U Srbiji zbog poplava izvanredno stanje i evakuacija

U Srbiji je zbog vodenog vala iz nekoliko rijeka i njihovih pritoka u protekla dva dana najmanje 440 obitelji evakuirano, tisuće ljudi su bez vode za piće, a zbog nestanka struje otežana je vodoopskrba.

Izvanredno stanje proglašeno je u pet općina. Nema stradalih. Štetu nastalu zbog poplava koje su pogodile dijelove zapadne, srednje i istočne Srbije nemoguće je procijeniti dok se rijeke ne povuku, javlja HRT.

Načelnik Sektora za izvanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić rekao je da su vatrogasci, spasioci i specijalizirane ekipe za spašavanje na vodi danonoćno u ugroženim područjima. Zbog prekida ili slabije opskrbe strujom otežana je i vodoopskrba u nekoliko gradova i naselja.

Nakon obilnih kiša i snijega, u Srbiji već treći dan rastu vodostaji rijeka. Zbog odrona i klizišta zatvoreno je nekoliko lokalnih i magistralnih cesta.

Zbog zatopljavanja i otapanja snijega u zapadnim dijelovima Srbije očekuje se novi vodeni val iz rijeka u slijevu zapadne Morave, čiji je vodostaj od nedjelje ujutro porastao za 30 centimetara. 

POSLJEDNJE DODANO: