Split nema razvojnu strategiju: “Budućnošću treba upravljati, a ne da ona bude nešto što nam se samo događa”

Split nema strategiju razvoja, a na isti način na koji planiramo nešto u kući ili u poduzeću moramo planirati i razvoj grada, samo u slučaju grada to moramo podignuti na jednu višu razinu, kazala je Daša Dragnić na tribini o potrebi izrade Strategije razvoja Splita koju je na tvrđavi Gripe organizirala inicijativa Marijane Puljak “Za pametne ljude i pametan grad”. Dodala je kako Split treba gledati zajedno sa zaleđem i otocima te da, osim političke volje, treba postojati konsenzus svih kada se odlučuje o tome kakav Split želimo, a usto moramo znati i što nam je potrebno te koji nam resursi stoje na raspolaganju.

– Sama strategija nije dovoljna za uspjeh, na njezinom provođenju se mora ozbiljno raditi. Melbourne je zadnje tri godine na prvom mjestu gradova u kojima je život najkvalitetniji, a oni imaju svoju strategiju od 1929. godine. Strateško planiranje je pristup razmišljanja i donošenja odluka da kvalitetno upravljamo budućnošću, a ne da budućnost bude nešto što nam se samo događa. Gradovi kojima se najbolje upravlja pokazuju da je bitna suradnja gradonačelnika, Gradskog vijeća i ostalih dionika kao i kvalitetni modeli upravljanja financijskim i drugim resursima – rekao je Ranko Milić.

Lidija Petrić, koja je na čelu znanstvenog tima koji radi na Planu upravljanja starom gradskom jezgrom i Dioklecijanovim podrumima, govorila je o problemima s kojima se susreću pri izradi Plana. Istaknula je kako je planiranje uvjet bez kojeg društvo ne može opstati te da sve drugo vodi u anarhiju.

– S Gradom ne surađujemo loše, ali nedostatak suradnje imamo s Ministarstvom kulture i od strane predstavnika UNESCO-a. Grad je platio agenciji da fizički obavi anketiranje, a obradu i interpretaciju rezultata smo radili mi. Sve se radi volonterski, mislili smo da ćemo i ranije uspjeti, ali usporila nas je smjena lokalne vlasti i politička previranja u nekim tijelima, a i volontiranje nam stvara probleme u koordinaciji, no nazire se kraj, a tek nakon toga počinje prava borba, odnosno realizacija – kazala je Petrić.

Uz brojne gradske vijećnike i predstavnike udruga na tribinu je došao i bivši splitski gradonačelnik Jakša Miličić. On je istaknuo kako je ključni problem Splita prometna izoliranost.

– Mi smo prometni rezervat. Hrvatske željeznice sada ukidaju ured u Splitu jer ima malo putnika iz Splita za Zagreb, umjesto da moderniziraju prugu i tako povećaju broj putnika. Za nekoliko godina neće se više nitko voziti željeznicom! Sveučilište treba izaći iz svoje ljušture i dati pomoć gradu bez naplate. Studenti kroz svoje diplomske radove mogu dati idejna rješenja i te radove dati gradu bez naknade, jer je jasno da Split ne može potrošiti ni jednu kunu da bi definirao svoju budućnost – rekao je Miličić, dok je Ante Raos iz Mreže udruga osoba s invaliditetom, upozorio kako se ne može govoriti o strategiji koja ne pruža jednake mogućnosti svim skupinama društva.

– U 90 posto institucija u Splitu osobe s invaliditetom ne mogu ući. Split je centar regije i treba povući i sve ostale za sobom, ali strategija razvoja mora uzeti u obzir cjelokupno stanovništvo. Osobe s invaliditetom su ogroman potencijal, a naša infrastruktura im nije prilagođena. To utječe i na turizam. Osobe s invaliditetom neće doći ovdje, jer ne mogu nigdje otići, ne mogu ništa vidjeti i ovdje nemaju što raditi – zaključio je Raos.

POSLJEDNJE DODANO: