Danas u 12:30 sati upaljena je i advenska svijeća Gastroadventa, a upalili su je novinarsi splitskih portala u društvu sa županom Blaženkom Bobanom i direktoricom Turističke zajednice grada Splita Alijanom Vukšić.
– Ove godine smo posvećeni nečemu što baš i nije jestivo, a to je bor. Bor daje paklina, a ona je imala veliku ulogu u gastronomiji. Koristila se za zatvaranje amfpora, zatim za oblaganje vanjskih dijelova posuda za čuvanje hrane koje su bile od drveta.
Paklina ima antibakterijsko, antigljivično i antivirusno djelovanje i na taj način se hrana bolje mogla očuvati, a takav način čuvanja i nebacanja hrane treba biti dobar primjer i danas. Osim pakline, korištena je mastika, a baš s mastikom je nisko raslinje na Hvaru i Paklinskim otocima bogato. – kazala je autorica Gastroadventa Olja Martinić.
– Danas ovdje predstavljamo jela naših starih koja su malo modernizirana, a ima i onih jela koja su autentična. Cilj je prezentirati žitarice i grahorice u našoj prehrani, a od njih se može raditi svašta, od kruga do okruglica od leće sa špagetama. – kazala je Bobek.
Važno je napomenuti kako su učenici prvog i drugog razreda Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita, smjer arhitektonski tehničari, prema ideji Šime Kovačević a pod vodstvom profesorice Magde Maver, izradili vijenac od borovine s dijelovima pakline.