Article

//www.dalmacijanews.hr/files/615411246f52df743d8b45f8/80

Recepti i trikovi uz koje još stignete pripremiti savršenu zimnicu

Vodeći trgovački lanac na Jadranu svojim kupcima pripremio je izvrsne recepte za zimske delicije koje će osvojiti i zahtjevne gurmane

Priprema zimnice vratila se na velika vrata zahvaljujući zaljubljenicima u tradiciju, ali i osviještenim pojedincima koji u svojoj smočnici žele imati spremne zdrave domaće zalihe namirnica. Također, poznato je da gotovo svako mjesto ima svoje običaje i recepte, a mnogi od njih prenose se s koljena na koljeno i vješto čuvaju. No, ne brinite se, ako nemate spremne recepte ili pak želite isprobati nešto novo, u nastavku donosimo neke od odabranih recepata i trikova chefa Gorana Mušure za stvaranje pravih zimskih delicija. Više recepata dostupno je na mrežnoj stranici Studenca.

Pečene ukiseljene paprike

Jednostavna priprema i bogatstvo paprika vitaminom C, koji se ne gubi zamrzavanjem i kiseljenjem, čini pečene ukiseljene paprike odličnom salatom i dodatkom uz različita jela, od variva i roštilja pa sve do sendviča.



Mnogobrojne mogućnosti kiseljenja

Kiseljenje je jednostavan i brz proces, a potrebne namirnice – voda, ocat, sol, šećer i papar – dostupne su u gotovo svakom kućanstvu. Brzo kiseljenje koje koristimo najsličnije je mariniranju, otkriva chef Mušura te dodaje kako se ono osjetno razlikuje od ukiseljenih proizvoda koje možemo kupiti u prodavaonicama jer je smjesa u kupovnim proizvodima kiselija. 

Također, proces kiseljenja primjenjiv je na mnogobrojno povrće i voće. Primjerice, izvrstan je za šparoge, ciklu, mrkvu, šampinjone, rajčice, mahune, cvjetaču, borovnice, grožđe, jagode, ali i za lubenicu. Popis namirnica je dug, a s obzirom na to da je smjesa za kiseljenje jednostavna i sastoji se od samo nekoliko sastojaka, po želji ih bez problema možete mijenjati. Za slađi ukiseljeni proizvod potrebno je povećati udio šećera u smjesi, a za posebne arome mogu se dodati razni svježi ili suhi začini poput lovorova lista, crnog papra, češnjaka, sjemenki čilija, cimeta i drugih, a svaki će kiseljenju dati posebnu notu. 

Marmelada od nektarina

Nektarine su nježno voće bogato vitamina i antioksidansima, a idealne su za pripravu domaće marmelade koja će u zimskim mjesecima svaki doručak ili užinu učiniti slađom. Pripremom domaće marmelade sačuvat će se okusi i mirisi voća te je u njima moguće uživati tijekom cijele godine.



Tajne dobre marmelade

Da bismo napravili dobru marmeladu ili džem, potrebno je znati da na to utječe prirodni sastojak – pektin. On se nalazi u voću i povrću, a u kombinaciji sa šećerom i kiselinom (limunovim sokom) stvara se džem ili marmelada. U voće koje je prirodno bogato pektinom, primjerice, jabuke, citruse i šljive, a uz to sadrži i kiseline, nije potrebno dodavati kiselinu kako bismo dobili marmeladu. S druge strane, voću koje sadrži male količine pektina, a visoke količine kiseline, poput marelica ili breskvi, korisno je dodati limunov sok. Tako dodajemo pektin i kiselinu iz limuna kako bismo dobili marmeladu. Šećer je važan sastojak jer služi kao konzervans i zahvaljujući njemu moguće je očuvati marmelade i džemove duže vrijeme. 

Važno je znati da nije preporučljivo smanjivati navedene količine šećera iz recepta, kako se ne bi narušio dug rok trajanja. Također, za marmelade i džemove najbolje je koristiti bijeli kristalni šećer, dok se kod kiseljenja za drukčiju aromu može koristiti i smeđi šećer. Uz to, važno je koristiti sterilizirane staklenke, u suprotnom pojedine bakterije brzo će pokvariti proizvod. Da bi se staklenke sterilizirale, mogu se kuhati u kipućoj vodi od 20 do 30 minuta, zajedno s poklopcem, ili ih je preporučljivo mokre staviti u pećnicu na 120 stupnjeva do 25 minuta. 

Sušene rajčice u maslinovu ulju

Neuobičajena zimska delicija, sušene rajčice u maslinovu ulju, pravi je izbor za gurmane koji se ne drže samo klasičnih pripravaka za zimnicu. Sušena rajčica oplemenit će mnoga jela, ali i vizualno ukrasiti svaki tanjur. Uz recept chefa Mušure priprema je laka, kako za iskusne majstore u kuhinji tako i za entuzijastične početnike.



Sada kada ste se opskrbili odličnim receptima i trikovima, svratite u obližnji Studenac i pribavite sve sastojke za savršenu zimnicu. 

Studenac, kao vodeći maloprodajni lanac na Jadranu, proteklih godina neprestano ulaže u poboljšanje svojeg asortimana, usluga, ali i posebnih promotivnih programa radi ispunjavanja potreba svojih kupaca. Za više informacija, pratite kanale Studenca koji do kraja mjeseca donose niz sjajnih recepata i ideja kako što uspješnije pripremiti zimske delicije.

hr Wed Sep 29 2021 09:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/617018986f52df0e568b4711/80
Foto: Pixabay

Mladima u Hrvatskoj na raspolaganju 450 besplatnih putovanja vlakom po Europi, evo kako se prijaviti

Dobitnici karte mogu putovati sami ili u grupi s još četiri prijatelja, a putovanje može trajati do 30 dana

Nakon kratke pauze radi pandemije, ponovno su otvorene prijave za DiscoverEU, inicijativu Europske unije koja 18-godišnjacima pruža mogućnost besplatnog putovanja vlakom po Europi. Dijeli se čak 60 tisuća karata, a Hrvatskoj je na raspolaganju njih 450!

Dobitnici karte mogu putovati sami ili u grupi s još četiri prijatelja, a putovanje može trajati do 30 dana. Prijave su jednostavne i otvorene su od 12. do 26. listopada 2021. godine, a vrše se putem Europskog portala za mlade.

Ove se godine na natječaj mogu prijaviti i mladi koji imaju 19 ili 20 godina, kako bi im se pružila prilika za DiscoverEU iskustvo koje im je uskratila pandemija koronavirusa.

hr Wed Oct 20 2021 15:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/616f01fd6f52dfa5598b4570/80
Foto: Croatia Records

Legendarni Mišo Kovač i u svojoj 81. godini ne staje: Pogledajte spot za "Čuvajte mi pismu"

Svojoj publici Mišo će pokloniti četiri videospota

Neke pjesme će po prvi put dobiti vizualnu priču, a neke potpuno nove spotove. Pjesme je odabrao sam Mišo, a spotove je snimio u Podstrani i okolici Splita s jednim od svojih najdražih suradnika Željkom Petrešom. Prvi na redu hit je “Čuvajte mi pismu”, objavljen na albumu “Budi čovjek dobre volje” 1999. godine, a koji sve do danas nikada nije imao videospot.

Mišo Kovač i u svojoj 81. godini ne staje, kaže da je spreman za svoju voljenu publiku ponovno stati na veliku pozornicu poput one u Areni Zagreb prije nekoliko godina i zapjevati svoje najveće hitove. Čak 131 hit po njegovom izboru nalazi se i u luksuznoj “Antologiji” objavljenoj za Croatia Records 2020. godine. Najbogatije izdanje posvećeno Miši dugo se nalazilo na listi najprodavanijih izdanja u Hrvatskoj čime se još jednom potvrdilo kako ova glazbena legenda živi vječno.

Svojoj publici Mišo će pokloniti četiri videospota, a neposredno nakon snimanja u Splitu ga je posjetila i CMC televizija koja je snimila ekskluzivni intervju. Specijal posvećen legendi hrvatske glazbe Miši Kovaču moći ćete uskoro pogledati na CMC televiziji.


hr Tue Oct 19 2021 19:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5eb402366f2ab89f178b4569/80

Petar Grašo stiže u Spaladium Arenu: "Prolaze me trnci, ima malo straha"

Šest godina poslije Grašo će se vratiti u najveću dvoranu u Dalmaciji koncertom vrhunske produkcije
Proslava Valentinova iduće godine u Splitu počinje ranije no inače i bit će impresivnija no ikada! Petar Grašo najavio je koncert u Spaladium Areni, u organizaciji Radio Dalmacije i Heart Experiencea, a osvrnuo se i na brojne medijske napise o njegovom privatnom životu.

- 11. veljače iduće godine, Spaladium Arena, nešto čemu se radujem, od čega me prolaze trnci od lipote i malo straha zato što je to moj grad… -  poručio je Petar Grašo na Radio Dalmaciji koja baš danas slavi 26. rođendan, a ovo je poklon dalmatinskoj publici koja svog miljenika nije imala priliku vidjeti u Spaladium Areni od 2016.

Šest godina poslije Grašo će se vratiti u najveću dvoranu u Dalmaciji koncertom vrhunske produkcije.

- Koncert prije šest godina je produkcijski bio na visokoj razini, a ovaj će biti još nekoliko ljestvica iznad. Ljudi će se osjećati kao da su na svjetskom koncertu. Neće biti puno filozofije nego hitova. - najavio je, a u splitsku Arenu vraća se opet uoči Valentinova.

- Ja ne slavim previše Valentinovo jer ne stignem, ali Valentinovo je svaki put kad napraviš neku večericu i sjedneš s nekim koga voliš i pustiš muziku.'

Svi koji žele prisustvovati ovom glazbeno-scenskom spektakl ulaznice već sada mogu nabaviti putem sustava Eventim. Koncert će biti održan u skladu s važećim epidemiološkim mjerama i preporukama Stožera civilne zaštite. Uz ulaznicu i digitalnu COVID potvrdu ili važeći negativni test, na ulazu će biti potrebno predočiti i identifikacijski dokument.

Najava splitskog koncerta Petra Graše stiže samo nekoliko dana nakon objave da se vraća u Arenu Zagreb.

- Koliko su ljudi željni koncerata vidimo po ovom u zagrebačkoj Areni gdje je prodaja karata počela prije tri, četiri dana, a već je 20-ak % kapaciteta otišlo. - otkrio je pjevač čija se nova pjesma uskoro očekuje.

Iako nije ulazio u detalje, naveo je da je riječ o pjesmi na koju su se Tonči, Vjekoslava Huljić i on naježili. S obzirom na to da će njegov dugogodišnji prijatelj i poslovni suradnik Tonči Huljić uskoro proslaviti 60. rođendan, a poznati su po dobroj zezanciji, Ines Nosić i Gordan Vasilj upitali su Grašu priprema li mu nekakvu spačku.

- Ne treba mu, čovjek ima 60 godina, svaka spačka može bit' fatalna za njega. - nasmijao se Grašo, a otkrio je na Radio Dalmaciji i da nema namjeru nastupati na Dori.  

- Ne zato što to nije dobar festival nego imam dovoljno godina da mi se više ne natječe, a još mi se manje natječe kad to ne ovisi posve o publici, pa imaš prvu večer, pa druga večer, pa jesi prošao, pa kladionice… ne treba mi to. - rekao je glazbenik, a razgovarajući o ovoj temi prisjetio se razgovora s Oliverom Dragojevićem.

- Kad je Oliver snimao album u Italiji Trag u beskraju, ja sam miksao Šporke riči, pa smo se sreli. I on meni kaže: Ovim Talijanima se strašno svidila pisma, oće da to na talijanskom snimim i da me plasiraju vanka. Znaš šta,  'ladno sam ih odje***, zamisli da to prođe pa da još moram i tamo pivat. - prepričao je s osmijehom Grašo i nastavio:

- Nemam međunarodnih ambicija u životu, pogotovo ne na natjecanjima gdje je puno čudnovatih ljudi na bini, u kojima se muzika toliko ne dogodi, više se događaju stajlinzi, seksualno dezorijentirani ljudi, uz poštovanje svima, sloboda svima, ali ja sam više za koncerte i ovdje. - poručio je pjevač.

U studiju Radio Dalmacije ispričao je i kako se nosi s velikim interesom medija, čemu svjedočimo posljednjih dana, a pritom je poručio da je sretan i da je sa svim ljudima u životu u dobrim odnosima.

- Nosim se potpuno ok, malo me zabavlja, tu i tamo se nasmijem jer napišu dosta stvari koje nemaju veze s ničim, ali ja i dalje ne pričam ništa. Je istina je, sretan sam, sve je dobro, sa svim ljudima u životu sam u dobrim odnosima. A ljudi neka pišu, neka se zabavljaju, ja ću i dalje ostati, kao što i pisma kaže - uvik isti, neću pričati o svom životu, pustit ću da moja četiri zida ostanu jedino malo utočište di sam ja – ja. - zaključio je Grašo.
hr Tue Oct 19 2021 16:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/616ebc576f52df2d578b461f/80

Pjevač i kuhar Duje Stanišić novi je sudionik u "Večeri za pet na selu": Sprema album kojim želi osvojiti dalmatinsku publiku

Iz Beča, gdje je pjevao operu, vratio se u Hrvatsku i nastupa u HRT-ovoj zabavnoj emisiji
Pjevač Duje Stanišić u svom repertoaru ima pjesmu i "Riči", koja govori o ljubavnom odnosu punom gorčine i neriješenih stvari. Prenosi poruku o važnosti i težini svake izrečene riječi, koju mnogi od nas u odnosima ponekad olako shvaćamo. Predivna priroda i ambijent austrijskog dvorca Laxenburg u mjestu Heidenbach, vizualno su zaokružili Dujinu izvedbu dirljive, sjetne balade.

"Pjesma je himnički napisana, a moderno aranžirana s velikim rasponom između najnižeg i najvišeg tona što samu skladbu čini vrlo zahtjevnom za pjevanje", kaže Duje, čija izvedba zvuči kao otpjevana nevjerojatnom lakoćom. 

U 'Večeri za pet na selu' u Zadru i okolici pridružilo se još jedno svima dobro poznato lice, a to je upravo Duje Stanišić. Naime, on je po zanimanju kuhar, ali ga je život odveo u drugom smjeru te se od mladosti bavi glazbom i pjevanjem.  Ovaj mladić bio je finalist RTL-ova glazbenog showa “Hrvatska traži zvijezdu”, a nakon toga posvetio se opernom pjevanju u Beču.

Uz to, pjeva i u dvije klape te uskoro izdaje prvi album sa zanimljivim melodijama za koje snimio i prve videospotove.

Ove godine nastupio je i na Splitskom festivalu s neobično romantičnom pjesmom „Nausikaja” koja govori o zaljubljenoj”kraljici” djevojci,u grčkoj mitologiji kći je kralja Alkinoja, vladara Feačana, i kraljice Arete, pojavljuje se u Homerovoj Odiseji. 




Uvijek nasmijani mladić, priznaje kako ima puno iskustva u kuhinji.
- Tijekom četiri godine srednje škole radio sam u školskoj kuhinji, gdje sam gulio krumpire i prao velike lonce. Sebi sam prvi put skuhao sa sedam godina kad su mama i tata bili na putovanju u Parizu. Tada sam podgrijao paštu - prisjetio se početaka kuhanja Duje kojemu su najdraže jelo šparoge s maslačkom.

Nakon završetka glazbenog showa Duje se preselio u Austriju gdje se nastavio baviti glazbom.

- Bio sam u Beču, nestalo je struje, sjeo sam s gitarom i počeo se prisjećati svih lijepih mjesta u Hrvatskoj gdje sam bio. A kako sam s klapom Cambi proputovao cijelu Hrvatsku, tako sam na kraju napisao pjesmu 'Dalmacijo tvoja smo dica', koja opisuje naša najljepša mjesta, običaje i ljude u našoj predivnoj Dalmaciji - prisjetio se jednog događaja Stanišić.

S pjesmom „Da se moja jubav udaje” Duje je osvojio srca  šibenske publike na Festivalu šansone ove godine dobivši nagradu kao najbolje kantautorsko djelo.

Duje se u Hrvatsku vratio jer su u Austriji strože epidemiološke mjere, a priznaje kako mu je nedostajala obitelj, prijatelji, domaći kupus, salata i more.
- Pokupio stvari i otišao natrag u Zadar - dodaje ovaj glazbenik.

Duje je na „profi” glazbeni način proveo ljetne dane na pozornicama, izvodeći svoje pjesme jer je to ipak mjesto na kojem se najbolje osjeća, a čuti uživo njegov školovani tenor doista je poseban doživljaj. Najavljuje ove jeseni i zime ulazak u studio, neke koncertne nastupe i pripremu za izlazak svog prvog albuma s kojim želi osvojiti dalmatinsku publiku.




hr Tue Oct 19 2021 14:39:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .