Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5fb3f9d46f52df19438b45cf/80

Nikad ispričani detalji o Ivanu Poljaku Sokolu, vukovarskom heroju iz Sinja. 'Roditelji i ja nismo znali da je Ivan uopće otišao u Vukovar...'

Dosad nije objavljena obdukcija tijela sinjskog Sokola. Radili su je ljudi, začudo, iz Novog Sada.
Snaga. Živost. Vatra.
Nemir. Žrtva. Poniženje.  

U noći s 23. na 24. rujna 1991. godine Ivan Poljak došao je u svoj rodni Sinj. U pratnji kamiona s oružjem, nakon pada vojarne u Varaždinu. 
- Tada smo se vidjeli zadnji put. Na poklon mi je donio bombu - priča nam brat Željko.

Nitko od obitelji nije slutio kakvom je nelagodom bilo ispunjeno Ivanovo tijelo i duša. Neki čudan osjećaj. Suze i molitva, hrabrost i patnja za svoj narod. U Vukovaru, gradu koji je ljubav, tuga i ponos. Gradu koji je prošao svoju kalvariju. Gradu u kojem svaka stopa krije neku svoju priču, tajnu, neko ime. 

Kratko je Ivan boravio u Sinju, ni 24 sata nisu prošla kako se ponovno vratio u Zagreb. Često je išao do kluba Vukovaraca, raspitivao se o stanju u Vukovaru i naposljetku bio jedan od prvih koji su krenuli prema gradu koji je krvario. Neprijatelj je tamo bio nadmoćan, ali branitelji su imali beskrajno više motiva.  
- Roditelji i ja nismo znali da je Ivan otišao u Vukovar. To je znala samo sestra, on joj se javio iz Vukovara. Znamo tek da je 25. rujna putovao u Vukovar jer nam je jedan njegov kolega kasnije kazao da ga je upoznao u autobusu. 

Sajmište. Mjesto na kojem je poginulo 350 ljudi, na kojem je ubijena sva mladost Sajmišta. Nizinski kraj koji je bilo nemoguće braniti frontalno. U jednom od punktova bio je Poljak s još dva suborca i ženom heroinom. Vasilija Taker na branik domovine stala je 31-godišnja majka dvoje djece. Izašla je u konvoju ranjenih s 11 metaka. 

- Ivan je ranjen na punktu, u lijevu nogu. Odlazio se previjati pa se stalno vraćao. Malo je bilo ljudstva, svi su imali takav običaj - nastavlja brat Željko koji po uspomenama prebire u Sinju. Na zidu velika bratova fotografija koju obasjava plamen svijeće, u duši bol i ponos, na stolici navlaka s porukom 'Vukovar - mjesto posebnog pijeteta'.

Iskrvario je...

Nakon smrti Velimira Đereka - Sokola, 12. listopada Poljak je preuzeo zapovijedanje Sajmištem. 

- Nakon što je Đerek poginuo otišao sam u noći do Ivana i rekao mu nekoliko riječi - Ivane, od danas si ti Sokol. Nevjerojatno je da gotovo nitko od Vukovaraca nije znao da postoje dva Sokola. Doznali su tek poslije rata. Ni četnici nisu nikad to saznali - priča Ivan Anđelić - Doktor. Jedino su on i Ivica Arbanas, zapovjednik Sajmišta znali za vezu koja je spojila Imotski i Sinj. Šesto Imoćana. Rečenica koja je dostojno opisala bitku Davida i Golijata, bitku na čiju su stranu prevagnuli mudrost, hrabrost i srčanost. 

- Brat je poginuo u prostorijama gimnazije u Vukovaru, stotinjak metara od Vodotornja. Ondje se nalazilo zapovjedništvo obrane Sajmišta. Poginuo je na specifičan način. Na zgradi su bili visoki prozori, oni su bili zaštićeni vrećama s pijeskom. Imali su otvor od nekih desetak centimetara, samo kako bi lagano ulazio zrak. I kroz taj je mali prostor pao geler granate i pogodio ga. Iskrvario je - u suzama nam pripovijeda Željko. 

U istoj je prostoriji bilo još nekoliko ljudi, detonacija ih je odbacila, ali nitko nije bio ozlijeđen. 

- Sestra se s njim čula u dva navrata. Posljednji put je to bilo krajem listopada. Ivica je sestri ostavio broj, bila je to neka veza kojom se koristila policija. Nije se javlja neko vrijeme, iako je rekao da hoće, i onda je sestra zvala na taj broj. Glas s druge strane rekao joj je da Sokol poginuo. Inzistirala je da se provjeri ta informacijama jer je znala da on nije bio jedini Sokol, ali ovaj je rekao da su oba Sokola pala. Budite ponositi!

- Najgore je bilo majci. Razmišljam i pitam se je li bilo bolje da je uopće znala da našeg Ivice više nema. Vrijeme rata. Malo se toga znalo, puno se umiralo. Ni dan danas ne znam objasniti taj osjećaj, čudan osjećaj. Šok.

Nikada dosad nije objavljena obdukcija tijela sinjskog Sokola. Radili su je ljudi, začudo, iz Novog Sada. Na crtežu je jasno obilježeno mjesto gdje je geler ušao u tijelo vukovarskog junaka. Pogodio ga je u desnom dijelu prsnog koša i izašao kroz leđa. Nevjerojatna je činjenica da su na crtežu ruku Sokola prikazali s podignuta tri prsta.

Mali čovjek velikog srca i još veće hrabrosti i odlučnosti. Iste one koju je, nakon što je iskrvario, svjedočila Vesna Bosanac, ravnateljica vukovarske bolnice u najtežim ratnim trenutcima.
- Bio je izrazito hrabar i dobar momak, ponosit i pošten. Govorila sam mu neka stane malo u bolnici, da se odmori, ali nije htio ostaviti svoje na položaju nego samo na tren, koliko mora. 
Poginuo je nesretno od granate trenutno kad je udarila u Ivicu gdje su trebali imati sastanak za obranu. 
Primite moju sućut i izraze štovanja. Budite ponositi.


hr Tue Nov 17 2020 21:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5dd3f32129111c54f28b469d/80

Politička akcija na Spinutu: Sjednica Vijeća kotara sazvana točno 19 minuta prije početka, HDZ-ovci traže pomoć gradonačelnika!

Luka Kovač Levantin, nezavisni vijećnik na Spinutu, elektronsku sjednicu u 16:30 sati sazvao je u 16:11 sati.
Politička situacija na zapadu Splita ni nakon prijevremenih kotarskih izbora nema razuman ishod. Posljednja epizoda već podužeg scenarija odvila se u prošli petak kada je, točno 19 minuta prije početka sjednice, predsjednik Kotara pozvao vijećnike na sjednicu.

Luka Kovač Levantin, nezavisni vijećnik na Spinutu i predsjednik Kotara, elektronsku sjednicu u 16:30 sati sazvao je u 16:11 sati, a sve je opravdao urgentnosti za predaju zahtjeva decentraliziranih sredstava. Jedina točka Dnevnog reda bila je 'postavljanje elastične podloge za košarkaške svrhe' koja je, kasnije, i prošla većinom koju tvori SDP i nezavisni Kovač Levantin.

Izazvalo je to revolt oporbe, revolt HDZ-a koji je čak zatražio i nadzor nad sjednicom od splitskog gradonačelnika.
- Takvo postupanje je suprotno važećem poslovniku, ne navodeći kakav odnos pokazuje prema vijećnicima, te je tako prekršio čl. 22. važećeg poslovnika koji propisuje da se poziv za sjednicu dostavlja u pravilu 8 dana prije sjednice. Iznimno, u hitnim situacijama, sjednica može biti sazvana i telefonski, najkasnije 24 sata prije održavanje sjednice - tvrde HDZ-ovci Andrija Čaljkušić, Hrvoje Jelić i Darija Najev Jurač.

Uz poziv nisu dostavljani materijali koji se odnose na predloženu točku što je opet protivno važećem poslovniku - dodaje oporba na Spinutu.

Razloge ovakve političke akcije pokušali smo doznati od Luke Kovača Levantina. Do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.  
hr Mon Nov 30 2020 21:11:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f86a8856f52df24138b45df/80
Foto: Zadarski list

Capak: Stroge mjere donose rezultat

Capak je rekao kako su mjere donesene na 4 tjedna, što ne znači da se one neće produžiti.
Na pitanje je li epidemija izmakla kontroli s obzirom na 74 preminule osoben Krunoslav Capak je u Dnevniku HRT-a naglasio kako su mjere donošene iz dana u dan. 

- 15 postotni porast novooboljelih je donio pooštravanje mjera koje su stupila na snagu u subotu, rekao je.

Naglasio je kako prema usporedbama s drugim zemljama naš porast oboljelih nije bio puno veći od  porasta oboljelih u regiji.

- Nikada nisam komunicirao da strožije mjere ne donose rezultat, rekao je.

- Lockdown koji smo uveli na proljeće je donio rezultat, ali sada smo protiv njega. Mi smo za balansirane mjere i u tome uspijevamo, naglasio je i dodao kako su ovo mjere koje štite zdravlje i život građana, a vo de brigu i o ekonomiji.

Rekao je kako je premijer prije 3 tjedna u EU predložio da  osim što se prate brojke o oboljelima, da se prate i predikcijski modeli.

- Ono što je predviđeno prije 10 dana, danas više nije isto, naglasio je  Capak.

Dodao je kako je teško predvidjeti što će se dogoditi sada kada su nove mjere aplicirane, ali govori kako se nada da će iste dati rezultat.

Capak je rekao kako su mjere donesene na 4 tjedna, što ne znači da se one neće produžiti.

- Nakon 4 tjedna vidjet ćemo hoćemo li uspjeti preokrenuti trend, a hoćemo li popustiti mjere, to je manje važno, rekao je.

Na pitanje kako je premijer za kojeg je potvrđeno da je pozitivan na koronavirus, Capak je rekao da je dobro i nema nikakvih simptoma, ali se testirao ponovno i pokazalo se da je pozitivan što znači da će narednih 10 dana biti u samoizolaciji, ali će nastaviti sa svojim aktivnostima on line, rekao je za Dnevnik HRT-a.
hr Mon Nov 30 2020 21:06:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f61410adaf72d4a988b45e9/80
Foto: DalmacijaNews

Nova pravila na granicama: Od prosinca će biti obvezan negativan PCR test

"Državljani trećih zemalja ne mogu prelaziti u Hrvatsku bez nekih uvjeta, između ostalog i negativnog PCR testa", kazao je Božinović.
Ministar unutarnjih poslova i predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović predstavio je na sjednici Vlade nova pravila na granici kod ulaska u Hrvatsku.  

"Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU u Hrvatsku, ne trebaju PCR test niti ispunjavanje dodatnih uvjeta za ulazak u Hrvatsku", kazao je Božinović, ali i podsjetio da je u ovom trenutku jedino zeleno područje u EU otok Fasta u Finskoj. 

"Svi ostali putnici koji dolaze iz EU moraju predočiti negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili se PCR testirati pod dolasku u Hrvatsku i biti u samoizolaciji do dolaska negativnog rezultata testa", rekao je Božinović o novom pravilu na granici u Hrvatskoj. Nabrojao je i tko je izuzet iz tog pravila. 

"Državljani trećih zemalja ne mogu prelaziti u Hrvatsku bez nekih uvjeta, između ostalog i negativnog PCR testa", kazao je Božinović, javlja RTL

Cijelu odluku pročitajte u nastavku: 


30. studenoga Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je odluku o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske. Odluka stupa na snagu 1. prosinca, a određuje se u trajanju do 15. prosinca 2020. godine.

Ovom Odlukom se, radi zaštite pučanstva Republike Hrvatske od bolesti COVID-19, privremeno zabranjuje odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza Republike Hrvatske.

Zabrana se ne odnosi na osobe koje dolaze neposredno iz država i/ili regija članica Europske unije odnosno država i/ili regija članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, a koje su na zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Osobe koje su do graničnih prijelaza Republike Hrvatske tranzitirale preko drugih država/ regija bez zadržavanja, na graničnom prijelazu trebaju dokazati da se nisu zadržavale na područjima tranzita te se u tom slučaju na njih ne primjenjuje zabrana iz ove odluke. 

Izuzeci od primjene ove Odluke odnose se na osobe koje ne dolaze neposredno iz država i/ili regija koje su na zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, i to na:

radnike ili samozaposlene osobe koje obavljaju ključne poslove, uključujući zdravstvene djelatnike, pogranične i upućene radnike te sezonske radnike kako su navedeni u Smjernicama u ostvarivanju slobodnog kretanja radnika tijekom pandemije bolesti COVID-19 uz uvjet da ne borave u Republici Hrvatskoj ili izvan Republike Hrvatske duže od 12 sati;
učenike, studente i stažiste koji svakodnevno putuju u inozemstvo uz uvjet da ne borave u Republici Hrvatskoj ili izvan Republike Hrvatske duže od 12 sati;
pomorce i radnike u sektoru prometa ili pružatelja usluga prijevoza, uključujući vozače teretnih vozila koji prevoze robu za uporabu na državnom području i one koji su samo u tranzitu;
diplomate, osoblje međunarodnih organizacija I osoba koje primaju poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za funkcioniranje tih organizacija te vojnog osoblja, policijskih službenika, osoblja civilne zaštite i humanitarnih djelatnika, pri obavljanju svojih dužnosti;
osobe koje putuju iz nužnih obiteljskih ili poslovnih razloga uključujući novinare u obavljanju njihove dužnosti;
putnike u tranzitu, uz obavezu da napuste Republiku Hrvatsku u roku od 12 sati od ulaska;
pacijente koji putuju iz neophodnih zdravstvenih razloga.

Osobe mogu provjeriti ispunjavaju li uvjete za izuzeće od primjene ove Odluke putem web stranice ili na samom graničnom prijelazu.

Osobama koje dolaze neposredno iz država i/ili regija članica Europske unije odnosno država i/ili regija članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, koje nisu obuhvaćene točkama 2. i 3. ove Odluke, ulazak u Republiku Hrvatsku omogućit će se uz predočenje negativnog PCR testa na SARS CoV-2 koji nije stariji od 48 sati ili PCR testiranjem na SARS-CoV-2 po dolasku u Republiku Hrvatsku i samoizolacijom do prispijeća negativnog nalaza.

Državljanima članica Europske unije odnosno država članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru kao i članovima njihovih obitelji te državljanima trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2013/109/EZ od 25. studenoga 2003. godine o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize, ako dolaze iz trećih zemalja odobrit će se ako ispunjavaju uvjete iz stavka 1. ove točke.

Iznimno, za osobe iz stavka 2. ove točke prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku neće se zahtijevati predočenje negativnog PCR testa na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati ili PCR testiranje na SARS-CoV-2 po dolasku u Republiku Hrvatsku i samoizolacija do prispijeća negativnog nalaza, ako su:

zdravstveni djelatnici, istraživači u zdravstvu i djelatnici u skrbi za starije osobe;
pogranični radnici;
osoblje u prometnom sektoru;
diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koje primaju poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcioniranje tih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni djelatnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti;
putnici u tranzitu;
osobe koje putuju radi školovanja.

Osobe koje dolaze neposredno iz država koje su navedene u Prilogu 1. Preporuke Vijeća (EU) 2020/912 o privremenom ograničenju neobaveznih putovanja u EU i mogućem ukidanju takvog ograničenja, sukladno važećim izmjenama navedenog Priloga, oslobađaju se obveze iz točke 4. stavka 1. ove Odluke ukoliko ne pokazuju znakove bolesti te nisu bile u bliskom kontaktu s oboljelom osobom.

Osobe iz stavka 1. ove točke, koje su do graničnih prijelaza Republike Hrvatske tranzitirale preko drugih država/regija bez zadržavanja, na graničnom prijelazu trebaju dokazati da se nisu zadržavale na područjima tranzita te se u tom slučaju na njih ne primjenjuje obaveza iz stavka točke 4. stavka 1. ove Odluke.

Državljani trećih zemalja koji nisu obuhvaćeni ranije navedenim točkama ove Odluke, u Republiku Hrvatsku mogu ući jedino ako su:
zdravstveni djelatnici, istraživači u zdravstvu i djelatnici u skrbi za starije osobe

pogranični radnici;
osoblje u prometnom sektoru;
diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koje primaju poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcioniranje tih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni djelatnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti;
putnici u tranzitu;
osobe koje putuju radi školovanja;
pomorci;
osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih/obiteljskih razloga, poslovnih razloga ili koje imaj drugi gospodarski interes.

Osobama iz stavka 1. podstavka 7. i 8. Ove točke ulazak u Republiku Hrvatsku omogućit će se uz predočenje negativnog PCR testa na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati ili PCR testiranjem na SARS-COV-2 po dolasku u Republiku Hrvatsku i samoizolacijom do prispijeća negativnog nalaza.
hr Mon Nov 30 2020 20:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f60ae39daf72d78988b457f/80
Foto: DalmacijaNews

Plenković pozitivan na koronavirus

Ranije je stavljen u samoizolaciju jer mu je supruga pozitivna na koronavirus,.

Premijer Andrej Plenković pozitivan je na koronavirus. Nastavlja sa svojim aktivnostima, osjeća se dobro, a obveze će nastavljati obavljati od kuće.

Ranije je stavljen u samoizolaciju jer mu je supruga pozitivna na koronavirus.

"Trenutno se osjeća dobro, a svoje aktivnosti i obveze predsjednik Vlade nastavlja obavljati od kuće te će slijediti sve upute liječnika i epidemiologa", priopćeno je iz Vlade RH.
hr Mon Nov 30 2020 19:17:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .