Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62cb181218d1cb15f68b457f/80
Foto: DalmacijaNews

Ivica Puljak ponovno je izabran za gradonačelnika Splita, uvjerljivo pobijedio Đogaša!

Obrađena su sva biračka mjesta

21:17 -
Konačni rezultati:

Puljak je dobio 27.496, a Đogaš 13.243 glasova. Glasalo je 41.571, odnosno 28,36% ljudi.

21:00 - U tijeku je obrada zadnjeg biračkog mjesta, no sve je jasno - Ivica Puljak je novi/stari gradonačelnik Splita. 

Puljak - 27.00
Đogaš - 13.146

20:30 -
Rezultati i dalje idu u prilog bivšem, a čini se, i novom gradonačelniku. 

Obrađeno je 159 od 163 biračka mjesta.

Puljak - 26.722
Đogaš - 12.829

20:00 - Nešto više od godinu dana od redovnih izbora, Split je ostavkom Ivice Puljka i njegovih zamjenika te još dvadeseto vijećnika otišao u novi izborni proces. Drugi krug za poteštata, baš poput prvog, obilježen je iznimno malom izlaznošću pa je do 16:30 sati svoju dužnost i pravo biranja iskoristila tek petina punoljetnih Splićanki i Splićana.

Ivica Puljak po prvim neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva ima prednost nad Zoranom Đogašem koji je bio bez stranačke iskaznice prvi čovjek HDZ-a i HSS-a. 

U ovom trenutku obrađeno je 89 od ukupno 163 biračka mjesta, a izlaznost je 28,81. Puljak je osvojio 14.554
glasova, a Đogaš 5.872.

19:00 - Zatvorena biračka mjesta. Prvi rezultati stižu u 20 sati.

16:56 - 
Do 16:30 sati u Splitu je glasovalo 25.524 birača, točnije 20,52 posto. U prvom krugu u isto je vrijeme biralo 21,74 posto Splićanki i Splićana.

U međuvremenu je DIP zaprimio još jednu prijavu kršenja izborne šutnje.


11:56 - 
Državno izborno povjerenstvo objavilo je kako je do 11:30 sati, u drugom krugu prijevremenih izbora, svoju građansku dužnost obavilo 15.174 birača ili 12,20 posto što je manje nego i u prvom krugu ovih izbora. Tada je do 11.30 glasalo ukupno 15.183 birača, odnosno 12,36 posto.

Da izbori protječu normalnom dinamikom uz sitne poteškoće potvrdio je za DalmacijaNews predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Dražen Maravić dodajući kako su dosad zaprimili tri prijave kršenja izborne šutnje.

Sljedeće podatke o izlaznosti DIP će objaviti oko 17 sati.


11:20 - 
Prema riječima predsjednika Gradskog izbornog povjerenstva (GIP) Dražena Maravića zaprimljene su tri prijave o kršenju izborne šutnje, i to dvije danas i još jedna tijekom jučerašnjeg dana.

10:15 -
I Zoran Đogaš sa svojom je ljepšom polovicom došao na glasanje. Glasao je u Varošu.


9:10 - Na biračkom mjestu u Osnovnoj školi Žnjan - Pazdigrad u 9 sati je glasovao Ivica Puljak u pratnji supruge Marijane.


7:00 - U 7 sati otvorena su birališta u drugom krugu izvanrednih lokalnih izbora u Splitu. Birati mogu punoljetni hrvatski državljani na 163 glasačka mjesta, a pravo glasa ima 146.581 građana. Zanimljivo, za razliku od prvog kruga, osmero više je ljudi prijavilo mjesto prebivališta u Splitu.

U prvom krugu izbora nitko nije osvojio natpolovičnu većinu od devet kandidata za gradonačelnika pa prvog čovjeka grada Splićanke i Splićani biraju u drugom krugu između kandidata Centra Ivice Puljka i Zorana Đogaša koji bez stranačke iskaznice ide ispred HDZ-a i HSS-a.

Birališta su otvorena do 19 sati, a u 20 sati Državno izborno povjerenstvo (DIP) na svojoj će mrežnoj stranici objaviti prve neslužbene rezultate. 

Više od stotine tisuća Splićanki i Splićana nije izašlo na birališta u prvom krugu izvanrednih izbora.
hr Sun Jul 10 2022 07:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/58f06866b473983b228b45c3/80

Zbog hrvatskih diploma u Srbiji su uhićeni bivši rektor i dekan. Među diplomama i ona supruge Peđe Grbina

Zbog jednog doktorata te 45 diploma izdanih medicinskim sestrama iz Hrvatske, srbijanski istražitelji uhitili su bivšeg rektora Sveučilišta u Kragujevcu te bivšeg dekana Medicinskog fakulteta
Riječ je o diplomama medicinskim sestrama u Hrvatskoj, a sumnja se da je dvojac zaradio milijune zbog nepropisnog upisa studentica na treću godinu sveučilišta u Kragujevcu. Dnevnik Nove TV doznaje da je među diplomama i ona supruge Peđe Grbina.

Zbog jednog doktorata te 45 diploma izdanih medicinskim sestrama iz Hrvatske, srbijanski istražitelji uhitili su bivšeg rektora Sveučilišta u Kragujevcu te bivšeg dekana Medicinskog fakulteta.

Bivši rektor Sveučilišta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević i bivši dekan tamošnjeg Medicinskog fakulteta Predrag Čanović, uhićeni su u četvrtak.

Sumnja se da je uhićeni dvojac protivno propisima na treću godinu školovanja upisao hrvatske medicinske sestre koje su završile prve dvije godine studija na fakultetu u Zenici, s nastavom u Puli, a uhićeni su i zbog jedne obrane doktorata, također hrvatskom državljaninu.

Prije desetak godina, tadašnje buduće medicinske sestre upisale su fakultet u Tuzli koji ima podružnicu u Puli. Tamo su slušale predavanja i polagale ispite. No nakon dvije godine Ministarstvo znanosti taj je studij zabranilo, jer nije bio akreditiran po hrvatskim propisima.

Unatoč tome, studentice ipak nastavljaju školovanje, ali treću godinu završavaju pod okriljem Sveučilišta u Kragujevcu

Među studenticama je, doznaje Dnevnik Nove TV, bila i supruga šefa SDP-a. Peđa Grbin za Novu TV poručuje da su zapanjeni te da su se medicinske sestre ni krive ni dužne našle u problemu. Cijelo školovanje, tvrdi, odvijalo se u Puli, a mijenjali su im se tek nazivi institucija koje su sve vodile te indeksi.

Neke od bolnica već su se danas bacile na dodatnu provjeru diploma. Strukovna komora zatražila je u Kragujevcu dodatnu provjeru jer imaju informaciju da je Sveučilište poništilo 22 od 45 diploma.

Hrvatska komora medicinskih sestara zatražila je dodatnu provjeru kragujevačkog sveučilišta.

- Kod nas je ukupno 13 medicinskih sestara, koje su završile studij u Kragujevcu, prošlo postupak polaganja ispita u hrvatskoj komori medicinskih sestara 2015. godine. - rekao je predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić za Dnevnik Nove TV.

- To su sve medicinske sestre koje su i bile srednje medicinske sestre u Hrvatskoj. Mi kao Komora smo zatražili, poslali smo im popis od 13 osoba koje su kod nas položile razliku ispita jer imamo info da su 22 diplome poništene tako da provjerimo jesu li ove sestre koje su položile razliku još 2015. godine među tim imenima. - dodaje Gazić.

Oglasili su se i iz Ministarstva zdravstva te kažu kako nemaju informacija o toj temi te da je za priznavanje inozemne stručne kvalifikacije u Hrvatskoj nadležna strukovna komora, u koju se dužan učlaniti svaki zdravstveni radnik koji "neposredno pruža zdravstvenu zaštitu". Cijeli članak pogledajte ovdje

hr Thu Aug 11 2022 21:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62eaa13a18d1cbe93c8b45d8/80
Foto: Ivana Ivanović

Miro Bulj: "U samo godinu dana izgradili smo novi vrtić!"

Navodi da je u tijeku završno opremanje
Gradonačelnik Sinja Miro Bulj se putem Facebooka pohvalio da su u godinu dana izgradili novi vrtić "Nikolino" u Brnazama. 

Navodi da je u tijeku završno opremanje.

- U samo godinu dana izgradili smo novi vrtić “Nikolino” u Brnazama, u tijeku je završno opremanje. 

Jučer sam objavio da je Dječji vrtić “Muljika” u Glavicama kojeg smo kandidirali za EU sufinanciranje dobio građevinsku dozvolu, a danas sam obišao novoizgrađeni vrtić “Nikolino” u Brnazama. Također, pripremamo dokumentaciju za gradnju trećeg vrtića u Karakašici.

Uspjeli smo u prvoj godini mandata u Gradu Sinju izgraditi novi vrtić ,,Nikolino" u crkvi svetog Nikole u Brnazama, iako su mnogi tvrdili da je to nemoguće. 

Na vrtiću su završeni svi građevinski radovi, asfaltiran je i obilježen parking, a na vanjskom igralištu je završeno i hortikulturno uređenje.

U unutarnjem prostoru vrtića u tijeku je opremanje vrtića namještajem i ostalom potrebnom opremom, a na igralištu je sve spremno za postavljanje vanjskih igrala za djecu.

Jako sam zadovoljan dinamikom i kvalitetom izvršenih radova, a novi vrtić “Nikolino” sigurno će biti jedan od najljepših u Hrvatskoj! 

Svakim danom dokazujemo da su nam naše obitelji i djecu u fokusu našeg djelovanja i tim smjerom, ali i ovim snažnim intezitetom namjeravamo nastaviti. 

Svečanost otvaranje vrtića očekuje se početkom nove pedagoške godine. - stoji u Buljovoj objavi.
hr Thu Aug 11 2022 20:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61ed7edb6f52df15e78b4588/80
Foto: Dalmacija News

Lučka kapetanija za prebrzu vožnju naplatila 421 tisuću kuna

Službenici lučkih kapetanija dodatnu pozornost usmjerili su prema prekršiteljima koji nisu poštivali propisane brzine plovidbe u nedozvoljenom morskom području
U sklopu druge akcije 'Sigurna plovidba 2022 II' koja je jučer provedena u području nadzora sigurnosti plovidbe svih osam kapetanija, izvršeno je 368 inspekcijskih nadzora, temeljem kojih je utvrđeno 157 povreda propisa, a prekršiteljima je izrečena 421 tisuća kuna kazni.

Koordinirana akcija pojačanog nadzora održana je jučer, 10. kolovoza, u vremenu od 9 do 18 sati. Tijekom trajanja središnje akcije 80 službenika sa 14 plovila iz sastava osam lučkih kapetanija i pripadajućih ispostava izvršili su 360 inspekcijskih pregleda, kojima su utvrdili 157 povreda propisa, temeljem Pomorskog zakonika i Pravilnika o sigurnosti pomorske plovidbe.

Posebna pozornost tijekom provedbe središnje akcije posvetila se inspekcijskome nadzoru putničkih brodova u nacionalnoj plovidbi, namijenjenih za jednodnevne izlete i višednevna krstarenja, pri čemu se se pojačano nadziralo valjanost brodske administracije, broj članova posade, kao i svjedodžbe o osposobljenosti članova posade.

Službenici lučkih kapetanija dodatnu pozornost usmjerili su prema prekršiteljima koji nisu poštivali propisane brzine plovidbe u nedozvoljenom morskom području te su im izrečene novčane kazne, u ukupnom iznosu od 421 tisuću kuna.

Prva ovogodišnja akcija Sigurna plovidba održana je 22. srpnja, a cilj ponovljene akcije bio je upozoriti i podsjetiti sve sudionike u pomorskome prometu na važnost pridržavanja pravila sigurnosti plovidbe, osobito u vremenu kada u Jadranskom moru traje razdoblje pojačanog pomorskog prometa, kao posljedica prisustva velikog broja domaćih i stranih plovila.

Lučke kapetanije nastavit će s provedbom akcija pojačanih nadzora sigurnosti plovidbe u ljetnoj sezoni, dok je pomorski promet intenziviran, prvenstveno u cilju preveniranja pomorskih nesreća i nezgoda, odnosno, sankcioniranja prekršitelja, čime se ukazuje na nužnost poštivanja sigurnosnih propisa tijekom plovidbe. - priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
hr Thu Aug 11 2022 20:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f5423c18d1cb17608b45e4/80

Ploča u spomen na Torcidin skup na Pjaci ponovno može na Pjacu - zbog gradskih vijećnika

Prijedlog rješenja o odobrenju postavljanja spomen ploče na prvoj radnoj sjednici novog splitskog Gradskog vijeća je prošao
Iako su je komunalni redari skinuli prije nekoliko mjeseci, ploča kao spomen na prvi veći skup Torcide održan na Pjaci prije sedam desetljeća hajdukovi navijači vratit će na na Staru gradsku vijećnicu. Prijedlog rješenja o odobrenju postavljanja spomen ploče na prvoj radnoj sjednici novog splitskog Gradskog vijeća je prošao. Jednoglasno.

Torcida je osnovana 28. listopada 1950. godine u Zagrebu pred odlučujuću utakmicu Hajduka i Crvene zvezde, koja se sutradan igrala na Starom placu. Tim činom je Torcida upisana u povijest kao najstarija navijačka grupa u Europi. Sada će dostojan spomen imati i prvi skup.

Postavljanja ploče moglo bi se, po nekim informacijama, održati u sklopu proslave Svetog Duje.
hr Thu Aug 11 2022 19:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .