Otac vlasnika broda na kojem je na Hvaru od trovanja umro Talijan: “Električar nam je preporučio monofazni agregat od 5 kilovata…”

Saslušanjem Gorana Bauka (47), oca Zorana Bauka, brodara i vlasnika broda “Atlantia” na kojem je u ljeto 2019. godine smrtno stradao talijanski turist Eugenio Vinci uslijed trovanja ugljikovim monoksidom nastavljeno je na splitskom Županijskom sudu suđenje u procesu koji se uz Bauka vodi i protiv Jerka Marasovića, kapetana broda “Atlantia”. 

Prema optužnici, Bauk i Marasović 
sumnjiče se da su protivno pravilima struke, kao i izričitim tehničkim uputama u pogledu sigurnosti korištenja uređaja, 8. kolovoza 2019. ugradili benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem u prostor strojarnice motorne jahte. Posljedično je rad agregata izazvao trovanje talijanskih državljana, njih osmero koji su trebali krstariti prema Hvaru, Braču i Visu.

– Nisam bio očevidac dok su se izvodili radovi na brodu, ali sam bio uključen u proces preko supruge. Ja sam pomorac, taj brod je bio naš obiteljski projekt kupljen od kredita. Znam da je brod bio u škveru na servisu jer se pokvario dodatni generator koji služi za klimu, ne onaj pogonski. Žena me je i zvala da se pokvario agregat, a nakon toga smo našli električara koji je rekao da je to nešto sitno i da ima iskustva s tim problemom na ranijim brodovima. Ipak, popravak se odužio se na dva tjedna, ta dva tjedna smo uzeli pauzu, a dolazio je dan kad su se gosti trebali ukrcati. Električar nam je preporučio monofazni agregat od 5 kilovata koji će, kako je rekao, biti dovoljan – rekao je otac okrivljenog koji je na početku izrazio žaljenje zbog nesretnog događaja te sućut obitelji preminulog Talijana.

– Prvi poziv da se nešto dogodilo na brodu sam dobio od sina, rekao mi je da se čovjek onesvijestio i da je drugima slabo. Šokiralo nas je to, nismo se snašli – kazao je Goran Bauk. Kasnije su se, veli, i raspitivali o stanju otrovanih, ali nisu mogli ostvariti direktni kontakt.

Cijela obitelj patila je od depresije, a njegova supruga, kaže, i dalje ide kod psihologa i psihijatra.

Sredinom travnja postupak će se nastaviti, ali po svemu sudeći i privesti kraju jer je najavljeno iznošenje obrane dvojica okrivljenih i završnih riječi tužitelja i obrane. Kao pokušaj da se postupak odugovlači ocijenio je manevre obrane sudac Mile Rebić, i to onaj o pribavljanju medicinske dokumentacije Bauka i Marasovića u posljednjih mjesec dana kao i zahtjev Marasovićeva odvjetnika da se ispita psihičkog stanje njegovog branjenika vještačenjem.

POSLJEDNJE DODANO: