Article

//www.dalmacijanews.hr/files/58c2cc47b4739865b38b45d5/80

Udruga Sunce pokreće postupak pred europskim tijelima zbog CGO Lećevica

Jedan od tužbenih razloga, koji je prema tužitelju bio sporan je kapacitet Centra, koji nije jasno utvrđen, odnosno nije moguće sa sigurnošću ustvrditi koliko će komunalnog otpada dolaziti u postrojenje i na koji način će se određena vrsta otpada zbrinjavati.
Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Zbog nezadovoljstva prepoznavanjem štetnosti paušalnih odluka u pitanjima zaštite okoliša, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce nakon presude Visokog upravnog suda RH kojom je odbijen tužbeni zahtjev za provođenjem postupka procjene utjecaja na okoliš u tzv. slučaju Lećevica, pokrenut će postupak pred nadležnim tijelima Europske unije.

U postupku procjene utjecaja na okoliš (PUO postupku) 2006. godine, Centar za gospodarenje otpadom Lećevica rješenjem Ministarstva zaštite okoliša bio je procijenjen kao zahvat prihvatljiv za okoliš. Sam kompleks CGO, dakle zahvat, obuhvaća 6 zona rada s raznim vrstama mehanizacije i tehnologije (upravno servisnu zonu, zonu odlaganja otpada, zonu za biološku obradu otpada – MBO...) s ukupnim tadašnjim (2006.) kapacitetom u svim zonama od 180.000 tona godišnje.

Napominjemo kako tada nije postojala obveza odvojenog prikupljanja otpada te odvojene oporabe različitih komponenti.

Deset godina kasnije, 2016. godine, počinje postupak izmjene zahvata CGO Lećevica u okviru kojeg je podnesen zahtjev za provedbom OPUO postupka za predložene izmjene. Izmjene se u bitnom odnose na smanjenje kapaciteta odlagališta uslijed pretpostavljenog pridržavanja odredbi o smanjenju količina otpada sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, kao i uslijed promjene u tehnologiji postrojenja. Izmijenjeni kapacitet cijelog zahvata sada (2016. godine) iznosi približno 136.000 tona otpada godišnje, a dio postrojenja koji vrši mehaničko biološku obradu (MBO) otpada kapacitiran je na 109.000 tona godišnje.

Postupak je rezultirao rješenjem Ministarstva zaštite okoliša od 14.06.2017. godine kojim se utvrđuje da su izmjene takve prirode da neće imati vjerojatne utjecaje na okoliš, stoga nije potrebno provesti PUO postupak.

Udruga Sunce podnijela je tužbu Upravnom sudu u Splitu protiv navedenog rješenja u srpnju 2017. godine, u bitnom tražeći poništenje rješenja i vraćanje predmeta na ponovno postupanje u svrhu donošenja rješenja kojim se nalaže provedba ozbiljnijeg, PUO postupka.

Uz Sunce, u spor su bile uključene Općina Unešić i Udruga Krizni Eko Kaštelanski Stožer. Pravni tim Sunca tijekom spora ustrajao je na potrebi izrade studije utjecaja na okoliš i ozbiljnije procjene utjecaja ovog zahvata na okoliš. Iznio je i niz razloga zbog kojih smatra da zahvat izgradnje Centra može imati potencijalno negativan utjecaj na okoliš i zdravlje ljudi.

Jedan od tužbenih razloga, koji je prema tužitelju bio sporan je kapacitet Centra, koji nije jasno utvrđen, odnosno nije moguće sa sigurnošću ustvrditi koliko će komunalnog otpada dolaziti u postrojenje i na koji način će se određena vrsta otpada zbrinjavati.

Centar je zamišljen kao dio jedinstvenog sustava gospodarenja otpadom u županiji, što znači da količina otpada koja se u njega dovozi i ondje se zbrinjava, direktno ovisi o količini otpada koja se stvori i pravilno odvoji te reciklira na razini općina i gradova u našoj županiji. S obzirom na loše rezultate koje imaju sve jedinice lokalne samouprave u županiji, postoji opravdana bojazan da će se kapacitet Centra u stvarnosti znatno povećati, što će imati direktan utjecaj na okoliš šireg područja u kojem će biti izgrađen.

Prikazivanjem činjenice da zahvat CGO Lećevica ima kapacitet od 109.000 tona godišnje navodilo se prvostupanjsko tijelo, a time i sud na pogrešan zaključak o značajnom smanjenju kapaciteta zahvata u odnosu na prethodno rješenje. Međutim, ta činjenica nije točno utvrđena, jer kapacitet zahvata približno iznosi 136.000 tona godišnje, zbrajajući sve komponente otpada koje ulaze u zahvat zvan CGO Lećevica. Štoviše, točnim utvrđivanjem činjenice stvarnog kapaciteta Centra razvidno je da se kapacitet ne smanjuje za 50% u odnosu na prethodno rješenje te ne predstavlja olakotnu okolnost koja bi opravdala neprovođenje detaljnijeg PUO postupka.

Dakle, Ministarstvo je u prvostupanjskom postupku pogrešno utvrdilo činjenično stanje (kapacitet) te posljedično nije moglo donijeti relevantnu odluku kakav će utjecaj CGO imati na osjetljivi okoliš Dalmatinske zagore.

Upravni Sud u Splitu presudom od 20. svibnja 2019. godine, također je paušalno odbacio argumente Udruge Sunce navodeći kako je nositelj zahvata pravilno temeljio projekcije na količinama, uslijed (budućeg) pridržavanja odredbi Zakona o održivom gospodarenju otpadom, a ignorirajući činjenicu da realnost pokazuje dijametralno suprotne brojke, i u konačnici ne utvrđujući materijalnu istinu.

Nedavna presuda Vrhovnog suda RH temelji se na istim zaključcima, stoga je Udruga Sunce u ovom slučaju odlučila obratiti se nadležnim europskim tijelima.
hr Thu Jun 24 2021 10:19:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609122906f52df03558b45b9/80
Foto: Grad Split

Zapalile se četiri tende u Mažuranićevom šetalištu

Prema zasad dostupnim informacijama nema ozlijeđenih osoba.
Večeras oko 20.25 došlo je do požara u Mažuranićevom šetalištu u Splitu. Zapalile su se četiri tende.

Osim vatrogasaca, na terenu su i službenici PU splitsko-dalmatinske.

Prema zasad dostupnim informacijama nema ozlijeđenih osoba.

hr Thu Jul 29 2021 21:01:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5bae4d0acb557a24c58b45ed/80

HRT večeras emitira koncert sjećanja na Olivera Dragojevića "Trag u beskraju"

Olivera nema već tri godine, ali njegove će pjesme, kažu, ostati i kada svih nas više ne bude.
Ovih se dana posebno sjećamo jednog i jedinstvenog Olivera Dragojevića, koji nas je napustio prije točno tri godine. Sve je u znaku Olivera ovih dana u njegovoj rodnoj Veloj Luci.

Dani posvećeni Oliveru večeras će kulminirati koncertom "Trag u beskraju", kojeg će HRT prenositi na Drugom programu od 22 sata.

Olivera nema već tri godine, ali njegove će pjesme, kažu, ostati i kada svih nas više ne bude.

Sunce lagano pada na Velom lukom i odmah ovi stihove dolaze na pamet: "Što bi voli' kad bi samo moga' u bonaci svrgat na srid vale, gledat Luku i vrh kampanela u sutonu dok se svitla pale."

- Pjesmu čije sam stihove rekao izvest će večeras ovdje na pozornici klapa "Ošjak". Bit će ovdje Oliverovi prijatelji, sjajni glazbenici poput maestra Alana Bilinskog, bit će Ante Gelo koji je osmislio cijeli program, Gibboni, Antonio Serrano, Marko Tolja, Tedi Spalato, i prilično iznenađujuće kombinacije za naše gledatelje, izvijestio je Duško Ćurlić iz Vela luke.

- Bit će puno emocija, sve vas pozivamo da budete u 22 sata uz drugi program Hrvatske televizije da uživate u ovom koncertu kojime slavimo Olivera, kojim slavimo sve one pjesme koje nam je ostavio, kojim slavimo njegov Trag u beskraju, dodao je za HRT.
hr Thu Jul 29 2021 20:53:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6102e60c6f52dfb4ed8b4635/80

Prva radna sjednica novog saziva Gradskog vijeća: Evo što je odlučeno

Sljedeću sjednicu predsjednik Prkić najavio je za drugu polovicu kolovoza.
Prva radna sjednica novog saziva Gradskog vijeća okupila je 29 od 31 gradskog vijećnika u amfiteatru Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, a započela je aktualnim satom, odnosno vijećničkim pitanjima upućenima gradonačelniku Ivici Puljku, zamjenicima i stručnim službama. 

Odgovarajući na vijećničko pitanje o Korešnici, gradonačelnik Ivica Puljak rekao je kako je to vrijedan projekt koji će se nastaviti raditi predviđenom dinamikom te kako su proteklih dana na tu temu održali nekoliko sastanaka. 

Najavio je i nastavak odluke Gradskog vijeća o izjednačavanju cijena u gradskim i privatnim vrtićima, ali i planove nove gradske uprave o nužnom proširenju vrtićkih i jasličkih kapaciteta:

- Sve je više roditelja koji odlučuju djecu upisati u vrtiće, to je dobar trend, no nema dovoljno kapaciteta. Ostalo je neupisano 550 djece u prvom roku, u tijeku je žalbeni rok koji istječe sutra. Imali smo sastanke s ravnateljicama i situacija je takva da će se za pola neupisane djece ponuditi upis, a jedan dio jasličke dobi će ostati neupisano. Veliki je pritisak za upise, a sve je više roditelja koji odgađaju odlazak djece u školu, pa ostaju godinu duže u vrtiću i ne oslobađaju mjesto. Imamo i sve više djece s poteškoćama u razvoju, koja imaju prednost pri upisu. Ima i sve više jasličke djece, pa sve skupa uzrokuje manjak kapaciteta – rekao je gradonačelnik Puljak odgovarajući na jedno od vijećničkih pitanja i dodao da se razgovara s privatnim vrtićima o mogućnosti otvaranja dodatnih grupa, ali i zapošljavanja dodatnih odgajatelja za rad s djecom s posebnim potrebama. - Imamo ideja kako povećati te kapacitete već sljedeće godine, a možemo organizirati i tematsku sjednicu da razgovaramo o tome, da vas uputimo što se događa na tom polju – poručio je vijećnicima. 

Vijećnici su na današnjoj sjednici između ostalog izabrali članove i zamjenike članova Savjeta mladih Grada Splita, a Lokalni plana provedbe Agende 2030 za održivi razvoj je na prijedlog većine vijećnika i gradonačelnika Ivice Puljka povučen i vraćen na doradu. 

Usvojeno je Izvješća o uspostavi održivog gospodarenja otpadom na području Grada Splita za razdoblje siječanj - lipanj 2021. godine te su osnovana radna tijela Gradskog vijeća: Odbor za statut, poslovnik i propise, Odbor za proračun i financije, Odbor za pripremu, izradu te predlaganje programa rada Gradskoga vijeća Grada Splita, Odbor za predstavke i pritužbe, Komisija za urbanizam, Odbor za rad s nacionalnim manjinama, Odbor za međunarodnu suradnju i iseljeništvo, Komisiju za suradnju s mladima, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova, Vijeće za davanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru i Vijeće za davanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru. 

Na ovoj se sjednici nisu našle točke o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Grada Splita, budući da one trebaju proći pojedina radna tijela Gradskog vijeća, koja su se tek danas osnovala, a u odnosu na prijedlog iz travnja, namjera je proširiti ih u području mogućnosti izgradnje predškolskih i školskih ustanova.

Na početku sjednice, predsjednik Gradskog vijeća Jakov Prkić uputio je čestitke Toniju Tomasu, gradskom vijećniku koji u Japanu na Olimpijadi kao trener prati Mateu Jelić, osvajačicu zlatne medalje. 
Sljedeću sjednicu predsjednik Prkić najavio je za drugu polovicu kolovoza.
hr Thu Jul 29 2021 19:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f3d6cc9daf72d62748b4599/80
Foto: DalmacijaNews

Zbog sudara pod utjecajem alkohola smijenjen voditelj zadarske krim policije

Nakon okončanja postupka utvrđivanja disciplinske odgovornosti javnost će biti pravovremeno obaviještena.
Vezano uz prometnu nesreću o kojoj smo već izvijestili javnost, a koju je skrivio rukovodeći policijski službenik Policijske uprave zadarske, obavještavamo Vas kako je načelnik Policijske uprave zadarske, nakon obavljenog razgovora s predmetnim rukovoditeljem, podnio prijedlog za premještaj na radno mjesto niže složenosti.
           
Naime, uvažavajući sve okolnosti događaja isti s današnjim danom prestaje obavljati poslove voditelja službe u Policijskoj upravi zadarskoj.
 
Nakon okončanja postupka utvrđivanja disciplinske odgovornosti javnost će biti pravovremeno obaviještena, poručili su iz PU zadarske.

U prometnoj nesreći koju je skrivio u srijedu ujutro u Bibinjama, lakše je ozlijeđena mlada vozačica.


hr Thu Jul 29 2021 17:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .