Article

//www.dalmacijanews.hr/files/543ee4da18994251410002bd/80
Foto: Miroslav Lelas

Za vrijeme Domovinskog rata u škveru je proizvedeno oružje vrijedno milijune maraka

O vremenima kada je grupa entuzijasta, bez gotovo ikakvog vojnog znanja i iskustva, krenula u proizvodnju naoružanja za obranu Hrvatske razgovarali smo s Borisom Bilićem, ocem poznate ručne bombe "škveranke"
Na današnji dan prije 24 godine osnovan je "škverski bataljun" sa zadaćom osiguranja Brodosplitovih pogona od mogućeg napada iz vojarne Lora. Po stvaranju Zbora narodne garde, 1. lipnja 1991. godine, "škverskom bataljunu" je povjerena zadaća formiranja 114. brigade koja je postala prva pričuvna brigada Hrvatske vojske. Škveranima su se pridružili radnici Diokoma, Pošte, Prometa, Brodomerkura, Koteksa, Dalme i dragovoljci iz Kaštela, Omiša, Trogira i Dugopolja te osnivaju 2. i 3. bojnu, a u veljači 1992. godine je "škverski bataljun" dobio zadaću osnivanja 158. brigade HV-a. Godine 1993. se formirao u 6. Domobransku pukovniju.

U škveru je tada, kao i u drugim tvornicama, pokrenuta proizvodnja namjenskog naoružanja za potrebe Domovinskog rata. Kada je već bilo jasno da se sprema krvava agresija na Hrvatsku u najvećoj je tajnosti u Brodosplitu pokrenuta inicijativa da se formira operativni tim koji će raditi na konstruiranju i proizvodnji naoružanja. Oformljen je tzv. "PGB" tim kojeg su činila dva inženjera i pirotehničar, a tim je dobio ime po početnim slovima imena članova: Pavlu Kaćanskom, Goranu Belasu i Borisu Biliću.

O vremenima kada je grupa entuzijasta, bez gotovo ikakvog vojnog znanja i iskustva, krenula u proizvodnju naoružanja za obranu Hrvatske razgovarali smo s Borisom Bilićem, ocem poznate ručne bombe "škveranke".

- Sve što smo imali, uzeo nam je neprijatelj, a ostale su nam samo škovace od kojih je trebalo napraviti funkcionalno oružje. Trebao nam je pirotehničar i pozvali smo mog prijatelja koji nije bio škveranin već je radio u kazalištu. Za proizvodnju smo trebali dozvolu naših šefova i rukovodstva škvera. Jedan dan sam razgovarao sa svojim rukovodiocem i već navečer me nazvao i rekao mi da možemo početi raditi te da nam na raspolaganju stoji sve što nam je potrebno. Potom je kontaktiran krizni štab i specijalna policija koji su nam rekli da su našli uništene heklere i da bi ih trebalo popraviti, ali i da im trebaju bombe – prisjeća se Bilić.

Napravljen je nacrt, bomba je izrađena i ispitana. Iskoristivost "škveranke" bila je oko 80 posto, a uvjet da bi se ručne bombe mogle koristiti je iskoristivost od dvadesetak posto.

- Oni koji su je pogledali rekli su: "Ova će ubiti i nas i njih. Ajde ti to malo smanji". Tako je nastala PGB 2 koja je isto bila ubitačna, ali dobra. Napravili smo određenu količinu i tada je to trebalo standardizirati. Međutim, bomba je opet bila teška, pa smo napravili malu - PGB 3. I to su jedine tri verzije "škveranke". Trebalo je raditi i upaljače jer su ih u bivšoj Jugoslaviji radili Srbi. Napravili smo ih od polivinila i poslali na verifikaciju u Zagreb, ali su nam rekli da to ne valja jer se oni standardno rade od aluminija. Međutim, naši su upaljači od polivinila pronađeni na terenu i proslijeđeni u druge, promatračke, vojske koje su nakon toga preuzele taj tip upaljača – priča Bilić i nastavlja:

- Morali smo napraviti i oklopni Tamić i to je prvo oklopno vozilo napravljeno na ovim područjima. Stavili smo na njega mitraljez, ali se on mogao micati lijevo - desno i petnaestak stupnjeva gore - dole. Zahtijevali su da se mitraljez miče u svim smjerovima, pa smo to riješili tako da smo s naše lampe uzeli zglob i montirali mitraljez na njega. Imali smo inženjersko znanje, ali nismo imali nikakvog iskustva i tu nam je puno pomogao Ljubo Zajc.

U škveru je za vrijeme rata izrađeno oružja u vrijednosti oko dva i pol milijuna maraka. Škverani su radili bombe, rakete, tenkove, oklopna vozila, minobacače, upaljače, prigušivače, avio bombe, tromblone,... Ukratko, gotovo sve što je zatrebalo u obrani.

- Vojska je tražila i da se napravi klasični minobacač i on je igrom slučaja testiran u škveru. Na dan kada je škver napadnut, nije nam preostalo drugo nego testirati ga direktno na neprijatelju. Osim toga, napravili smo i bombu koju je čovjek iz ruke mogao baciti 80 metara, a bila je u obliku frizbija. To je svih frapiralo. U Lori smo imali pričuvno skladište u kojem je bilo oko pet tisuća bombi, a u međuvremenu je oživjela Cetinka. Njihove su bombe verificirali, a naše nisu nikada. Zašto? Ne znam, ali mi smo se tada preorijentirali i napravili granate za bombobacač koji je na prvom testiranju imao domet do 1100 metara, pa je dobio naziv "pijani ustaša". Njegov domet smo kasnije morali smanjivati kako bi bio funkcionalan – kaže Bilić te dodaje kako su napravili i oklopni vlak koji je u to vrijeme bio revolucionaran proizvod.

Prema zahtjevu generala Gotovine napravili su antimagnetne mine s dvostrukim djelovanjem, a dosta su radili i za mornaricu.

- Dobru suradnju imali smo i s pokojnim Andrijom Matijašem koji na svom tenku nije imao bacače dimnih kutija. Dobili smo četiri originalne kutije za taj bacač, ali nisu imali granate, a tu nam je najviše pomogla bolnica i Marija Županović, glavna medicinska sestra, koja nas je pustila u bolničko skladište gdje smo nalazili sirovine poput nitroglicerinskih tableta. Snalazili smo se na sve moguće načine i improvizirali, ali naši su proizvodi bili jedinstveni, jeftini, kvalitetni i sigurni. Kad smo išli probati bombobacač, komisija nas je pitala jesu li on i granate testirani na trešnju. To pitanje su nam postavili kada smo došli na Kukuzovac, a kutiju s granatama smo ukrcali u njihov Renault 4. Odgovorili smo im: "Kako ne! Pa, vi ste ih po makadamu dovezli iz Splita". Promijenili su boju i nije im bilo svejedno, ali to govori o tome koliko smo bili sigurni u ono što smo radili – ponosno priča Bilić.

Kasu iz HNK iskoristili su kako bi napravili uređaj za aktiviranje svih pirotehničkih naprava, a njihovi su proizvodi bili toliko jedinstveni da su mirotvorci iz Rusije i Ukrajine pronalazili škversko oružje po terenu, uzimali ga i po uzoru na to izrađivali svoje inačice.

Bilić se s ponosom prisjeća tih dana slave od prije 24 godine, ali ne može sakriti razočaranost današnjim odnosom škvera prema braniteljima.

- Danas više ne trebamo nikome, dobili smo otkaz i potjerani smo iz škvera. Hrvatskoj više nisam potreban, jer oni danas sve kupuju – zaključuje Bilić.
hr Thu Oct 16 2014 07:06:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61a291f16f52df368f8b4602/80

Otklonjen kvar, struja se vraća postupno po kvartovima

Uzork je kvar u trafostanici Sućidar
Radnici Elektrodalmacije su otklonili kvar na trafostanici, a struja se postupno vraća.

Ranije objavljeno:
Oko 20:40 h velik dio Splita ostao je bez električne energije. Kako nam javljaju čitatelji, u mraku je većina splitskih kvartova - Gripe, Plokite, Blatine, Split 3, Bačvice, Sućidar,...

Trenutno nije poznato što je uzrok nestanka struje, a iz Elektrodalmacije poručuju kako rade na otklanjanju poteškoća.
hr Sat Nov 27 2021 20:59:52 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61a284c06f52df3e908b459a/80
Foto: DalmacijaNews

Damir Barbir i službeno preuzeo splitski SDP, među prvim će potezima razgovarati s Puljkom

Ranko Ostojić novi je stari predsjednik SDP-a na razini Splitsko-dalmatinske županije u bitci koju je vodio s Nikšom Peronjom.
Damir Barbir i službeno je, u subotu nešto iza 19 sati, postao novi čelnik splitskih socijaldemokrata. Barbir je bio jedini kandidat jer je ranije Davor Matijević povukao kandidaturu dok su, po odluci Statutarne komisije, kandidacijski listovi Nina Avianija bili nevaljani što ga je nagnalo da napusti stranku.

Novi predsjednik dobio je 286 glasova, a za potpredsjednike su izabrani Goran Kotur i Eleonora Mandić.

SDP je velika i državotvorna stranka. SDP ima nekoliko važnih karakteristika - prava je uključivost svih i to je ono na čemu ću graditi budućnost. Ako je tu zajedništvo i vjera u jedne i druge, uspjeh je zagarantiran. SDP znači biti jedini uz druge, a ne jedni protiv drugih. SDP znači biti uz ljude kojima treba pomoć, znači graditi mostove, a ne ih rušiti. Mogu garantirati da će SDP biti u svakom kotaru, svakoj ulici, svakom portunu. SDP će biti tu za ljude i rješavat će njihove svakodnevne probleme. Tražit ćemo njihovo povjerenje i gradit ćemo bolju budućnost za Split zajedno - rekao je Barbir.

Među prvim će potezima, rekao je, otići na razgovor s gradonačelnikom Splita Ivicom Puljkom. Ponovno će razgovarati o programskoj suradnji u Gradskom vijeću.

Ranko Ostojić novi je stari predsjednik SDP-a na razini Splitsko-dalmatinske županije u bitci koju je vodio s Nikšom Peronjom. Zanimljivo, Peronja je veće povjerenje dobio u Splitu od Ostojića.

hr Sat Nov 27 2021 20:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6166e6ae6f52dfdf4f8b4649/80
Foto: HTZ

Zbog loših vremenskih uvjeta otkazano svečano otvorenje Adventa u Splitu

Klizalište koje je s radom trebalo započeti u 19 sati bit će otvoreno čim vremenske prilike to dozvole.
TZ Grada Splita obavještava kako je zbog loših vremenskih uvjeta otkazano svečano otvaranje manifestacije Advent u Splitu koje se trebalo održati danas s početkom u 18:15 sati u Parku Josipa Jurja Strossmayera (Đardin) u Splitu.
Klizalište koje je s radom trebalo započeti u 19 sati bit će otvoreno čim vremenske prilike to dozvole.

Adventska događanja nastavit će se u narednim tjednima, a ove godine planirane su niz aktivnosti, vodeći računa o poštivanju svih epidemioloških mjera. Jedan od noviteta je i umjetno sintetičko klizalište na Mertojaku koje će biti otvoreno od 3. prosinca do 3. siječnja.

Kliknimo na gastro
Bogata gastronomska ponuda za vrijeme trajanja Adventa u Splitu podijeljena je na četiri ugostiteljske zone: Bedem Cornaro, Perivoj, Mertojak i Imaginarium Advent Zvončac. Bedem Cornaro prvi put je uveden na kartu adventskih zbivanja u Splitu, a sve posjetitelje očekuje bogati gastro i glazbeni program od 29. studenog do 6. siječnja 2022. godine. Otvoren će biti i Advent u Perivoju. Advent na Mertojaku trajat će od 3. prosinca do 3. siječnja, a Imaginarium Advent Zvončac od 1. prosinca do 1. siječnja. Na Perivoj i Cornaro ulaz će biti slobodan tijekom dana, dok će od 19 sati nadalje posjetitelji morati predočiti COVID-potvrdu ili test koji mogu napraviti i na licu mjesta po promotivnoj cijeni od 50 kuna.
Svake nedjelje do Božića putem prijenosa uživo moći će se pratiti sada već tradicionalni Gastroadvent Olje Martinić. Splitska dijetetičarka i nutricionistica svake će nedjelje zajedno s gostima paliti po jednu svijeću na gastroadventskom vijencu i predstavljati mediteransku prehranu kao važan čimbenik u promicanju turizma i nutricionizma.

Kliknimo na kulturu
Muzeji i galerije diljem Splita također će obilovati adventskim sadržajem, dok će se u Hrvatskom narodnom kazalištu, Gradskom kazalištu mladih i Gradskom kazalištu lutaka održavati predstave za djecu i odrasle. Slobodna Dalmacija partner je u organizaciji ovogodišnje izložbe na Peškariji. Također, TZ Grada Splita u suradnji s Foto klubom Split priključuje se „Help Portraitu“, globalnoj inicijativi fotografa koji besplatno fotografiraju građane i izrađuju portrete, a sve s humanitarnim ciljem. U dvorani Hrvatskog doma operna diva Antonella Malis 30. studenog s početkom u 20 sati održat će humanitarni koncert posvećen Hrvatskoj zajednici laringektomiranih osoba kojoj je namijenjen cjelokupan prihod od ulaznica. U sklopu Adventa održat će se i „Cro Patria“, međunarodni festival zborova, koncert pod nazivom „Jedinstveni Božić s KUD Jedinstvom“ i „Božićni festival djece Split“ u zoni Imaginarium Advent Zvončac. Svoj će adventski koncert imati i KUD Filip Dević.

Kliknimo na igru
Jutarnji adventski i dječji programi održavat će se u sve četiri zone tijekom trajanja Adventa, a najmlađe će uveseljavati i povorka kostimiranih animatora koji će šetati gradom. U zoni Mertojak bit će dječje kino Slobodna Dalmacija, a ovogodišnjoj manifestaciji Advent u Splitu pridružit će se i Sveučilište u Splitu sa svojim programom.
Žrnovnicu očekuje promocija časopisa „Žrvanj i adventska kočija“, a svemu će prethoditi prolazak kočije s Bakom, Djedom Božićnjakom i njihovim šegrtima.
Ništa manje važan nije ni posjet svetog Nikole i svete Lucije najmlađim stanovnicima grada Splita i okolice, a građane očekuju i zanimljive humanitarne akcije u organizaciji Hrvatske Lutrije te nagradne igre.

Besplatna Adventska linija
Svim građanima na raspolaganju će biti i besplatne Adventske linije Promet BUS-a koje će se kretati trasama od Brda do Zvončaca. Prve linije kreću istovremeno, u subotu 27. studenog u 16 sati s Brda i Zvončaca, a autobusi će voziti svakih sat vremena. Za vrijeme trajanja Adventa, svakog petka, subote i nedjelje vožnje će počinjati u 9 sati ujutro s Brda i 10 sati ujutro sa Zvončaca, dok će zadnji polasci s Brda biti u 23 sata, a sa Zvončaca u ponoć.
hr Sat Nov 27 2021 17:45:06 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5b3b8b15cb557ac8078b45df/80
Foto: Pixabay/Ilustracija

S tržišta se povlači još jedan proizvod, moguće da sadrži kamenčiće

Kupci proizvod mogu vratiti i bez računa

Spar je na svojim internetskim stranicama objavio priopćenje o povlačenju jednog proizvoda zbog mogućnosti prisustva kamenčića.

"Iz mjera predostrožnosti Spar opoziva proizvod  S-BUDGET SMEĐI GRAH 800g, roka trajanja: 09/2024, LOT: SMS 1 U263/1, EAN kod 3858889119019.

Proizvod se opoziva s tržišta zbog mogućeg prisustva stranog tijela (kamenčića). Obavijest se odnosi isključivo na navedeni rok trajanja i LOT. Molimo kupce koji su kupili ovaj proizvod da ga vrate u najbližu Spar ili Interspar trgovinu gdje će im biti vraćen novac i bez predočenja računa. 

Glavni prioritet SPAR-a je zaštita i zadovoljstvo svojih kupaca te se ovim putem ispričavamo zbog nastale neugodnosti", piše u priopćenju.

hr Sat Nov 27 2021 16:18:15 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .