Article

//www.dalmacijanews.hr/files/618b8c4d6f52df20748b462e/80

U Segetu infrastrukturni radovi, započela izgradnja zagorskog magistralnog vodovoda

Očekuje se nastavak radova i na kanalizacijskom sustavu
Općina Seget započela je izgradnju zagorskog magistralnog vodovoda sa sekundarnom mrežom Prapatnica, Seget Gornji, Bristivica i Ljubitovica. Nakon gotovo desetak godina izrade projektne dokumentacije i ishodovanih dozvola, u travnju mjesecu ove godine dobivena je pravomoćna građevinska dozvola za sve naprijed navedena naselja. Vrijednost investicije je 145 milijun kuna koja se financira iz sredstava Hrvatskih voda i EU fondova, a od čega Općina Seget sudjeluje s svojim sredstvima od naknade za razvoj u iznosu od 25 milijuna kuna.

Početkom listopada započela je rekonstrukcija Županijske ceste ŽC 6132 koja prolazi kroz Seget Donji od granice s Gradom Trogirom koja obuhvaća izgradnju nogostupa s jedne i druge strane ceste čime se povećava sigurnost svih sudionika u prometu, a posebno pješaka sve do kapelice Sv. Nikole iza zgrade Općine Seget gdje će se izgraditi novo križanje. Vrijednost investicije je 10 milijuna kuna od čega Općina Seget sudjeluje u iznosu od  milijun kuna.

U tijeku je izgradnja novog dječjeg vrtića U Seget Vranjici kojim će Općina Seget svojim mališanima ubuduće pružati usluge po najvećim standardima. Tako ćemo riješiti dosada nedostajući prostor za boravak mlađe i starije jaslične dobi. Vrijednost investicije financirana iz sredstava EU fondova i Proračuna Općine Seget je 10 milijuna kuna, a završetak radova na objektu s obzirom na Covid-19 očekuje se u što skorije vrijeme. 

Očekuje se nastavak izgradnje kanalizacijskog sustava na području Općine Seget u okviru projekta Eko Kaštelanski zaljev Kaštela - Trogir. Radovi se nastavljaju ulicama sjeverno od ŽC 6132 od Ulice Kneza Domagoja segetskim poljem prema centru Segeta, te obalom od Starog Segeta prema Hotelu Medena, kao i ŽC 6132 od zgrade Općine prema Seget Vranjici. Općinska administracija je kandidirala još jedan projekt koji će se financirati iz EU fondova, odnosi se na izgradnju malonogometnog športskog centra po FIFA-im standardima s pratećim sadržajima (tribinama, svlačionicama i sl.). Vrijednost investicije procjenjuje se na 10,0 milijuna kuna.

Nakon projektne dokumentacije koju smo izradili i predali Lučkoj upravi Splitsko-dalmatinske županije, s općinom je dogovoreno da LU SDŽ do kraja ove godine da ishoduje građevinsku dozvolu, stavi u proračun za 2022. godinu, provede postupak javne nabave do početka sezone iduće godine, kako bi na jesen mogla započeti izgradnja nove rive s plažom, istočno od starog Segeta prema Nautičkom centru Baotić. Posebno u medijima nepravedno aktualizirana zgrada napuštene područne škole u Bristivici koja je zatvorena ne željom Općine Seget kao i ne željom Splitsko-dalmatinske županije, već željom pojedinih roditelja koji nisu htjeli slati svoju djecu u svoje mjesto, već su ih osobno odveli u centralnu OŠ Kralja Zvonimira u Segetu Donjem. 

Ovim neprimjerenim napisima, smišljenim konstrukcijama i podmetanjima, želi se docirati Općini Seget da je netko u ovako sada derutnu i uništenu zgradu slao djecu u školu ili da je liječnica pružala svoje usluge.


-  Možemo samo plenkovićenski reći: „No way!“

 Dok su u školu išla djeca, Općina Seget je uredila i u cijelosti obnovila školsko igralište. Dok je zgrada bila u funkciji, istu je koristila doktorica primarne zdravstvene zaštite koja po sustavu liječničkih ordinacija primarne zdravstvene zaštite ima sjedište u Blizni u Općini Marina. Zatvaranjem škole, zub vremena je činio svoje, ali i neodgovorni pojedinci koji su provaljivali unutar zgrade i svojim ponašanjem razbijali prozore i činili druga oštećenja. Dakle, tu treba naglasiti dvije stvari:

- Prvo, ova škola nije u nadležnosti Općine Seget, već u nadležnosti Splitsko- dalmatinske  županije. Mora se znati i to, da ovakvih napuštenih područnih škola na području Splitsko-dalmatinske županije ima 153. Dakle, po nekima bi trebalo sve te zgrade obnoviti, postavlja se pitanje za koga?! Ali, Općina je osluškivala bilo svojih mještana u Bristivici i kada su 2019. godine velika većina roditelja iskazali interes da bi svoju djecu ponovno slali u svoju školu (ima 50-ak djece), Općina je odmah reagirala i izvijestila županiju o tom. Obišlo se sa županom i njegovim zamjenicima zgradu i dogovorili da se ide u rekonstrukciju zgrade u iduću godinu i po završetku iste ponovno otvaranje. Nažalost, realizaciju ovog projekta iduće 2020. godine zaustavila je pojava COVID-a 19. Nastavak projekta je definiran početkom ove 2021. godine, što je i potvrđeno od strane župana Blaženka Bobana, aktualnom izradom županijskog proračuna za 2022. godinu kojim je predviđeno ulaganje u iznosu od 3,0 milijuna kuna. Iduće jeseni trebali bi se stvoriti uvjeti da se nakon što se ova područna škola vrati ponovno u mrežu škola, otvori za svoje najmlađe školarce od prvog do četvrtog razreda.  

- Drugo, na području zagorskog dijela Općine Seget, sustav primarne zdravstvene zaštite Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije nije predvidio ni jednu ambulantu. Dakle, pružanje usluga primarne zdravstvene zaštite nije u ingerencijama Općine Seget. Na naše upite, oni su se držali objašnjena da puno veća naselja u gradovima (primjer grada Kaštela koji ima tri ambulante na cca 45 tisuća stanovnika) nemaju takve ambulante i da je to nerealno očekivati kod nas.

Mi, iz Općine možemo razumjeti stav, ali se nećemo pomiriti s ovom situacijom. Kad se stvore uvjeti adekvatnog prostora za smještaj liječnice, Općina će na svoj teret poduzeti mjere da osigura liječnicu - poručili su.

U tijeku je izrada glavnog projekta rekonstrukcije s dogradnjom centralne OŠ Kralja Zvonimira u Segetu Donjem s izgradnjom školske športske dvorane. Ako bude sve išlo po planu, uvjeti za početak radova stvorili bi se u jesen iduće godine.

Konačno se očekuje dobivanje vojarne u Segetu Donjem od Ministarstva prostornog uređenja i državne imovine kojemu je predana sva dokumentacija s lokacijskom dozvolom, a kojim projektom je predviđena izgradnja nove upravne općinske zgrade s kulturnim centrom i gradskom športskom dvoranom. Prema aktualnim informacijama, riješeni su imovinsko-pravni odnosi, te se očekuje predaja vojarne u vlasništvo Općine Seget i nastavak izrade dokumentacije do građevinske dozvole i njegovo kandidiranje za apliciranje sredstava iz EU fondova.

Dobivanjem suglasnosti na Urbanistički plan uređenja Betanija od resornog ministarstva, Općinsko vijeće Općine Seget isti usvojilo na svojoj sjednici, te tako stvorilo uvjete da se ide u izradu projektne dokumentacije kojom bi se stvorili preduvjeti za spajanje posljednje obalne linije (lungomarea) od Nautičkog centra Baotić do granice sa Gradom Trogirom. Uz to u navedenom pojasu moraju se provesti odgovarajuća arheološka podmorska istraživanja, te potom krenuti sa izgradnjom.

Također je aktualna i izrada projektne dokumentacije uređenja obale odnosno izrade novih plaža sa zaštitnim perima od Hotela Medena do stare jezgre Segeta. Ovime će se povećati kvaliteta turističkog proizvoda i bolji uvjeti za pružanje turističkih usluga. 
Cijelu ovu priču nam je potvrdio načelnik općine Seget Mr.sc. Ivo Sorić, dipl.oec.

hr Wed Nov 10 2021 10:10:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5aa0f80e2af47f75268b465c/80
Foto: Pixabay

Zamućeno izvorište rijeke Jadro: Objavljen raspored cisterni za dostavu pitke vode

Analize s terena pokazuju da je koncentracija rezidualnoga klora u adekvatnoj koncentraciji, a sva dosadašnja ispitivanja pokazuju da je voda kemijski i mikrobiološki ispravna
Velika količina kiše koja se u proteklom periodu izlila na šire splitsko područje, uzrokovala je zamućenje na izvorištu rijeke Jadro.

Rezultati ispitivanja vode uzeti na različitim mjestima iz vodoopskrbne mreže koja se napaja iz izvorišta Jadro pokazuju da je parametar zamućenja povišen u odnosu na propisane vrijednosti.

Analize s terena pokazuju da je koncentracija rezidualnoga klora u adekvatnoj koncentraciji, a sva dosadašnja ispitivanja pokazuju da je voda kemijski i mikrobiološki ispravna.

O rezultatima Laboratorija za pitke vode Vodovod i kanalizacija Split, obaviješten je Nastavni zavod za javno zdravstvo čiji stručnjaci preporučuju koristiti mjeru predostrožnosti prokuhavanja vode za piće za bolesne i osjetljive osobe, malu djecu i stariju populaciju. Savjetujemo da se voda prethodno istaloži te samo bistri dio prokuha.

Situacija u vodoopskrbnom sustavu kontinuirano se prati i o svim promjenama potrošači će biti pravovremeno obaviješteni putem službenih medija i naše web stranice www.vik-split.hr

Alternativna opskrba vodom za piće organizira se putem autocisterni i vodospremnika čiji je raspored na web stranicama ViK-a.

hr Sun Nov 28 2021 10:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ccb3cf829111ca3698b4627/80
Foto: Dalmacija News

Vremenska prognoza: Pad temperature, pljuskovi s grmljavinom i jak vjetar

Puhat će jak i olujni južni vjetar pa će more biti valovito, ponegdje i jače
Danas nas očekuje promijenjivo u većini kopnenog područja i pretežno oblačno, povremeno s kišom, na Jadranu i u obliku lokalno izraženijih pljuskova. Navečer i u noći uz pad temperature zraka na zapadu unutrašnjosti susnježica i snijeg. - prognozira za HRT meteorolog Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nedjelju na istoku Hrvatske promjenjivo, pa i pretežno oblačno. Povremeno kiša, osobito sredinom dana i poslijepodne. Puhat će umjeren južni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 4 °C, a najviša dnevna između 9 i 12 °C.

Malo niža dnevna temperatura zraka u središnjoj Hrvatskoj, gdje će biti umjereno i znatno oblačno. Mjestimice kiša, a navečer i u noći uz pad temperature zraka mogući su susnježica i snijeg, i to ne samo u višim predjelima. Puhat će povremeno umjeren jugozapadnjak.

U gorskim krajevima većinom oblačno s kišom, a navečer i u noći susnježicom i snijegom. Mjestimice je moguć tanji snježni pokrivač. Na sjevernom Jadranu promjenjivo, uz sunčana razdoblja i povremenu kišu. Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak. Temperatura zraka u gorju od 3 do 8 °C, navečer u osjetnom padu. Uz obalu uglavnom između 10 i 14 °C.

U Dalmaciji promjenjivo, pa i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, pa i u u obliku pljuskova s grmljavinom. Puhat će umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka od 12 do 17 °C.

Podjednaka temperatura bit će i na jugu Hrvatske. I pritom većinom oblačno s kišom, mjestimice i izraženijim pljuskovima. Puhat će jak i olujni južni vjetar pa će more biti valovito, ponegdje i jače.

Početkom novog tjedna stabilnije

"U ponedjeljak na kopnu u početku još mjestimice slabe oborine, a od sredine dana djelomično razvedravanje. U utorak i srijedu djelomice sunčano uz hladna jutra. U srijedu će zapuhati umjeren jugozapadnjak.

U ponedjeljak na Jadranu oborine uglavnom u Dalmaciji. U utorak i srijedu barem djelomice sunčano. U srijedu na sjevernom dijelu mjestimice može pasti malo kiše. U ponedjeljak će na sjevernom dijelu zapuhati bura, koja će jačati i do kraja dana proširiti se na veći dio obale, a u utorak oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. U srijedu će zapuhati jugo. - prognozirao je za HRT Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

hr Sun Nov 28 2021 09:23:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61a330166f52df77918b456f/80
Foto: Pixabay

Prva nedjelja Došašća: Na adventskom vijencu pali se prva svijeća

Prve nedjelje se pali prva svijeća i tako redom da do Božića gore sve četiri
Došašće ili advent je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića. Došašće počinje četiri nedjelje prije Božića. Najranije može početi 27. studenog, a najkasnije 3. prosinca. Završava 24. prosinca na Badnjak. U došašću su svakog jutra, zornice puku omiljene rane mise, koje imaju pokornički značaj, jer valja ustati vrlo rano da se stigne u crkvu. Predstavljaju stoga neki oblik četverotjednog trajnog odricanja od sna.

Ove nedjelju palimo prvu svijeću na svom adventskom vijencu.  Postavlja se na stol u vrijeme došašća kao simbol iščekivanja Božića.  Adventski vijenac sa četiri svijeće simbolizira četiri nedjelje Došašća, a u naše je krajeve došao pod utjecajem europske civilizacije i protestantizma. Kršćani su preuzeli ovu tradiciju, pa su se adventskim vijencem poslužili u duhovnoj pripremi za Božić, u očekivanju Krista, Svjetla svijeta koji će rastjerati tamu grijeha.

Prve nedjelje se pali prva svijeća i tako redom da do Božića gore sve četiri.

Vijenac se plete od zimzelenih grančica, ali tako da nema početka ni kraja što označuje vječnost. Bor i božikovina u vijencu simboliziraju besmrtnost, lovor označava pobjedu nad grijehom i patnjom, a cedar snagu i izlječenje od svih bolesti. Lišće božikovine podsjeća na vijenac od trnja, sukladno engleskom vjerovanju da je Kristov vijenac od trnja bio načinjen upravo od bodljikavog lišća ove zimzelene biljke. Često je u njemu i grančica ružmarina jer ova je biljka prema legendi čuvala Djevicu Mariju na njenom putu u Egipat. Ponekad se adventski krug tumači kao krug zemaljski s četiri strane svijeta.

Četiri svijeće na vijencu znak su četiri adventska tjedna i najčešće su tri ljubičaste i jedna ružičaste boje. U prvu nedjelju Adventa, razdoblja koje prethodi Božiću, pali se prva, ljubičasta svijeća - svijeća nade i iščekivanja ili postilica. Druge nedjelje Adventa pali se također ljubičasta svijeća - svijeća mira ili pomirilica, s porukom pomirenja s svima. Treće se nedjelje pali ružičasta svijeća – svijeća radosti i veselja. Četvrta se pali ljubičasta svijeća – svijeća ljubavi, dok je negdje običaj na adventski vijenac staviti i petu bijelu svijeću – Kristovu svijeću.

Prema drugom vjerovanju četiri svijeće u vijencu označuju četiri godišnja doba, odnosno četiri razdjelnice u ljudskoj povijesti:  stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i svršetak. 

hr Sun Nov 28 2021 08:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61a32af86f52df31918b4582/80
Foto: Facebook, D.N.

Martin Pauk opravdao napad na radnike Rimca. Rimac mu odgovorio: "O čemu ti, ograničeni čovječe, pričaš?"

Pauk je u komentaru opravdavao napad na Rimčeve kolege i demonstrirao ksenofobiju
Ekstremni desničar Martin Pauk, nekadašnji splitski vijećnik, javio se komentarom na objavu inovatora i poduzetnika Mate Rimca, koji je na Facebooku objavio da su njegovi strani kolege rasistički izvrijeđani i pretučeni u Zagrebu.

Pauk je u komentaru opravdavao napad na Rimčeve kolege i demonstrirao ksenofobiju. - prenosi Index.

- Bravo Mate, legendo, samo ti uvozi radnu snagu koja radi za duplo manju plaću od Hrvata pa se čudi zašto se Hrvati osjećaju prevareno i iskorišteno (...) Uostalom, Mate, i ti si iz BiH, pa iz prve ruke znaš da u multikulturalnom društvu nikad ne može biti blagostanja i mira upravo zbog drukčijih načela i kulture po kojima razni narodi žive. - napisao je Pauk. 

- Šta, bit će da nema dečkiju u Zagrebu, Osijeku ili Splitu koji su završili tehničku školu i kvalificirani su za rad u tvojoj firmi? Ah, da, naravno da ih ima bar 10-15 razreda samo u ovoj generaciji, ali ne žele raditi za kikiriki da bi njihov gazda mogao kupovati kuće od dva milijuna eura i aute od pola milijuna. - napisao je još.

Ubrzo mu je stigao Rimčev odgovor. 

- O čemu ti, ograničeni čovječe, pričaš? Kod mene rade ljudi koji su radili u Tesli, Appleu, Ferrariju, Porscheu... Koliko oni zarade u godini kod mene, ti nisi nikad vidio. U mojim firmama (Rimac Gruša, Bugatti Rimac, P3 i Greyp) radi preko 1600 ljudi, od kojih je 80+ posto Hrvata. - odgovorio je Rimac. 

Pauk je ušao u još jednu raspravu ispod Rimčeve objave, s jednim pratiteljem Mate Rimca. 

Rimac mu je i tamo odgovorio.

- Martin, odlepršaj sa svojim desničarskim forama s mog profila u troskoku. Hvala. - napisao mu je. 
hr Sun Nov 28 2021 08:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .