Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5719fc070890d2a4178b508a/80
Foto: Miroslav Lelas

Korado Korlević za Dalmacija News: Hrvatska na papiru ima znanstvenika za "zgaziti" Ruse, a ne ulaže u naprednu djecu

Korado je u jednosatnom izlaganju iznio povijest potrage za inteligentnim životom u svemiru, a za Dalmacija News komentirao je odnos države prema znanosti

U ožujku ove godine, na svečanoj sjednici Sveučilišta u Zadru, počasni doktorat dodijeljen je profesoru Koradu Korleviću, voditelju zvjezdarnice Višnjan i Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan. Upravo je ovaj svestrani i u svjetskim okvirima dobro znani promotor znanosti u sklopu Festivala znanosti gostovao na Zvjezdanom selu Mosor. Iako je bio radni dan i nije bilo organiziranog prijevoza posjetitelja, predavanju "Projekt SETI - potraga za inteligentnim životom u svemiru" nazočilo je 130 znatiželjnika. Spomenimo i da je među okupljenima bio i bračni par iz SAD-a, Audrey i Harry Lesner koji su svoje "mosorsko" iskustvo opisali na svome blogu.

Korado je u jednosatnom izlaganju iznio povijest potrage za inteligentnim životom u svemiru, ali je odmah na početku predavanja objasnio složenost definicije inteligentnog života.

- Po mnogim kriterijima veliki majmuni, kitovi i dupini su inteligentna bića. Područje interesa nas i dupina poklapa se samo u sardinama, a to i nije neko osobito široko područje za razmjenu iskustva - duhovito je Korado komentirao kompleksnost teme. Zaključio da zapravo tražimo tehnološki razvijenu civilizaciju. I tu se javljaju pitanja definiranje iste, a zaključio je da tehnička civilizacija nastaje kada se počne koristiti neki neograničen izvor energije, u našem slučaju bio je to izum parnog stroja.

Strojevi će pokoriti svemir

Korado je naglasio da smo za sada detaljnije istražili tek manji dio vlastite galaksije, a razvojem modernih teleskopa i tehnologija uslijedit će detaljnija istraživanja. Ljudsko tijelo je prekrhko za boravak u svemiru i postaje izvjesno da će međuplanetarna i međuzvjezdana putovanja preuzeti roboti koje ćemo u početku sami kreirati, no onda će se nastaviti sami razvijati. Teško je odrediti kada će nastati točka singulariteta, odnosno trenutak kada će stroj postati inteligentniji od čovjeka, no procjenjuje se da bi se to moglo zbiti između 2035. i 2050. godine.

- Strojevi će putovati svemirom, a oni će podatkovno imati pohranjen cijeli genetski kod čovjeka, životinja, biljaka... Na nekom vrlo udaljenom nastanjivom planetu moći će nas isprintati i jedino na taj način čovjek će moći kolonizirati svemir. Strojevi će nas pogotovo printati ako požele uništiti neki određeni planet - našalio se Korado.

Mnogi su znanstvenici svu svoju karijeru i životni vijek posvetili potragom za inteligentnim životom u svemiru. Na sreću ili na žalost, jer oba zaključka je Korado detaljno obrazložio, do danas nemamo nijedan dokaz da inteligentni život postoji izvan Zemlje.

Još dugo ćemo biti "sami"?

- Sa životom je druga priča, njega vrlo vjerojatno ima. Prije se mislilo da tek svaka deseta zvijezda ima planetarni sustav, sada znamo da ga ima gotovo svaka! Kada tražimo život na drugim planetima vrlo je bitna udaljenost planeta od Sunca, a život se može razviti samo tamo gdje nije ni prevruće ni prehladno. Voda je najzastupljenija molekula u svemiru. Postoje brojni planeti čije okretanje oko zvijezde traje jednako kao i okret oko osi, to znači da su zvijezdi okrenute uvijek na istu stranu. Rotacija svemirskog tijela koja je sinkronizirana s revolucijom zove se sinkrona rotacija. Na takvim planetima strana okrenuta zvijezdi (Suncu) je spaljena zemlja, strana u vječnom mraku je zaleđena, a između te dvije zone nalazi se prsten otopljene vode. S obzirom na ogromne temperaturne razlike toplog i hladnog dijela ovakvih planeta, na njemu pušu stalni orkanski vjetrovi. Zanimljivo je da je najveći broj otkrivenih planeta upravo ovakav, a nijedan SF film nije prikazao planete na ovakav način - komentirao je profesor Korelvić i dodao da se ne "pregledavaju" samo planeti, već i njihovi sateliti koji nerijetko imaju puno bolje preduvjete za nastanak života.

Zaključak predavanja bio je da tehnološke civilizacije vjerojatno postoje, i to brojne, no jako je mnogo razloga zašto to još ne znamo. Jedan od glavnih je taj da se neka civilizacija ugasi prije nego uspije "komunicirati" s drugom. - Kao krijesnice su u svemiru; jedna se upali, druga ugasi. Radi se o golemim udaljenostima, a osim toga, mi smo vjerojatno jedna od prvih civilizacija koja se uopće uspjela razviti. Sam Hawking je u travnju ove godine rekao da vjerojatno još jako dugo nećemo pronaći inteligentni oblik života u svemiru - zaključio je profesor Korlević svoje predavanje.

Sat vremena odgovaranja na pitanja

Ipak, tu druženje sa svestranim Istrijanom nije završilo. Punih sat vremena Korado je odgovarao na brojna više ili manje povezana pitanja uz samo predavanje. S obzirom na golem pokazani interes za predavanjem Korada Korlevića, tajnik Zvjezdanog sela Mosor, Tomislav Nikolić, obećao je da se na Korlevićevo sljedeće predavanje na mosorskoj zvjezdarnici neće čekati 10 godina, kao u aktualnom slučaju, već da će novo predavanje biti organizirano 2017. godine. Nakon druženja s Koradom upriličeno je promatranje noćnog neba pod vodstvom astronoma animatora Zorana Kneza.

Nismo propustili priliku profesoru Korleviću postaviti nekoliko pitanja.

Što bi preporučili mladim ljudima, čime da se bave?

-  Nije bitno područje, neka se bave svime što je ljudsko stvaralaštvo, jer je ono u svojoj punini svugdje zanimljivo. Miješati znanost, tehnologiju i umjetnosti je ustvari vrhunac 20. stoljeća. Sada se to zove STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Agriculture, Math). Dakle, model genijalca 21. stoljeća je Leonardo da Vinci, a ne Einstein. Einstein je bio stopostotni fizičar i gledao svijet isključivo kroz fiziku, danas vidimo da treba biti i intelektualac i umjetnik za razumjeti svijet koji nas okružuje.

Je li državno izdavanje sredstava za znanstvene potrebe dovoljno?

-  Pravo pitanje je koliko država izdvaja sredstava za edukaciju mladih u znanosti. Kada pogledamo koliko Hrvatska ima znanstvenika na papiru, to je velesila za „zgaziti“ Ruse. Imamo 15.000 njih s titulama i plaćama znanstvenika. Kada vidio ukupan proizvod koji iz toga proizlazi da se zaključiti da je on više nego skroman. Kada pogledamo sljedeću generaciju koja mora odraditi sljedeći ciklus razvoja, vidimo da se taj posao ne radi kako treba.

Primjerice, mi znamo kako ide edukacija u glazbi. Dijete s roditeljima ode na koncert, djetetu se to svidi i roditeljima kaže „ja bih to htio“. Onda to dijete poslije osnovne škole upiše Glazbenu školu. Međutim, kada netko ode na Festival znanosti i kaže „meni se to sviđa“, zainteresirani pojedinac nakon toga može ići samo „doma“, jer ne postoji onaj sljedeći ciklus koji je ekvivalent glazbenoj školi iz prethodnog primjera. Gdje će netko „trenirati“ za biti inženjer i znanstvenik? Mi smo u fazi kada imamo nekompletan ciklus. Iako imamo super projekt „Festival znanost“, ne vidimo da nam nedostaje još jedna karika, a to je djeci dati mogućnost da se igraju i budu znanstvenici.

Naša država je nedavno odobrila više od 1.300 novih radnih mjesta u sklopu mjere "Mladi za mlade-pomagači u nastavi"...

- Radi se o asistenciji za djecu koja imaju loše rezultate u školi. To samo po sebi nije sporno, ali gdje je ulaganje u naprednu djecu? Nisu li upravo ona nositelji budućnosti ove države?

Znanstvena zajednica šuti o tome?

-   To je pitanje za profesora Piska koji predstavlja sindikat znanstvenika i koji se grčevito bori za nešto, ali ne to što pitate. 

hr Fri Apr 22 2016 12:27:56 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
//www.dalmacijanews.hr/files/5ff2d64b6f52dfdc918b4580/80
Foto: Pixabay

Panel američkih stručnjaka premoćno odbio preporučiti široko odobrenje za korištenje treće doze cjepiva protiv COVID-19

Američki stručnjaci su rekli svoje i treću dozu cjepiva preporučuju samo za stariju i rizičnu populaciju. Konačnu odluku na kraju će donijeti američka agencija za lijekove.

Panel savjetnika za američku agenciju za lijekove (FDA) u petak je glasao o odobrenju treće doze cjepiva protiv COVID-19. Dok su ogromnom većinom odbili dati odobrenje za široku primjenu treće doze, dali su preporuke da se trećom dozom docijepe Amerikanci u dobi od 65 godina naviše te oni kod kojih postoji povećan rizik od razvoja teškog oblika COVID-19.

Američkoj agenciji za lijekove isti je panel preporučio da u odluku uvrsti i zdravstvene djelatnike te druge djelatnike koji su zbog naravi posla izloženiji zarazi novim koronavirusom, poput učitelja i nastavnika.

Unatoč suženom obimu predložene autorizacije za treću dozu cjepiva, preporuke stručnjaka pokrile bi većinu Amerikanaca koji su primili cjepivo jš na početku kampanje cijepljenja.

Danas je napravljen važan korak naprijed u pružanju bolje zaštite Američkim građanima od COVID-19. Spremni smo omogućiti docjepljivanje svim Amerikancima koji ispunjavaju uvjete, jednom kad proces bude dovršen krajem idućeg tjedna, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Kevin Munoz.

Odluka FDA o trećoj dozi cjepiva očekuje se vrlo uskoro, a FDA isto tako nije obavezan poslušati preporuke navedenog panela savjetnika, no svakako će iste uzeti u obzir.

Američki stručnjak za zarazne bolesti sa sveučilišta Pennsylvania, dr. Paul Offit, rekao je da su preporuke panela zapravo "korak unazad" nasuprot preporuci Bidenove administracije da se treća doza odobri na svim razinama od 20. rujna.

Naša odluka nije takva. Ona više glasi, vodu ćemo testirati korak po korak, pojasnio je Paul, koji je glasao "za" ograničenu uporabu treće doze cjepiva protiv COVID-19.

Rezultat glasanja za odobrenje korištenja treće doze Pfizerovog cjepiva za sve u dobi od 16 godina naviše bio je 16 glasova protiv te samo dva glasa za takvu preporuku.

Članovi panela sugerirali su da su dokazi koji podupiru široko odobrenje neadekvatni te da žele vidjeti više sigurnosnih podataka, posebice kad je riječ o riziku od upale srca kod mlađih ljudi nakon primanja cjepiva.

Članovi panela zato su jednoglasno usvojili preporuku za odobrenje kroištenja treće doze za navedenu stariju populaciju Amerikanaca kao i osobe čiji je rizik izloženosti novom koronavirusu ili razvoju teškog oblika COVID-19 povećan.

Savjetnici američkog Centra za konrlolu bolesti (CDC) trebali bi se sastati 22. i 23. rujna te raspraviti daljnje preporuke o tome tko bi sve trebao primiti treću dozu cjepiva.

Pfizer isto tako može omogućiti još novih podataka koji bi stručnjake uvjerili u sigurnost širokog korištenja treće doze cjepiva, piše zimo.dnevnik.hr

hr Sat Sep 18 2021 16:46:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
//www.dalmacijanews.hr/files/60e7f3ec6f52dff3cf8b4641/80
Foto: Unsplash

Na Oxfordu razvili moguće cjepivo za rak

Istraživanje je pokazalo da AstraZenecina tehnologija ima potencijal u liječenju raka.

Istraživanje je napravljeno na Sveučilištu Oxford i Institutu za istraživanje raka Ludwig, a znanstvenici su, ponukani uspješnim razvojem cjepiva protiv Covida-19, razvili terapeutsko cjepivo u dvije doze protiv raka. Koristili su vektorsku tehnologiju.

Prilikom testiranja na miševima, cjepivo je povećalo razinu antitumorskih T stanica koje infiltiraju tumore i poboljšavaju učinkovitost onkološke imunoterapije. Kombinacija cjepiva i imunoterapije rezultirala je bržim smanjenjem tumora i većom stopom preživljavanja kod miševa. Klinička testiranja na ljudima trebala bi krenuti godinu dana nakon uočavanja poboljšanja kod miševa, prenosi N1.

Jedna doza ovog cjepiva ima isti vektor korišten za AstraZenecino cjepivo protiv Covida-19, on bi bio zadužen za prenošenje genetskog koda koji provocira tijelo da cilja dva proteina prisutna na površini stanica raka.

Prva testiranja na ljudima uključivat će 80 ljudi koji boluju od raka pluća, piše Bloomberg.

hr Tue Sep 14 2021 21:32:15 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
//www.dalmacijanews.hr/files/60e7f3ec6f52dff3cf8b4641/80
Foto: Unsplash

Zaštita cjepivima opada u roku od šest mjeseci

Zaštita od covida-19 koju pružaju dvije doze Pfizer/BioNTechova i AstraZenecina cjepiva počinje opadati u roku od šest mjeseci, utvrdili su britanski znanstvenici, pa će vjerojatno biti potrebno docjepljivanje.
Nakon pet do šest mjeseci, učinkovitost Pfizerova cjepiva protiv zaraze koronavirusom u roku od mjesec dana nakon druge doze pala je s 88 na 74 posto, pokazala je analiza podataka prikupljenih u britanskom istraživanju ZOE COVID, piše HRT.

Za AstraZenecino cjepivo, učinkovitost je pala sa 77 na 67 posto nakon četiri do pet mjeseci.

Istraživanje se temelji na podacima dobivenima u više od 1,2 milijuna testiranja.

Prethodne analize podataka sugerirale su da cjepiva pružaju zaštitu najmanje šest mjeseci.

U najgorem slučaju, zaštita bi do zime mogla pasti ispod 50 posto za starije ljude i zdravstvene djelatnike, rekao je glavni znanstvenik u tom istraživanju Tim Spector.

- To ukazuje na to da nešto treba poduzeti. Ne možemo samo mirno promatrati kako zaštita polako opada dok je broj novozaraženih još uvijek visok kao i izgledi za zarazu, rekao je za televizijsku postaju BBC.

Britanija priprema plan za docjepljivanje kasnije ove godine nakon što su glavni znanstveni savjetnici ocijenili da će od rujna možda trebati cijepiti trećom dozom starije osobe i najranjivije skupine.
hr Wed Aug 25 2021 13:22:58 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
//www.dalmacijanews.hr/files/60e7f3ec6f52dff3cf8b4641/80
Foto: Unsplash

Prvi izvještaj Pfizera o trećoj dozi cjepiva: Uspješno štiti i od delte i bete

Treća doza cjepiva izazvala je značajno snažniji odgovor antitijela protiv originalne varijante koronavirusa.
Kompanija Pfizer i BioNTech podnijela je u ponedjeljak inicijalni izvještaj Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA) u kojem stoji da je treća doza cjepiva učinkovita u zaštiti i protiv novih varijanta koronavirusa.

Treća doza cjepiva izazvala je značajno snažniji odgovor antitijela protiv originalne varijante koronavirusa, kao i protiv delta (indijske) i beta (južnoafričke) varijante, u usporedbi s odgovorom nakon dvije doze. Prema prvim istraživanjima treća je doza jednako učinkovita protiv originalne varijante kao i protiv mutacija.

- S obzirom na visoku razinu imunološkog odgovora koji smo zamijetili, treća doza primijenjena šest do 12 mjeseci nakon primarnog cjepiva može pomoći zadržati visoku razinu zaštite protiv covida-19 - stoji u izvještaju kompanije.

- Ovi podaci ukazuju na to da možemo sačuvati visoki nivo zaštite protiv virusa i njegovih varijanti trećom dozom cjepiva. Ono bi moglo smanjiti prijenos bolesti među ljudima koji su se cijepili, ali i bolje kontrolirati širenje virusa općenito - rekao je dr. Ugur Sahin, suosnivač BioNTecha.

Podaci su dobiveni u trenutku kad se zaraza ponovno širi i kad u SAD-u raste broj hospitaliziranih, posebno među slabije cijepljenom populacijom na jugu države.

Stručnjaci u Pfizeru smatraju da će treća doza uskoro biti potrebno, no američki zdravstveni stručnjaci još ne misle da za time ima potrebe, prenosi CNN.

Prošli su tjedan FDA i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti odobrili i preporučili treću dozu cjepiva imunokompromtiranim ljudima koji su imali slab imunološki odgovor nakon prve dvije doze.

No, zdravstveni stručnjaci i vlasti i dalje su koncentrirani na poticanje necijepljenih građana na prvu dozu cjepiva.

Prema podacima od ponedjeljka u SAD-u je s obje doze cijepljeno 50,7% stanovništva, piše N1.
hr Tue Aug 17 2021 10:02:45 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost

Pročitajte još . . .