Nijemci objasnili zašto je Vušković suspendiran

Hrvatski stoper Mario Vušković suspendiran je na dvije godine  jer je bio pozitivan na EPO sredinom rujna 2022. godine, objavio je Njemački nogometni savez (DFB) u četvrtak.

Vušković se i ranije žalio na odluku, a prije nekoliko dana nije prihvatio ni nagodbu jer se ne smatra krivim. U slučaju da je prihvatio nagodbu, suspenzija bi trajala godinu dana. 

Kao rezultat postupka, sportski sud DFB-a uvjeren je s dovoljnom sigurnošću da analize A i B uzoraka urina igrača u laboratoriju u Kreischi pokazuju prisutnost egzogenog eritropetina (EPO). Riječ je o zabranjenoj tzv. ‘nespecifičnoj tvari’, što je kažnjivo kršenje antidopinških propisa DFB-a.”, izjavio je Stephan Oberholz, predsjednik sportskog suda (Sportgericht) Njemačkog nogometnog saveza (DFB), koji je prva instanca u slučajevima dopinga u njemačkom nogometu.

Urin uzet 16. rujna 2022. tijekom provjere treninga u Kreischi analiziran je ukupno pet puta priznatim znanstvenim metodama, u slučaju B uzorka također pod nadzorom stručnjaka s kojim su se konzultirali igrač i HSV Dostupne su sve analize malog, ali jasno vidljivog nalaza egzogenog EPO. Ove rezultate i rezultate drugog mišljenja dr. Yvette Dehnes, stručnjakinje za EPO iz Osla, provjerio je i potvrdio sudski vještak prof. -Francois Naud iz Quebeca Stoga, daljnja analiza, koju je obrana zahtijevala kao alternativu, više nije potrebna s našeg stajališta, nastavio je Oberholz., piše Danas.hr

Za utvrđeni prekršaj obično je predviđena kazna od četiri godine od koje smo namjerno odstupili. Razloga za to je više: Vušković treba se tretirati kao prvi prekršitelj s jedne strane, a s druge strane rezultati analize pokazuju samo malu količinu EPO-a, tako da se ne može pretpostaviti strukturirani doping. Učinci duge zabrane također bi utjecali na 21-godišnjeg profesionalnog nogometaša i momčadskog sportaša koji je još u procesu razvoja intenzivnije od sportaša pojedinca. Sportski sud stoga smatra izricanje dvogodišnje zabrane biti primjerenim, pojasnio je Oberholz odluku o suspenziji.

Njemačka antidopinška agencija (Nada) i Svjetska antidopinška agencija (WADA) također se mogu žaliti, u roku od tjedan dana.

POSLJEDNJE DODANO: