Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6225fb61e8e9ba7e4e8b45a4/80

Dolazi povrat poreza, najviše će profitirati mladi

Ovih dana u sustavu e-Građani nekima su već stigle obavijesti o rješenju za povrat poreza, u kojima je naveden i iznos koji mogu očekivati na računu
I drugu godinu zaredom mladi u Hrvatskoj najviše će ‘profitirati’ u procesu povrata poreza. Zaposlenima do 25. godine vratit će se sav uplaćeni porez i prirez, a onima koji imaju između 26 i 30 godina vraća se polovina uplaćenog iznosa. Prema tom posebnom propisu za mlade povrat poreza u 2022. godini dobiva oko 146.000 mladih, nekima su rješenja već stigla, a isplate kreću u prvoj polovici svibnja, piše srednja.hr.

Povrat poreza i ove će godine građanima stići nešto ranije u odnosu na prijašnje, a najviše na računima mogu očekivati mladi. Ovih dana u sustavu e-Građani nekima su već stigle obavijesti o rješenju za povrat poreza, u kojima je naveden i iznos koji mogu očekivati na računu. Uskoro će započeti i isplate, kažu nam iz Porezne uprave.

– Proces izvršenja povrata poreza temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2021. započet će u prvoj polovici svibnja 2022. godine te će se povrati poreza izvršavati onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, kontinuirano prema redoslijedu kojim su izdavana rješenja. Prema planu Porezne uprave, većina povrata poreza bi se trebala izvršiti do kraja svibnja, odgovaraju za srednja.hr iz Porezne.

Najveći povrat dobivaju mladi – prema nedavnim izmjenama Zakona o porezu na dohodak, osobe u radnom odnosu (nesamostalan rad) koje imaju do 25 godina oslobođene su u potpunosti od plaćanja poreza na dohodak. Drugim riječima, vratit će im se sav uplaćeni porez i prirez. Zaposlene osobe između 26 i 30 godina oslobođene su od 50 posto tog poreza i vraća im se polovina uplaćenog iznosa.

– Temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2021. godinu ukupno će oko 146 tisuća poreznih obveznika-mladih osoba ostvariti pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama do 25 godina života, odnosno od 26 do 30 godina života. Ukupan povrat više uplaćenog poreza i prireza na dohodak koji se odnosi na olakšicu za mlade osoba iznosit će oko 640 milijuna kuna na nivou RH, kažu nam iz Porezne.

Kome se u 2022. vraća sav uplaćeni iznos, a kome polovica? Prema tablici u Pravilniku o porezu na dohodak, polovina uplaćenog iznosa ove će se godine vratiti onima koji su rođeni 1991., 1992., 1993., 1994. i 1995. godine. Sav uplaćeni porez i prirez vratit će se onima koji su rođeni 1996., 1997., 1998., 1999. i mlađe generacije.

Kako smo pisali prošle godine, dio mladih nije dobio povrat kada i ostali građani, jer njihov poslodavac nije uplatio predujam poreza na dohodak za 2020. godinu. Naime, u jeku epidemije jedna od mjera bila je mogućnost obročne otplate obveza koje su dospijevale tijekom pandemije, odnosno tijekom obvezne obustave poslovanja poduzetnika. Radilo se o obvezama koje su sve dospjele tijekom 2020. i predstavljaju porezne obveze 2020., ali su im anuiteti raspoređeni u razdoblju do dvije godine te se mogu otplaćivati do lipnja 2022. godine.

Poreznu smo postoje li i sada zaposlenici koji iz ovog razloga ne mogu očekivati povrat. Nadugo su objasnili da ‘odgoda plaćanja poreza i doprinosa kao takva nije predviđena pozitivnim zakonskim propisima već je poreznim obveznicima koji imaju poteškoća s plaćanjem poreznog duga omogućen reprogram istog kroz institut upravnog ugovora koji radi namirenja dospjelog poreznog duga mogu sklopiti porezno tijelo i porezni obveznik’.

– Upravni ugovor sklapa se sukladno uvjetima propisanim člancima 101. do 103. Općeg poreznog zakona, a može se sklopiti kako s pravnim, tako i fizičkim osobama koje imaju poteškoća s plaćanjem svojih obaveza, a koje učine vjerojatnim ispunjenje svrhe i predmeta upravnog ugovora. Sukladno članku 101. stavcima 3. i 4. Općeg poreznog zakona, upravni ugovor se može odnositi na namirenje poreznog duga u cijelosti ili djelomično, a sklapa se u pisanom obliku najdulje na rok od 24 mjeseca, bez mogućnosti otpisa glavnice i kamata. Sklapanje upravnih ugovora s poreznim obveznicima je redovni posao Porezne uprave koji se obavlja svakodnevno, a redovito se vrše i kontrole plaćanja dospjelih anuiteta na osnovu istih, kažu iz Porezne.

Ističu i da povrati poreza za radnike poreznog obveznika koji ima na snazi upravni ugovor, a koji obuhvaća i račun poreza na dohodak, stječu pravo na isplatu povrata poreza kada poslodavac podmiri dužne obveze po predmetnom računu. To, pak, dodaju, može biti nakon dospijeća posljednjeg anuiteta iz upravnog ugovora ili prijevremenom otplatom koju je porezni obveznik slobodan izvršiti u svakom trenutku.

– S obzirom da povrat poreza građanima polazi od činjenice da se može izvršiti samo povrat plaćenog poreza, u svim slučajevima u kojima iznos poreza nije plaćen, povrati će se izvršiti po cjelovitim uplatama poreznih obveza. Ističemo, kako Porezna uprava prati izvršenje poreznih obveza te će i u navedenim slučajevima po podmirenju porezne obveze odnosno po uplati zadnjeg anuiteta za obvezu iz 2021., izvršiti povrat poreza građanima za 2021., zaključuju iz Poreznehr Wed Apr 27 2022 08:42:40 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62877b5d18d1cbe5178b458a/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Marinko Biškić i Tomo Matičević uz Tamaru Visković kao kandidati za dogradonačelnike

Kandidatkinja koalicije Možemo! - Nova ljevica za gradonačelnicu Splita imat će jaku podršku na predstojećim lokalnim izborima, poznata imena u Splitu

Kandidatkinja koalicije Možemo! - Nova ljevica za gradonačelnicu Splita Tamara Visković imat će jaku podršku na predstojećim lokalnim izborima, poznata imena u Splitu.

Prvi je najpoznatiji splitski čokolatjer, uzorni poslodavac, glazbenik i dugogodišnji sudionik aktivističkog, kulturnog i društvenog života u Splitu Marinko Biškić. Uz sve poslovne uspjehe, posebno za čokolade Nadalina, Biškić je za svoj društveni angažman dobitnik i nagrade EN FACE :: Anfas, obrazloženu dobrim opisom cijelog Marinkovog života: "za organski i trajno razbarušeni anarhizam, za uporan i društveno relevantan antifašizam i za dubinski ili psihoanalitički podmukao antikapitalizam".

Uz njega i Tamaru na glasačkom listiću i na budućem zajedničkom poslu stajat će Tomo Matičević, srednjoškolski profesor etike, filozofije i logike. Osim prosvjetnog rada u razredu, sudjelovao je u organizaciji državnih natjecanja i stručnih skupova, te u nekoliko europskih projekata, među ostalim i osmišljavanja novog kurikuluma Mediji u suvremenom društvu (medijska pismenost). I on je godinama društveno aktivan u udrugama i institucijama koje se bave odgojem i obrazovanjem, ekologijom, kulturom i socijalnom problematikom.


hr Fri May 27 2022 13:37:12 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6290b59b18d1cb85368b45c8/80

Đogaš: "Vaučerima želimo povećati broj djece u sportu, jedno dijete više u klubu je jedno dijete manje na ulici“

Projekt su podržali Toni Tomas, najbolji i najuspješniji trener u Hrvatskoj te Josip Reić, tajnik splitskog Kluba olimpijaca
Na konferenciji za medije kandidat za gradonačelnika Splita Zoran Đogaš, predstavio je projekt sportskih vaučera za osnovnoškolce i srednjoškolce kojima se, kako kaže, želi potaknuti veće uključivanje djece u sport. Projekt su podržali Toni Tomas, najbolji i najuspješniji trener u Hrvatskoj te Josip Reić, tajnik splitskog Kluba olimpijaca koji subvencioniranje dijela sportske članarine vide kao izravni doprinos razvoju splitskog sporta.

Projekt podrazumijeva subvencioniranje dijela sportske članarine za osnovnoškolce i srednjoškolce u iznosu od 150 kuna po djetetu, čime bi se znatno rasteretili obiteljski budžeti. Baviti se sportom u Splitu, izjavili su, danas je skupo. U splitskim klubovima trenutno trenira oko devet tisuća osnovnoškolaca i srednjoškolaca, a cijena prosječne članarine je između 240 i 350 kuna. Kada se tome pridodaju troškovi putovanja, opreme i prijevoza za djecu, roditelji često moraju izdvajati oko 1.200 kuna mjesečno. Đogaš je naglasio da bi za ovu mjeru trebalo izdvojiti oko sedam milijuna kuna jer Grad već izdvaja određena sredstva.


- Za budućnost splitskog sporta ključna su djeca, koja su danas manje fizički aktivna nego prije. Bavljenje sportom iznimno je važno za zdravlje splitske djece, ali jasno nam je da troškovi bavljenja sportom opterećuju kućne budžete. Kao odgovorna gradska uprava ovim vaučerima želimo olakšati život roditeljima. Jedno dijete u klubu više je jedno dijete na ulici manje – izjavio je prilikom predstavljanja Đogaš i dodao da nam se sportski talenti ne smiju događati slučajno, već biti rezultat promišljene politike, kao i ulaganja u gradsku sportsku infrastrukturu. Ovaj projekt je jedan korak u tom smjeru. Mjeru su podržali Toni Tomas, najbolji i najuspješniji trener u Hrvatskoj te Josip Reić, tajnik splitskog Kluba olimpijaca.


Osim o subvencioniranju članarina, na predstavljanju se govorilo i o Europskim igrama i važnosti da se Split izbori za domaćinstvo 2027. godine. Split je najsportskiji grad na svitu i zaslužuje velika sportska događanja. Trebamo se izboriti za domaćinstvo Europskih igara 2027. godine koji će nam donijeti veliku posjećenost, vidljivost, prihode, vrhunski sport, ali i priliku da obnovimo dio sportske infrastrukture – izjavio je Reić. 
hr Fri May 27 2022 13:27:46 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6290a9f818d1cb9a378b4589/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Otvorena prva faza Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC-a Split

Cijeli je projekt uređenja vrijedan preko 70 milijuna kuna, a nešto manje od polovice financirano je iz sredstava Europske unije
Ministar zdravstva Vili Beroš otvorio je u petak u Splitu završenu prvu fazu Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC-a Split, i to fazu u kojoj su opremljene istočne prostorije prijema. Druga će biti gotova do kraja 2023. godine, po očekivanjima, a obuhvatit će zapadni dio objekta.

Cijeli je projekt uređenja vrijedan preko 70 milijuna kuna, a nešto manje od polovice financirano je iz sredstava Europske unije.

- Desetljećima smo zanemarivali primarnu zdravstvenu zaštitu. Intencija je ojačati je. Jedno na taj način ćemo se približiti pacijentu i staviti ga u fokus. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta - rekao je Beroš, među ostalim.

Fotoreporterka DalmacijaNews portala zaustavljena je na ulazu u Objedinjeni hitni prijem pa nema fotografije uređenih prostorija. Uspjela je, stoga, uhvatiti da više nema parkiranja u krugu bolnice osim na označenim parking mjestima.

hr Fri May 27 2022 12:39:58 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6290a91918d1cb0f388b457c/80

U subotu Dan srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije na Trgu Gaje Bulata

Svoj informativni štand imat će gotovo 40 srednjih škola s područja županije

"Dan srednjih škola Splitsko dalmatinske županije 2022. godine" je manifestacija čiji je glavni cilj na jednom mjestu dati sve korisne informacije na temelju kojih će učenici biti u mogućnosti donijeti kvalitetnu odluku o nastavku svog obrazovanja.

Ovaj projekt organizira Splitsko dalmatinska županija - Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport.

Dan srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije održat će se u subotu od 9:30 sati do 14:00 sati kada će se na jednom mjestu predstaviti sve srednje škole, na prostoru Kazališnog trga - Trga Gaje Bulata, na platou ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

Sve srednje škole Splitsko damatinske županije imat će svoj informativni štand na kojem će predstaviti svoju školu i program škole te u izravnom kontaktu davati informacije o nastavnom programu te načinima upisa u njihovu školu. 

Zainteresiranim učenicima i njihovim roditeljima svaka škola će se predstaviti na štandu s informativnim materijalom te u izravnom kontaktu s mnogim korisnim informacijama koje budu zanimale učenike i njihove roditelje. O školama i njihovim programima govorit će učenici i njihovi profesori te će biti na raspolaganju davati odgovore na sva pitanja zainteresiranim osnovcima i roditeljima o svemu što ih zanima prije upisa.

"Dan srednjih škola Splitsko dalmatinske županije" najbolja je prilika da se na jednom mjestu prikupi i usporedi sve važne informacije na osnovu kojih će učenici biti u mogućnosti donijeti konačnu odluku u koju će se srednju školu upisati.

Što su to gimnazije, umjetničke škole, strukovne škole, tehničke škole, četverogodišnji i trogodišnji programi obrazovanja, kako se upisuje u srednju školu, kako do stipendije, kako provjeriti svoja znanja i vještine - sve informacije na jednom mjestu - Dan srednjih škola Splitsko dalmatinske županije!

Na "Danu srednjih škola Splitsko dalmatinske županije", koji će se održati na Trgu Gaje Bulate ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu svoj informativni štand imat će gotovo 40 srednjih škola s područja županije.

Vjerujemo da će se upravo za vrijeme ove manifestacije donijeti mnoge individualne odluke učenika gdje se upisati, a nakon što se upoznaju što se sve uopće nudi u srednjim školama u naše županije.

Veselimo se susretu na "Danu srednjih škola Splitsko dalmatinske županije", dakle, u subotu, 28. svibnja 2022. godine.
hr Fri May 27 2022 12:34:21 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .