Article

//www.dalmacijanews.hr/files/60a561bf6f52dfd1778b4630/80

Splitski izviđači predstavljaju rezultate svojih projekata!

U Splitu održana press konferencija splitskog skautskog zbora povodom Hrvatskog dana izviđača i završetka projekta „Zeleno, volim te zeleno“

Povodom Dana izviđača, 19. 5., datuma kojeg hrvatski izviđači obilježavaju kao svoj dan, sjećajući se prvog tečaja za izviđačke vođe koji je na taj datum započeo 1951. godine u tadašnjem Pionirskom gradu u Zagrebu (danas Gradu mladih) te obilježavajući i prvi javni nastup splitskih izviđača, nakon 2. Svjetskog rata, koji se na splitskoj Rivi održao u paradi povodom 1. svibnja, 1951. godine.

Tim povodom splitski izviđači predstavljaju najnovije ishode svojih projekata, podržanih od strane Europskih snaga solidarnosti, Agencije za mobilnost i programe EU, te institucija grada Splita (Gradonačelnika, Odjela za komunalne djelatnosti, JU Parku šuma Marjan, Parkova i nasada d.o.o.) i Hrvatskih šuma d.o.o., kao i stalnih partnera – Saveza izviđača Hrvatske, Ravnateljstva MUP-a za civilnu zaštitu – DIP-Split, GSS-stanica Split. 

1. „ZELENO, VOLIM TE ZELENO“, u sklopu Europskih snaga solidarnosti.

ISHODI PROJEKTA:

-   64 strana volontera

-   2 mjeseca trajanja aktivnosti pošumljavanja kroz 4 smjene, od 5.3. – 1.5. 2021.

-   Zasađenih 2700 novih sadnica na obroncima Mosora

-   4500 volonterskih sati – što je učinak koji se pribraja hrvatskom BDP-u i u službenoj procjeni vrijedi - pomnoženo s 30,00 kn vrijednosti volonterskog sata u RH – ukupno 135.000,00 kn ili oko 17.800,00 eura

-   960 noćenja izvan sezone, prijavljenih unutar turističke jedinice

-   Prema anketiranju volontera – oko 12.800,00 eura izvanpansionske potrošnje, što je prosječnih 200,00 eura po volonteru (ili približno dodatnih 100.000,00 kuna potrošnje u našoj zajednici)

-   Oko 15.000,00 eura potrošnje na namirnice za prehranu, što je oko 110.000,00 kuna potrošnje, od čega je 20.000,00 kuna otišlo u hrvatski PDV.

-   U internoj anketi provedenoj za sve sudionike projekta, od 9 ocjenskih kategorija, tri su dobile ocjenu 4 (dvije blizu 4,5), a šest ih je dobilo ocjenu 4,5 ili više... Najvišu ocjenu dobio je grad Split kao lokacija – 4,96.

Iz navedenih se ishoda može pročitati sljedeće: od oko 50.000, eura koje su Europske snage solidarnosti unijele u ovaj projekt, 28.000,00 eura se izravno prelilo u potrošnju u zajednici, kao i u proračun RH.

Kada se tome pribroji učinak volonterskih sati koji se pribrajaju BDP-u RH, kao i trošak boravka u turističkom objektu, doći će se do vrijednosti od približno 50.000,00 eura čistog doprinosa našoj zajednici, UZ dodanu vrijednost – 2.700 novozasađenih stabala, kao i uz promidžbeni učinak - pozitivnu sliku mladih prema našem gradu (uz obećanje da se vraćaju kao turisti).

Ovo je činjenični argument kojim se pokazuje da je Europa u našu zajednicu ulila dodatnih 50.000,00 eura, a projekt „Zeleno, volim te zeleno“ je poslužio kao svojevrsni katalizator za ta sredstva – kvalitetno ih raspršivši u smjerovima koji su našoj zajednici vrlo bitni.


2. „VOLONTIRANJE ZA BOLJE UČENJE“, u sklopu Europskih snaga solidarnosti

ISHODI PROJEKTA:

-   6 stranih volontera

-   9 mjeseci trajanja aktivnosti

-   Oko 6.000 volonterskih sati (vrijednost od oko 180.000,00 kn u BDP-u RH, ili oko 24.000,00 eura)

-   Oko 1600 noćenja u turističkom objektu, s prijavom

-   Otprilike 20.000,00 eura ukupne potrošnje – po završetku projekta

-   Potrošnja na pansionski smještaj i boravišnu pristojbu – oko 10.000,00 eura

UKUPNI TRANSFER SREDSTAVA U ZAJEDNICU – PREKO 54.000,00 eura europskog novca (dodijeljeno oko 50.000,00 eura)

DODANA VRIJEDNOST ZAJEDNICI

-   Uobličavanje (okvirni nacrt) Splitske dječje zelene transverzale – zelene transverzale za bolje učenje i upoznavanje svog grada, za osnovnoškolsku djecu

-   Istraživanje o svojtama biljnog fonda na Marjanu – o čemu možemo izreći sljedeće komparativne podatke:

o   Dalmacija ima oko 3500 biljnih vrsta, a sam Marjan ih ima oko 800 (više od 1/6 ukupnog biljnog fonda Dalmacije). Za usporedbu, možemo reći da cijela Njemačka ima oko 3500 vrsta, a Velika Britanija oko 1200.

o   Dosadašnje vegetacijske karte nisu bile dovoljno detaljne, tao da se ovom prilikom po prvi put unose i pojmovi/podaci o vegetaciji vertikalnih stijena, litorala...

o   Ova biološka raznolikost ukazuje na činjenicu da je, unatoč poharanosti šumskog fonda, naše drago brdo izuzetno biološki živo, jedan ekskluzivni primjer bioraznolikosti u kojem kao žitelji možemo i imamo pravo uživati.

o   Biljni fond se upravo u ovom razdoblju temeljito mapira i trenutačno smo usred najzanimljivijeg razdoblja posvemašnjeg bujanja.

o   Mapiranje će biti dovršeno do kraja 8. mjeseca, nakon čega slijedi razdoblje provjeravanja i dopunjavanja

o   Sav biljni fond koji bude mapiran, u obliku prikladnog materijala, bit će stavljen na raspolaganje JU Park šuma Marjan

o   Detaljnu vegetacijsku mapu omogućit ćemo na javno korištenje nadležnim institucijama

o   Simplificiranu vegetacijsku kartu izradit ćemo u tiskanom obliku i podijeliti građanima i školama na korištenje

o   Sukladno trenutačnim spoznajama u vegetacijskoj znanosti, ova će karta, po završetku, imati naznačeno ne manje od 12 različitih vrsta biljnog pokrova – predstavljenih s isto toliko različitih boja.

U ostvarenju projekta posebno se ističe izuzetna podrška gradonačelnika Splita, g. Andre Krstulovića Opare, Pročelnika komunalnog odjela grada, gospodina Damira Ordulja, Upravitelja Hrvatskih šuma-šumarija Split, g. Ante Taraša, te zapovjednika Državne intervencijske postrojbe Split, Ravnateljstva MUP-a za civilnu zaštitu, g. Nikše Sladojevića.

Posebno se izviđači zahvaljuju mr. sc. Dalibor Vladović, kustosu Prirodoslovnog muzeja u Splitu, na pomoći u florističkoj determinaciji stanja na Marjanu.

 

hr Wed May 19 2021 21:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/60fc748e6f52dffce68b456c/80

Amira Medunjanin u Solinu: Posjetitelji zbog testiranja propuštaju koncert

Kako nam javljaju razočarani čitatelji, samo jedna osoba testira posjetitelje, dok dvije osobe popisuju.
U sklopu Solinskog kulturnog ljeta, Amira Medunjanin nastupa večeras na Gradini.Ljubitelji dobre glazbe oduševljeno su pohrlili na koncert, no svi koji nemaju covid putovnicu, trebaju se testirati na ulazu. Testiranje je besplatno, no veliki broj posjetitelja nije uspio ući do početka koncerta.

Kako nam javljaju razočarani čitatelji, samo jedna osoba testira posjetitelje, dok dvije osobe popisuju. - Po meni je ovo jako bezobrazno. Ulaznice smo platili, a dok uđemo, koncert će i proći. Još barem 50 osoba čeka na ulazak, a mi smo u redu već sat vremena.“, javlja nam čitateljica koja je u prostor uspila ući 45 minuta nakon početka koncerta.Kako kaže, prema broju popisanih potvrda, ispred nje je ušlo tristotinjak osoba.

Amira Medunjanin jedna je od brojnih izvođača koji će nastupati u sklopu Solinskog kulturnog ljeta koji je odrađen u suradnji s gradom Solinom, AR agencijom i pokroviteljima. Solinska Gradina ugostit će Zoricu Kondžu, Gustafe, Hladno Pivo, Zabranjeno Pušenje, Vannu, Cubismo, Marka Tolju...

hr Sat Jul 24 2021 22:15:59 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5d3317ed29111c94168b45ab/80
Foto: Pixabay

U automobilu je nesnosno vruće? Ne otvarajte prozore, ovaj trik je učinkovitiji!

Iako ne mogu svi uživati u ovom luksuzu, danas većina automobila ima klima uređaje, koji postaju sve važniji dio opreme jer se čini kako ljeta postaju sve toplija.

Ako upravo ulazite u automobil koji je cijeli dan stajao na suncu, nikako ne otvarajte prozore!

Ako ulazite u auto koji je potpuno zagrijan, vjerojatno ćete prvo poželjeti otvoriti sve prozore kako bi se riješili toplog zraka. Ipak, čini se da to nije najbrži način da ga rashladite, piše Ordinacija.hr.

Istraživanje je pokazalo kako će se prostor u automobilu najbrže rashladiti ako držite prozore zatvorenima. Portal Thrillist je za potrebe istraživanja razmotrio razne metode kako bi saznali koji je najbrži način za rashladiti automobil, a čini se da su i rješenje pronašli. Smatraju kako bi trebalo upaliti klima uređaj, ali zatvoriti prozore, jer tako neće ulaziti novi topli zrak, a ono što klima rashladi neće „pobjeći“ kroz prozor.

Ako ne možete zamisliti da sjednete u automobil a da ne otvorite prozore, možete otvoriti prozore na nekoliko minuta prije nego što krenete. Isto tako možete otvoriti vrata automobila prije nego sjednete. No jednom kad upalite klimatizaciju, prozore zatvorite. Kako tvrde na portalu, i ona će bolje raditi kada je automobil u pokretu.

Kada je vani 45 stupnjeva, privlačna je ideja upaliti klimu na 21 stupanj. Je li to dobra ideja? Nažalost nije. Razlika u temperatura ne bi trebala biti veća od 8 stupnjeva, a i manje ćete goriva potrošiti ako je ona samo 5 stupnjeva.


hr Sat Jul 24 2021 16:55:36 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/60fbd5316f52df68e68b4575/80

Tradicionalni sajam bikova u Šestanovcu: "Borbe bikova neće biti jedino što će posjetitelji moći vidjeti"

Dobrodošli ove nedjelje u Šestanovac na tradicionalni Sajam bikova

Tradicionalna bikijada, Sajam bikova koji se godinama održava u Šestanovcu, zanimljivom pitoresknom kraju Dalmatinske zagore ove nedjelje 25. srpnja privući će  ljubitelje pučkih svečanosti i oživljavanja tradicijskih običaja. 

Organizator Sajma, Mateo Grabovac strastveni ljubitelj bikova najavljuje elitne bikove, najatraktivnije iz Dalmacije i drugih područja. Tako će svoje snage pokazati Kukan iz Koalicije Zagora, Svilajac, šampion Hrvatske do 700 kg te mnogi drugi bikovi koji će silovitom snagom i ljepotom izgleda privući pozornost kod brojnih gledatelja.

Manifestacijski događaj započinje u 12,30 minuta uz mnoštvo iznenađenja, a domaćin najavljuje poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera propisanih od strane Nacionalnog stožera.

- Borbe bikova neće biti jedino što će posjetitelji moći vidjeti. Kao i godina do sada, svi oni koji dođu u Šestanovac  uživat će i u starim tradicionalnim običajima, gastronomiji dalmatinskog kraja i drugim zanimljivostima. Dakle, svatko će naći nešto za sebe, i vjerujemo kako će cjelodnevni program biti i više nego zanimljiv. - zaključuje Grabovac.

Dobrodošli ove nedjelje u Šestanovac na tradicionalni Sajam bikova.


hr Sat Jul 24 2021 10:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/60fa7c366f52df95e58b458f/80

Grupa Full Gas punim „gasom” osvaja dalmatinsku publiku

Spot je sniman na čak 6 atraktivnih lokacija
Full Gas Grupa je sedmeročlani bend iz Zagreba sa ženskim i muškim vokalima.. Od 2012., svoju ljubav prema glazbi najbolje iskazujemo na našim nastupima gdje izvodimo domaće i strane hitove gotovo svih žanrova. Posebna specijalnost su nam nastupi na vjenčanjima, što potvrđuje i brojka od preko 750 nastupa i stotine zadovoljnih mladenaca i gostiju diljem Hrvatske, ali inozemstva. Osim na vjenčanjima, često nastupamo na raznim javnim događajima, privatnim eventima, u noćnim klubovima ili na morskim gažama gdje imamo samostalne koncerte ili nastupamo kao predgrupa nekim estradnim zvijezdama.

Ovo je nekoliko uvodnih riječi o sjajno organiziranoj glazbenoj skupini koja polako i sigurno osvaja  publiku u Dalmaciji  koncertnim nastupima, odličnom produkcijom i video spotovima.

Tako je nedavno Full Gas Grupa objavila svoju prvu autorsku pjesmu i spot pod nazivom “Moja kumo”. U njoj se na poseban način mogu prepoznati sve buduće vjenčane kume svojih dragih prijateljica koje žele potvrditi i iskazati ono sudbonosno „DA”. Autor teksta i glazbe je Dominik Šušković dok aranžman i produkciju potpisuje Luka Kovačić. Za snimanje i režiju spota pobrinuo se Matija Škalić, a ideju i scenarij za spot razradio je sam bend.

Spot je sniman na čak 6 atraktivnih lokacija: Omiš, Split, Međugorje, Ljubuški, vodopadi Kravica te na imanju za vjenčanja Tosca. Glavne uloge u spotu zauzele su pjevačica benda Nikolina Hižar u ulozi kume te influencerica i model Antea Valenta poznatija kao Tia Lia, u ulozi mlade.

U spotu se pojavljuju i ostali članovi benda koji broji čak 7 članova: Ivica Riđan, Ivica Mateković, Marko Fabijan, Igor Jezernik, Kristijan Telinec i Valentino Vraneković.

Iako im je ovo tek prvo autorsko pojavljivanje, bend na glazbenoj sceni djeluje od 2012. godine i do sada je svirao na mnoštvo javnih i privatnih događaja. Iskazuju  potihu , ali i ostvarivu želju za glazbenim duetom s Jolom....

Članovi benda govore kako su iznimno sretni i ponosni na cijeli projekt te da je na glazbenoj sceni nedostajala  jedna pjesma koja govori o kumama. Također su izjavili kako sigurno neće stati samo na ovoj pjesmi te da uskoro pripremaju još noviteta. Ljubav prema glazbi, energičnost te profesionalizam, njihovi su ključni elementi za stvaranje odlične atmosfere na  vjenčanju ili eventu, a uz vođenje zabavnog programa i svadbenog protokol, za potpuni doživljaj, svoje nastupe upotpunjuju i vrhunskim instrumentima, razglasom i svjetlosnim efektima.

Članovi banda:
Nikolina Hižar - Vokal
Ivica Riđan - Klavijature, harmonika, vokal
Ivica Mateković George - Bas gitara, vokal
Marko Fabijan - Gitara, vokal
Igor Jezernik - Bubnjevi
Kristijan Telinec - Harmonika, udaraljke
Valentino Vraneković - Ton i lighthr Fri Jul 23 2021 10:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .