Article

//www.dalmacijanews.hr/files/609e83e06f52dfd26a8b46ba/80
Foto: DalmacijaNews

MOST o suradnji u Gradskom vijeću: 'Koalicije neće biti, ali ne želimo kočiti započete projekte. Spremni smo razgovarati s novim gradonačelnikom'

Josip Markotić iz splitskog MOST-a, komentirao je zajednički stav o suradnji u Gradskom vijeću i odnosu prema ideološkim pitanjima.
Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Nakon što se malo slegla početna euforija izbornih pobjednika i tuga izbornih gubitnika, a s obzirom na brojne upite što će napraviti splitski Most, želimo reći sljedeće: 

Prije svega još jednom čestitamo novoizabranom gradonačelniku gospodinu Ivici Puljku i njegovim zamjenicima, gospodinu Bojanu Ivoševiću i gospodinu Antoniu Kuzmaniću na pobjedi. Od srca im želimo da sve svoje znanje i energiju utroše za boljitak našeg grada. 

Naši sugrađani željeli su i izabrali promjenu. Mi ćemo to poštivati. 

Već smo u više navrata jasno komunicirali da klasične koalicije niti klasične većine neće biti. Idemo od projekta do projekta, od sjednice do sjednice. 

Puno važnih projekata pripremljenih i započetih u proteklom mandatu čeka na realizaciju. Ne želimo biti oni koji će ih zaustavljati i kočiti. Osobito realizacija projekta POS-a, za kojeg smo se jedini dosljedno zalagali u proteklom mandatu, za nas je "conditio sine qua non." Jednako kao i promjena paradigme u načinu biranja odgovornih funkcija i pozicija. Želimo ljudima vratiti vjeru da su znanje, sposobnost i rad vrijednosti koje cijenimo više od ideološke i političke pripadnosti. 

U tom smislu spremni smo preuzeti svoj dio odgovornosti i ZAPOČETI razgovore s novim gradonačelnikom kako bismo ga upoznali s našim prijedlozima za koje smatramo da bi bili u najboljem interesu grada i naših sugrađana. 

A što se tiče tzv. IDEOLOŠKIH pitanja: 

Moje iskustvo gradskog vijećnika pokazalo mi je da je lokalna politika u najvećoj mjeri komunalna politika. Ideološka pitanja u pravilu dolaze na tapet kad se radi o imenovanju ravnatelja u ustanovama u kulturi i kad treba odrediti kome dati nagradu grada ili kome dignuti spomenik ili dodijeliti ulicu. Ili kad nekome padne na pamet progurati građanski odgoj izrađen ne od strane nadležnog Ministarstva nego stanovitih  aktivističkih udruga. Od 44 održane sjednice u proteklom sazivu Gradskog vijeća možda je najviše na tri sjednice "zaiskrilo" oko ideoloških pitanja. 

Sve drugo bila je borba vezana za sposobnost/nesposobnost, rad/nerad, poštenje/korumpiranost. 

No s druge strane itekako smo svjesni da će "većina" koju će pokušati složiti novi gradonačelnik biti itekako izraženog "lijevog" političkog profila. (Evo već lider jedne od stranaka koja planira podržati gosp. Puljka govori kako će se zalagati za "lijeve progresivne vrijednosti"!?) 

Također smo jako dobro svjesni da je bilo tko od nas s tzv. konzervativnog političkog spektra izrekao samo 1% onoga što su izgovorili ljudi koji danas vode grad, ne samo da bi nam politička "karijera" bila zapečaćena, nego vjerojatno i profesionalna. 

Isto tako jako dobro razumijemo da uz umiveno lice novog gradonačelnika dolaze i druga lica koja preziru sve ono što Most predstavlja i utjelovljuje. 

Ali isto tako dobro razumijemo da najgrlatiji bukači koji sada šire moralnu paniku i plaše ljude da će se dolaskom "ljevičara, Srba i četnika" na čelo grada, Split pretvoriti u "deveti krug pakla", to isključivo rade jer su svjesni da gube sinekure i da je završilo njihovo vrijeme parazitiranja na proračunu. 

Karepovac, Marjan, garaže, parking mjesta, reciklažna dvorišta, POS stanovi, GUP... nemaju ideološki predznak. 

Za razliku od nacionalne razine na kojoj se izdaja svjetonazora dogodila baš od stranke koja se naziva demokršćanskom i čiji se članovi sada panično hvataju za ideološku slamku pokušavajući se spasiti od gubitka pozicija u gradu i u županiji. 

Split ipak nije Zagreb i koliko god mi lud i neobičan grad bili, ovdje priče o rodno osvještenim semaforima i biciklističkim stazama, rodno osvještenim proračunima i sličnim "fiks idejama" neće proći. Ukoliko nekome to i padne na pamet, znat ćemo to zaustaviti. 

Na kraju dana, velika većina stanovnika ovoga grada, i lijevi i desni, i vjernici i nevjernici, žele živjeti u uređenom, pristojnom i čistom gradu. Zadaća nas gradskih vijećnika je osigurati svojim sugrađanima upravo to. 

Splitski Most ide dalje zacrtanim putem kao i do sada. Iskreno, pošteno i predano za svoj grad i svoje sugrađane. 

Pratite nas i imajte povjerenja u nas.“, poručuju.
hr Tue Jun 01 2021 12:16:50 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60fd4a8e6f52df62e78b45b1/80
Foto: Čitatelj

Obitelj s Čiova tvrdi da je cijev - pukla: 'Fekalije nisu namjerno ispuštene'

Vlasnici napominju da se slijevala samo voda.
Jučer u popodnevnim satima dok su brojni kupači uživali u uvali Bočić u Okrugu Gornjem na Čiovu, niz plažu potekle su fekalije iz obližnje kuće. Dok je većina kupača u šoku pobjegla s plaže, vlasnik kuće ih je navodno vrijeđao te zaradio prekršajnu prijavu.

O svemu se oglasila i njegova obitelj koja tvrdi da je cijev pukla te da fekalije nisu namjerno ispuštene prema moru. Vlasnici napominju da se slijevala samo voda.

Kako kažu, uopće nisu bili u kući nego je vlasnik naknadno pozvan.

Jama se sastoji od tri sekcije, prelijevanjem iz jedne u drugu i filtriranjem fekalije ostaju u prvoj sekciji.

Ispuh gdje je pucao od sunca poklopac, nadam se sa to nitko nije namjerno napravio, a iz kojeg je izašla voda je pun filtrirane vode, a nema ni fekalije ni ničega drugog.“ ističu.

hr Sun Jul 25 2021 13:27:23 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60c6202f6f52df35a98b45a2/80
Foto: DalmacijaNews

U Hrvatskoj 125 novih slučajeva zaraze, nema umrlih

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 125 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a nema evidentiranih preminulih osoba od posljedica zaraze, izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer Civilne zaštite RH.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno je 1009, među njima je 137 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 13 pacijenata. U protekla 24 sata oporavilo se 129 osoba. U samoizolaciji je trenutno 3198 osoba.

Od prvog slučaja zaraze krajem veljače prošle godine 362.621 osoba je bila zaražena novim koronavirusom, 353.367 osoba se oporavilo, a umrlo je 8245 osoba. 

Do danas je ukupno testirano 2.248.466 osoba, od toga 5979 u posljednja 24 sata.

Zaključno sa subotom, 24. srpnja, utrošena je 3.005.376 doza cjepiva, a cijepljeno je je 39,9 posto ukupnog stanovništva, odnosno 48 posto odraslog stanovništva.

U subotu je utrošeno je 8105 doza cjepiva, a od toga je 2848 osoba cijepljeno prvom dozom.

Barem s jednom dozom dosad je cijepljeno 1.620.106 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.429.990 osoba.

Riječ je o 1.385.270 osoba cijepljenih s dvije doze te 44.720 osoba cijepljenih cjepivom Jannsen, što čini 42,45 posto odraslog stanovništva.

hr Sun Jul 25 2021 13:16:45 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ff2d64b6f52dfdc918b4580/80
Foto: Pixabay

HZJZ: Utrošeno preko tri milijuna doza bez prijavljenih nuspojava sa smrtnim ishodom

Više od tri milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa dosad je utrošeno u Hrvatskoj, bez ijedne prijave sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđeno da je povezana s cijepljenjem, priopćio je u nedjelju Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Broj ukupno apliciranih doza cjepiva protiv covida-19 dosegao je do 24. srpnja 3.005.376, ukupno je 1.620.106 osoba cijepljeno prvom dozom, a od njih 1.385.270 s dvije doze. Cijepljenje je završilo za 1.429.990 osoba (s dvije doze i 44.720 doza Janssen).

Ravnatelj HZJZ-a, epidemiolog Krunoslav Capak ustvrdio je kako i nakon utrošenih više od tri milijuna doza, HALMED nije zaprimio niti jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem. 

"Od zaprimljenih 4435 prijava sumnji na nuspojave, najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na povišenu tjelesnu temperaturu, bol na mjestu primjene, glavobolju, bol u mišićima, zimicu, opću slabost, umor, crvenilo na mjestu primjene cjepiva, mučninu i bol u zglobovima", podsjetio je Capak, dodavši da je riječ o očekivanim nuspojavama. 

Najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu (46,1 posto ukupnog stanovništva, odnosno 55,8 posto odraslog stanovništva).

Završeno cijepljenje u najvećem je obuhvatu ostvareno također u Gradu Zagrebu (40,4 posto ukupnog, odnosno 48,9 posto odraslog stanovništva).

hr Sun Jul 25 2021 13:14:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60fd414a6f52df68e78b45be/80
Foto: ASK Split

Festival nekulture na Parku mladeži: Zbog izložbe, stadion pun psećeg izmeta i urina

Iz splitskog ASK-a poručuju kako stadion na Parku mladeži nije mjesto za izložbe pasa.
Široj javnosti vjerojatno nije poznato da se na stadionu u Parku mladeži ovih dana održava međunarodna izložba pasa. Ne sumnjamo da se radi o događaju važnom za organizatore i ljubitelje životinja, radovalo bi nas da takvih događaja ima još više u Splitu, Dalmaciji i Hrvatskoj.

Međutim, već smo nekoliko puta jasno iznijeli stav da takvim i sličnim događajima nije mjesto na stadionu u Parku mladeži. Mišljenja smo da naš stadion, na kojem ASK aktivno djeluje od osnutka 1948. godine mora služiti isključivo sportu i sportašima.

Da smo apsolutno u pravu jasno pokazuju priložene fotografije snimljene unutar i izvan stadiona, želimo jasno upozoriti javnost da se na Parku mladeži trenutno odvija festival nekulture. Pseći izmet i urin su na svakom koraku, stadionom se širi nesnosan smrad, a izrazito je velika opasnost od zaraze za ljude. Stoga vam je jasno da smo razočarani i ogorčeni ponašanjem vlasnika životinja pa i organizatora izložbe.

Smatramo da je naša dužnost zaštititi sport i sportaše, naše atletičare, nogometaše i sve ostale koji koriste stadion u Parku mladeži za sportske svrhe. Pitamo se tko će odgovarati za potencijalno širenje zaraze, pitamo se kako objasniti djeci i njihovim roditeljima da dođu trenirati na Park mladeži, pitamo se jesmo li svi zajedno zaslužili ovakvo nepoštovanje prema Klubu i našem stadionu.

Na koncu, apeliramo na odgovorne da u budućnosti zaštite sport i sportaše kako ne bi više morali svjedočiti ovakvim prizorima. S naše strane ćemo učiniti sve što je moguće da stadion u Parku mladeži sačuvamo našoj djeci, našim atletičarima i svim sportašima. Nama je Park mladeži jedini dom, uvijek je bio i uvijek će biti.

Svi vi zaslužujete bolje“, poručuju iz splitskog ASK-a.
hr Sun Jul 25 2021 12:47:56 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .