Gruzija sve bliže Europskoj uniji: Sporazum o jačanju trgovinskih i političkih veza u lipnju?

Francuksa i Njemačka uvjeravale su u četvrtak Gruziju kako će sporazum koji je približava Europskoj uniji biti potpisan za koji tjedan, u vrijeme kad zbog Ukrajine jača kriza u odnosima Zapada i Rusije.

Dvojica šefova diplomacije potvrdila su plan da se ubrza potpisivanje ugovora o jačanju trgovinskih i političkih veza – istog kao onaj koji je u studenome Ukrajina odbila, što je izazvalo prosvjede kojima je svrgnut predsjednik države, a zatim se rasplamsala i najgora kriza u odnosima Istoka i Zapada još od Hladnoga rata.

– Siguran sam da će s krajem lipnja taj sporazum biti potpisan i da je riječ o važnome trenutku u gruzijsko-europskim odnosima – rekao je njemački ministar vanjksih poslova Frank-Walter Steinmeier u Tbilisiju.

– Ovaj sporazum nije ni protiv koga. EU-ovi gospodarski odnosi s Gruzijom ne stavljaju u sumnju gruzijsku gospodarsku suradnju s Rusijom – rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim ministrom Laurentom Fabiusom.

Gruzija je strateški važna jer je na trasi kojom ide plinovod i naftovod, alternativa ruskoj energiji, od Kaspijskoga jezera prema svjetskim tržištima.

Rusko-gruziji odnosi veoma su se pogoršali petodnevnim ratom 2008., kad je Moskva poslala vojsku duboko u tu bivšu sovjetsku republiku na Kavkazu. Rat je bio dijelom posljedica gruzijske želje da uđe u NATO i približi se EU-u, piše Reuters.

POSLJEDNJE DODANO: