Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5a12928db9e03e24078b457f/80

Grad Split oslobodio se tereta od 53 milijuna eura u slučaju Spaladium Arene. Puljak: "Istina uvijek pobjeđuje!"

Nekoliko riječi, na konferenciji za medije, imao je i čovjek kojeg su nazvali ocem cijelog projekta Spaladium, a koji je protiv arbitara podnio i kaznenu prijavu.
Više od 53 milijuna eura grad Split neće platiti ERSTE i UniCredit banci te društvu Sportski grad TPN d.o.o. u stečaju u slučaju Spaladium Arene, odlučeno je tako na Visokom trgovačkom sudu koji je stao iza odluke zagrebačkog Trgovačkog suda. Zagrebački suci prije dvije godine ustvrdili su kako treba poništiti pravorijek Arbitražnog vijeća Hrvatske gospodarske komore iz 2016. godine kojim su obveze Sportskog grada TPN d.o.o. u stečaju trebale biti prenesene na Grad Split.

Velika je ovo vijest za sve građane Splita, rekao je uvodno poteštat Ivica Puljak.

- Budući da je vjerojatnost uspjeha u ovako kompliciranom arbitražnom sporu bila manja od 1 posto, tim je ovaj uspjeh veći i značajniji. U povijesti Splita ovaj će arbitražni predmet možda ostati zapisan kao najveći - što zbog vrijednosti spora, što zbog ogromnih posljedica koje su bile moguće za grad i građane. Očito da posljedica sada neće biti - rekao je Puljak pa dodao.

- Bilo je opasnosti i za cijeli Proračun grada i nemogućnost financiranja vrtića, škola i ostalih stvari. Pravomoćna presuda Visokog trgovačkog suda vraća i vjeru u hrvatsko pravosuđe i potvrđuje opće poznato mišljenje kako istina uvijek pobjeđuje.  

S pravne strane odluku je objasnio Kruno Peronja.

- Presuda potvrđuje da nije raskinut ugovor o javno-privatnom partnerstvu i da Grad Split nema nikakvu obvezu nametnu arbitražnim pravorijekom da se obveze koje ima tvrtka Sportski grad TPN u stečaju prema bankama prenesu na Split. To potvrđuje naš ispravan stav od početka procesa da grad Split nije dužan niti jedne lipe. Vratit ću se četiri i pol godine unatrag kad smo u maloj vijećnici obavijestili građane Splita i sve porezne obveznike o odluci arbitražnog sudišta pri HGK kojom su upravo gradu Splitu bile nametnute te obveze. Danas smo u jednom ljepšem raspoloženju, na zadovoljstvo svih građana grada Splita i ja sam iznimno ponosan na svoj tim i sve napravljeno u ovom postupku - rekao je odvjetnik Peronja. 

- Dovršenje projekta Spaladium Arene bit će jedan od prioriteta u njegovom mandatu - podvukao je Puljak.  

Nekoliko riječi, na konferenciji za medije, imao je i čovjek kojeg su nazvali ocem 
cijelog projekta Spaladium, a koji je protiv arbitara podnio i kaznenu prijavu.

- Republika Hrvatska tendira da bude i svakim danom više pokazuje da je pravna država. Rasplet je bio očekivan, samo je osim mene i još nekoliko njih malo ljudi vjerovalo u ovaj ishod. Zašto? Jer je toliko nakaradan arbitražni pravorijek jer sam ja još prije pet godina javno govorio da će se arbitri sramiti pravorijeka kojeg su potpisali, a naročito činjenice da bolja znanja iz bazičnih pravnih predmeta imaju studenti na prvoj i drugoj godini Pravnog fakulteta - zaključio je Dejan Kružić hr Tue Jun 29 2021 12:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/604766a56f52dfbffa8b45c0/80
Foto: NLM

Novi posao Dragana Brtana u Solinu: "Živjele pajde, kumovi, rodijaci i stranački poslušnici"

Duvnjak iz Nezavisne liste mladih Solin komentirao je novi posao bivšeg Oparinog savjetnika

Vedran Duvnjak iz Nezavisne liste mladih Solin komentirao je zaposlenje bivšeg pročelnika za financije u Banovini, a sada zaposlenika u solinskoj gradskoj upravi - Dragana Brtana

Podsjetimo, Brtana je angažirao solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević. Dao mu je ugovor o djelu, a kao razlog angažmana naveo je da će njegovo iskustvo biti od neprocjenjive važnosti. 

Evo što je Duvnjak zaključio: 

Dobili smo mnogo upita u vezi zapošljavanja Dragana Brtana u Gradsku upravu. Ljudi nas pitaju kako ćemo na to reagirati. Pa da razjasnimo:

Gradnačelnik Dalibor Ninčević obnaša izvršnu vlast. On MOŽE raspisati natječaj za posao i zaposliti. Vladajući u Gradskom vijeću ne mogu na to utjecati.

30. svibnja, na Dan državnosti, u drugom krugu izbora, građani su imali priliku promijeniti takav način kadroviranja. Zapošljavanja novih rodijaka, kumova i pajda s jedne ili transparentnost, javni natječaji, stručnost i biranje najboljeg kadra s druge strane. To su bile jedine dvije opcije.

Narod je birao i izabrao ovo prvo. Živjele pajde, kumovi, rodijaci i stranački poslušnici. Čista demokracija. - ustvrdio je.


hr Tue Jul 27 2021 16:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6100098e6f52df0feb8b45aa/80
Foto: Grad Split

Završeni radovi u Janjevskoj na Visokoj

Rasvjeta će na ovoj prometnici proradit kroz narednih nekoliko dana

Završeni su radovi na izgradnji Janjevske ulice u Gradskom kotaru Visoka. Vrijednost obavljenih radova je tri milijuna kuna s PDV-om, a izvođač je bila tvrtka Građevno Zec.

Rasvjeta će na ovoj prometnici proradit  kroz narednih nekoliko dana. 

- Zahvaljujemo građanima za strpljenje i poštivanje prometne signalizacije za vrijeme izvođenja radova. - kazali su iz Grada.


hr Tue Jul 27 2021 15:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fb1825a6f52df923d8b464f/80
Foto: DalmacijaNews ilustracija

Požar u Šibeniku: U gašenju pomažu i zračne snage

U gašenju pomažu i zračne snage.
U 14.01 zaprimljena je dojava o požaru na području Šibensko-kninske županije, a gori šuma u uvali Dumboka.

Na terenu je ukupno 21 vatrogasac Javnih vatrogasnih postrojbi Šibenik i Vodice te DVD-ova Vodice, Šibenik, Zablaće, Zaton i Bilice.

U gašenju pomažu i zračne snage.
hr Tue Jul 27 2021 14:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60d6bdb86f52df32bb8b4631/80
Foto: Pixabay

U Zadarskoj županiji 46 novih slučajeva koronavirusa

Pod nadzorom je 712 stanovnika, a policija je evidentirala jedno kršenje mjere samoizolacije.
U Zadarskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđeno je 46 novooboljelih od koronavirusa, a u dom za starije na području Grada Biograda virus je ušao preko zaposlenika koji nisu cijepljeni,  izvijestio je u utorak Županijski stožer Civilne zaštite. 

Novozaraženi korisnici privatnog dom za stare i nemoćne imaju blage simptome, a nekoliko ih je preventivno smješteno u Opću bolnicu Zadar.

Novozaraženih je 18 u Zadru, 11 u Biogradu, po troje u Bibinjama, Pašmanu i Sukošanu, po dvoje u Benkovcu i Zemuniku Donjem te po jedna osoba u Kalima, Ninu, Polači i Viru.

Testirano je 469 uzoraka, od bolesti se oporavila 21 osoba, a na covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 19 pacijenata, od kojih je dvoje na respiratoru.

Pod nadzorom je 712 stanovnika, a policija je evidentirala jedno kršenje mjere samoizolacije.
hr Tue Jul 27 2021 14:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .