Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5e53f78829111c0c4d8b4682/80
Foto: Canva

Peti Mediteranski festival knjige opet u Split donosi brojne promocije i radionice, u slavu čitanja

Održava se od 28. rujna do 2. listopada na svojoj stalnoj lokaciji, već poznatoj ljubiteljima knjige — velikoj dvorani sportskog centra Gripe
Split će i peti put biti domaćin Mediteranskom festivalu knjige, koji se ove godine održava od 28. rujna do 2. listopada na svojoj stalnoj lokaciji, već poznatoj ljubiteljima knjige — velikoj dvorani sportskog centra Gripe.

Organizator i ovogodišnjeg Festivala je Zajednica naklada i knjižara Hrvatske gospodarske komore, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija, Splitsko-dalmatinska županija, te Grad Split koji je još jednom ovu manifestaciju proglasio događanjem od posebnog interesa. Promocija književnosti i nakladništva oduvijek je bila među najvažnijim ciljevima Mediteranskog festivala knjige, a odaziv publike će — sigurni smo — biti jednako velik kao i na prethodnim izdanjima, i pokazati da knjiga i dalje ima vjernu publiku.

Kao i uvijek, MFK 2022 donosi zaljubljenicima u pisanu riječ bogat i raznolik program. Očekuju nas brojne promocije, izdvajamo novi roman Jurice Pavičića Mater Dolorosa koji slijedi nakon brojnih nagrada koje je splitski majstor osvojio za svoje prethodno djelo Crvena voda. Potom je tu Moja dota Nore Verde, pa Horror Vacui Staše Aras, te Okretište Damira Karakaša, ovogodišnjeg dobitnika nagrade "Meša Selimović", čiji je finalist bila spomenuta Staša Aras. Jurica Pavičić bit će zastupljen i među promocijama dječjih knjiga svojim prvim djelom za mladu publiku, romanom o prijateljstvu Tri kuće, tri prijatelja.

S ponosom najavljujemo i program namijenjen najmlađima Tete i barbe pričalice čitaju... pod pokroviteljstvom projekta Nacionalna strategija poticanja čitanja Ministarstva kulture i medija. Svakoga dana u jutarnjim satima na Gripama će splitske tete i barbe pričalice čitati djeci slikovnice i time kod njih poticati maštu, ali prije svega interes za knjigu i čitanje.

Očekuje nas i tribina o Juditi Marka Marulića, čime nastavljamo obilježavanje 500. obljetnice tiskanja prvog književnog djela pisanog na hrvatskom jeziku. Okosnica tog programa bit će obljetničko izdanje koje uključuje biblijski izvornik, Marulićev ep i roman Judita Mira Gavrana, prvi put objavljen prije dvadeset godina.

Važan dio MFK-a opet će biti i edukativne radionice za djecu i mlade u svečanom salonu ŠC Gripe kojeg smo povodom Festivala preimenovali u Mali Bookvarij. Tamo će Jasmina Žiljak Ilinčić ponovo osvajati srca malih i velikih svojim radionicama kreativnog pričanja. Kroz serijal Šaljive narodne priče i legende radit će s djecom od šest do 11 godina koja će osmišljavati, glumiti i crtati svoje šaljive priče. Na repertoaru je ukupno pet šaljivih priča i legendi, među ostalima i Čigova je zapravo Mrduja i kako se prodavala pamet na Mrduji o vječnom sporu Bračana i Šoltana za hrid između ta dva dlmatinska otoka.

U tajne kriptografije djecu i mlade na radionicama će uvoditi Bruna Kolak, dugogodišnja vanjska suradnica Zajednice tehničke kulture Split, za koju je vodila uspješan projekt STEM(AJMO!). Također, izborom zanimljivih radionica na temu knjige i čitanja pridružit će nam se i splitska Gradska knjižnica Marka Marulića, a u istom programu će biti još prijatnih iznenađenja.

Kako je broj sudionika radionica ograničen, obavezna je predbilježba putem online obrasca koji će uskoro biti dostupan, a sve informacije o sajmu, festivalu, radionicama i drugim događanjima bit će redovito objavljivane na našim mrežnim stranicama https://mfk.hr/ te društvenim mrežama, odnosno dostupne upitom na e-mail adresu [email protected].

Jedna od tradicija kojoj ostajemo vjerni i ove, 2022. godine jest besplatan ulaz na sajam. Radno vrijeme je od 10 do 20 sati u srijedu, četvrtak te posljednjeg dana Festivala u nedjelju, a u petak i subotu od 10 do 21 sat.


hr Tue Sep 13 2022 09:11:14 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/633be6eb18d1cb3b0d8b4583/80
Foto: ZTK grada Splita

Nastavak jednodnevnih STEM(AJMO!) radionica u organizaciji Zajednice tehničke kulture grada Split

Sljedeći tjedan nastavljamo s radionicama u Osnovnoj školi Trilj

S danom 3. listopada 2022. g., nastavili smo ciklus održavanja besplatnih jednodnevnih radionica u sklopu projekta STEM(AJMO!). Projekt STEM(AJMO)! provodi se s ciljem razvijanja kapaciteta partnerskih organizacija za provedbu programa na području popularizacije STEM-a te povećanja broja aktivnosti i sadržaja usmjerenih na popularizaciju STEM-a među djecom, mladima i građanima. Zajednica tehničke kulture grada Splita sudjeluje na navedenom projektu kao jedan od partnera nositelja projekta, Centra tehničke kulture Rijeka.

Ovaj ciklus jednodnevnih radionica obuhvaća 8 radionica koje će se održavati na području Kaštela, Trogira, Trilja i Omiša. Vodi ih Bruna Kolak, vanjska suradnica Zajednice tehničke kulture grada Splita. Nakon održanih radionica u Osnovnoj školi Kneza Trpimira u Kaštel Gomilici, na red je došla i Osnovna škola Trilj. U njoj je održana radionica na temu kriptografije. Polaznici radionica su upoznati s osnovnim pojmovima koji se koriste u kriptografiji te nastanku i povijesti kriptografije. Učenici su smišljali svoje šifre i šifrirali odabrane riječi. Učili su i isprobavali osnovne metode kriptiranja poruka te kao praktični dio izrađivali svoje kotače za dešifriranje. Pri završetku radionice naučeno je provjereno kroz kahoot kviz.

Sljedeći tjedan nastavljamo s radionicama u Osnovnoj školi Trilj, gdje će 10. listopada biti održana druga radionica iz ciklusa.

Sadržaj koji se obrađuje na radionicama prilagođen je interesima, uzrastu i sposobnostima polaznika, a teorijski i praktični dijelovi se pravilno izmjenjuju kako bi učenici stekli nova znanja i vještine, te kako bi ostvarili cilj samog projekta.

hr Tue Oct 04 2022 09:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/633b0e6e18d1cb880b8b457e/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] Lutkarskim mjuziklom “Put oko svijeta” započeo Dječji tjedan u Solinu

Bajkoviti i edukativni tjedan u Solinu

Dječji tjedan je tradicionalna manifestacija posvećena djeci koja se pod motom “Ljubav djeci prije svega” održava ovaj tjedan s posebno osmišljenim sadržajima kojima je u cilju promicanja dječjih prava, njihovog položaja u društvu, u obitelji i lokalnoj zajednici.

I ove se godine Grad Solin rado pridružuje obilježavanju Dječjeg tjedna. Obilježavanje je krenulo danas u Gradini gdje se u 17:30 sati održala predstava za naše najmlađe pod nazivom  “Put oko svijeta” u izvedbi Produkcije Z. Predstava je izvedena u formi lutkarskog mjuzikla koja je djecu upoznala  s kontinentima kroz pjesmu i priču.

Ulaz je za svu djecu bio besplatan.  Veselje se nastavilo i nakon predstave kada je slijedilo malo iznenađenje za sve prisutne!

Sljedeće izvedbe povodom dječjeg tjedna su na rasporedu  u srijedu i četvrtak, 5. i 6. listopada. Kada se organizira “Uru o’ priče” u središnjoj i u sva tri ogranka knjižnice (Vranjic, Mravince-Kučine i Sveti Kajo).

Ovim projektom, osim što se najmlađima pruža užitak slušanja priča u knjižnici – mjestu koje čuva i pruža priče svim uzrastima, želi se stvoriti navika posuđivanja i čitanja knjiga. Jako je važno poticati ljubav prema pisanoj riječi od najranije dobi kako bi se ne samo potaknula mašta i empatija, već proširio vokabular i utabao put prema budućim čitateljima i ljubiteljima knjige.

 - Oživimo bajkovite svjetove i uživajmo u ljepoti riječi. Djeco, dođite! – poručuju organizatori.

hr Mon Oct 03 2022 18:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/633aeef818d1cb76068b46d3/80
Foto: Tea Begovic

xSTatic razbudio splitsku urbanu scenu: Vrhunski graffit i radovi oživjeli Gripe, Dom mladih ispunjen publikom i dobrim vibracijama!

Kako je bilo na xSTaticu pogledajte u galeriji

Ni jugo ni kiša nisu imali šanse kontra vala kreative i energije koje je na Gripam a i u Domu Mladih producirao jedini splitski festival urbane kulture– xSTatic. Više od 60 graffiti umjetnika oslikalo je zidove na nekoliko lokacija na Gripama. Sivilo Gripa oživjelo je prekrasnim radovima, a jedan od posebnih graffita je svakako onaj mladog umjetnika Frane Perišića posvećen Brani–DJ Bronsonu. Posveta Brani, dug je koji je cijela scena, a i sam Split ostao dužan napraviti.

 -Velika mi je čast što mi je dano povjerenje da crtam na xSTaticu, a posebno mi je drago što sam crtao DJ Bronsona za kojeg znamo koliko znači za xSTatic i urbanu kulturu Splita– kazao je Frane čiji rad se nalazina površini iza košarkaškog terena na Gripama.

 Domaća umjetnica Tea Jurišić na zidu pored košarkaške dvorane oslikala je najslavnije Stanovnike splitskih Gripa – paunove!

 - Prije par mjeseci prespavala sam kod sestre koja je živjela odmah pokraj tvrđave Gripe. U 4 ure su me iz sna trgnuli glasni krikovi s ulice, nešto slično zvuku vuvuzela! U to vrijeme sam oslikavala zid svoje srednje škole i u cik zore izlazim Na ulicu i krećem u pravcu Splita3. Paunovi su me okružili kao šarena povorka i ja sam zbunjeno zvala sestru koja je umirući od smijeha stala objašnjavati priču o paunovima na Gripama koji teroriziraju lokalno stanovništvo .Kad sam par mjeseci kasnije dobila poziv od organizatora xSTatica i skužila da je festival na Gripama shvatila sam da je došlo kao naručeno za dovesti još jednog pauna u kvart. Tako je nastao “Paunov napad” na zidu pored Košarkaškog igrališta koji razbija loptu na dva dijela i hrani mladunče .Lopta ujedno asocira na logo KK Split, tako da smo sve uklopili!.

 Ima tu još puno kreativnih i zanimljivih radova, pa svakako prošećite do Gripa i nađite svog favorita.

 Skate natjecanje održano je u prostorijama SK Kolo gdje su skateri na domaćem terenu odmjerili vještine u Game of skate natjecanju. U užarenoj atmosferi skateri su dali sve od sebe. Kao pobjednik je izašao David Mihalfi iz Mađarske, a natjecalo se 18 skatera iz Hrvatske, Austrije i  Mađarske. Kroz park je tokom dana proslo više stotina gledatelja.

 Amfiteatar Doma mladih je ugostio plesni dio programa. Atraktivno natjecanje All Style Ballte s u organizaciji udruge Underground Society na podij je dovelo vrhunske međunarodne plesače, ujedno i suce koji su odlučivali o najboljem plesaču. Pred brojnom publikom odvijali su se žestoki i nabrijani plesni dueli da bi finala na koncu došli Dedicate iz crewa 2Hot4 Stage iz Srbije i Kelava iz Zagreba iz crewa Yugoslavian Bboys. Pobjedu je za nijansu odnio Dedicate. Mankaze suposlužile za više od jednog potpunog makeovera!.

-Očekivali smo daće, barem na početku, ići sporije dok se ljudine ‘opuste’ šišati pred svima, međutim, kako su sila prva dvojica, Klara i Marin nisu stali do ponoći! Oduševljeni su što su neki momci bili otvoreni napraviti velike promjene, tako da su čak trojica dugu kosu skratili na‘ buzzcut’. Koliko smo popratili, unutar 7 sati šišanja, ošišali smo oko 40 ljudi. Sve u svemu, doslovno smo guštali biti dio xSTatica čiji đir je sličan điru našeg salona ,kaže Marija iz Mankaza. Inače ,sve prikupljene donacije od šišanja proslijedit će se Udruzi sv. Vinka Paulskog za mlade lošijeg imovinskog stanja.

 xSTatic je i ove godine dokazao da kreativnost i mladost pokreću dobre vibre i pozitivne vrijednosti, ali i da je urbana kultura u Splitu i te kako živa i da ima svoju publiku.

Kako je bilo na xSTaticu pogledajte u galeriji. 

hr Mon Oct 03 2022 16:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/633ad64718d1cb9e088b45fa/80
Foto: Screenshot

Čarobnjak Willy pjeva Svijetu iz inata

Novi singl je najava drugog albuma Italic pop benda iz Imotskog
Italic pop bend iz Imotskog Čarobnjak Willy više nego produktivno radi i na drugome albumu pa je tako danas izbacio svoj novi singl pod nazivom "Svijetu iz inata".

Laka, pitka pop pjesma koja s već prepoznatljivim okusom Willya izaziva dobro raspoloženje i poziva na ples.

U nastavku poslušajte što Willy poručuje Svijetu iz inata.hr Mon Oct 03 2022 14:32:31 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .