Article

//www.dalmacijanews.hr/files/60a561bf6f52dfd1778b4630/80

Splitski izviđači predstavljaju rezultate svojih projekata!

U Splitu održana press konferencija splitskog skautskog zbora povodom Hrvatskog dana izviđača i završetka projekta „Zeleno, volim te zeleno“

Povodom Dana izviđača, 19. 5., datuma kojeg hrvatski izviđači obilježavaju kao svoj dan, sjećajući se prvog tečaja za izviđačke vođe koji je na taj datum započeo 1951. godine u tadašnjem Pionirskom gradu u Zagrebu (danas Gradu mladih) te obilježavajući i prvi javni nastup splitskih izviđača, nakon 2. Svjetskog rata, koji se na splitskoj Rivi održao u paradi povodom 1. svibnja, 1951. godine.

Tim povodom splitski izviđači predstavljaju najnovije ishode svojih projekata, podržanih od strane Europskih snaga solidarnosti, Agencije za mobilnost i programe EU, te institucija grada Splita (Gradonačelnika, Odjela za komunalne djelatnosti, JU Parku šuma Marjan, Parkova i nasada d.o.o.) i Hrvatskih šuma d.o.o., kao i stalnih partnera – Saveza izviđača Hrvatske, Ravnateljstva MUP-a za civilnu zaštitu – DIP-Split, GSS-stanica Split. 

1. „ZELENO, VOLIM TE ZELENO“, u sklopu Europskih snaga solidarnosti.

ISHODI PROJEKTA:

-   64 strana volontera

-   2 mjeseca trajanja aktivnosti pošumljavanja kroz 4 smjene, od 5.3. – 1.5. 2021.

-   Zasađenih 2700 novih sadnica na obroncima Mosora

-   4500 volonterskih sati – što je učinak koji se pribraja hrvatskom BDP-u i u službenoj procjeni vrijedi - pomnoženo s 30,00 kn vrijednosti volonterskog sata u RH – ukupno 135.000,00 kn ili oko 17.800,00 eura

-   960 noćenja izvan sezone, prijavljenih unutar turističke jedinice

-   Prema anketiranju volontera – oko 12.800,00 eura izvanpansionske potrošnje, što je prosječnih 200,00 eura po volonteru (ili približno dodatnih 100.000,00 kuna potrošnje u našoj zajednici)

-   Oko 15.000,00 eura potrošnje na namirnice za prehranu, što je oko 110.000,00 kuna potrošnje, od čega je 20.000,00 kuna otišlo u hrvatski PDV.

-   U internoj anketi provedenoj za sve sudionike projekta, od 9 ocjenskih kategorija, tri su dobile ocjenu 4 (dvije blizu 4,5), a šest ih je dobilo ocjenu 4,5 ili više... Najvišu ocjenu dobio je grad Split kao lokacija – 4,96.

Iz navedenih se ishoda može pročitati sljedeće: od oko 50.000, eura koje su Europske snage solidarnosti unijele u ovaj projekt, 28.000,00 eura se izravno prelilo u potrošnju u zajednici, kao i u proračun RH.

Kada se tome pribroji učinak volonterskih sati koji se pribrajaju BDP-u RH, kao i trošak boravka u turističkom objektu, doći će se do vrijednosti od približno 50.000,00 eura čistog doprinosa našoj zajednici, UZ dodanu vrijednost – 2.700 novozasađenih stabala, kao i uz promidžbeni učinak - pozitivnu sliku mladih prema našem gradu (uz obećanje da se vraćaju kao turisti).

Ovo je činjenični argument kojim se pokazuje da je Europa u našu zajednicu ulila dodatnih 50.000,00 eura, a projekt „Zeleno, volim te zeleno“ je poslužio kao svojevrsni katalizator za ta sredstva – kvalitetno ih raspršivši u smjerovima koji su našoj zajednici vrlo bitni.


2. „VOLONTIRANJE ZA BOLJE UČENJE“, u sklopu Europskih snaga solidarnosti

ISHODI PROJEKTA:

-   6 stranih volontera

-   9 mjeseci trajanja aktivnosti

-   Oko 6.000 volonterskih sati (vrijednost od oko 180.000,00 kn u BDP-u RH, ili oko 24.000,00 eura)

-   Oko 1600 noćenja u turističkom objektu, s prijavom

-   Otprilike 20.000,00 eura ukupne potrošnje – po završetku projekta

-   Potrošnja na pansionski smještaj i boravišnu pristojbu – oko 10.000,00 eura

UKUPNI TRANSFER SREDSTAVA U ZAJEDNICU – PREKO 54.000,00 eura europskog novca (dodijeljeno oko 50.000,00 eura)

DODANA VRIJEDNOST ZAJEDNICI

-   Uobličavanje (okvirni nacrt) Splitske dječje zelene transverzale – zelene transverzale za bolje učenje i upoznavanje svog grada, za osnovnoškolsku djecu

-   Istraživanje o svojtama biljnog fonda na Marjanu – o čemu možemo izreći sljedeće komparativne podatke:

o   Dalmacija ima oko 3500 biljnih vrsta, a sam Marjan ih ima oko 800 (više od 1/6 ukupnog biljnog fonda Dalmacije). Za usporedbu, možemo reći da cijela Njemačka ima oko 3500 vrsta, a Velika Britanija oko 1200.

o   Dosadašnje vegetacijske karte nisu bile dovoljno detaljne, tao da se ovom prilikom po prvi put unose i pojmovi/podaci o vegetaciji vertikalnih stijena, litorala...

o   Ova biološka raznolikost ukazuje na činjenicu da je, unatoč poharanosti šumskog fonda, naše drago brdo izuzetno biološki živo, jedan ekskluzivni primjer bioraznolikosti u kojem kao žitelji možemo i imamo pravo uživati.

o   Biljni fond se upravo u ovom razdoblju temeljito mapira i trenutačno smo usred najzanimljivijeg razdoblja posvemašnjeg bujanja.

o   Mapiranje će biti dovršeno do kraja 8. mjeseca, nakon čega slijedi razdoblje provjeravanja i dopunjavanja

o   Sav biljni fond koji bude mapiran, u obliku prikladnog materijala, bit će stavljen na raspolaganje JU Park šuma Marjan

o   Detaljnu vegetacijsku mapu omogućit ćemo na javno korištenje nadležnim institucijama

o   Simplificiranu vegetacijsku kartu izradit ćemo u tiskanom obliku i podijeliti građanima i školama na korištenje

o   Sukladno trenutačnim spoznajama u vegetacijskoj znanosti, ova će karta, po završetku, imati naznačeno ne manje od 12 različitih vrsta biljnog pokrova – predstavljenih s isto toliko različitih boja.

U ostvarenju projekta posebno se ističe izuzetna podrška gradonačelnika Splita, g. Andre Krstulovića Opare, Pročelnika komunalnog odjela grada, gospodina Damira Ordulja, Upravitelja Hrvatskih šuma-šumarija Split, g. Ante Taraša, te zapovjednika Državne intervencijske postrojbe Split, Ravnateljstva MUP-a za civilnu zaštitu, g. Nikše Sladojevića.

Posebno se izviđači zahvaljuju mr. sc. Dalibor Vladović, kustosu Prirodoslovnog muzeja u Splitu, na pomoći u florističkoj determinaciji stanja na Marjanu.

 

hr Wed May 19 2021 21:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/60b7eff46f52df22968b45b4/80

Ovog vikenda počastite se dobrom divljači ili domaćom pekom u restoranu Rus!

U bogatoj ponudi restorana Rus svatko može pronaći nešto što mu odgovara
Počastite se ovog vikenda u restoranu Rus u Žrnovnici. Nude se domaći specijaliteti po povoljnim cijenama. 

Tako je na meniju divljač s njokama za 60 kuna, te domaća peka s krumpirima po cijeni od  80 kuna. Restoran Rus, smješten uz Rijeku Žrnovnicu, mjesto je koje možete rezervirati i za domjenke, obiteljske svečanost, poput krštenja i svadbi. Također, možete dogovoriti i catering! Dobra spiza je zagarantirana!


Rezervirajte svoje mjesto na broj  091 472 0080! 

Osoblje restorana Rus vas čeka!
hr Fri Jun 18 2021 07:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/60cbc4f86f52df8faf8b462d/80
Foto: Graffiti na Gradele

200 kvadrata šarenog murala za veseli, optimistični Split

City Center one nastavlja s projektom City Street Art – nakon maštovitih murala u shopping centru, na redu su splitski kvartovi.

Što se dobije kada se usred mora, na jednoj maloj barci, nađu stari morski vuk u popularnim kroksicama, galeb koji uživa u sladoledu, djeca željna morske zabave, gospođa s punom vrećicom maslina i zavodnik koji se nije pazio sunca? Dobije se originalni, šareni mural koji je u Split unio dozu optimizma i pozitive.

City Street Art, projekt City Centera one unutar kojega su prošle godine oslikane odabrane površine u ovom shopping centru, nastavio se u Dubrovačkoj ulici. Originalni mural za kojega su zaslužni umjetnici iz kolektiva Graffiti Na Gradele proteže se na čak sedam katova zgrade i zauzima oko 200 kvadrata površine. 


„Nakon površina u našem shopping centru, želja nam je bila pokloniti originalni mural gradu Splitu, uveseliti prolaznike te donijeti dašak originalnosti i kreativnosti na splitske ulice. S našim partnerima i prijateljima iz kolektiva Graffiti Na Gradele, s kojima surađujemo od početka ovoga projekta, dogovorili smo da mural treba biti šaren, veseo, pozitivan i optimističan, da napravimo mali odmak od teških tema kojima smo u zadnje vrijeme okruženi. Nadamo se da će se našim sugrađanima mural svidjeti, a naša je ideja nastaviti s ovim projektom te uveseliti još poneki splitski kvart“, rekli su iz City Centera one.

Ulična umjetnost u posljednjih nekoliko godina osvaja cijeli svijet, a grad Split je savršeno 'slikarsko platno' za originalne, kreativne i posebne radove koji će uljepšati ulice i pozvati prolaznike da, makar na trenutak, zastanu i uživaju u ovoj posebnoj vrsti umjetnosti.
hr Fri Jun 18 2021 07:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/60cbc72d6f52dfc3af8b4613/80

Počnite trgovati dionicama najvećih američkih i europskih tvrtki uz RoboMarkets!

RoboMarkets slijedi zakonodavstvo EU-a i udovoljava stvarnim zahtjevima kako bi osigurao klijentovo trgovanje s dionicama

RoboMarkets tvrtka je koja je osnovana 2012.godine, a licencu europskog brokera dobila je 2013.godine.

Tvrtka je naglo rasla proteklih godina i sada nudi profesionalne usluge za institucionalne i maloprodajne klijente iz Europe. RoboMarkets je posrednik s više sredstava koji nudi 8 vrsta imovine i više od 12 tisuća instrumenata za trgovanje. 

Osim toga, klijenti imaju pristup profesionalnim platformama za trgovanje i vrhunskim tehonologijama, a svojim klijentima pružaju podršku 24 sata dnevno 7 dana u tjednu.

Kako RoboMarkets funkcionira?

Za početak, potrebno je otvoriti korisnički račun koji odgovara vašim potrebama za trgovanje. Nakon toga, na račun je potrebno imati minimalni polog u iznosu 100 dolara, a zatim kreće odabir sredstva i ulaganje.

Na RoboMarkets-u može se trgovarti dionicama na popularnim platformama MetaTrader 4 i MetaTrader 5 (CDFs) i na inovativnoj web platformi R Trader (CFDs i stvarne dionice). Bitno je odabrati koji kanalom želite trgovati: putem mobilne aplikacije, web preglednika ili putem stonog terminala.

Što je trgovanje dionicama?

Dionice su vrijednosni papiri koji odražavaju vlasništvo u tvrtki i daju pravo na dio pro stanja i imovine tvrtke. Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća zanimanje za trgovanje tom imovinom znatno se povećalo. Korak po korak, trgovci se prebacuju s uobičajenih internetskih ulaganja i obraćaju više pažnje na ugodnije okruženje za trgovanje dionicama.

Na RoboMarkets možete trgovati više od 8.000 CFDs na dionicama najvećih američkih i europskih tvrtki i više od 3.000 stvarnih dionica američkih tvrtki.

Za trgovca je vrlo bitno da vidi ukupnu sliku onoga što se događa na tržištu ako želi učinkovito ulagati. To postaje još važnije kada je riječ o trgovanju dionicama: trgovac mora pratiti ne samo ponašanje na tržištu, već i pratiti vijesti koje je tvrtka objavila, zajedno s njezinim razvojem i stabilnošću. Kao rezultat toga, da bi mogao pratiti razne pokazatelje, trgovac mora savršeno kombinirati različite alate tehničke i temeljne analize.

RoboMarkets slijedi zakonodavstvo EU-a i udovoljava stvarnim zahtjevima kako bi osigurao klijentovo trgovanje s dionicama. 

hr Fri Jun 18 2021 00:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/60cb3ccd6f52dfadaf8b45bc/80
Foto: Canva

Koliko vode trebamo piti tijekom ljeta?

Osim što možete popiti čašu vode, također možete i jesti namirnice koje sadrže veliku količinu vode. Shapiro ističe da je lubenica odličan izbor tijekom ljeta jer ima visok udio vode, prenosi Huff post.
Tijelo gubi više tekućine tijekom ljeta, zbog čega je još važnije unositi dovoljno vode. No, koliko vode doista trebate piti tijekom ljeta? Evo što kažu stručnjaci.

Nutricionistica Lauren Minchen navodi da to ovisi o tjelesnoj težini i samom tijelu, javlja N1.

“Točna količina potrebne vode ovisi od osobe do osobe, no za aktivne odrasle osobe preporučuje se unos između dvije do četiri litre dnevno. Potrebe mogu varirati u tom rasponu s promjenom vanjske temperature”, istaknula je Minchen.

Dodala je da će vaše tijelo vjerojatno trebati više vode ako redovito vježbate. Nutricionistica Amy Shapiro ističe da je važno nadoknaditi tekućinu koju osoba izgubi znojenjem.

Klinika Mayo preporučuje ispijanje 2,7 litara vode dnevno za žene i 3,7 litara za muškarce.

Znakovi da vam treba vode

Boja urina može vam otkriti trebate li piti više vode. Shapiro i Minchen navode da urin treba biti svijetle boje, a ako je taman, to je znak da vam treba vode. Umor, suha koža, grčevi u mišićima, zatvor i vrtoglavica su također pokazatelji dehidracije.

Osim što možete popiti čašu vode, također možete i jesti namirnice koje sadrže veliku količinu vode. Shapiro ističe da je lubenica odličan izbor tijekom ljeta jer ima visok udio vode, prenosi Huff post.

Osim lubenice možete jesti i krastavce, celer, brokulu i špinat.
hr Thu Jun 17 2021 14:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .