Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63c51e6c5d796579a28b45a2/80

Noć muzeja 2023. u Muzeju grada Trogira sve do 23 sata

Saznajte zašto su muzeji važni, ali i naučite nešto novo
Posljednji petak u siječnju tradicionalno je rezerviran za Noć muzeja koja se ove godine odvija pod krilaticom “Muzeji su važni!”. Nadamo se da ćete 27. siječnja od 18:00 sati rado pohoditi muzeje, a među njima i Muzej grada Trogira koji će biti otvoren do 23:00 sata. Iz programa izdvajamo otvaranje izložbe Suradnja je važna! i storytelling turu Katarinina kuća – priča o palači i muzeju… Detalje i raspored događanja donosimo u nastavku…

18:30Katarinina kuća – priča o palači i muzeju – storytelling tura

Interperetatorica baštine, Doris Čavka, u ovoj kostimiranoj storytelling turi utjelovljuje plemkinju Katarinu Garagnin – Fanfognu koja vodi posjetitelje kroz svoju kasnobaroknu palaču u Trogiru – palaču u kojoj je smješten Muzej grada Trogira. Katarina, zanimljiva žena izuzetno snažnog karaktera – vjerujte nam – uistinu ima što ispričati. Više piše OVDJE.

20:00 – otvaranje izložbe Suradnja je važna!Trogir HUB, LUT i Muzej grada Trogira

Suradnja je važna!, izložba na kojoj će se predstaviti rezultati likovnih radionica nastalih u okviru EU projekta „Grad Trogir- inovativno-edukacijski centar društvene inkluzije urbane aglomeracije Split“ otvorit će se u izložbenom prostoru Muzeja grada Trogira u 20:00 sati. Radionice su se odvijale tijekom 2022. godine, a bile su namijenjene osobama s invaliditetom i mladima do 25 godina starosti.

Na radionicama su, pod vodstvom Livije Markovine, prof., sudjelovali Sandra Mikelić, Dora Čabraja, Vesna Šantić, Davorka Ćuk, Marta Zec, Ella Zgodić, Ema Piteša, Lana Brkan, Nina Đolonga, Sara Paraman, Emma Grgurić, Petra Rimac, Sara Jejina, Lovre Grabovac i Elija Svilan. Dođite razgledati njihove likovne radove u koje su unijeli mnogo truda i rada – izložba će biti otvorena do 4. veljače, od ponedjeljka do petka, 10:00 – 12:00 sati.

21:00 Bolje upoznaj Muzej grada Trogira!

Svi posjetitelji koji žele znati više o Muzeju grada Trogira u 21:00 će moći krenuti u stručnu šetnju palačom Garagnin – Fanfogna te na taj način od kustosica saznati koje sve priče o gradu i njegovim ljudima pričaju predmeti izloženi u stalnom postavu…

18:00 – 23:00Razgledaj Muzej! – besplatan ulaz u Muzej grada Trogira za sve posjetitelje.

Kao što je ranije spomenuto, 18. Noć muzeja odvija se pod krilaticom “Muzeji su važni!”, a organizator manifestacije – Hrvatsko muzejsko društvo, pojašnjava zašto:

“Zadnjih godina porasla je svijest o važnosti održivog razvoja, kroz očuvanje prirode, društva i ljudske civilizacije, koja je ovim pojavama nepovratno ugrožena. U svim ovim procesima, muzeji imaju svoju važnu ulogu, imaju MOĆ, kako je svjetska muzejska zajednica izrazila u ICOM-u, pa i nova definicija muzeja objavljena uz Međunarodni dan muzeja 18. svibnja prošle godine, potvrđuje ovo određenje – odgovornost muzejske zajednice za prirodne, kulturne i ekonomske procese u društvu, za očuvanje materijalne i nematerijalne baštine za budućnost, za izgradnju zajednice i pojedinca.

Jer muzeji su:

• centri edukacije svih društvenih slojeva u području kulturnog naslijeđa
• centri razmjene utjecaja i ideja o umjetnosti i komunikacije s posjetiteljima
• centri kulturne integracije i interkulturalne kompetencije
• nosioci kulturne obnove – urbanističke, socijalne i ekonomske regeneracije
• centri za razvoj društvene zajednice – okupljalište svih društvenih slojeva
• centri istraživanja, inovacija, primjene najsuvremenijih tehnologija što ih čini pristupačnijima, simpatičnijima, lakše razumijevanje muzejskih koncepata – (mogućnosti za inovacije i istraživanja)
• centri motivacije i ishodišta za razvoj kulturnih i kreativnih industrija – (individualne kreativnosti i inspiracije)
• centri ekonomskog utjecaja i generatori ekonomskog oporavka i održivog razvoja
• važni nosioci promicanja znanstvenih činjenica o zaštiti okoliša i klimatskim promjenama
• generatori razvoja kulturnog turizma, održivosti zajednice i otvaranja novih radnih mjesta
• ključni partneri u putovanjima i turizmu, nezaobilazne destinacije.”hr Fri Jan 20 2023 13:21:16 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63d51f945d7965fac28b45c7/80
Foto: Press

Pop sastav CAMBI sinoć promovirao novi album 'Zaljubljen'

Po prvi puta uživo gosti su sinoć uživali i u izvedbi nove pjesme 'Moja duša', koju mnogi već nazivaju nasljednicom hita 'Zaljubljen'
Pop sastav CAMBI sinoć je u čarobnoj atmosferi zagrebačkog Velveta predstavio svoj novi album 'Zaljubljen'.

Jure, Sandro, Joško i Luka u društvu obitelji, prijatelja i kolega uživo su izveli pjesme 'Od milijun samo jedna', 'Bambina mia', te naravno megahit 'Zaljubljen' po kojem album i nosi ime.

Uz Domenicu, Dinu Petrića, Uršulu Tolj, Mariju Mirković... ove mlade perspektivne glazbenike sinoć su podržale i ljepše polovice. Bila je to rijetka prilika u kojima ih se u javnosti može vidjeti zajedno.

Po prvi puta uživo gosti su sinoć uživali i u izvedbi nove pjesme 'Moja duša', koju mnogi već nazivaju nasljednicom hita 'Zaljubljen'. Za obje je zaslužna autorica Marija Mirković, nekadašnja članica glazbenog sastava Frajle, a koja je sinoć s momcima spontano i zapjevala poznati hit 'Žuta ruža'.

Ovaj muški pop sastav nakon debija na Dori 2021., s pjesmom 'Zaljubljen' koja je kasnije osvojila publiku i vrhove ljestvica slušanosti, postali su traženi glazbenici kao i česti gosti na vjenčanjima. Specifični i posebni, sa svojim glasovnim sposobnostima te sjajnim pjesmama koje publika obožava, CAMBI za ovu godinu, osim tek izdanog albuma priprema i brojna iznenađenja.

hr Sat Jan 28 2023 14:15:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63d5005e5d7965f6c28b45a4/80
Foto: DN

Maškare u Kaštelima preuzele vlast, gradonačelnik im predao ključ

Več tradicionalno KU Polantana preuzela je dva ključa
Krnjevalska udruga Polantana preuzela je ključeve grada od gradonačelnika Kaštela Denisa Ivanovića, te time otorila karnevalski program.

Več tradicionalno KU Polantana preuzela je dva ključa, prvoga manjega je preuzeo predsjednik dječjeg krnjevala Marino Kapov, koji je na oduševljenje prisutnih izjavio:

- Mali će postat veliki, a veliki mali.

Onaj glavni veliki ključ je preuzeo predsjednik KU Polantane Ivan Radilović te je najavio krnjevalska događanja:

- Dječji karneval koji se održava 05. veljače u 14 sati te se očekuje nakon korona pauze očekuju brojne točake. 28. Veliki kambelovski karnjeval / 17. Županijski karnjeval održa će se u nedjelju 12. veljače u 15 sati.

Za kraljicu krnjevala izabrana je Helena Subašić koju očekuje puno zabave i tulumarenja, te je uz rezanje krnjevalske torte proslavila preuzimanje vlasti.

Mašare su se zabavljale uz pratnju Story band-a, a tulum je potrajao do dugo u noć.

hr Sat Jan 28 2023 12:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63d4e14a5d796565c38b4578/80
Foto: ZSM

Dvanaesta Noć muzeja u Zvjezdanom selu Mosor, posjetitelji uživali u raznolikom programu

Ukupno više od 500 posjetitelja moglo je uživati u nastupima mladih glumaca i glazbenika, ali i poslušati izlaganja onih starijih i ozbiljnijih predavača
U obilježavanje Noći muzeja se ovog petka, 27. siječnja, po dvanaesti put uzastopce uključila i udruga Zvjezdano selo Mosor. Nakon dvije pandemijske godine, tijekom kojih je to uključivanje bilo isključivo „na daljinu“, ovaj put je u zvjezdarnici u Gornjem Sitnom opet priređen raznolik program. Ukupno više od 500 posjetitelja moglo je uživati u nastupima mladih glumaca i glazbenika, ali i poslušati izlaganja onih starijih i ozbiljnijih predavača.

Na početku večeri, prve posjetitelje je pozdravio tajnik udruge Zvjezdano selo Mosor Tomislav Nikolić, a s nekoliko prigodnih riječi im se obratio i njen predsjednik prof. dr. sc. Goran Sučić. Potom je riječ preuzela Cvjetana Bazina Periša, predsjednica Likovne udruge Emanuel Vidović iz Splita, koja se osvrnula na rad te udruge i radove dvadeset pet njenih članova, koji su za ovu Noć muzeja bili izloženi u velikoj dvorani zvjezdarnice. Tu revijalnu izložbu će na istom mjestu biti moguće razgledati sve do sredine veljače.

Za veliki dio večerašnjeg programa u zvjezdarnici su bili zaduženi polaznici splitske glazbene škole Josip Hatze, sa svojim nastavnicima. Učenici su otplesali nekoliko baletnih i jednu folklornu točku, te izveli više instrumentalnih i vokalnih skladbi. Prva točka u programu su, tako, bili kratki ulomci iz baleta Glazunova i Delibesa, a kasnije su na red došle i baletne točke iz djela Minkusa i Čajkovskog. Ista plesna skupina je izvela i splet narodnih plesova iz Međimurja "Igrajte nam, Japa", u koreografiji Zvonimira Juruna.

U duhu glavne teme ovogodišnje Noći muzeja, koja je glasila Muzeji su važni, bio je i igrokaz kojega su izveli učenici 3b razreda OŠ Kman-Kocunar. Igrokaz pod naslovom „Male priče velikih i malih muzeja“ su pripremile i djecu za nastup uvježbale njihove nastavnice Marija Šarić, Mirela Pavić i Sanja Sinovčić.

Učenici glazbene škole Josip Hatze su u više navrata izvodili solističke točke, na glasoviru, trombonu, saksofonu, klarinetu i gitari, a izvedeno je i nekoliko vokalnih skladbi uz pratnju glasovira. Unatoč mladosti, izvođači su bili na visini zadatka, što je publika konzistentno nagrađivala srčanim pljeskom.

Članica Upravnog odbora udruge Zvjezdano selo Mosor Antica Lovrić, održala je kratko predavanje s temom „Od Vučedolske golubice do digitalnog zapisa“, u kojemu je govorila o značaju kojega muzeji danas imaju za očuvanje civilizacijskih tekovina.

Povodom 25. obljetnice objavljivanja prvog nastavka iz serijala o Harryju Potteru, Katarina Sovulj, knjižničarka s Odjela za djecu i mlade Gradske knjižnice Marka Marulića, održala je kratko izlaganje o tome literarnom serijalu. Predavačica se posebno osvrnula na to na koji su način zviježđa nadahnula autoricu J. K. Rowling pri kreiranju likova u tim romanima.

Nastup profesora splitske 2. gimnazije i književnika Borisa Škifića „Kako se stvarnost pretvara u književnost“, predstavljao je interpretaciju i komentare odlomaka iz njegovih knjiga "Pisma iz Vinogradske" i "Fahrudin je faca".

Još jedna glazbena točka programa, bila je ona dua Dejana Roginića i Tea Grčića. Dvojac je izveo nekoliko skladbi iz popularnog repertoara.

Središnji dio Noći muzeja u Zvjezdanom selu Mosor je bilo znanstveno popularno predavanje dr. Duje Giljanovića, nazvano Glazba kroz oči znanstvenika. Član Zvjezdanog sela Mosor i nekadašnji polaznik GŠ Josipa Hatzea, fizičar dr. Giljanović, upoznao je prisutne s načinom na koji znanstvenik gleda na svijet glazbe, odgovorivši pri tom na pitanja poput Zašto violina zvuči kao violina, a klavir kao klavir? ili Zašto nas glazba ponekad smiruje, a ponekad čini napetima? U tome su mu svojim izvedbama – koje su ujedno bile i znanstvene demonstracije – pomagali učenici i nastavnici GŠ Josipa Hatzea.

Kako su vremenski uvjeti bili nepovoljni, s djelomičnom naoblakom, temperaturom na ništici i neugodnim istočnim vjetrom, posljednji planirani dio programa – promatranje neba teleskopom – morao je nažalost otpasti. Umjesto toga, astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor Zoran Knez je koristeći računalni planetarijski program prisutne upoznao s time koja se zviježđa i sjajne zvijezde vide na zimskom nebu, te zbog čega i na koji način valja teleskopom gledati Mjesec, planete i maglice. Kroz rijetke oblake nad Mosorom, nekolicu tih najsjajnijih zvijezda je na samom kraju programa pokazao šačici onih najhrabrijih posjetitelja koji su su odvažili nakratko izaći na ledenu terasu zvjezdarnice.

Kao i ranijih godina, i ovu Noć muzeja u Zvjezdanom selu Mosor je organizirao i vodio tajnik Udruge Tomislav Nikolić.

hr Sat Jan 28 2023 09:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63d3eb0c5d79653ac08b45ba/80

Sudar titana - uglazbljena renesansna poezija

Bariton Matija Meić gradi uspješnu karijeru u Njemačkoj, a u Zadru će predstaviti program Sudar titana, sastavljen od pjesama skladanih na tekstove renesansnih pjesnika
Bariton Matija Meić gradi uspješnu karijeru u Njemačkoj, a u Zadru će predstaviti program Sudar titana, sastavljen od pjesama skladanih na tekstove renesansnih pjesnika. Uz pratnju pijanista Bože Letunića, u četvrtak, 2. veljače u Koncertnoj dvorani braće Bersa u 19:30 sati izvest će djela Brittena, Liszta, Wolfa i Finzija skladanih na stihove Michelangela, Petrarce i Shakespearea. Na programu je i Krležina Bogečka koju je uglazbio Boris Papandopulo.

Ulaznice se prodaju na internetskoj adresi kuzd.mojekarte.hr, kao i na info pultu Providurove palače, tri dana uoči koncerta od 11:00-13:00 i 17:30-19:30 sati.

Matija Meić je član ansambla minhenskoga Staatstheater am Gärtnerplatz, u kojem je od 2015. do danas otpjevao niz baritonskih uloga, od kojih se ističu: naslovna uloga Verdijeva Rigoletta, Puccinijevi Scarpia (Tosca) i Marcello (La Boheme), naslovne uloge u operama Dantonova smrt G. von Einema, Seviljski brijač G. Rossinija, Don Giovanni W. A. Mozarta te Evgenij Onjegin P. I. Čajkovskog i brojne druge.

Na festivalu Rossini u Bad Wildbadu u Njemačkoj pjevao je Carla u modernoj premijeri opere Sicilijanska večernja P. J. von Lindpaintnera (CD izdanje Naxos), za što mu je dodijeljena prestižna nagrada International Belcanto Prize. Među brojnim drugim ulogama, od prvoga nastupa 2010. u zagrebačkom HNK-u do danas, ističu se: Belcore u Ljubavnom napitku (G. Donizetti), Onjegin u Evgeniju Onjeginu (P. I. Čajkovski) te Figaro u Figarovu piru (W. A. Mozart), za što mu je dodijeljena Nagrada hrvatskog glumišta. U splitskom HNK-u ostvario je uloge Escamilla u Bizetovoj Carmen, Figara u Rossinijevu Seviljskom brijaču te Renata u Verdijevu Krabuljnom plesu.

Matija Meić jednako je uspješan i na koncertnim pozornicama, a među najvećim ostvarenjima ističe suradnju s Liverpoolskom kraljevskom filharmonijom, Helsinškom filharmonijom, lisabonskim Gulbenkian Orkestrom, Kvintetom Bečke filharmonije te s ansamblom WISE iz Beča. Posebno njeguje recitalsko izvođenje solopopijevki s kojima je nastupao diljem Hrvatske, ali i u Austriji, Njemačkoj i Finskoj.

Božo Letunić je rođen u Dubrovniku gdje je završio osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Godine 1994. upisuje studij klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Zvjezdane Bašić. Usavršavao se na seminarima priznatih pedagoga kao što su Alberto Portugheis i Walter Groppenberger. Diplomirao je klavir u klasi prof. Ljubomira Gašparovića 1999. godine. Već za vrijeme studija pokazuje poseban interes za komorno muziciranje, te se bavi suradnjom sa pjevačima, gudačima i puhačima.

Od 2012. godine je zaposlen u zvanju umjetničkog suradnika na Odsjeku za pjevanje Muzičke akademije u Zagrebu gdje surađuje sa renomiranim umjetnicima i pedagozima kao što su Dunja Vejzović, Giorgio Surian i Vlatka Oršanić. Redovito se usavršava na seminarima iz područja Lieda i opere (Cornelis Witthoefft, Silvano Zabeo, Thomas Hampson, Marc Tardue i drugi), a 2020. godine napreduje u zvanje višeg umjetničkog suradnika.

Stalno surađuje kao pijanist sa mladim hrvatskim baritonom Matijom Meićem s kojim je u nekoliko navrata snimao cikluse pjesama Borisa Papandopula (Kolo Mažurane, Tri ljubavne pjesme) za fonoteku Hrvatskog radija te Tri Petrarcina sonata Franza Liszta. U veljači 2020. godine su održali zajednički recital u Gärtnerplatz Theateru u Münchenu pod nazivom “5 von 5 in 5” izvodeći cikluse pjesama Finzija, Ravela, Pylkänena, Papandopula i Čajkovskog.

hr Fri Jan 27 2023 16:17:51 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .