Article

//www.dalmacijanews.hr/files/629b017c18d1cb9f538b4585/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Odjeci stručnog skupa ''Djeca u sportu'': Aktivnost najmlađih jako je važna za psihofizički razvoj

Na okupljajnju koje je u Splitu inicirala Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević istaknuto kako je potrebno unaprijediti mehanizme zaštite djece sportaša koji prijavljuju nasilje, pri čemu je posebno važno educirati osobe koje rade s djecom u sportu o temama iz područja psihologije i pedagogije te o načinima pomoći djetetu koje je žrtva nasilja
Stručni skup Djeca u sportu održan je u splitskoj Gradskoj knjižnici Marko Marulić na inicijativu Pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević okupio stručnjake iz područja zaštite dječjih prava.

Pravobraniteljica za djecu zaštićenost prava djece u području sporta te kroz rad na pojedinačnim slučajevima i kroz opće inicijative svojim preporukama, upozorenjima te prijedlozima nastoji unaprijediti stanje prava djece koja se bave sportom. Pritužbe građana koje zaprima ukazuju da se, unatoč tome što predstavlja kvalitetno provođenje slobodnog vremena, i u sportu događaju povrede dječjih prava. Najčešće je riječ o pritužbama na nepedagoško, neprimjereno i nasilno ponašanje trenera prema djeci sportašima.

Na raspravi Djeca u sportu pravobraniteljica je predstavila inicijative za dopune Zakona o sportu, posebice očekujući izmjene odredbe koja se tiče pravnih posljedica pravomoćne osude, te vođenja kaznenog i prekršajnog postupka.
Također je istaknuto kako je potrebno unaprijediti mehanizme zaštite djece sportaša koji prijavljuju nasilje, pri čemu je posebno važno educirati osobe koje rade s djecom u sportu o  temama iz područja psihologije i pedagogije te o načinima pomoći djetetu koje je žrtva nasilja.  
Pravobraniteljica smatra, da bi se osigurala zaštita djece sportaša potrebno je predvidjeti sustav licenci za trenere, njihov stručno-pedagoški nadzor  te uvesti protokole za zaštitu prava djece u sportu.

Tjelesna aktivnost, kretanje i sport jako su važni za djetetov psihofizički razvoj. Osim pozitivnih učinaka na zdravlje i prevenciju različitih oboljenja, bavljenje sportom ima i odgojni učinak, pomaže u socijalizaciji i učenju različitih vještina, a ima i preventivni učinak za nepoželjne oblike ponašanja. Upravo zbog toga važno je sport učiniti dostupnim svakom djetetu, neovisno o tome gdje dijete živi, ima li sportske talente ili teškoće u razvoju i neovisno o materijalnom statusu njegove obitelji. Nakon dvije pandemijske godine, tijekom kojih je u pojedinim periodima bavljenje sportom bilo zabranjeno, a također i u kojima su veliki dio vremena djeca pohađala nastavu od kuće uz manjak kretanja i sportskih aktivnosti, odgovornost je svih odraslih stvoriti primjerene i poticajne uvjete za uključivanje djece u sport.

-    Organizirajući skup Djeca u sportu namjera je potaknuti i lokalne zajednice na osvješćivanje dječjih potreba, kao i njihove odgovornosti za osiguravanje uvjeta za bavljenje sportom. Upravo su poticanje i promicanje sporta te provođenje sportskih aktivnosti djece, mladeži i studenata dio programa javnih potreba u sportu za što se sredstava osiguravaju iz proračuna jedinica lokalne samouprave. Često o odlukama njihovih  čelnika ovisi i mogućnost korištenja sportskih građevina. Dužnost je i odgovornost svih koji skrbe i brinu o djeci poticati ih na bavljenje sportom. Na motivaciju djece utjecat će mogućnost izbora sportskih aktivnosti, educirani i kompetentni treneri, sigurno okruženje te dostupni mehanizmi zaštite u slučajevima povreda dječjih prava – rekla je Pirnat Dragičević.

Uz pravobraniteljicu za djecu, izlaganja na skupu imali su i državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tomislav Družak, sportska psihologinja prof. Vedrana Radić Brajnov, doc. dr. sc. Zrinka Greblo Jurakić s Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević te asistentica na Kineziološkom fakultetu u Splitu Barbara Gilić.

hr Sat Jun 04 2022 08:54:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62bbf5af18d1cbbec08b45dd/80
Foto: MDF

[FOTO] Srijeda na MDF-u u znaku uličnog programa

U amfiteatru ispred Gradske knjižnice Juraj Šižgorić bit će čitanja, pjevanja i sviranja. Nešto malo drugačiji program "Čitaju nam važni Šibenčani" dovodi dvije učiteljice razredne nastave i jednog rock trubadura

Kako znate da radite odličan kazališni program?! Kad nakon svake predstave, publika napušta gledalište riječima "ovo je bila najbolja predstava dosad" i tako iz večeri u večeri, od predstave do predstave. Stvarni je to slučaj ne puka teorija 62. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku koji traje od 18. lipnja do 2. srpnja. Nije ostalo još puno do kraja, ali ostalo je još mnogo programa u kojem Šibenčani i svi ostali mogu uživati već danas. 

Jutro je po navici rezervirano za radionički program i Librić u Perivoju, a kasni poslijepodnevni sati, kad Sunce polako krene padati iza obzora, za ljetne pozornice, program ulica i trgova. 

"Čarobnjakov učenik", predstava Gradskog kazališta – Scena Gorica sinoć je oduševila na ljetnoj pozornici. Nažalost, večeras na istom mjestu publika neće moći gledati i slušati španjolski Orthemis Orchestra i "Concerto a tempo d'umore". Roditelji mogu ostvariti povrat novca za kupljene ulaznice. 

Ove srijede u amfiteatru ispred Gradske knjižnice Juraj Šižgorić bit će čitanja, pjevanja i sviranja. Nešto malo drugačiji program "Čitaju nam važni Šibenčani" dovodi dvije učiteljice razredne nastave i jednog rock trubadura.

Mario Kovač, urednik programa trgova i ulica, i ove je godine odradio maestralni posao pa festivalskog šušura praćenog rijekom ljudi, gromoglasnim smijehom djece i pljeskom publike ne nedostaje! 


hr Wed Jun 29 2022 08:50:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62bab7d318d1cb2abf8b458d/80
Foto: MDF

[FOTO] Gradsko kazalište lutaka Split raspametilo publiku na 62. MDF-u

U amfiteatru ispred Gradske knjižnice Juraj Šižgorić u Šibeniku bit će održano još jedno čitanje uz poznata glumačka imena šibenskih korijena – Dariju Knez Rukavinu te Kristiana Šupu

Malo je reći da su barun Munchausen ili Slonić Dištonić oduševili šibensku publiku jer Gradsko kazalište Sisak i Gradsko kazalište lutaka Split raspametili su sve koji  su ih jučer gledali na ljetnoj pozornici odnosno na daskama koje život znače u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku. Kad se tomu doda da su ulaznice bile rasprodane – mnogo je to zaljubljenika u kazalište koji su sinoć postali još veći zaljubljenici u umjetnost. I ta brojka raste iz dana u dan tijekom ovogodišnjeg, 62. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku koji traje od 18. lipnja do 2. srpnja.

Danas – jednako, ako ne i uzbudljiviji utorak nakon što je festivalski program bogatiji za ponudu 2. Sajma dječje knjige i program 'Čitaju nam važni Šibenčani' koji su jučer otvorile Maja Šintić, Magdalena Šetka  i djeca. Bilo je to vrijeme neobičnih trenutaka u kojima su djeca htjela čitati javno, a ne u samoći svojih soba,  trenutaka u kojima su djeca bila tužna jer su htjela da je njihov red za čitanje - stalno. 

Kazalište će danas na mini pauzu, ali u 19 sati umjesto pred kazališnu pozornicu, zaljubljenici, veliki i mali, moći će u amfiteatar ispred Gradske knjižnice Juraj Šižgorić u Šibeniku gdje će biti održano još jedno čitanje uz poznata glumačka imena šibenskih korijena – Daria Knez Rukavina te Kristian Šupe

Za današnju predstavu "Čarobnjakov učenik" po motivima J. W. Goethea, a u izvedbi Gradskog kazališta – Scena Gorica na ljetnoj pozornici ostalo je još malo slobodnih mjesta pa požurite po svoju.

Program trgova i ulica pod vodstvom Marija Kovača standardno donosi pravi mali spektakl kojemu ne mogu odoljeti ni odrasli ni djeca, a filmski program Željka Šturlića na Gorici odavno je ušao u legendu. Detaljan program ide u nastavku.


hr Tue Jun 28 2022 10:14:40 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62baa29b18d1cb31be8b45b9/80

[FOTO] Nostalgija, 13. Dani tradicije sinoć otvoreni u Kaštel Novom

Jučer je svečanim mimohodom folklornih društava riva Kaštel Stari- Kaštel Novi otvoren 13. Eko etno sajam i sajam otočnih proizvoda.
13. Dani tradicije "Nostalgija“ ove godine se u organizaciji TZG Kaštela i suorganizaciji udruge Šušur održavaju pod pokroviteljstvom Grada Kaštela, Županije splitsko-dalmatinske, TZ Splitsko-dalmatinske županije, Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Ministarstva  turizma, Ministarstvo poljoprivrede i Cemex Hrvatska d.o.o. 

S ciljem očuvanja i promocije kaštelanske i hrvatske baštine, od 2010. Nostalgijom se promovira nematerijalna kulturna baština i izvorni proizvodi u duhu kršćanske tradicije. A nakon dvije godine smanjenog obujma radi epidemioloških mjera i ograničenja, kako nam je kazala direktorica TZ Kaštela Nada Maršić ove godine Nostalgija je okupila čak 33 izlagača iz cijele Hrvatske. 

Uz zvuk folklora i narodnih nošnji na rivi u Novome postavljeni su štandovi tradicijskih obrta i unikatnih rukotvorina. Izloženi su zaista raznovrsni proizvodi, od dječjih igračaka, suvenira od maslinovog drva, nakita pa do prehrambenih tradicionalnih delicija. I Kaštelanska udruga maslinara Mastrinka tako je uz domaće slastice arancine i ušećerene bademe nudila i extra djevičansko maslinovo ulje… dok je Waldorfski pedagog iz Trogira Vesna Bajrić posjetiteljima predstavila svoje krpene lutke… 

Program u trajanju od tri dana osim ponude domaćih proizvoda, suvenira nudi posjetiteljima i bogat glazbeni program. Večeras s početkom u 21 sat nastupa gradski muški zbor Brodosplit, Nedo Kovačev i Rovinježovi, dok će posljednjeg dana u 21 sati biti koncert klape Sveti Jeronim I KUD Putalj. 29. lipnja župa sv. Petra ap. Kaštel Novi tradicionalno će proslaviti svog zaštitnika svečanom svetom misom i procesijom u kojoj će kip sv. Petra biti jednim dijelom nošen brodicom dok će vjernici prateći ga uz obalu pjevati duhovne pjesme. Svečana sveta misa počinje u 19 sati a u 20 sati je blagoslov brodica i procesija brodicama. 

Podsjetimo, manifestacija je 2017. godine dobila je posebno priznanje “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske” za tradicijsku manifestaciju. 


hr Tue Jun 28 2022 08:42:47 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62ba9c5518d1cb2abf8b4574/80

U srijedu se u Drumu uz raznolik program slavi dan zaštitnika Petra i Pavla

Procesija, sveta misa, glazbena slušaonica, nogometna utakmica Starih i Mladih, završnica Kupa općine, predstava Dramske grupe Most, koncert Jadranskih maestrala i Marine Tomašević...
U Drumu u Imotskoj krajini i ove se godine svečano slavi dan nebeskih zaštitnika svetoga Petra i Pavla. Župa svetog Luke Podbablje i organizacijski odbor za proslavu svetog Petra pripremili su stoga bogat i raznovrstan program koji starta u srijedu u 10:30 sati, i to procesijom od crkve svetog Ante do Fratrove ograde gdje će se održati sveta misa.

Od 15 sati glazbena je slušaonica Mad G Zetta, a od 17 tradicionalna nogometna utakmica u kojoj se sastaju Stari i Mladi.

Oko 20 sati doznat ćemo pobjednika Kupa općine Podbablje, u susretu se bore Drum i Grubine dok će se u utakmici za treće mjesto boriti Ivanbegovina i Poljica.

U 21 sat zakazana je predstava Dramske grupe Most iz Trilja "Oš' neš', dolori su pravi keš", a od 22 sata dodjela nagrada i koncert "Jadranskih maestrala" i Marine Tomašević.

hr Tue Jun 28 2022 08:15:21 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .