Garaža Lokve dobila uporabnu dozvolu: „Prva je ovo cjelovita garaža izgrađena u Splitu otkako je samostalne Hrvatske“

Krajem idućeg tjedna za korisnike se otvara nova garaža Lokve, a nakon što je proteklog tjedna prošla tehnički pregled te joj je izdana uporabna dozvola. U nekoliko narednih dana slijedi preuzimanje dokumentacije od izvođača te postavljanje potrebne opreme nakon čega će, do kraja idućeg tjedna, garaža biti puštena u rad. Do 1. studenog 2023. godine garaža će biti u tzv. ‘probnom radu’ i dostupna svima te će trajati period testiranja opreme, a nakon tog datuma kreće naplata i bit će dostupna za pretplatnike. 

Gradski kotar Lokve će, osim 220 novih parkirnih mjesta na dvije etaže, dobiti i novi javni sadržaj kojim će se unaprijediti kvaliteta života stanovnika, a posebno mladih koji žele rekreaciju. Riječ je o školskom igralištu koje se nalazi na krovu garaže, a uključuje nogometni i košarkaški teren, dječje igralište te sa strane i atletsku stazu. Ti sadržaji biti će dostupni svima, a dio su cjelokupnog koncepta urbane mobilnosti. 

Jako mi je drago da vas danas mogu ovdje pozdraviti u prvoj cjelovitoj javnoj garaži izgrađenoj u Splitu otkako je samostalne Hrvatske. Ovo garaža dio je cjelokupnog koncepta urbane mobilnosti koji uključuje javni gradski prijevoz, promet u mirovanju, bicikle, pješake i najvažnije, sigurnost u prometu. Ono što je važno naglasiti je da izgradnja novih garaža nije poziv građanima da kupuju još više vozila, nego je ovo poziv da se postojeća vozila maknu s pločnika i stave u garaže, a da pločnike oslobodimo za pješake, roditelje s kolicima, osobe s invaliditetom, bicikle, da zazelenimo naše kotareve i da oni postanu ljepši. Dakle, svaka nova garaža u Splitu, gdje je moguće, biti će multifunkcionalna i imat će dodatni javni sadržaj koji će život građana učiniti ugodnijim. Čestitam na kraju svima koji su sudjelovali u ovom procesu, a mi s gradnjom garaža nastavljamo dalje i taj plan ćemo predstaviti u idućim tjednima – rekao je gradonačelnik Grada Splita, Ivica Puljak

Investitor projekta je gradska tvrtka Split parking, a za izvođača radova je kroz postupak javne nabave izabrana tvrtka M-P-Beton d.o.o. iz Solina, a vrijednost investicije je 3.278.614,46 EUR s PDV-om (24.702.720 kuna s PDV-om). Paralelno s ovom, u izgradnji je još jedna nova garaža, u Dobrilinoj na Splitu 3. Istaknuto je kako se izgradnja javne garaže kao takve zapravo ne isplati na način da će se ulaganje brzo vratiti, ali to nije ni poanta javnog sadržaja, to su sredstva koja su uložena u to da splitski kotarevi izgledaju ljepše i da se poveća kvaliteta života građana, da se vozila s ulica sklone u ovakve garaže.

Od početka smo se trudili uključiti sve strane, gradilište je bilo zahtjevno obzirom na blizu škole, a posebnu pozornost posvetili smo sigurnosti učenika. Hvala svima na strpljenju i razumijevanju za vrijeme radova, hvala predsjedniku GK Lokve Damiru Loliću i ravnatelju škole Davoru Šimiću na suradnji, trebala je dobra koordinacija da bi sve proteklo dobro. Ono što me posebno veseli je činjenica da ova garaža nije samo za vozila, već je ona iskorištena i za novi javni sadržaj za stanovnike kotara, a na isti način planiramo i naše ostale projekte. Kao i uvijek, stavili smo naglasak na stanare kotara te oni imaju pravo na povlaštenu mjesečnu parkirnu kartu, a garaža idući tjedan kreće u probni rad koji će trajati do 1. studenog 2023. – rekao je Davor Matošić, direktor Split parkinga. 

U garaži je dostupno 188 parkirnih mjesta za automobile, 22 za motocikle te još 10 za osobe smanjene pokretljivosti, kao i dva mjesta kao punionica električnih vozila. Garaža će biti pristupačna osobama smanjene pokretljivosti, a korisnici novog školskog igrališta na krovu pristupat će mu s pločnika (S-Z i S-I) te od škole sa školskog balkona čime će sportska dvorana i vanjsko igralište biti spojeni. 

Pronaći parkirno mjesto je izazov svugdje u gradu, tako da će nam ova garaža uvelike olakšati svakodnevni život i kotar će prodisati. Problem nije u cijelosti riješen, ali zato je u tijeku izrada prometne studije GK Lokve gdje se planiraju zahvati koji bi nam donijeli još nekih 70 parkirna mjesta, što bi za dogledno vrijeme zadovoljilo naše potrebe. Ovim putem hvala gradonačelniku Puljku, bivšem i sadašnjem direktoru Split parkinga na korektnom suradnji, ali i svim mojim sugrađanima na Lokvama i ravnatelju OŠ Lokve-Gripe g. Šimiću na strpljenju, ali vjerujem da se na kraju isplatilo i da ćemo svi zajedno biti zadovoljni. Za kraj, želim istaknuti da je ovaj objekt i ovo igralište zajednička imovina i pozivam sve da je čuvamo i odgovorno koristimo kako bi nam trajala što duže – rekao je Daniel Lolić, predsjednik GK Lokve. 

Naplata će se odvijati sukladno cjeniku ZONE III. za izvanulična parkirališta u Gradu Splitu. Svi stanari u radijusu 300 metara od javne garaže u kojoj se naplaćuje parking imaju pravo na stanarsku pretplatu po povlaštenoj cijeni koja iznosi 11,95 eura mjesečno. Za sve ostale koji nisu stanari, a žele pretplatu isključivo za jednu od lokacija, cijena mjesečne pretplate iznosi 15,93 eura. Za pravne osobe ili vlasnike obrta mjesečna pretplata iznosi 21,24 eura. Podsjetimo, prijave za izdavanje povlaštene parkirališne karte mogu se podnijeti putem online obrasca na  web stranici: https://www.splitparking.hr/parkiralista. Ukoliko su potrebne dodatne informacije, upit se može poslati na e-mail [email protected] ili nazovite na telefon 021/644-711 radnim danom od 8:30 do 14:30 sati. 

POSLJEDNJE DODANO: