Stiže ciklona koja će potopiti Veliki koraljni greben

Ciklona Ita u petak bi trebala pogoditi područje sjevernoga grada Cairnsa te bi mogla prouzročiti poplave, rekli su pripadnici službe za izvanredne situacije. Predviđaju se udari vjetra od oko 280 km/h uz obilnu kišu, izvijestila je Australska meteorološka služba.

– Razina mora mogla bi znatno porasti u odnosu na uobičajen porast za vrijeme plime, a valovi bi mogli biti razorni te poplaviti nizinska područja – stoji u prioćenju službe. Prošli tjedan Ita je klasificirana kao tropska oluja kada je zahvatila Salomonsko otočje pri čemu je smrtno stradalo 23 ljudi.

Služba za izvanredne situacije poslala je helikoptere u udaljene i izolirane dijelove sjeveroistoka zemlje. Premijer savezne držsve Queensland Campbell Norman rekao je da bi ciklona mogla pogoditi oko 9000 stanovnika regije, uključujući i dio oko Port Douglasa, omiljenog odredišta mnogih stranih turista. Turisti i lokalni stanovnici evakuiraju se u četvrtak iz područja Velikoga koraljnog grebena s obzirom na jačanje snažne ciklone na Koraljnom moru koji se, kako meteorolozi upozoravaju, kreće prema sjeveroistoku Australije.

POSLJEDNJE DODANO: