Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5e99a02a29111cdbea8b480a/80

Odobren prvi kućni test za COVID-19: Može ga koristiti bilo tko i bez recepta, a rezultat stiže na mobitel ili email

Američki ured za hranu i lijekove odobrio je uporabu prvog kućnog testa za COVID-19, kojeg može koristiti bilo koja punoljetna osoba bez recepta.

U SAD-u je odobren prvi kućni test za COVID-19. Riječ je o Pixel COVID-19 Test Home Collection Kit-u tvrtke LabCorp. Test je odobrio američki FDA i može se kupiti bez recepta, a primjenjuje se tako da korisnik sam uzima bris iz nosa kod kuće nakon čega uzorak šalje na testiranje LabCorpu, piše zimo.hr

Rezultati testa korisniku stižu na njegov smartphone uređaj, ako je riječ o pozitivnom testu, a ako je riječ o negativnom testu (korisnik nije zaražen), onda se rezultat šalje emailom ili se može pronaće na internetskim stranicama.

Ovaj test trebao bi pomoći svima koji sumnjaju na simptome COVID-19 bolesti da se testiraju od kuće i lakše dođu do odgovora trebaju li u izolaciju ili ne.

Ovaj najnoviji test ne treba recept ili popunjavanje upitnika, što omogućuje da ga bilo tko može koristiti i uzorak poslati u laboratorij na obradu, kaže Jeff Shuren, direktor Centra za uređaje i radiološko zdravlje pri FDA.

hr Thu Dec 10 2020 14:29:28 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
//www.dalmacijanews.hr/files/5eabc4b36f2ab8de068b462e/80
Foto: Pixabay

Očekivano trajanje života u Hrvatskoj palo za osam mjeseci

Prvi put nakon 10 godina u 2020. očekivano trajanje života u Hrvatskoj je palo za oko osam mjeseci u odnosu na 2019., piše u subotu Jutarnji list.

Pokazala je to preliminarna analiza koju su napravili demograf dr. Ivan Čipin, izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i njegovi kolege dr. Petra Međimurec i Dario Mustač. Smanjenje očekivanog trajanja života, koji bilježe i brojne zemlje EU i SAD-a gdje je pad od godinu dana, što je najviše od 2. svjetskog rata, jedna je od posljedica pandemije covida-19, navodi dnevnik.

Očekivano trajanje života (ili očekivana dob), broj godina koje pojedinac u određenoj dobi može očekivati da će doživjeti uz trenutne razine smrtnosti, jedna je od najvažnijih demografskih i zdravstvenih mjera, a posljednjih desetljeća u Hrvatskoj, kao i na Zapadu, bilo je u stalnom porastu.

U zadnjih deset godina, očekivano trajanje života pri rođenju u Hrvatskoj prosječno je raslo za nešto manje od dva mjeseca na godinu. Tako je 2019. iznosilo 78,5 godina. Sada je očekivano trajanje života u našoj zemlji 77,8 godina, odnosno 74,7 godina za muškarce te 80,9 godina za žene, rekao je Dario Mustač.

Da će prvi put nakon niza godina očekivano trajanje života u našoj zemlji drastično pasti, moglo se naslutiti kad je Državni zavod za statistiku objavio preliminarne rezultate o broju umrlih za 2020. Podsjetimo, prema tim podacima, u Hrvatskoj je 2020. umrlo 56.677 ljudi, što je najveći broj umrlih u jednoj godini od kraja Drugoga svjetskog rata.

Nadalje, ukupan broj umrlih od siječnja do prosinca 2020. porastao je za 8,3 posto ili 4883 u odnosu na 2019. Od prvih dana epidemije covida-19 pa do prosinca 2020. godine u Hrvatskoj je zabilježeno 13,2 posto ili 5523 više umrlih nego u istom razdoblju godinu prije, prenosi N1.


hr Sat Feb 27 2021 14:52:45 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
//www.dalmacijanews.hr/files/5fa178266f52df18308b457c/80
Foto: Pixabay

Na Ruđeru identificirali prisutnost mutacije brazilskog soja u Hrvatskoj

Znanstveni tim Laboratorija za naprednu genomiku Instituta Ruđer Bošković (IRB) identificirao je na uzorcima prikupljenim u posljednja tri mjeseca prisutnost mutacije brazilskog soja virusa SARS-CoV-2 u Hrvatskoj.

Od ukupno 50 analiziranih uzoraka, tim pod vodstvom Olivera Vugreka, pronašao je u jednom uzorku mutaciju u proteinu šiljku (spike) na položaju E484K koji je utvrđen kod brazilskog soja koronavirusa, odnosno varijanti B.1.1.28, priopćeno je u četvrtak s IRB-a.

Uzorke je prikupila Poliklinika Medikol u sklopu PCR testiranja koje ta poliklinika od prosinca 2020. nudi građanima, a čijom su privolom ti isti uzorci analizirani na IRB-u. Prikupljeni su uzorci iz tri hrvatska grada - Zagreba, Čakovca i Osijeka, a brazilski soj potvrđen je na uzorku iz Zagreba, koji je uzorkovan 30. siječnja 2021. 

Prisutnost tzv. britanskog soja u analiziranim uzorcima nije potvrđena, ističe se također.

- Mutacija E484K sama po sebi nije nova varijanta, ona je mutacija koja se javlja u različitim sojevima virusa SARS-CoV-2, primjerice u južnoafričkoj (B.1.351) i te brazilskoj (B.1.1.28) varijanti", objašnjava voditelj istraživanja i Laboratorija za naprednu genomiku IRB-a Oliver Vugrek koji je prvi utvrdio postojanje tzv. brazilskog soja u Hrvatskoj.

Rezultati potvrđuju ključnu činjenicu da saznanje o tome je li određena osoba pozitivna ili negativna nije dovoljno ako želimo pratiti kako se virus mijenja unutar istog domaćina te ako želimo uspješno odgovoriti na izazove koje pred nas postavlja virus SARS-CoV-2.

Upravo zahvaljujući informacijama koje nam otkriva praćenje genetike, odnosno mutacija virusa i njegovog ponašanja, stručnjaci mogu ustanoviti zašto se u određenom trenutku virus pojačano ili slabije širi među populacijom te zašto i kako dolazi do razvoja blažih ili težih oblika bolesti kod ljudi, objašnjava Vugrek.

Povrh toga, tako je moguće pratiti ima li određeni soj sposobnost izbjeći otkrivanju specifičnim dijagnostičkim testovima, te utvrditi ima li određeni soj virusa sposobnost razviti smanjenu osjetljivost na terapiju, ističe on.

Također, praćenje genetike koronavirusa omogućava nam da dobijemo vrijedne informacije o djelovanju i trajnosti prirodnog imuniteta ili imuniteta stečenog cijepljenjem. Dakle, sve su nam te informacije ključne kako bi se mogli uspješno boriti s koronavirusom i zato trebamo što više sekvencionirati, zaključuje Oliver Vugrek.

hr Thu Feb 18 2021 09:50:33 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
//www.dalmacijanews.hr/files/60210f3e6f52df8fc48b45f0/80

Izvrstan uspjeh mlade ekipe: FESB-ovci dizajniraju čipove za CERN

Uspjeh mladog tima elektroničara s FESB-a je još jedan u nizu uspjeha Sveučilišta u Splitu
- Vjerojatno ćete se svi složiti s činjenicom da moderan svijet ovisi o tehnologiji, a posebno o elektroničkim uređajima. Zemlje koje prate trendove u razvoju najmodernijih elektroničkih uređaja imaju bolje šanse u budućnosti. Zato nam je drago podijeliti vijest da tim s FESB-a sudjeluje u dizajnu čipova za najveći svjetski istraživački centar - CERN u Ženevi.“, ponosan je docent dr. sc. Josip Vasilj, prodekan za znanost.

Mladi tim elektroničara, docenti Duje Čoko i Ante Kristić, profesor Josip Musić, svježa doktorica znanosti Marina Prvan, uz vodstvo profesora Julija Ožegovića i Ivice Puljka, dizajnirali s dijelove čipa za novu generaciju detektora u CERN-u, u suradnji s još jednim izvrsnim svjetskim znanstvenim centrom - Fermilab kraj Chicaga.

U svom radu su koristili najmodernije svjetske alate i metode, na samoj fronti tehnologije. Prvi rezultati dizajna su bili tako uspješni da ih je tim iz Fermilaba pozvao na sudjelovanje u dizajnu još novije generacije čipova, što predstavlja izvrstan uspjeh za ovu mladu ekipu. 

Uspjeh mladog tima elektroničara s FESB-a je još jedan u nizu uspjeha Sveučilišta u Splitu, koji i time opravdava trenutni status najuspješnijeg sveučilišta u Hrvatskoj i jednog od najuspješnijih u ovom dijelu Europe.
hr Mon Feb 08 2021 11:16:09 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
//www.dalmacijanews.hr/files/5d80bb3e29111cca848b460d/80
Foto: Pixabay

Znanstvenici na tragu lijeka za karcinome? Evo u čemu bi moglo ležati rješenje za bolest koja godišnje uzme 10 milijuna života

Ne postoji univerzalan lijek za sve karcinome - svaki od njih je zaseban spoj genetskih ili okolišnih čimbenika

Završeno je četverogodišnje ispitivanje početne faze personaliziranog cjepiva protiv raka kože, a njegovi rezultati pokazuju obećavajuće učinke cjepiva u borbi protiv melanoma, piše IFLScience.

Najbolja šansa za borbu protiv karcinoma

Cjepivo, nazvano NeoVax, potiče imunološki sustav da napada tumorske stanice kod pacijenata s visokorizičnim smrtonosnim melanomom.

Imunološki odgovor javio se kod svih osam pacijenata koji su ga primili. Svi su preživjeli probno razdoblje, a šestero njih u posljednje četiri godine nije ni oboljelo.

Personalizirana cjepiva protiv raka jedan su od najperspektivnijih načina za borbu protiv karcinoma koji u svijetu uzme gotovo 10 milijuna života godišnje. Ne postoji univerzalan lijek za sve karcinome- svaki od njih je zaseban spoj genetskih ili okolišnih čimbenika, u smislu različitih molekule protiv kojih neke terapije mogu biti učinkovite, a neke ne.

Naša najbolja šansa za borbu protiv karcinoma vrlo vjerojatno su personalizirane terapije ili cjepiva, koja su posebno stvorena za svakog pacijenta ili specifičnu vrstu raka.

Trajna zaštita?

Da bi napravili cjepivo za borbu protiv melanoma, znanstvenici s američkog Instituta za karcinome Dana-Farber u Massachusettsu tražili su antigene koji se nalaze na površini stanica karcinoma. Ova vrsta antigena, nazvana neoantigen, mutirana je i postoji samo na stanicama tumora. Ako bi imunološki sustav mogao naučiti da ih prepozna i napada, zloćudne stanice mogle bi biti uništene.

Cjepivo NeoVax sadrži dijelove tih neoantigena koji potiču imunološki odgovor. Međutim njih treba prilagoditi svakom pacijentu ponaosob. Kada osoba dobije dozu cjepiva, T-stanice u tijelu prepoznat će neoantigene i zapamtiti ih te u najboljem slučaju spriječiti razvoj melanoma.

U prvoj fazi studije provedenoj na osam ispitanika, nakon cijepljenja, znanstvenici su uz pomoć analize krvi ustanovili da T-stanice reagiraju na neoantigene melanoma. 

- Ova otkrića pokazuju da osobno neoantigensko cjepivo može potaknuti trajni imunološki odgovor kod pacijenata s melanomom", kazala je suvoditeljica studije Catherine J. Wu i dodala da imaju dokaze da se početni, ciljani imunološki odgovor tijekom godina širio te je na taj način pružio pacijentima kontinuiranu zaštitu od bolesti, prenosi vijesti.hr

hr Mon Feb 08 2021 09:27:32 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost

Pročitajte još . . .