Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6274cf8eecdbd1d4898b456a/80

Grad Split se izjasnio o asfaltiranju Istočne obale: "Troškovi sanacije dekorativnim betonom iznose više od 900.000 kuna"

"...zbog čega bi za isto bilo neophodno provesti javnu nabavu čime bi se sama realizacija radova zbog mogućeg iskorištavanja žalbenih rokova, prolongirala daleko u već započetu turističku sezonu"
Prohodan će na svetog Duju biti dio Istočne obale, od Autobusnog kolodvora do pothodnika, dio koji su godinama uspoređivali s vašarom. Proteklog tjedna s ove lokacije napokon je uklonjen i posljednji šator, a kako je Split bez vlasti, ideje da ondje bude kamen ili dekorativni beton zamijenio je najobičniji - asfalt.

Odlučila je tako Vladina povjerenica za Split za poslove gradonačelnika Mirna Veža koja je odbila sve planirano, pa čak i zeleni pojas koji je trebao pripasti na uređenje gradskoj tvrtki Parkovi i nasadi. I to iako ima izglasan Proračun za tekuću godinu.

- Temeljem članka 88. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi kojima su propisane ovlasti povjerenika/ice Grada, a nakon izlaganja i prijedloga nadležnog upravnog tijela za komunalne poslove, utvrđeno je kako je neophodno nužnim i hitnim radovima omogućiti u što kraćem roku sigurno korištenje nogostupa na istočnoj obali, saniranjem predmetnog nogostupa, sve u cilju otklanjanja opasnosti od nastanka štete - napisali su nam u odgovoru iz Banovine.

- Samo asfaltiranje tog dijela ujedno je kontinuitet asfaltne površine nogostupa koja kao takva obuhvaća i područje od Nadbiskupije. Dodatno se navodi kako troškovi radova sanacije dekorativnim betonom, a koji bi bio ili u punom profilu nogostupa ili pak u djelomičnoj izvedbi sa zelenom pasicom, ukupno iznose više od 900.000 kuna zbog čega bi za isto bilo neophodno provesti javnu nabavu čime bi se sama realizacija radova zbog mogućeg iskorištavanja žalbenih rokova, prolongirala daleko u već započetu turističku sezonu - podvukli su.

hr Fri May 06 2022 09:35:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62baca5818d1cbbfc08b4570/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Đogaš: "Vjerujem da će se Split probuditi iz hipnoze"

Oni se nazivaju Centar, a zapravo su ultra ljevica i srušili su splitsku ljevicu, rekao je kandidat HDZ-a za gradonačelnika

Zoran Đogaš, nestranački kandidat HDZ-a za gradonačelnika Splita održao je prvu medijsku konferenciju pred drugi krug izbora u kojem ga očekuje sučeljavanje s velikim favoritom Ivicom Puljkom iz stranke Centar. Đogaš se na Prokurativama osvrnuo na sve što je doživio otkako se aktivno uključio u politiku:

- Važno je istaknuti jednu stvar koja me tišti, dugo sam razmišljao o tome. Svi su mi na ulasku u ovu priču rekli da me očekuju glib, blato, kaljuža i što mi to treba. Neopisivo je što smo obitelj i ja doživjeli u posljednja dva mjeseca. Ovo je dno dna ljudskog društva i ljudskog roda. To mi je daje malo više motiva i borbenosti. Vjerujem u drukčiji Split, upozoravat ću na laž i obmane. Ovo nije sustav vrijednosti građana Splita, kojih je većina ostala doma, jer im se zgadila politika. Kao i meni. Očekujem da će i drugi pokazati da se može drukčije.

 

 

- Imamo podjelu po svjetonazoru, a to nije to. Oni se nazivaju Centar, a zapravo su ultra ljevica. I srušili su splitsku ljevicu. Mi se zalažemo za normalne ljude, splitske obitelji, brinemo se, skrbimo o ranjivim osobama, o osobama s invaliditetom, hrvatskim braniteljima… Vjerujem da će se Split probuditi iz hipnoze.

- Nadam se da će izlaznost u drugom krugu biti veća.

 

Nakon Đogaša je govorila Zrinka Mužinić Bikić.

- Puljku je podršku dalo 15 posto, možda su građani izgubili vjeru u sve nas. Most je pružio ruku suradnje stranci, koja ne odgovara njihovom političkom djelovanju i zato su zabilježili lošiji rezultat. Centar želi provesti građanski odgoj u školama, što je ideološka indoktrinacija.

 

HDZ-ov kandidat smatra da će borba u drugom krugu biti oštrija, nade polaže u veći izlazak birača.

- Mi ne osporavamo legitimitet Puljku, ali žalosno je što je bio tako malen odaziv. Rekao bih isto i da sam ja pobijedio u prvom krugu. Očekujem oštriju retoriku u drugom krugu, govorit ću istinu.

 

Nasmijao se na spomen Željka Keruma:

- Željko Kerum zabavlja javnost, to što on govori je smiješno. On je potrošena priča, to su i birači prepoznali. Nadam se da će njegovi birači prepoznati za koga će glasati u drugom krugu. Inače, obilježje prvog kruga je rasturanje ljevice, u potpunosti su nestali sa scene neki Puljkovi partneri.

 

- Ozbiljan je posao dovesti građane na izbore u drugom krugu. Ja sam klasa optimist. Mislim da smo napravili sve najbolje što smo mogli i sa svih strana smo dobili pohvale. Moram potvrditi da sam apsolutno ponosan na sebe i svoje suradnike.

hr Tue Jun 28 2022 11:31:57 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62bace2318d1cb2abf8b45cb/80
Foto: Ilustracija

Cessna pala kod Pustinje Blaca, svi putnici su preživjeli

Prvi su do njih došli vatrogasci, pilot i dvoje putnika nisu u životnoj opasnosti
NOVO
POLICIJSKO PRIOPĆENJE

Operativni centar civilne zaštite zaprimio je danas, 28. lipnja u 9.36 sati od Hrvatske kontrole zračne plovidbe dojavu o padu zrakoplova tipa Cessna 172 na području Pustinje Blaca na otoku Braču.

U zrakoplovu su se nalazile tri osobe – pilot i dva putnika. Obaviještene su sve nadležne službe, a na mjesto događaja upućeni su djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite uključujući pripadnike Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite te policija, vatrogasci, hitna medicinska pomoć i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja. Svi putnici su preživjeli i prema procjeni vatrogasaca, koji su prvi došli na mjesto događaja, nisu u životnoj opasnosti. Akcijom spašavanja koordinira pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Split.
 

RANIJE OBJAVLJENO
Zrakoplov Cessna pao je jutros kod Pustinje Blaca na otoku Braču. Prema mjestu nesreće brzo su krenule sve raspoložive snage, od hitne pomoći, preko vatrogasaca do policajaca. Gdje je sportski zrakoplov točno pao još se ne zna, pretpostavka je da su u njemu bili pilot i troje putnika. U akciju su uključeni i dronovi.

Ćini se da su dvije osobe teže, a jedna lakše ozlijeđena.
Uskoro opširnije...

hr Tue Jun 28 2022 10:42:01 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62babcaa18d1cb31be8b45e2/80

U Splitu održana radionica za poduzetnike o uvođenju eura

Predavačice Mirela Skočić i Lucija Sušić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Ivana Ravlić Ivanović i Amalija Jurin iz Ministarstva financija sveobuhvatnim su prezentacijama prisutnima približile promjene koje će nastupiti uvođenjem eura, a direktno se tiču njihova poslovanja

U HGK - Županijskoj komori Split održana je radionica za poduzetnike na temu uvođenja eura u Republiku Hrvatsku. Radionici u organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva financija, Predstavništva Europske komisije i Europe Direct Split, odazvali su se mnogobrojni predstavnici poslovnih subjekata, udruga potrošača te lokalnih samouprava, kojima je prvenstveno bila namijenjena. 


- 'Recentna najava agencije Moody's o podizanju kreditnog rejtinga Hrvatskoj pokazatelj je koliko će ulazak u eurozonu pomoći u ovim kriznim vremenima te ojačati naše gospodarstvo. Jedan od mehanizama koji će doprinijeti stvaranju sigurnog okruženja za potrošače u procesu uvođenja eura je pristupanje poslovnih subjekata Etičkom kodeksu, kojim se jamči ispravno preračunavanje cijena, pa i ovom prilikom pozivam poslovne subjekte koji posluju u direktnom odnosu s potrošačima da se pridruže ovoj inicijativi - rekao je pozdravljajući skup predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš. 


Predavačice Mirela Skočić i Lucija Sušić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Ivana Ravlić Ivanović i Amalija Jurin iz Ministarstva financija sveobuhvatnim su prezentacijama prisutnima približile promjene koje će nastupiti uvođenjem eura, a direktno se tiču njihova poslovanja. 


Predstavljene su glavne odrednice zakonskih okvira te kronologija postupka uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj pod krovnim Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u RH (NN 57/22). Predavačice su se osvrnule na najvažnije aktivnosti i promjene poslovnih procesa koji se očekuju u periodu do 5. rujna 2022. godine, kada započinje obvezno dvojno iskazivanje cijena, kao i što očekivati nakon 1. siječnja 2023. kada Hrvatska planira uvođenje eura, ukoliko se to i službeno potvrdi odlukom Vijeća EU. Isto se očekuje tijekom srpnja, baš kao i Uredba o fiksnom tečaju konverzije. 


Svi poslovni subjekti u Hrvatskoj trebaju se na vrijeme pripremiti za poslovanje u novoj službenoj valuti, rečeno je na radionici, posebno prema krajnjem potrošaču. Pojašnjen je pojam Etičkog kodeksa, kojemu je cilj omogućiti transparentno uvođenje eura, odnosno zašto je i koliko važno da se poslovni subjekti pridruže ovoj inicijativi. 


Predstavnike tvrtki zanimale su promjene koje se očekuju uvođenjem fiksnog tečaja konverzije pri Trgovačkom sudu i preračunavanja temeljnog kapitala tvrtki, zatim obveze proizašle iz postojećih ugovora (poput ugovora o radu), educiranje zaposlenika o nadolazećim promjenama i prilagodbama te druga specifična pitanja.Za sve upite vezane za poslovanje prije i nakon uvođenja eura kao službene valute u RH, obratiti se može na kontakte: [email protected] i [email protected]
hr Tue Jun 28 2022 10:33:01 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62baa3df18d1cb2bbe8b45ba/80
Foto: PU SD

Policajci PU splitsko-dalmatinske prikupili 152 doze krvi

Klub dobrovoljnih darivatelja krvi Policijske uprave splitsko-dalmatinske osnovan je 19.prosinca 1997. godine kao jedini takav u Ministarstvu unutarnjih poslova
Klub dobrovoljnih darivatelja krvi Policijske uprave splitsko-dalmatinske organizirao je proteklog tjedna drugu ovogodišnju akciju darivanja krvi na koju se odazvalo 163 djelatnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske. U akciji, koja je trajala dva dana, 23. i 24. lipnja, prikupljene su 152 doze krvi.  Veseli nas činjenica da smo ovaj put zabilježili dolazak četvorice kolege koji su po prvi puta darivali krv.
 
Klub dobrovoljnih darivatelja krvi Policijske uprave splitsko-dalmatinske osnovan je 19.prosinca 1997. godine kao jedini takav u Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Klub danas broji 620 aktivnih članova što je i rezultiralo dosadašnjim uspješnim akcijama darivanja krvi, te je po tom osnovu jedan od najaktivnijih klubova dobrovoljnih darivatelja krvi na području Splitsko-dalmatinske županije. Cilj kluba je osigurati dovoljne količine krvi onima kojima je potrebna. Klub tijekom godine organizira četiri akcije dobrovoljnog darivanja krvi, a svaka traje po dva dana.
 
Daruj krv, spasi život!
hr Tue Jun 28 2022 08:47:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .