključan trenutak - susret na splitskom kolodvoru. Ona išla kući s rada na državnom dobru u Slavoniji, a on vojnik. Ljubavne iskre, kaže Mate, jače su bile s Ružine strane.

- Ona se zaljubila u mene. Nije imala boljeg - smije se.

- Ja sam utekla za nj - potvrđuje Ruža i nastavlja kako su skoro sve pokvarili susjedi koji su ih vidjeli zajedno te večeri.

- Odma su kucali materi na prozor i rekli da sam utekla. Mater je govorila da mi je rano, da mi je tek 20 godina i da nisam još ništa proživila. Nisam je baš slušala - priznaje sugovornica dok novinarsku ekipu 'ne želi ostavit gladnu'. Pršut i sir bili su tek početak ove domaće rapsodije, ali i crno vino u boci Coca Cole koja je prevarila Matu pa nas je gotovo deset minuta uvjeravao da 'ne smimo pit jer vozimo'. Nije sve u kafiću i gradu

O razvodu nikad nisu razmišljali, vele, a mladi u ovom modernom svijetu to čine iz dosade ili potpuno nebitnog razloga jer 'mala stvar postane brzo vulkan'. Iako je ovo jedna obična priča o običnim ljudima iz Hršćevana, malenog naselja u Podbablju, priznat ćete, danas je ovo vijest.

- Cure se sve kasnije udaju. Imaju para i provode se bez muških. Mladima je sad lipše imat pasa, nego dite. Ma volin ja i pasa i mačku, al ne volin da su u kući - iskrena je Ruža kojoj se u riječi upliće njezin partner.

- Bolje je sada, ali nije bilo loše ni prije. Imali smo uvik dinar, školovali dicu - osvrće se na sina Željku koja je i desna i lijeva ruka. Uvijek tu kad zatreba.  

- Nije sve u kafiću i gradu. Triba se i radit - jasno kaže Ruža uz ponovni spomenar na početke ove inspirativne priče.

60 godina kasnije, kao i prije šest desetljeća, sa sviračima, šampanjcem, tortom i užom obitelji, ali bez velikog slavlja u ovim teškim vremenima. Bit će prilike za masovniju proslavu, pričaju nam ovi vremešni mladenci dok odlazimo uz zanimljiv poziv. Ni manje ni više nego na stotu godišnjicu braka. 


hr Mon Apr 12 2021 21:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e74c32229111c2b8e8b458e/80
Foto: Promet Split

PROMET Obavijest za putnike na linijama br. 1, 14 i 32

Od ponedjeljka izmjene u voznom redu
Od ponedjeljka 17.05., dolazi do izmjena na voznom redu linije br. 14 BRDA-KOPILICA-DUBROVAČKA-BOLNICE-ŽNJAN-DUILOVO i obratno, na način da se istoimena linija pojačava sa polascima u oba smjera i to svaki dan, a novi vozni red možete preuzeti na web stranici.

Nadalje, dolazi do izmjene u voznom redu na liniji br. 1 STARINE-HNK-STARINE na način da će polazak u 8.00 sati radnim danom iz Starina prometovati do HNK, a polazak u 7.45 (umjesto dosadašnjeg prometovanja do HNK) će po dolasku do HNK prometovati natrag u Starine.

Na liniji br. 32 polazak iz Splita radnim danom umjesto u 12.30 se mijenja u 12.20, a iz Kučina polazak umjesto u 13.00 se mijenja u 12.50.
hr Fri May 14 2021 08:52:35 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f01986edaf72d65278b4569/80
Foto: Canva

Lokalni izbori: Zadnji dan izborne promidžbe

Još samo danas, političke stranke i kandidati mogu uvjeravati birače da su baš oni pravi izbor za njihovu lokalnu vlast, a u ponoć s petka na subotu počinje izborna šutnja uoči nedjeljnih lokalnih izbora.

Sudeći prema najavama, brojni će izborni sudionici baš u petak poslati završne poruke biračima koji će svoje mišljenje o svemu reći u nedjelju na biračkim mjestima, od 7 do 19 sati.

Izborna šutnja traje, dakle, cijelu subotu i nedjelju do 19 sati, u tom razdoblju zabranjeno je javno predstavljanje izbornih programa, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora itd.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je sve sudionike izbora, fizičke i pravne osobe te medije da poštuju izbornu šutnju.

Za njeno kršenje novčane se kazne kreću od tri tisuće kuna za fizičku osobu do pola milijuna kuna za pravnu, primjerice za političku stranku. Kandidati koji prekrše izbornu šutnju mogu biti kažnjeni od 10 tisuća do 30 tisuća kuna.

Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima te Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba.

Za lokalnu izvršnu i predstavničku vlast kandidiralo se više od 38 tisuća kandidata, a premda su kandidati brojni, manje ih je nego prije četiri godine.

Birači u nedjelju biraju općinska i gradska vijeća te županijske skupštine, općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te njihove zamjenike iz redova nacionalnih manjina i hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina.

Zbog činjenice da se u njima kandidirao samo po jedan kandidat, oko deset posto od ukupno 555 gradova i općina, već zna imena svojih načelnika i gradonačelnika. HDZ je već izborio pobjedu u četiri grada i 44 općine.

Čelnici lokalne izvršne vlasti biraju se većinom glasova, žele li biti izabrani već u nedjelju, moraju dobiti više od 50 posto glasova birača koji su glasovali.

Ne uspije li to ni jednom od kandidata, za dva će se tjedna, 30. svibnja, na Dan državnosti, održati drugi izborni krug u koji ulazi dvoje kandidata s najvećim brojem glasova. Izabran će biti kandidat koji dobije veći broj glasova.

Pravo biranja na lokalnim izborima imaju punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode.

Za razliku od predsjedničkih i izbora za Hrvatski sabor, birači mogu glasovati samo u mjestu prebivališta, ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj ili inozemstvu.

hr Fri May 14 2021 08:47:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609e182f6f52df64698b46df/80

'Dalmacijo, glavu gori': Brigadir Asanović podržao svoje suborce i prijatelje Kukavicu i Bulja

Pozvao je sve branitelje da glasaju za MOST

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto, bivši zapovjednik 4. gardijske brigade brigadir Zvonko Asanović i Mostov kandidat za župana Ivica Kukavica jučer su se ugodno družili.

- Brigadir Asanović i danas, kao i u ratu, stoji uz svoje suborce i prijatelje, Kukavicu i Bulja, jer čuvaju i njeguju vrijednosti Domovinskog rata. Vjeruje kako će časno i pošteno i u budućem političkom djelovanju obnašati povjerene im dužnosti te pozvao sve branitelje da glasaju za njih - poručili su.

hr Fri May 14 2021 08:27:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6051a9886f52df01078b45b1/80
Foto: DalmacijaNews

Zdeslav Benzon kampanju završio na svojim Plokitama: 'Postoji projekt splitskih investitora izgubljen u bespućima ladica u Banovini'

Plokite su najbolji dokaz da je Split grad blokiranih projekata.“, poručuje Benzon.
Zdeslav Benzom je obišao svoju Siromašnu, kvart u kojem je rođen, odrastao i dan danas živi, u društvu kandidatkinja za njegove zamjenice, Lade Terzić i Marije Štambuk Šunjić, neovisnog kandidata sa svoje liste, također s Plokita, Denisa Pejkovića i još nekoliko kandidata s liste splitskog HSLS-a.

- Plokite imaju ogroman problem s parkiranjem, kao i ostatak Splita, ali ovdje posebno zbog našeg pazarića na koji dolaze građani iz cijelog grada. Plokite su najbolji dokaz da je Split grad blokiranih projekata. Naime, već postoji spreman projekt splitskih investitora, koji su spremni svojim novcem izgraditi dječje igralište i 100 parking mjesta za građane, na prostoru danas zapuštenog prostora, između benzinske postaje i telefonske centrale u Vinkovačkoj ulici. I takav projekt godinama stoji. Čeka. Izgubljen u bespućima ladica u Banovini... E to ćemo promijeniti! - poručio je dr. Zdeslav Benzon.


hr Fri May 14 2021 08:06:46 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .