Društvo Marjan: Nije slučajno da se sada napada Marinića!

Upravni odbor Društva Marjan poslalo je priopćenje u kojem pružaju bezrezervnu podršku Srđanu Mariniću. Također, objašnjavaju i zašto je Marinić zaposlenik Društva. U priopćenju osim razloga odluke, otkrivaju i da nije slučajnost da su na Marinića, odnosno na Društvo Marjan krenuli napadi upravo u trenutku revizije financijskog poslovanja Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan, kao i rješavanje niza drugih problema. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

– Upravni odbor Društva Marjan u potpunosti i složno stoji iza svoje odluke o profesionaliziranju rada Srđana Marinića u Društvu Marjan. Izbor Srđana Marinića, predsjednika Društva Marjan, osobe koja se i do sada najviše bavila problemima u Park šumi Marjan, držimo sasvim legitimnim, opravdanim i razumnim. Nije slučajnost da su napadi na Društvo Marjan, odnosno na predsjednika Društva, krenuli upravo kad je započela revizija financijskog poslovanja Javne ustanove i kad se krenulo s rješavanjem dugogodišnjih problema u njenom djelovanju.
No Društvo Marjan nije profesionaliziralo predsjednika Marinića zbog njegovog rada u Upravnom vijeću Javne ustanove, koliko god je važnost tog rada velika.

To je učinjeno zato da bi i on i Društvo preko njega što učinkovitije djelovali u najširem spektru borbe za Marjan. Park šuma Marjan još uvijek nije primjereno zaštićena od strane nadležnih institucija, a sami građani najbolje znaju koliko toga u njoj bi trebalo popraviti i unaprijediti. Opseg posla koji nas čeka je ogroman, i činjenica da ga najistaknutiji član Društva može raditi kroz zaposlenje na puno radno vrijeme je izniman doprinos našoj radnoj efikasnosti. Nama je iznimna čast da će nas i ubuduće predstavljati Srđan Marinić. Također, želimo pojasniti proceduru financiranja Društva Marjan. Grad Split u dosadašnjim proračunima uopće nije predvidio financiranje “udruga, neprofitnih organizacija i pojedinaca” za djelatnost Zaštite prirode, kao što je predviđeno za ostale djelatnosti ustanova i udruga u kulturi Grada Splita. Ukazali smo na taj propust i to kao udruga koja je utemeljila zaštitu prirode u Splitu i ujedno zatražili od Gradskog vijeća da se redovna djelatnost Društva financira kao i druge udruge čija je djelatnost proglašena od interesa za Grad Split, što je Gradsko vijeće prihvatilo prilikom izglasavanja proračuna – stoji u priopćenju kojeg potpisuju svi članovi Upravnog odbora Društva Marjan,  Ljubomir Jelavić, Goran Mrdaković, Duška Boban, Ana Mikačić, Robertina Tomić, Ana Višić, Srđan Cicarelli i Luka Duplančić.

Očuvanje ljekarne Bonetti, zaustavljanje gradnje na Marjanu, borba za zaštitu park šume Marjan s konzervatorima koji su, među ostalim, “previdili” čestice rubnog područja u zaštiti kulturnog krajolika, senzibiliziranje javnosti i na ZOO vrt, dodali bismo, stvari su zbog kojih je cijenjen rad Društva Marjan i Srđana Marinića. Uvijek na vjetrometini, bez stranačkog zaleđa, a upravo su se fotelje stranačkih ljudi počele tresti…

POSLJEDNJE DODANO: