Moskva traži da Ukrajina povuče trupe s istoka zemlje

Moskva traži da vlasti u Kijevu povuku svoje trupe s istoka Ukrajine, gdje su pokrenule “protuterorističke operacije” protiv proruskih separatista, prenose u srijedu agencije.

– Rusija ponovno poziva na hitno smirivanje stanja na jugoistoku Ukrajine, povlačenje ukrajinskih postrojbi i pokretanje istinskog međuukrajinskog dijaloga sa svim regijama i političkim formacijama u zemlji – priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Rusija je također optužila Kijev i SAD da “iskrivljuju” tekst sporazuma postignutog prošli tjedan u Ženevi u cilju smirivanja ukrajinske krize te da su blagonakloni prema “provokativnim akcijama” ukrajinskih nacionalista, prenosi AFP.

Rusija još uvijek vjeruje da je Zapad ozbiljan glede uspostave mira u Ukrajini, ali “činjenice, dakle, govore suprotno” i Moskva je “više nego iznenađena iskrivljenom interpretacijom sporazuma od strane Kijeva i američkih partnera”, poručila je ruska diplomacija.

U sporazumu se poziva, objašnjava ministarstvo, na razoružavanje svih nelegalnih vojnih skupina dok “Kijev i Washington, te neke europske zemlje, i dalje samo inzistiraju na potrebi razoružavanja ukrajinskih građana na jugoistoku Ukrajine”, aludirajući na proruske separatiste.

“Istovremeno zatvaraju oči pred stalnim provokacijama radikalnih desničarskih snaga”, zaključuje ministarstvo u pripćenju.

Ukrajinska vlada objavila je ranije u srijedu da je uskrsno primirje završeno i da se ponovno pokreće “aktivna faza antiterorističke operacije”.

Tom operacijom trebale bi se eliminirati naoružane proruske separatističke skupine na istoku zemlje, kazao je zamjenik premijera Vitalij Jarema.

Jarema, koji je zadužen za sigurnosna pitanja, kazao je novinarima koji prate rad vlade da nova akcija još nije poduzeta no dodao je: “U skoroj budućnosti poduzet će se odgovarajuće mjere i vidjet ćete rezultate.”

Govoreći dan nakon posjeta američkog potpredsjednika Joea Bidena Ukrajini dodao je: “Dobili smo potporu SAD-a da nas neće napustiti i ostaviti same s agresorom. Nadamo se da će, u slučaju ruske agresije, ta pomoć biti značajnija.”

POSLJEDNJE DODANO: