Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5e82cce529111cc7b88b4571/80
Foto: Twitter Vlade RH

Alemka Markotić: "Izoliran prvi omikron-virus u Hrvatskoj"

Markotić je izvijestila da je Klinika puna, pritisak se ne smanjuje na jedinice za intenzivno liječenje, gdje je kapacitet popunjen iznimno teškim bolesnicima
Doktorica Željka Mačak Šafranko izolirala je prvi omikron-virus kod nas. To će nam omogućiti nove neutralizacijske testove i to je iznimno važno za nas i za međunarodnu suradnju, izjavila je u Dnevniku HTV-a Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“.

Markotić je izvijestila da je Klinika puna, pritisak se ne smanjuje na jedinice za intenzivno liječenje, gdje je kapacitet popunjen iznimno teškim bolesnicima.

- Dosta njih je mlađe dobi, dijelom i oni koji su bili zdravi do sada. U intenzivnoj je većina njih na respiratoru, kolege se trude maksimalno, sada već imaju 2 godine iskustva, čine sve što moderna medicina može učiniti, ali nažalost kod COVID-a smo vidjeli da puno toga ne možemo - rekla je.

U Hrvatsku je danas stiglo 1800 doza lijeka protiv COVID-a

- Lijek je kombinacija dva monoklonska antitijela čiji je zadatak da neutraliziraju onaj S protein, "spyke" protein i onemoguće daljnje razmnožavanje i širenje virusa, može se davati za liječenje u jednoj dozi ili preventivno, i to za liječenje osoba koje nisu na kisiku, u samom početku bolesti ili imaju blaži oblik bolesti, no potencijalno zbog nekih kroničnih bolesti imunološkog statusa i slično očekuje se da bi mogli razviti teški oblik bolesti. Treba se primijeniti čim prije u bolničkim uvjetima, ako se daje u profilaksi nakon kontakta s inficiranima, također ga treba primijeniti u jednoj dozi, ako se radi o imunokompromitiranim bolesnicima, može se još svaka 4 tjedna davati pola doze dok prođe rizik od čestih kontakta s oboljelima - objasnila je.

Riječ je o skupom lijeku, naglasila je, on je u ispitivanju imao dobar učinak, protiv delte može također imati dobar učinak, ali na omikron, kaže, nažalost neće imati veći učinak, cijepljenje je i dalje najbolja prevencija, lijek je više-manje za rizične skupine da ih se može zaštititi.

Lijek nije zamjena za cjepivo

- Cjepivo je za sve, ono štiti, prema prvim rezultatima vidimo da protiv omikrona štiti treća, "booster" doza, gotovo cijela zapadna Europa ubrzano se cijepi trećom dozom. Čini se da bi ga to moglo zaustaviti. U zemljama gdje je cijepljenje trećom dozom u visokom postotku - kao što su Italija, Španjolska, Portugal, koji su nažalost u 1. i 2. valu naučili teške lekcije, sada imaju puno manji pritisak na jedinice intenzivnog liječenja i bolnice općenito i značajno manji broj umrlih - naglasila je Markotić.

Ponovila je da nakon 3. mjeseca svi se mogu cijepiti, preporuka u cijeloj Europi je da booster doza može pomoći sada preko zime dok imamo puno kontakata u zatvorenom prostoru, može spriječiti širenje i smanjiti postotak oboljelih. Nije bitno, kaže, hoće li netko malo šmrcati i par dana biti izvan stroja, bitno je da se ne razvije težak oblik bolesti, da ne bude u bolnici i da ne umre.

Omikron i dalje nepoznanica

- O omikronu još uvijek nemamo dovoljno podataka, prvo su stizale inicijalno nekakve priče iz Južne Afrike da je to blaži oblik bolesti, ali se moramo prisjetiti da je to sezonska bolest, da smo i mi ljeti imali blaže oblike i manji broj inficiranih i što se ne može preslikati na zimsko vrijeme i Europu koja ima stariju populaciju i puno kroničnih bolesnika. Ono što vidimo u zapadnim zemljama - bolnice se pune, puno je više oboljelih, ali u tim zemljama cijepljenih je više, zato je nama važno da povećamo broj cijepljenih - naglasila je.

Dobra je stvar, kaže, da smo usporili dolazak omikrona zatvaranjem granice za putnike iz Južnoafričke Republike i zemalja iz kojih su ga mogli donijeti. S time smo dobili, kaže, na vremenu da se sustav pripremi za velik broj oboljelih i da se ljudima da šansa, da se oni koji su se dvoumili, stignu dodatno cijepiti. Ali, upozorava, virus će definitivno doći, najprije sada tijekom blagdana s dolaskom ljudi iz drugih zemalja. - piše HRT.
hr Mon Dec 20 2021 21:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/59e38af3b9e03e99828b45c6/80
Foto: Pixabay

Tuga na otoku: Preminuo bivši načelnik Općine Jelsa

Hvala Vam na svemu! Počivali u miru šjor Marijo. - poručili su iz općine Jelsa

Preminuo je prvi načelnik Jelse Marijo Radonić.- objavili su iz te općine.

- Napustio nas je Marijo Radonić, rođen 1939.godine, prvi načelnik Općine Jelsa. Izabran je na prvim lokalnim demokratskim izborima u Republici Hrvatskoj 1993. godine.

Njegov mandat, kao i život, obilježavale su prije svega skromnost i predanost poslu koji je obavljao. Hvala Vam na svemu! Počivali u miru šjor Marijo. - napisali su.

hr Tue Jan 25 2022 16:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61f0139ae8e9ba0e008b4570/80
Foto: Facebook

Novi objekt u Rupotini poprima novi izgled, pogledajte fotografije

Radovi bi trebali biti gotovi do kraja ožujka
Izgradnja i opremanje Poslovnog centra u Rupotini napreduje i ulazi u završnu fazu.

U sklopu Centra, nove prostore će dobiti tri vrtićke grupe, ordinacija i Mjesni odbor. Što se tiče unutrašnjih radova, keramika je postavljena, a stolarija će uskoro biti završena. Kako je i predviđeno Ugovorom, radovi bi trebali biti gotovi do kraja ožujka, a onda će uslijediti ishođenje uporabne dozvole kao preduvjet za stavljanje objekta u funkciju.

- Nema sumnje da će izgrađenim igralištem i boćalištem svi ljubitelji sporta i rekreacije doći na svoje te uz dodatne sadržaje kvalitetno provoditi slobodno vrijeme. Ovakvih javnih sadržaja nedostaje u Rupotini pa se nadam da će ovo bar donekle zadovoljiti potrebe djece, mladih pa i starijih sugrađana.

Nastavljamo graditi i raditi u skladu s mogućostima, a sve s ciljem kako bi nam u konačnici svima bilo bolje i ugodnije za živit u našem grad. - kazao je gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević.

hr Tue Jan 25 2022 16:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/610ab1826f52df4ff58b4619/80

Milanović: "Tko glasa za sankcije Dodiku, hrvatski je izdajnik"

Istovremeno je Bakira Izetbegovića, čelnika bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), prozvao "kradljivcem vremena" koji dolazi na dijalog s hrvatskim predstavnicima, ali potom ne ispunjava dogovoreno

Srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik hrvatski je sugovornik i ne treba mu uvoditi sankcije, dok čelnik najveće bošnjačke stranke Bakir Izetbegović "kupuje vrijeme" kako bi se izbori u BiH mogli održati po starom izbornom sustavu koji diskriminira Hrvate, rekao je predsjednik Zoran Milanović.

- Dodik nije etnonacionalist, nije šovinist, ne širi etničku mržnju. - kazao je Milanović u obraćanju novinarima nakon posjeta Krašu.

- On je sugovornik. - naglasio je.

Protivi se i europskim sankcijama nalik onima kakve su Dodiku uveli Amerikanci.

- Ako netko iz Hrvatske bude glasao za te sankcije, on je za mene izdajnik. Onda ću ja predstavljati Hrvatsku u Europskom vijeću."

Komentirao Dan Republike Srpske

Istovremeno je Bakira Izetbegovića, čelnika bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), prozvao "kradljivcem vremena" koji dolazi na dijalog s hrvatskim predstavnicima, ali potom ne ispunjava dogovoreno. - piše Index.

- Vrijeme protječe, izbori dolaze i održat će se po pravilima koja su potpuno neodrživa. Hrvate će pokrasti", u slučaju da ne dođe do izmjene izbornog sustava koji bi spriječio da bošnjački birači ponovno biraju hrvatske predstavnike u najviša tijela susjedne države, upozorio je hrvatski predsjednik.

Komentirajući proslavu Dana Republike Srpske (RS) koja se održala 9. siječnja, Milanović je ponovio da je to "loš datum" jer su nakon njega uslijedili grozni zločini na teritoriju današnje RS.

- To će ih proganjati kao tamna sjenka, kao mramorna gromada. - rekao je, prozvavši izbor tog datuma "politički nepametnim".

- RS je trebala biti vojno uništena sredinom listopada 1995. godine kad hrvatska vojska, samo zato što joj je tako sugerirano ili rečeno, nije ušla u Banja Luku. - kazao je Milanović.

Uslijedilo je uspostavljanje RS-a u Daytonskom sporazumu, što je tada potpisao hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

- Ja to akceptiram, to je sve. - zaključio je Milanović. - piše Index.


hr Tue Jan 25 2022 15:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ad72fc82af47f217f8b4793/80
Foto: Pixabay

Od 1. veljače nova pravila za putovanja unutar EU, ovo su najvažnije promjene

Nova pravila vrijedit će od 1. veljače, a istog dana na snagu će stupiti i akt kojim se trajanje potvrda o cijepljenju za potrebe putovanja unutar EU određuje na devet mjeseci
hr Tue Jan 25 2022 15:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .