Article

//www.dalmacijanews.hr/files/61c715c56f52df18be8b45c0/80

Nadbiskup Barišić predvodio božićno slavlje u splitskoj katedrali

"Osobe su bogatstvo, a stvari su samo sredstvo", poručio je

"Vječna Božja Riječ - Logos - se utjelovila. Posta ono što ljubi. Bog čovjekom posta. Nebeski Otac progovara nam u Sinu ljudskim jezikom u znaku novorođenčeta, u malom, nemoćnom Djetetu koje leži povijeno u jaslama. Bog se toliko ponizio i blizak postao, sišao je u našu povijest, u naš život, ušao u našu kožu, nama u svemu jednak osim u grijehu. Božja nas ljubav oslobađa od straha i poziva da joj se približimo i otvorimo u svojoj ljubavi”, kazao je splitsko- makarski nadbiskup Marin Barišić, predvodeći božićnu misu u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma.
U koncelebraciji su bili: katedralni župnik don Ante Mateljan, don Marko Ćubelić i nadbiskupov tajnik don Nikola Šakić.

U propovijedi je nadbiskup govorio o „takozvanom transhumanizmu tj. biti nad-čovjek, biti vječan“ naglasivši da se ono ostvaruje u Isusu Kristu.

Čovjek je veći od čovjeka, daleko nadilazi ovih 90-100 godina zemaljskoga života. Ta želja ne ostvaruje se današnjim i budućim tehničkim mogućnostima, niti putem moći i samoproglašenja božanstvom, što je pokušao car Dioklecijan i toliki drugi u povijesti. Ovu mogućnost daruje nam svemoguća Božja ljubav u otajstvu Božića. Biti nad-čovjek, potpuno ostvarenje čovještva, darovano namje i konačno ostvareno u Sinu: 'Mjeri uzrasta punine Kristove'; (Ef 4, 13), u kristolikosti nas njegove braće i sestara. Zato, Sin Božji radi nas ljudi i radi našega spasenja siđe s nebesa,čovjekom posta da bi nas uzvisio - pobožanstvenio. Bez njega, bez ovoga konačnog Božjeg govora u betlehemskom Djetetu, sve vrijedne tehničke mogućnosti našega futura, bez adventske Božićne budućnosti, ostale bi zatvorene u prošlosti.“

Nadbiskup je pozvao vjernike da zahvalno, iskreno i skrušeno pođu ususret konačnom govoru
- utjelovljenoj Riječi Božjoj - Spasitelju svijeta i čovjeka, Kristu Gospodinu.

"Približimo se betlehemskom Djetetu koje dolazi svojima! Povedimo ga u naše domove, obitelji i društvo da nam Božić, Emanuel - Bog s nama, pomogne izaći iz okolnosti koronavirusa i još dugotrajnijeg virusa u našem narodu i društvu - virusa 'bijele kuge'  Betlehemskom Djetetu koje želi graditi svoj životni prostor među nama, Njemu otvorimo srca i svoje životne prostore da svojom ljubavlju opremi i naše prostore doma i Domovine. Neka Krist Gospodin uđe u naš život, da sve naše, nerijetko oskudne i uske prostore srca i doma, proširi i obogati svojom toplinom i radošću što imamo jedni druge. Osobe su bogatstvo, a stvari su samo sredstvo.“

Naglasio je, također, da s Isusom možemo graditi "šire i životvornije putove dijaloga, spremnost slušanja, uvažavanja, suradnje, pomirenja, oprosta, solidarnosti, socijalne osjetljivosti i općeg dobra. Božić - sebedarna Božja ljubav - neka nas preporađa u darovanosti vremena, posvećenoj pažnji, otvorenosti slušanja, istinoljubivosti govora. Neka Emanuel - Bog s nama - unese u naše odnose spremnost prihvaćanja, potrebu uvažavanja, mogućnost suradnje, hrabrost pomirenja, poniznost oprosta, sinodalnost hoda… Dopustimo Božiću da kreira naše odnose svojom ljubavlju, da u obitelji ne samo imitiramo betlehemsku špilju - jaslice i slamu, nego prije svega nasljedujemo i utjelovljujemo duh Božića i stil Betlehema.“

Nadbiskup Barišić je istaknuo da Betlehemsko Dijete svojim rođenjem u siromaštvu štale i uponiženju periferije, svjedoči „ljubav i solidarnost sa svima malenima, slabima, siromašnima, osamljenima, odbačenima, sa svih današnjih periferija i ruba društva. Doista, događaj Božića nije blagdan, niti dan mira, ljubavi, ni obitelji. Božić je Božić! Čudesan i nezamjenjiv, konačni Božji govor nama ljudima u Sinu.“

Na kraju svoje propovijedi pozvao je sve na zahvalnu molitvu Ocu nebeskom za čudesni dar
ljubavi u Sinu - našemu Spasitelju.

"Daj nam postojanu vjeru, pouzdanu nadu, djelatnu ljubav, kako bismo mogli betlehemsko Dijete bolje razumjeti, spremnije prihvatiti, iskrenije ljubiti. Neka nas Krist Gospodin uvodi u konačno dostojanstvo sinovstva, do pobožanstvenjenja - uzrasta mjere punine Kristove. Oče naš konačno ovog Božića, ja tvoj sin, tvoja kći, naša obitelj iskreno te molimo, pomozi nam biti Božićni svjedoci Emanuela - Boga s nama!“, poručio je nadbiskup čestitajući svima Božić i udijelivši božićni blagoslov.

Riječ zahvale svima koji su pridonijeli ljepoti slavlja uputio je župnik don Ante Mateljan.

Misno je slavlje svojim pjevanjem uzveličao Mješoviti prvostolni zbor sv. Dujma uz
orguljašku pratnju mo. Ivana Urlića a pod ravnanjem kapelnika splitske prvostolnice mo. Šime Marovića.


hr Sat Dec 25 2021 14:00:43 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/59e38af3b9e03e99828b45c6/80
Foto: Pixabay

Tuga na otoku: Preminuo bivši načelnik Općine Jelsa

Hvala Vam na svemu! Počivali u miru šjor Marijo. - poručili su iz općine Jelsa

Preminuo je prvi načelnik Jelse Marijo Radonić.- objavili su iz te općine.

- Napustio nas je Marijo Radonić, rođen 1939.godine, prvi načelnik Općine Jelsa. Izabran je na prvim lokalnim demokratskim izborima u Republici Hrvatskoj 1993. godine.

Njegov mandat, kao i život, obilježavale su prije svega skromnost i predanost poslu koji je obavljao. Hvala Vam na svemu! Počivali u miru šjor Marijo. - napisali su.

hr Tue Jan 25 2022 16:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61f0139ae8e9ba0e008b4570/80
Foto: Facebook

Novi objekt u Rupotini poprima novi izgled, pogledajte fotografije

Radovi bi trebali biti gotovi do kraja ožujka
Izgradnja i opremanje Poslovnog centra u Rupotini napreduje i ulazi u završnu fazu.

U sklopu Centra, nove prostore će dobiti tri vrtićke grupe, ordinacija i Mjesni odbor. Što se tiče unutrašnjih radova, keramika je postavljena, a stolarija će uskoro biti završena. Kako je i predviđeno Ugovorom, radovi bi trebali biti gotovi do kraja ožujka, a onda će uslijediti ishođenje uporabne dozvole kao preduvjet za stavljanje objekta u funkciju.

- Nema sumnje da će izgrađenim igralištem i boćalištem svi ljubitelji sporta i rekreacije doći na svoje te uz dodatne sadržaje kvalitetno provoditi slobodno vrijeme. Ovakvih javnih sadržaja nedostaje u Rupotini pa se nadam da će ovo bar donekle zadovoljiti potrebe djece, mladih pa i starijih sugrađana.

Nastavljamo graditi i raditi u skladu s mogućostima, a sve s ciljem kako bi nam u konačnici svima bilo bolje i ugodnije za živit u našem grad. - kazao je gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević.

hr Tue Jan 25 2022 16:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/610ab1826f52df4ff58b4619/80

Milanović: "Tko glasa za sankcije Dodiku, hrvatski je izdajnik"

Istovremeno je Bakira Izetbegovića, čelnika bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), prozvao "kradljivcem vremena" koji dolazi na dijalog s hrvatskim predstavnicima, ali potom ne ispunjava dogovoreno

Srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik hrvatski je sugovornik i ne treba mu uvoditi sankcije, dok čelnik najveće bošnjačke stranke Bakir Izetbegović "kupuje vrijeme" kako bi se izbori u BiH mogli održati po starom izbornom sustavu koji diskriminira Hrvate, rekao je predsjednik Zoran Milanović.

- Dodik nije etnonacionalist, nije šovinist, ne širi etničku mržnju. - kazao je Milanović u obraćanju novinarima nakon posjeta Krašu.

- On je sugovornik. - naglasio je.

Protivi se i europskim sankcijama nalik onima kakve su Dodiku uveli Amerikanci.

- Ako netko iz Hrvatske bude glasao za te sankcije, on je za mene izdajnik. Onda ću ja predstavljati Hrvatsku u Europskom vijeću."

Komentirao Dan Republike Srpske

Istovremeno je Bakira Izetbegovića, čelnika bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), prozvao "kradljivcem vremena" koji dolazi na dijalog s hrvatskim predstavnicima, ali potom ne ispunjava dogovoreno. - piše Index.

- Vrijeme protječe, izbori dolaze i održat će se po pravilima koja su potpuno neodrživa. Hrvate će pokrasti", u slučaju da ne dođe do izmjene izbornog sustava koji bi spriječio da bošnjački birači ponovno biraju hrvatske predstavnike u najviša tijela susjedne države, upozorio je hrvatski predsjednik.

Komentirajući proslavu Dana Republike Srpske (RS) koja se održala 9. siječnja, Milanović je ponovio da je to "loš datum" jer su nakon njega uslijedili grozni zločini na teritoriju današnje RS.

- To će ih proganjati kao tamna sjenka, kao mramorna gromada. - rekao je, prozvavši izbor tog datuma "politički nepametnim".

- RS je trebala biti vojno uništena sredinom listopada 1995. godine kad hrvatska vojska, samo zato što joj je tako sugerirano ili rečeno, nije ušla u Banja Luku. - kazao je Milanović.

Uslijedilo je uspostavljanje RS-a u Daytonskom sporazumu, što je tada potpisao hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

- Ja to akceptiram, to je sve. - zaključio je Milanović. - piše Index.


hr Tue Jan 25 2022 15:55:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ad72fc82af47f217f8b4793/80
Foto: Pixabay

Od 1. veljače nova pravila za putovanja unutar EU, ovo su najvažnije promjene

Nova pravila vrijedit će od 1. veljače, a istog dana na snagu će stupiti i akt kojim se trajanje potvrda o cijepljenju za potrebe putovanja unutar EU određuje na devet mjeseci
hr Tue Jan 25 2022 15:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .