Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6074a2076f52dfdb2e8b45b0/80

Proslavili su 60 godina braka, a imaju i poruku za mlade koji se sve kasnije žene: 'Lipše je danas imat pasa, nego dite!'

Iako je ovo jedna obična priča o običnim ljudima iz Hršćevana, malenog naselja u Podbablju, priznat ćete, danas je ovo vijest.
Kao jedno. I tako već 60 godina. Radost življenja uz tri sina i još 10 unučadi i praunučadi. Prepuni dobrote i unatoč svim životnim nedaća Ruža i Mate Znaor hrabro koračaju kroz život. 
Bila je to ljubav na prvi pogled. Ljubav na autobusnom kolodvoru. Ljubav koju ne treba previše objašnjavati jer kad su za oltarom rekli 'i u dobru i u zlu', to su zaista i mislili. Iako Mate slovi kao glava kuće, Ruža je ipak preuzela ulogu glasnogovornika u razgovoru koji je pravo osvježenje. Puni znanja i životnih savjeta, ona sa 80, a on sa svojih 84, najbolji su primjer uspjeha u zajedništvu.

- Bilo je padova, ali se sve može izdržati uz vjeru u Boga. I on je trpio za nas - probija led Ruža opisujući svoje teško djetinjstvo i odrastanje uz majku i sestru. Još kao djevojčica odlazila je na rad u Slavoniju jer sjever Hrvatske bio je 'slamka spasa' preživljavanja. Teško se radilo za nešto kukuruza, za prehraniti se i nahraniti životinje. I tako pune četiri godine.

- Nisam više mogla u jednom trenu, i onda sam došla u Matinu kuću. Deseta, bila san i metla i lopata jer san bila najmlađa - priča Ruža u jednom dahu.

Ponovno se onda vraćamo na ključan trenutak - susret na splitskom kolodvoru. Ona išla kući s rada na državnom dobru u Slavoniji, a on vojnik. Ljubavne iskre, kaže Mate, jače su bile s Ružine strane.

- Ona se zaljubila u mene. Nije imala boljeg - smije se.

- Ja sam utekla za nj - potvrđuje Ruža i nastavlja kako su skoro sve pokvarili susjedi koji su ih vidjeli zajedno te večeri.

- Odma su kucali materi na prozor i rekli da sam utekla. Mater je govorila da mi je rano, da mi je tek 20 godina i da nisam još ništa proživila. Nisam je baš slušala - priznaje sugovornica dok novinarsku ekipu 'ne želi ostavit gladnu'. Pršut i sir bili su tek početak ove domaće rapsodije, ali i crno vino u boci Coca Cole koja je prevarila Matu pa nas je gotovo deset minuta uvjeravao da 'ne smimo pit jer vozimo'. Nije sve u kafiću i gradu

O razvodu nikad nisu razmišljali, vele, a mladi u ovom modernom svijetu to čine iz dosade ili potpuno nebitnog razloga jer 'mala stvar postane brzo vulkan'. Iako je ovo jedna obična priča o običnim ljudima iz Hršćevana, malenog naselja u Podbablju, priznat ćete, danas je ovo vijest.

- Cure se sve kasnije udaju. Imaju para i provode se bez muških. Mladima je sad lipše imat pasa, nego dite. Ma volin ja i pasa i mačku, al ne volin da su u kući - iskrena je Ruža kojoj se u riječi upliće njezin partner.

- Bolje je sada, ali nije bilo loše ni prije. Imali smo uvik dinar, školovali dicu - osvrće se na sina Željku koja je i desna i lijeva ruka. Uvijek tu kad zatreba.  

- Nije sve u kafiću i gradu. Triba se i radit - jasno kaže Ruža uz ponovni spomenar na početke ove inspirativne priče.

60 godina kasnije, kao i prije šest desetljeća, sa sviračima, šampanjcem, tortom i užom obitelji, ali bez velikog slavlja u ovim teškim vremenima. Bit će prilike za masovniju proslavu, pričaju nam ovi vremešni mladenci dok odlazimo uz zanimljiv poziv. Ni manje ni više nego na stotu godišnjicu braka. 


hr Mon Apr 12 2021 21:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5eafab786f2ab8b60d8b457a/80

Vrijeme danas: Stižu prve ovogodišnje vrućine, temperature će rasti i do 35

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 24 do 29 °C.

Pretežno vedro je jutros u većem dijelu Hrvatske, uz umjerenu naoblaku u dijelovima unutrašnjosti.

Sunčane će biti prilike u nastavku dana, zahvaljujući grebenu anticiklone koji se pruža sa sjeverozapada. Stabilne će biti prilike i u nastavku tjedna i bit će sve toplije, vruće u mnogim područjima. Na samom kraju tjedna temperature bi u dijelovima zemlje mogle rasti i do 35.

Čini se da je na pomolu prvi ovogodišnji toplinski val, prognoza je Tee Blažević za N1.

hr Tue Jun 15 2021 07:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f721797daf72d8dad8b45bd/80
Foto: Canva

Rast cijena: Od ponoći poskupljuje gorivo

Najmanje će poskupiti autoplin
Novi utorak nam donosi nove skuplje cijene goriva.

Prema portalu cijenegoriva.info, spremnik od 50 litara benzina mogao bi biti skuplji za 2,5 kuna. Isto toliko i prosječni spremnik dizela.

Prosječni spremnik LPG-a mogao bi poskupiti 1 kunu! 

hr Mon Jun 14 2021 21:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60ba5a296f52df2c9a8b457c/80

Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji predstavljeno hrvatsko rješenje EU digitalne covid potvrde

Hrvatski predstavnici predstavili su tehnički, sigurnosni i regulatorni okvir uvođenja COVID potvrda u Republici Hrvatskoj

Predstavnici Ministarstva zdravstva i Agencije za komercijalnu djelatnost proizvodno, uslužno i trgovačko d.o.o. (AKD) predstavili su na poziv Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) članicama WHO-a hrvatsko nacionalno rješenje za izdavanje EU digitalnih COVID potvrda.

Predstavljanje je održano u ponedjeljak na virtualnom radnom sastanku službene radne grupe WHO-a, a uz Hrvatsku, svoje rješenje predstavila je i Danska. Hrvatska i Danska dvije su države članice Europske unije čiji su sustavi u punoj produkciji, priopćio je AKD.

Navedeno je da je WHO inicirao regionalni sastanak s predstavnicima Europske komisije i europskih država kako bi dobili uvid u implementaciju sustava digitalnih COVID potvrda radi prikupljanja korisnih znanja i iskustava.

Svjetska zdravstvena organizacija trenutačno je u postupku izrade specifikacije Pametne potvrde o cijepljenu (Smart Vaccination Certificates), kako bi se ujednačila pravila izdavanja na svjetskoj razini i osigurala interoperabilnost potvrda.

Hrvatski predstavnici predstavili su tehnički, sigurnosni i regulatorni okvir uvođenja COVID potvrda u Republici Hrvatskoj s posebnim fokusom na arhitekturu sigurnosti sustava te na rezultate ostvarene od stupanja sustava u rad.

U priopćenju se podsjeća da je Vlada RH imenovala Radnu skupinu za izradu tehničkog rješenja digitalnih zelenih potvrda s uspostavom njihove prekogranične interoperabilnosti (EU digitalne COVID potvrde), a tvrtka AKD zadužena je za izradu tehničkog rješenja.

Istaknuto je da je AKD uspješno proveo pilot testiranja s Europskim pristupnikom te je Republika Hrvatska postala prva država članica u kojoj je još 1. lipnja ove godine počeo raditi nacionalni sustav.

hr Mon Jun 14 2021 21:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60c0a3aa6f52df9fa28b45bb/80
Foto: grad Split

Europska židovska udruga: "Ivoševićevo i Puljkovo ponašanje zabrinjava"

Za grijehe iz prošlosti već su se obojica ispričali

Čini se da se još uvijek nije stišala bura oko antisemitske izjave Bojana Ivoševića koja je nastala prije nekoliko godina, a 'isplivala' tijekom izborne kampanje. 

Naime, iz Europske židovske udruge poslali su priopćenje u kojem oštro osuđuju Ivoševićevu izjavu, ali i pjevanje ustaških pjesama u mladosti od strane Ivice Puljka

Njihovo priopćenje donosimo u nastavku:

- Dragi prijatelji,

pratili smo događaje u Hrvatskoj uslijed netom završenih lokalnih izbora s velikom zabrinutošću. U vrijeme rastućeg antisemitizma u Europi, nije čest slučaj da u drugom najvećem gradu jedne države članice EU-a, osobe koje su imale antisemitske ispade ili pro-nacističke ekscese budu izabrane na dvije vodeće funkcije.

Ako to nije dovoljno loše, ovakvo je ponašanje u stvari opravdano. Incident novoizabranog gradonačelnika Splita koji pjeva ustašku pjesmu dovoljno zabrinjava. 

Činjenica da taj isti gradonačelnik tada nastoji braniti svog zamjenika koji se posvetio raspravama zagovarajući neonacističku ideologiju te opravdava njegov čin, duboko je zabrinjavajući presedan čak i uzimajući u obzir razmjere modernog antisemitizma na koje smo upravo ukazali diljem europskog kontinenta.

Pozdravljamo hrabru i brzu osudu takvog ponašanja od strane predsjednika Vlade Republike Hrvatske, g. Andreja Plenkovića, kao i osudu obojice u izbornoj noći od strane potpredsjednika Vlade, g. Davora Božinovića.

Ipak, ponašanje novoizabranih čelnika grada Splita jest neshvatljivo, jer unatoč tome što nude javnu ispriku, ne razumiju opasnosti takvog ponašanja u javnom prostoru u zajednici europskih zemalja. U mnogim slučajevima, takvo bi ponašanje rezultiralo trenutačnim povlačenje te osobe iz javnog života. Također, nužan je nulta tolerancija na bilo kakvo izražavanje antisemitskih i pro-nacističkih stajališta, stavova i ideja.

Stoga pozivamo gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika grada Splita da odigraju pozitivnu ulogu u osudi antisemitizma na način da njihov grad usvoji IHRA definiciju antisemitizma. Takav čin bio bi prikladno podvlačenje linije pod ovaj incident. - stoji u priopćenju kojeg potpisuje Rabbi Menachem Margolin, osnivač i predsjednik Europske židovske udruge.

hr Mon Jun 14 2021 18:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .