Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5fa9a4d36f52df90378b456c/80

Primorac: Vijest o cjepivu vratila optimizam među ljude

Vezano za koronavirus u Hrvatskoj, Primorac je rekao da, čak i ako nemamo pad, u ovom trenutku sigurno nema velikog porasta. Međutim, dodao je, treba biti oprezan zbog zahladnjenja i sve duljeg boravka u zatvorenim prostorima.
Član Znanstvenog savjeta Vlade profesor Dragan Primorac rekao je u večerašnjem HRT-ovom Dnevniku da je vijest o cjepivu protiv koronavirusa, za koji Pfizer i BioNTech tvrde da ima 90-postotnu učinkovitost, vratila optimizam među ljude.

- Dobre vijesti idu i s drugim cjepivima, sad ih je 11 u trećoj fazi kliničkih istraživanja, a ova vijest je na poseban način vratila optimizam među ljude, rekao je Primorac, istaknuvši da je riječ o velikom broju ispitanika, više od 43.000.

Vrlo je zanimljivo, dodao je, da je ovo prvo cjepivo koje je dobilo dozvolu američkih tijela za testiranje i na populaciji djece u dobi od 12 godina.

- Kao znanstvenik bih rekao da je ova učinkovitost sjajna. Naravno, oprez uvijek postoji, želim vidjeti i detaljne znanstvene rezultate, rekao je Primorac za HRT.

Dodao je da ga dodatno sretnim čini što američki monitoring committee tijekom praćenja ove studije nije prijavio ni jedan značajni štetni učinak cjepiva.

Vezano za koronavirus u Hrvatskoj, Primorac je rekao da, čak i ako nemamo pad, u ovom trenutku sigurno nema velikog porasta. Međutim, dodao je, treba biti oprezan zbog zahladnjenja i sve duljeg boravka u zatvorenim prostorima.

- Hrvatska mora biti svjesna činjenice, onih ključnih podataka koji su objavljeni u svim vodećim časopisima, a to je da će 81 posto osoba imati blagu kliničku sliku, 36 posto gotovo nikakve simptome. Tešku kliničku sliku razvit će uglavnom osobe iznad 60 godina, i to njih 14 posto, koji će imati dispneju, neke ostale bolesti, a u kritičnom stanju će ih biti oko 5 posto s akutnim respiratornim sindromom, akutnim oštećenjem srčanog mišića. Zaista trebamo izbjeći da se taj postotak dogodi u Hrvatskoj i da ugrozi ove koji su najosjetljiviji, rekao je Primorac.

"Ljudsko zdravlje nema alternativu"


Odgovarajući na pitanje možemo li se uistinu pouzdati u brze antigenske testove, koji su uvedeni i u Hrvatskoj, Primorac je naglasio da je vrlo važno primijeniti one koji imaju visoku osjetljivost.

- Mi u Specijalnoj bolnici Sveta Katarina koristimo testove koji imaju osjetljivost od 97 posto, rekao je.

- Važno je da je ovaj test idealan kod osoba koje dolaze nekoliko dana nakon infekcije, kad u stražnjem dijelu ždrijela postoji jako puno virusnih čestica, dodao je Primorac, istaknuvši da se kod antigenskih testova rezultati dobiju odmah, što omogućuje brzo djelovanje i slanje inficiranih u izolaciju.

Odgovarajući na pitanje je li važnije sačuvati zdravlje ili očuvati gospodarstvo Primorac je rekao za HRT da ljudsko zdravlje nema alternativu i da je svaki ljudski život dragocjen.

- Hrvatska radi ispravno, rekao je Primorac za HRT, izrazivši uvjerenje kako uz odgovornost i poštovanje mjera možemo sačuvati i jedno i drugo.
hr Mon Nov 09 2020 21:21:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e7b034829111c66ab8b456a/80
Foto: Twitter Vlade RH

Marić: 'Božićnice javnom sektoru su sigurne, naći ćemo novac i za povišice'

Zdravko Marić izjavio je da će država poduzetnicima i ugostiteljima nadoknaditi i dio fiksnih troškova.

Hrvatska opet živi bez kafića i restorana, kojima je dozvoljeno raditi hranu za dostavu ili odnošenje. Poduzetnici i ugostitelji zbog svega prosvjeduju, a ministar Zdravko Marić izjavio je da će im država nadoknaditi i dio fiksnih troškova. Odbija međutim razgovor o smanjenju PDV-a.

O tome kako će sve to utjecati na državne financije, koliki će biti pad BDP-a i drugim aktualnim pitanjima u sinoćnjem RTL Direktu je govorio ministar financija Zdravko Marić.

Marić je rekao i kako su božićnice za javni sektor sigurno, a da će vlada naći novac i za povišice koje trenutno nemaju pokrivene. 

Tijek razgovora u emisiji prenosimo u nastavku. 

Bojite li se zbog utjecaja lockdowna na državne financije?

Strah, zabrinutost, neizvjesnost, sve su to okolnosti u kojima se nalazimo, no unatoč svim ovim izazovima javne financije su i dalje pod kontrolom, upravljive, a da su izazovi i dalje prisutni, jesu.

Potrajat će očito. Koliko je ovaj adventski lockdown udar na proračun? Niste ga planirali u rebalansu.

Nismo, ali on nije ni blizu onakav kao što je bio na proljeće. Kad gledamo osobnu potrošnju u prosincu, ono što najviše puni državni proračun je zapravo potrošnja u trgovini na malo, koja je otvorena, mi ovdje govorimo samo o ugostiteljskom sektoru, priređivačima igara na sreću i rekreativni sport.

Epidemiolozi govore da ovo neće biti dovoljno, da će se morati produžiti zatvaranje i do iza Nove godine. Hoće li Vladine mjere moći potrajati?

Zato smo ih danas okarakterizirali kao racionalne. Još uvijek ne možemo predvidjeti sve izazove koji su pred nama. Ali u isto vrijeme su i pravične, da se pokrivaju dijelovi fiksnih troškova, onima koji su privremeno onemogućeni u svom radu, troškovi zakupa, najma, režija...

mate li procjenu koliki je to udar, mada nije kao onaj prvi? Koliko će pasti proračunski prihodi?

Mi i dalje stojimo pri našoj procjeni pada od osam posto za cijelu godinu. Imali smo 15,4 u drugom tromjesečju, 10 u trećem. Što se tiče četvrtog tromjesečja ono je i dalje u tijeku. Ovi efekti će se u manjem obujmu vidjeti. Ponavljam, nije samo trgovina na malo važna, imamo neke djelatnosti koje su u trećem tromjesečju i dalje rasle, poput građevinarstva. Kad sve skupa zbrojite, ova godina je takva kakva je, hoće li biti osam, koja decimala gore ili dolje, u ovom trenutku nije presudno, mi smo usmjereni već na iduću godinu koja bi trebala biti godina početka oporavka, ali ne potpunog.

Na početku te godine dolazi povećanje plaća državnim i javnim službama. Slijede i božićnice, hoće li lockdown ugroziti nešto od toga?

Ne, božićnice su već za ovu godinu planirane u proračunu. Što se tiče povišice za iduću godinu, to smo rekli da nemamo u potpunosti pokriveno u proračunu za 2021. no nije ni to prvi put, imali smo takve situacije proteklih godina, u tijeku godine naći ćemo način, uštedama na drugim rashodnim stavkama osigurati ono što je dogovoreno, kako ne bismo ponovno ušli u seriju sudskih tužbi i onoga što opet dođe na naplatu poreznim obveznicima, samo s nekim otklonom od nekoliko godina.

Povišice nisu upitne, Marić se ne slaže da je opet pogođen samo privatni sektor

Dakle, povišice nisu upitne?

Nisu.

Ispada da je lockdownom opet pogođen samo privatni sektor. Dosta je nervoze, privatnici kažu samo mi patimo...

Ne bih se složio, jer kad gledate deficit koji je predviđen, od 29,5 milijardi kuna, najveći dio je pad prihoda zbog pada opće gospodarske aktivnosti, no u tom padu prihoda imate i mjere koje su tim privatnim poduzetnicima stavljene na tri mjeseca. Otpisali smo im 2,8 milijardi kuna poreza. I onda dolazite do osam milijardi i s ovim zadnjim mjerama debelo iznad osam, novca svih poreznih obveznika koje su isplaćene privatnom sektoru za očuvanje radnih mjesta.

Kažu da to nije novac poreznih obveznika nego da je iz EU-a, dao je Bruxelles.

Ne bih se opet složio, ono u početku smo u potpunosti davali iz novca poreznih obveznika. Na kraju mi kontribuiramo i u europski proračun. Samo ovisno o tome koliko smo sposobni apsorbirani ta sredstva.

Poduzetnici su dosta ogorčeni ovime što je Vlada odlučila, kažu da im se više isplati potpuno zatvoriti, nego imati samo pripremu hrane.

Ugostiteljstvo, da, ja sam bio u kontaktu tijekom dana i s predstavnicima priređivača igara na sreću i teretana, rekreativnog sporta, naravno da oni žele da se što prije počnu mjere olakšavati, ali su zahvalni na mjerama, jer su i oni priželjkivali da im se pokriju troškovi.

Moram se vratiti na ugostitelje, zašto im niste mogli dati PDV od 5 posto iduće tri godine? Ili 13 posto na kavu, vino i pivo, jer biste time održali i njihov biznis, a i bolje biste punili proračun nego ako oni zatvore poslovanje.

Sniženi PDV je neizravna subvencija države prema ovom ili onom sektoru. I IT kompanije mogu pitati zašto nije snižena stopa na njihov softver ili zašto tekstilna industrija na ovo odijelo ne zaračunava sniženu stopu. To je legitimno pravo da traži. porezna politika nije izdvojena cjelina. Svih ovih godina radimo rasterećenja, smanjivanja individualnog poreza, kako izravnih, tako i nekih neizravnih. Peti krug porezne reforme je prekosutra u drugom čitanju u Saboru. Tu su neke određene mjere koje su snižavanje poreza na dohodak i poreza na dobit.

Kako svi dobivaju povišice, božićnice?

Objasnite mi, ako imamo gospodarski pad, kao da se ništa ne događa. Svi dobivaju novce, povišice, božićnice, poduzetnicima se daju subvencije, to kao da je perpetuum mobile.

A istovremeno su svi nezadovoljni. Najvažnije da smo mi ove godine ušli u ovu krizu, koliko god da je izazovna bila i nervoza i nelagoda je očekivana, ipak smo ušli spremni. Bilo bi puno teže danas da razgovaramo o ekstremnom porastu broja nezaposlenih, kao što je bio slučaj u prošloj krizi.

Bio bi razgovor puno teži da su kamate na tržištu veće pa vi imate sreću da su kamate povoljne, ali je li moguće da uz subvencije, plaće, na rashodnoj strani proračuna ništa ne dirate. Opet je proračun 20 milijardi veći nego ove...

Dobrim dijelom raste zbog europskih fondova koji su deficitno neutralni. Mogu se složiti s vama da što se tiče racionalizacije rashodne strane... svi se na neki način slažemo, iako kada otvorimo pojedine stavke rashodne strane, onda svatko kad se njega tiče bježi od toga i kaže nemoj tu, nego idi negdje dalje.

Zato smo izabrali vladu da to presudi, a ne da stalno pitate sindikate i novinare.

Vratio bih se na razdoblje prije krize. Ja kad bih predstavljao brojke, nisam samo isticao suficit, nego činjenicu da svake godine višak prihoda nismo pretakali u potrošnju nego u smanjivanje poreza i smanjivanje javnog duga. Zato i imamo danas koliko-toliko veći instrumentarij.

Dokle će se to moći tako, ako se ne dira rashodna strana proračuna.

Nevezano za Covid krizu, problem zdravstva, javne uprave, trgovačkih poduzeća u državnom vlasništvu, obrazovanja, pravosuđa, to su i dalje problemi...

Kad ćete ih početi rješavati? Znamo ih već 30 godina.

Najavili smo to, ali problematika zdravstva ne dolazi samo od toga što su veledrogerije nezadovoljne rokovima plaćanja, to je slojeviti problem koji je nastajao dugi niz godina. ne može se samo tako riješiti, ali u ovim okolnostima je evidentno da sami moramo odlučiti kakvu vrstu zdravstva hoćemo i koliko smo to spremni platiti.

hr Tue Dec 01 2020 08:23:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/566319a5b118e115518b459e/80

Skijališne sezone u Bosni i Hercegovini će ipak biti, snježna vrata na Jahorini otvorena već za vikend

Masovnih zabava na Jahorini neće biti, bit će ograničena mjesta u sjedežnicama, obvezno nošenje maski na stazama, ali i posebne mjere u ugostiteljskim objektima.
Bez obzira na strože epidemiološke mjere, situaciju s koronavirusom koja je daleko od dobre, novih pravila na graničnim prijelazima, čini se kako će skijanja u susjednoj Bosni i Hercegovini itekako biti. Štoviše, vikend za nama bio je vrijeme za posljednje pripreme, ušminkavanje staza i paljenje topova zbog umjetnog snijega.

KupresJahorinaBjelašnica i Igman postavljaju se kao Bogom dane destinacije, skijališna vrata ondje bi se mogla otvoriti već 20. prosinca. Staza 'Poljice' na Jahorini otvorena je još u nedjelju.

Nije čudo da su Hrvati već iskoristili mogućnosti pa na kavu vikendom otišli s druge strane granice, tako da će vijest o skijališnoj sezoni koje će ipak biti uveseliti sve one željne zimskih radosti, pa i one koji su svoje snježne epizode ranije imali u Njemačkoj, Francuskoj i drugim mjestima koja su, barem zasad, zatvorena.

Jahorina nudi čak i 'korona garanciju' jer u slučaju zatvaranja granica daju mogućnost povrata 80 posto uplaćenog iznosa karte, ili jednostavno premještanje za neka bolja vremena. Dnevne skijaške karte penju se do 200 kuna, tjedna oko 900.

Masovnih zabava na Jahorini neće biti, bit će ograničena mjesta u sjedežnicama, obvezno nošenje maski na stazama, ali i posebne mjere u ugostiteljskim objektima.

Čini se kako će se ove godine u punom smislu riječi shvatiti poslovica američkog karikaturista Billa Wattersona Dobiti jedan inč snijega je kao dobiti 10 centi na lutriji.
hr Tue Dec 01 2020 08:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f40185bdaf72d2f748b4717/80
Foto: Unsplash

U Posedarju održana svadba, sve su znali Stožer i policija

Sugovornik tvrdi da je policija štitila obitelj koja je organizirala svadbu.

Unatoč tome što je od subote zabranjeno održavanje svadbi u Slivnici Gornjoj kod Posedarja održala se svadba, a kako tvrde sugovornici Zadarskog.hr na njoj je bilo stotinjak ljudi.

Slobodna Dalmacija dobila je slike i snimke na kojima se vidi kako se gosti zabavljaju u šatoru postavljenom ispred kuće.

Za svadbu su znali i policija i Stožer civilne zaštite.

Marija Crnjak, načelnica Stožera civilne zaštite općine Posedarje i zamjenica načelnika Ivice Klanca u razgovoru za Zadarski rekla je da je pokušavala mladoženju i njegove roditelje odgovoriti od svadbe u popodnevnim satima subote.

- Oni su se pravdali da su sve organizirali i naručili te da ne žele odustati. Nakon toga sam nazvala policiju i prenijela im što su mi rekli. Koliko znam, policija je odmah po dojavi otišla tamo, dakle prije samog vjenčanja.

Upozorili su ih da ne održavaju svadbu jer bi za to mogli biti kažnjeni zbog širenja zaraze, ali oni nisu htjeli odustati. Policija je navečer opet došla s našim inspektorima koji su utvrdili da svadbe nije bilo, barem nije bila na području naše općine - tvrdi Crnjak.

Što kaže policija?

Sugovornik tvrdi da je policija štitila obitelj koja je organizirala svadbu.

- Policija je u Slivnici bila više puta tijekom dana. Prvi put bila je u prijepodnevnim satima, a predvečer je bila i s inspektorima Civilne zaštite. Prilikom obilaska policija nije utvrdila nikakvo kršenje protuepidemijskih mjera i odluka stožera.

Na mjestu događaja prilikom nadzora nije zatečeno više od deset osoba, niti je bilo okupljanja iza 22 sata. Okolnosti događaja se još uvijek utvrđuju, a nakon što utvrdimo sve činjenice o svemu ćemo izvijestiti javnost -  kazala je za Slobodnu Dalmaciju Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske.

Što kaže Stožer?

Načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković dojavu o piru u Slivnici dobio je u subotu u poslijepodnevnim satima, između 15 i 16 sati.

- Informaciju sam odmah proslijedio policiji i Civilnoj zaštiti. Koliko mi je poznato, policija je bila na terenu i utvrdili su da je 11 ljudi bilo prisutno - kazao je Vicković dok je Miro Andrić, voditelj Službe civilne zaštite u Zadru rekao da su njihovi inspektori dolaskom u kuću u večernjim satima utvrdili da svadbena svečanost nije održana, da je pribor za jelo čist a u kući je bilo tek nekoliko ukućana, donosi Index.

hr Tue Dec 01 2020 08:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5eafab786f2ab8b60d8b457a/80

VREMENSKA PROGNOZA Od sredine dana naoblačenje, temperatura do 13°C

Puhat će slaba i umjerena bura koja će prijepodne okrenuti na jugo.
Danas će u Dalmaciji biti pretežno sunčano, no od sredine dana postupno naoblačenje, najprije na sjevernom dijelu gdje navečer može biti mjestimične kiše.

Puhat će slaba i umjerena bura koja će prijepodne okrenuti na jugo.

Najviša dnevna temperatura između 8 i 13 °C.

Sutra se pak očekuje povremena kiša, 
mjestimice potkraj dana i veća.

Puhat će umjereno i jako, moguće i olujno jugo. Najniža jutarnja temperatura kretat će se od 3 do 8
°C, a najviša od 7 do 13°C.


hr Tue Dec 01 2020 07:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .