Article

//www.dalmacijanews.hr/files/61c462096f52df50ba8b45fe/80

Božićna poruka splitsko-makarskih nadbiskupa: "Sve materijalno ne može zamijeniti obitelj"

"Svim ljudima dobre volje, svakoj obitelji, svakom bratu i sestri, želimo radost Božića i s betlehemskim Djetetom, mirom i zdravljem blagoslovljenu novu 2022. godinu", poručili su
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Mons. Marin Barišić te splitsko-makarski nadbiskup koadjutor Mons. Dražen Kutleša uputili su povodom Božića poruku vjernicima:

"Draga braćo i sestre!

Često se naš život uspoređuje s putovanjem. Bilo da je riječ o dužem ili kraćem, ugodnom ili manje ugodnom putovanju, neizbježno je pitanje cilja, odredišta: kamo? Iako možda netko ima i dovoljno sredstava za kupiti kartu pa i tehničkih mogućnosti za krenuti na (dugo) putovanje, još uvijek nedostaje ono – kamo? Generacija smo dostatnih sredstava, ali siromaštva smisla i cilja. Nudi nam se mnoštvo ponuda, agencija, raskrižja, obećanja koja ne vode računa o logičnom i konačnom pitanju: kamo. Nikakvo čudo da se mogu vidjeti mladi na prometnim čvorištima s natpisom na kartonu u ruci: Anywhere – bilo kuda.

Braćo i sestre, uza sve to, ipak ima trenutaka u našem životu kada naša karta prepoznaje svoje usmjerenje, kada intuitivno osjećamo i znamo – kamo. Jedan takav snažan događaj koji nam osvjetljava, ne samo izoliranu etapu puta, već svojim bljeskom osvjetljava čitav životni hod, jest radost Božića. Iako smo izgubljeni, udaljeni od sebe i od drugih i ne znamo kuda, a još manje kamo, Božić nas odbjegle sustiže i izgubljene nalazi.

Poput GPS navigacije vraća nas doma, nama samima i našima. Poznata je ona talijanska izreka, životno jasna i iskustveno prepoznatljiva u svim sredinama: „Il Natale con i tuoi, la Pasqua con chi vuoi“ – „Božić sa svojima, a Uskrs s bilo kime“.

Bogatstvo božićne radosti doživljavamo na osobit način sa svojima doma u obitelji. Obitelj je Božje odredište: kamo. Utjelovljeni Sin Božji, iz ljubavi prema nama s Neba siđe. K nama dođe! Čovjekom posta u obitelji majke Marije i Josipa. Svojim rođenjem prihvatio je i posvetio ljudski život i život obitelji, koji je temelj svakog zajedništva društva i svijeta. Kako reče sveti Ivan: „…k svojima dođe…“ (Iv 1, 11). Ulazeći u naše obiteljske odnose vječni
Božji Logos postao je dijete, sin i brat. Betlehemsko Dijete uprisutnjuje Boga među nama i čini ga prepoznatljivim u članovima obitelji, bližnjima i u svim ljudima. U skrovitosti, iskrenosti i jednostavnosti obitelji postajemo svjesniji svoga imena, osobnosti, darovanosti, neponovljivosti, pripadnosti, svoga identiteta u zaštiti i sigurnosti doma.

Utjelovljena Riječ Božja ulazi i prihvaća našu povijest i naše odnose. Umjesto da nasljedujemo i uskladimo svoju povijest, život i odnose s Božićem, ponekad se zaustavljamo na izvanjskim okolnostima špilje, jaslica, slame, ovaca… Imitiramo scenografiju betlehemske pozornice, umjesto da nasljedujemo Osobu – duh Božića.

Dopustimo, braćo i sestre, betlehemskom Djetetu da uđe u naš život, da oskudne i uske prostore srca i doma proširi i obogati svojom toplinom i radošću Božića, radošću što imamo jedni druge. Prostor našega stana može biti skučen, malen, sredstva mogu biti oskudna, a uza sve to s betlehemskim Djetetom obiteljsko ozračje i odnosi mogu postati prostrani, široki, radosni, životvorni… Svjedoči to Isusovo rođenje u betlehemskoj špilji. U našim
gradovima i mjestima ima prostranih domova, kuća i okućnica. Sve to može postati vrlo usko i hladno za život ako nedostaje obiteljskog ozračja: prihvaćanja, povjerenja, iskrenosti, razgovora, slušanja, razumijevanja, ohrabrenja, praštanja, pomirenja, ljubavi…

Očita je razlika između imati prostranu kuću, materijalna sredstva i biti obitelj; imati velike jaslice i biti čovjek. Sve moguće varijante našega imati – ne mogu nadomjesti niti zamijeniti najvažnije: biti obitelj. Siromaštvo, periferija i hladnoća betlehemske noći nisu mogle udaljiti Božju ljubav od nas – njegovih udaljenih stvorenja. Na svom putu k svojima, u svoj i naš Betlehem, Božić želi prihvatiti našu povijest i dijeliti s nama životne uvjete.

Dopustimo betlehemskom Djetetu da svojom novošću unese život u naša srca, preporodi čovjeka, osnaži obitelj i unaprijedi društvene odnose. U radosti Božića, koji dođe k svojima, nitko više ne bi trebao biti stranac u društvu niti izgubljen u vremenu i prostoru – s kartonom u ruci na kojem piše: Bilo kuda.

Utjelovljena Riječ Božja je karta, kompas, vodič našega putovanja, naš Put kuda i naš Cilj kamo. Svojim riječima, a još više svojim životom, svjedoči nam: „Ja sam Put, Istina i Život, nitko ne dolazi k cilju – Ocu, osim po meni… Kamo ja odlazim znate put.“ (Usp. Iv 14, 6-7). Put života i istina konačnog kamo – u zajedništvu doma Oca nebeskoga – kao božićni dar primamo već ovdje u oazi zemaljskog života – u svojoj obitelji koja je slika i usmjerenje
prema konačnom ostvarenju punine života i povijesti svijeta. Sin nam je darovan, Emanuel – Bog s nama, i poziva nas da postanemo sudionici božanske – nadhumane dimenzije života. Ova dimenzija dar je božićne otajstvene ljubavi, a ne rezultat naših tehničkih
mogućnosti.

Dragi prijatelji! Radosni događaj Božića susret je i povezanost Božjeg kamo tj. planeta Zemlje – spasenja čovjeka i ljudske obitelji te našeg konačnog kamo – ostvarenja dostojanstva sinova i kćeri u domu Oca nebeskoga. Bez događaja Božića naš „futur“ ostao bi prošlost bez adventske budućnosti. Koje li radosti u slavlju Božića, već ovdje na zemlji, moći u svojoj obitelji osjetiti i živjeti darovanu nam radost života te u malom Isusu prepoznati i prihvatiti sve ljude braćom i sestrama, članovima jedne velike Božje obitelji!

Radosna vijest Spasiteljeva rođenja budi u noći i na noge diže betlehemske pastire, pokreće istinoljubive mudrace na put da sa svojim svjetiljkama traže i idu ususret betlehemskom Djetetu – izvoru svjetla. Pridružimo im se i mi ovoga Božića! Pođimo ususret betlehemskom Djetetu da bude među svojima u našim obiteljima, društvu i svijetu, da tražimo put sinodalnosti, hoda s njime i međusobno. Zamolimo ga da taj hod sinodalnosti još jače zaživi u našoj Crkvi, u župnim i redovničkim zajednicama, u zajedništvu, sudjelovanju i poslanju. Neka nam betlehemsko Dijete pomogne graditi šire i životvornije putove dijaloga, spremnosti slušanja, uvažavanja, suradnje, pomirenja, oprosta, solidarnosti, socijalne osjetljivosti i općeg dobra. S Emanuelom – Bogom s nama – na tom putu lakše ćemo spoznati i dublje rasti u daru istine i života našega konačnog cilja – kamo, ili još osobnije: Kome idemo?

Braćo i sestre, neka Emanuel – Bog s nama – prati svakoga od nas, naše obitelji, društvo i svijet na putovanju do konačnog cilja – Oca nebeskoga, do pobožanstvenjenja čovjeka, „do mjere uzrasta punine Kristove“ (Ef 4, 13), do kristolikosti nas, njegovih sinova i
kćeri. 

Svim ljudima dobre volje, svakoj obitelji, svakom bratu i sestri, želimo radost Božića i s betlehemskim Djetetom, mirom i zdravljem blagoslovljenu novu 2022. godinu."
hr Thu Dec 23 2021 12:48:49 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61e9366f6f52df33e08b4681/80

Vijećnici Centra poručuju: "Koncesionar nastavlja s uništavanjem Bena, a Županija ništa ne poduzima“

Vijećnici smatraju kako Ugovor koji regulira korištenje pomorskog dobra ne može biti tajan
Koncesionar, tvrtka National d.o.o., ne provodi propisane uvjete zaštite prirode Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan i Ministarstva zaštite okoliša i energetike koji su sastavni dio Odluke o davanju koncesije na Benama, poručuju iz stranke Centar.

- Koncesionar nije ispunio osnovne uvjete zaštite prirode u pogledu održavanja hortikulture i urbane opreme, nije ispunio ni uvjet ishođenja sigurnosnog
certifikata za sigurno korištenja sprava za dječju igru. Osim toga, nakon što je Građevinska inspekcija 2019. donijela pravomoćno rješenje za uklanjanje čak 17 bespravno izgrađenih građevina na koncesioniranom području, koncesionar većinu od tih bespravnih građevina i dalje nesmetano gospodarski koristi. Postavljam pitanje odgovornim osobama Splitsko-dalmatinske županije: što još koncesionar treba prekršiti da bi se raskinuo ugovor o koncesiji? – pita se gradski vijećnik Srđan Marinić.

Splitsko-dalmatinska županija je na upit gradskih vijećnika Igora Skoke i Srđana Marinića odbila dostaviti Ugovor kojim se regulira koncesija na Benama između Županije i koncesionara, tvrtke National d.o.o. Vijećnici kažu kako je to po Zakonu o pravu na pristup informacijama javni dokument i najavljuju prijavu Povjereniku za informiranje RH.

Vijećnici smatraju kako Ugovor koji regulira korištenje pomorskog dobra ne može biti tajan, tim više što smo se proteklih godina na području koncesije susreli s nelegalnom gradnjom, neredovitim plaćanjem koncesije te raznim drugim problemima kojima se dovodi u pitanje očuvanje ovog područja Marjana,
legalnost svih radnji. S pravom se otvara sumnja u transparentnost dodjele koncesija, upozoravaju iz Centra.

Vijećnik Igor Skoko kaže kako je ovaj slučaj još jedan od primjera apsurdnosti teritorijalnog uređenja Hrvatske i tvrdi da je suludo da Grad Split ne može uvesti red na svom teritoriju jer Županija upravlja pomorskim dobrom.

- Na primjeru Pazara i Istočne obale pokazali smo da znamo kako uvesti red tamo gdje je desetljećima vladao nered. Trenutna situacija odgovara jedino HDZ-u koji opstruira ikakvo uvođenje reda na području Bena i koji je ovaj vrijedni dio Marjana svojim sumnjivim postupanjima uz nepoštivanje pravnih odluka, doveo do ekološke i hortikulturne katastrofe. Na sljedećoj Skupštini Splitsko-dalmatinske županije naši će vijećnici tražiti raskidanje ovog Ugovora, a nakon toga očekujemo od Županije da prepusti ovaj vrijedni resurs na upravljanje Gradu Splitu - rekao je Skoko.
hr Thu Jan 20 2022 11:09:21 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61e92a966f52df59e18b45fe/80
Foto: Centar za vozila Hrvatske

Prosječna starost vozila u Hrvatskoj iznosi 14,34 godine

Tijekom 2021. godine na redovnom tehničkom pregledu od 2.271.201 pregledanih vozila, neispravno ih je bilo 448.386

Protekle godine 19,74 posto vozila nije prošlo tehnički pregled vozila prilikom prvoga pregleda, gdje je u prosjeku, po neispravnom vozilu utvrđeno 5,14
nedostataka, pokazuju podatci Centra za vozila Hrvatske.

Tijekom 2021. godine na redovnom tehničkom pregledu od 2.271.201 pregledanih vozila, neispravno ih je bilo 448.386 što predstavlja udio od 19,74% ukupnog broja pregledanih vozila.

Prema podacima Centra za vozila Hrvatske, za 2021. godinu najveći broj nedostataka pronađen je na uređajima za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju, točnije njih 560.099. I prošle godine među vodećim su bili oni na uređajima za kočenje, na kojima je uočeno 537.262 nedostataka, što čini 23,30 posto u ukupno utvrđenom broju nedostataka. Neki od najčešćih nedostataka na svim vrstama vozila u RH protekle godine bili su i nedostatci na samonosivoj karoseriji, šasiji i ostalim dijelovima (302.812), zatim slijede nepravilnosti s motorom vozila (247.127) te nedostatci na sustavima osovina, kotača, pneumatika i ovjesa, gdje je uočeno 245.996 nedostataka.

Tijekom 2021. godine utvrđeno je 84.068 nepravilnosti na opremi vozila, 67.503 nedostatka na uređajima koji omogućuju normalnu vidljivost te 64.798 na uređajima za upravljanje. Kao i prethodnih godina, mnoga vozila nisu prošla eko test pa je tako prošle godine pronađeno 65.119 nedostataka na ispitivanju ispušnih plinova motornih vozila, a 45.883 nedostatka utvrđeno je na kontrolnim i signalnim uređajima na vozilima. Na prijenosnim mehanizmima vozila uočeno je 20.820 neispravnosti.

U odnosu na 2020. godinu, tijekom 2021. uočen je porast broja vozila na električni i hibridni pogon kod vozila kategorije M1, odnosno kod osobnih automobila. Hibridni pogon 2020. godine ukupno je koristilo 8.080, a 2021. 15.918 vozila. Na električni pogon 2020. godine vozilo je 1.343 vozila, a protekle godine u RH je evidentirano 3.054 osobnih automobila na električni pogon.

"Gledajući statistike za 2021. godinu, ponovno uočavamo kako je u Republici Hrvatskoj i dalje oko 70% voznog parka starije od 10 godina. Statistike pokazuju kako su vozila u Hrvatskoj tijekom 2020. godine bila prosječne starosti 14,18 godina, dok se 2021. godine ta brojka ponovno povećala i to na 14,34 godine. Upravo zbog relativno visoke prosječne starosti voznog parka u Republici Hrvatskoj, tehnički pregled vozila vrlo je važan kad se govori o ispravnosti i sigurnosti vozila. S druge pak strane, pojavilo se smanjenje prosječno prijeđenog puta što se posebno jasno vidi na osobnim automobilima koji čine najveći dio voznog parka u RH. Tako je prosječno prijeđeni put u 2019. godini iznosio 12.542,48 km, a u 2021. iznosio je 11.016,81 km. Dakle, evidentan je utjecaj COVID-19 pandemije na mobilnost u RH.“ – izjavio je Tomislav Škreblin iz Centra za vozila Hrvatske.

Raznovrsnije i detaljnije statistike za 2021. godinu objavljene su na internetskim stranicama
Centra za vozila Hrvatske na poveznici:

hr Thu Jan 20 2022 10:26:21 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f6ae31ddaf72d90a48b4568/80
Foto: Unsplash

Neslužbeno novi crni rekord: Imamo 11.343 pozitivna

Radi se samo o PCR testovima
Neslužbeno se doznaje da u posljednja 24 sata imamo 11.343 pozitivnih na PCR testiranju, javlja Index.

Jučer smo imali rekordnih 10.427 pozitivnih PCR testova i 5590 pozitivnih nalaza antigenskih testova što je dalo rekordnu brojku od 16.017 novozaraženih. Umrlo je 45 osoba, na respiratoru su bila 204 pacijenta, a njih 1769 na bolničkom liječenju. 
hr Thu Jan 20 2022 10:13:32 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61a491496f52dfbe928b4594/80
Foto: Pixabay

U petak i subotu zatvorena će biti lokalna cesta Solin-Klis

Zbog radova na vodoopskrbi
Zbog izvođenja redovnog održavanja vodoopskrbne linije DN 150 u Klis Kosi, zatvara se za sav promet dio lokalne ceste LC 67075 (Solin /Ž6253/ - Klis /Ž6253/), u razdoblju od petka, 21. siječnja 2022. godine, do završetka radova u subotu, 22. siječnja 2022. godine, priopćili su iz Županijske uprave za ceste.

Kao obilazni pravac određuje se županijska cesta ŽC 6253 (Klis /D56/ - Solin /D8/) - Ulica kneza Trpimira - 'Stara Kliška'.

Privremena prometna signalizacija bit će postavljena na svim gravitirajućim raskrižjima. Po potrebi će se osigurati selektivno propuštanje vozila od općeg značaja (vozila: MUP-a, MORH-a, hitne pomoći, vatrogasaca i sl.).

Iz Županijske uprave za ceste sudionike u prometu zamoli su za strpljenje i pojačani oprez te da se poštuje privremena prometna signalizacija i koristi obilazni pravac.
hr Thu Jan 20 2022 09:26:38 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .