Article

//www.dalmacijanews.hr/files/629d04c818d1cb5e5c8b4591/80
Foto: Helidrom KBC Split

Na helidromu KBC Split postavit će se spomen-ploča u znak zahvalnosti i uspomene na ranjene branitelje u Domovinskom ratu

Klesarski rad na kamenoj spomen-ploči dobrovoljno će izvršiti učenici Klesarske škole u Pučišćima

U pripremi obilježavanja 30. godišnjice  izgradnje i uporabe helidroma KBC Split na predjelu Firula, bolničko Povjerenstvo za helidrom donijelo  je odluku  da se postavi spomen-ploča u znak zahvalnosti i uspomene  na ranjene branitelje  u Domomovinskom ratu,  posadama helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koje su prevozile ranjene branitelje na ovaj helidrom u teškim ratnim uvjetima, te zdravstvenim djelatnicima koji su ih zbrinjavali.

Klesarski rad na kamenoj spomen-ploči dobrovoljno će izvršiti učenici Klesarske škole u Pučišćima pod nadzorom nastavnika Damira Nižetića.

Sadržaj spomen-ploče  isklesat će se  na ploči od najboljeg kamena – „veselje“ koji će se „ubrati“ u kamenolomu Jadrankamena u Pučišćima zahvaljujući upravi Jadrankamena koja se rado odazvala našoj molbi da se bolnici donira kamena  ploča za ovu prigodu.

 Zbog boljeg uvida, sadržaja i planiranja klesarskog rada na kamenoj spomen-ploči, te upoznavanja povijesti helidroma,  ravnateljica Klesarske škole Tamara Plastić je u dogovoru s ravnateljem KBC Split  Julijem Meštrovićem odlučila da s učenicima škole posjeti helidrom (u četvrtak 9. lipnja u 9 sati) na kojem će im doček uz dobrodošlicu ukazati članovi Povjerenstva za helidrom:  ravnatelj KBC Split  Julije Meštrović,  dr. Joško Kalilić  inicijator i organizator izgradnje helidroma prije 30 godina, pukovnik Stjepan Stepić zapovjednik 395. eskadrile  transportnih helikoptera HRZ u vojarni „Knez Trpimir“ u Divuljama, Marjan Bilobrk  voditelj tehničke službe bolnice i Davor Gavrić u ime HGSS.

U ime uprave Jadrankamena helidrom će također posjetiti i direktor Marko Vlahović.

Za vrijeme posjeta učenika Klesarske škole na helidromu će se odrediti najprikladnije  mjesto za postavljanje spomen-ploče, njenom sadržaju te ostalim tehničkim detaljima oko postavljanja spomen-ploče koja će se službeno otkriti  8. listopada 2022. na dan kad je prije 30 godina (1992.) helidrom službeno otvoren.

hr Sun Jun 05 2022 21:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62341aa3e8e9baff5e8b46d4/80
Foto: DalmacijaNews

Požar u Naklicama, stradao vatrogasac

Ustanovljen mu je prijelom noge
Oko 18 sati u Naklicama nedaleko od Omiša buknuo je požar, a stanje je zadovoljavajuće.

Kako doznajemo, u požaru je ozlijeđen vatrogasac koji je hitno prevezen u splitski KBC. Po prvim informacijama, ustanovljen mu je prijelom noge.

Uskoro više.

hr Tue Aug 09 2022 20:04:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f2601818d1cb075c8b4577/80

Posljednji ispraćaj i komemoracija Vladimira Matijanića bit će u četvrtak

Sprovod je u 15 sati, a u Hrvatskom narodnom kazalištu bit će komemoracija u 17.30 sati
Hrvatsko novinarsko društvo će u četvrtak upriličiti komemoraciju za Vladimira Matijanića, novinara indexa, koji je prije nekoliko dana umro u 51. godini, a njegova smrt izazvala je zgražanje velikog dijela javnosti zbog postupanja zdravstvenih službi, koje su njegovu bolest u najmanju ruku olako tretirale. Istraga o tome još nije dovršena.

Komemoracije će se prirediti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu s početkom u 17.30 sati, a o veličini i značaju Matijanića kao novinara i čovjeka govorit će Boris Dežulović, Hrvoje Zovko, Neven Barković, Viktor Ivančić, Dragan Markovina i Drago Bojić.

Posljednji ispraćaj Vladimira Matijanića bit će također u četvrtak, u 15 sati na groblju Lovrinac.
hr Tue Aug 09 2022 15:24:56 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/626eb8d1ecdbd125788b45ed/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Kanader naletio na jato galebova, poprilično je oštećen

Vatrena stihija prijetila je najpoznatijoj party-plaži u Hrvatskoj pa su tisuće gostiju klubova bile evakuirane
Jedan od kanadera je, kako HRT neslužbeno doznaje, vraćajući se u bazu naletio na jato galebova i prilično je oštećen.

Noćas je na hrvatskoj obali buknulo nekoliko velikih požara, a dramatično je bilo na Zrću na otoku Pagu.

Vatrena stihija prijetila je najpoznatijoj party-plaži u Hrvatskoj pa su tisuće gostiju klubova bile evakuirane. Požar je tek jutros stavljen pod kontrolu.

hr Tue Aug 09 2022 14:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62f24d9418d1cb955a8b45bd/80
Foto: SDŽ

Dan Općine Zmijavci: Polaganje vijenaca poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i svečana sjednica

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader istaknuo je kako državna vlast vodi brigu o cijeloj Imotskoj krajini
Polaganjem vijenaca poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan Općine Zmijavci. Načelnik Mijo Šuto podsjetio je na demografske projekte koje provode.

- Ponosno ističem kako smo za 28 novorođene djece u posljednjih godinu dana isplatili 125 tisuća kuna, a ukupno će za ovu djecu tijekom iduće četiri godine biti isplaćeno 270 tisuća kuna. Sada za prvo dijete Općina Zmijavci isplaćuje 3 tisuće kuna, za drugo 5 tisuća, a za treće i svako iduće 20 tisuća kuna i to u razdoblju od četiri godine po 5 tisuća kuna. - izjavio je Šuto.

Zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić naglasio je podršku Županije razvoju Općine Zmijavci.

- Pomogli smo u brojnim projektima - od kapitalne investicije u cestu od 5 milijuna kuna do drugih projekata. Pomogli smo završiti vodospremu Garce, urediti dječje igralište kod škole te u nizu drugih komunalnih zahvata. Mislim kako je to prepoznatljiva participacija Županije u životu lokalne zajednice. - rekao je Šošić.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader istaknuo je kako državna vlast vodi brigu o cijeloj Imotskoj krajini.

- Naša odgovornost je stvoriti uvjete da nam mladi ne odlaze. Tu brigu vodi državna vlast. Dolazak premijera u Imotsku krajinu potvrđuje brigu državne vlasti za naša ruralna područja. - podsjetio je Sanader.

Svečanoj sjednici nazočili su i zamjenik župana Stipe Čogelja, ravnatelj Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije Ante Mihanović, ravnatelj Županijske uprave za ceste Split Petar Škorić, načelnici i gradonačelnici susjednih općina i gradova iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, predstavnici braniteljskih udruga te brojni drugi uzvanici.

hr Tue Aug 09 2022 14:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .